Ulkomaat

Britannian työväenpuolueen häviö kiihdyttää vaalikeskustelua Yhdysvalloissa: ”Varoittava esimerkki siitä, kun puolue siirtyy liian vasemmalle”

Yhdysvaltain entisen varapresidentin Joe Bidenin mukaan Britannian vaalitulos on varoittava esimerkki USA:n demokraattipuolueelle.

Keskustelu siitä, kuinka vasemmalle demokraattipuolueen pitäisi Yhdysvalloissa mennä, kiihtyi entisestään Britannian parlamenttivaalien tuloksen selvittyä. Polttoainetta keskusteluun sai ennen kaikkea demokraattien maltillisempi siipi, jonka mukaan yhdysvaltalaisdemokraattien on otettava oppia Boris Johnsonin voitosta.

Yhdysvaltain entisen varapresidentin Joe Bidenin mukaan konservatiivien voitto on varoitus, kertovat lehdet The New York Times ja The Guardian.

”Katsokaa, mitä tapahtui, kun labour-puolue siirtyi todella, todella vasemmalle”, Biden totesi.

Boris Johnsonin johtama konservatiivipuolue sai tällä viikolla Britannian parlamenttivaaleissa murskavoiton ja työväenpuolue Labour kärsi pahimman tappionsa 80 vuoteen.

Konservatiivien Boris Johnsonia verrataan usein Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpiin, mutta yhtäläisyyksiä voi löytää myös Britannian työväenpuolueen johtajan Jeremy Corbynin ja USA:n demokraattipuolueen vasemmistolaissiiven senaattorien Bernie Sandersin ja Elizabeth Warrenin välillä.


Bidenin lisäksi moni muu maltillista demokraattisiipeä edustava kommentoi Labourin häviötä.

”Tämä on varoituslaukaus, emme saa toistaa työväenpuolueen tekemiä virheitä”, Chicagon entinen pormestari Rahm Emanuel varoitti The New York Timesin mukaan.

Myös esivaaleihin ehdokkaaksi asettautunut Michael Bloomberg twiittasi Corbynin katastrofin olevan ”selvä varoitus”.
Pitkäaikainen demokraattistrategisti James Carville puolestaan totesi Britannian tilanteen olevan ”oppitunti, joka kirkuu vasten kasvoja”.

Demokraattileirin toiselta puolelta puolestaan huomautettiin, että Britannian ja Yhdysvaltojen ovat liian erilaisia vertailtavaksi. Myös Corbynin valju persoona poliitikkona nostettiin esiin.

Presidentti Barack Obaman entinen päästrategisti David Axelrod kutsui Britannian vaaleja ”ainutlaatuiseksi tilanteeksi” ja Corbynia ”ainutkertaisen heikoksi kandidaatiksi”.

Moni asiantuntija on The Guardianin mukaan todennut, että valtaosaan amerikkalaisista poliitikoista verrattuna jopa Johnson on useassa asiassa vasemmalla. Muun muassa Justice Democrats -komitean viestintäjohtaja Waleed Shadid twiittasi Johnsonin voittaneen vaalit myös terveydenhuolto- ja ilmastokantojensa ansiosta.
Yhdysvaltain presidentinvaalien esivaalien alkuun on alle kaksi kuukautta. Demokraattien ehdokasasettelussa kyse on tasapainoilusta siinä, kuka demokraattipuolueen ehdokkaista on riittävän, mutta ei liian vasemmalla haastaakseen istuvan presidentin Trumpin.

HS kirjoitti demokraattipuolueen kehityksestä aiemmin tällä viikolla. Puolue on vuoden 2008 jälkeen siirtynyt selvästi vasemmalle.

Osa ehdokkaiden ideoista on Suomessa arkipäivää: ennen kaikkea ilmainen korkeakoulutus ja kaikille avoin julkinen terveydenhoito. Suomalaisista tulonsiirroista taas ei puhu kukaan. Osa ideoista menee kuitenkin myös suomalaista mallia pidemmälle.

Radikaaleimmat, kuten Elizabeth Warren, haluavat lakkauttaa yksityisen eli usein työnantajien tarjoaman terveysvakuutuksen kokonaan.

Lue lisää: Loikka 1980-luvun Suomeen: USA:n demok­raatti­puolueessa on tapahtunut historial­linen käänne

The Washington Postin mukaan kahdeksan demokraattien ehdokkaista tukee ilmaista julkista varhaiskasvatusta kaikille. Heidän joukossaan on myös maltillisena tunnettu Biden.

Lähes kaikki haluavat nostaa minimipalkan 15 dollariin eli noin 13,60 euroon tunnilta. Kolme keskeistä demokraattiehdokasta eli Warren, Bernie Sanders ja Pete Buttigieg ajavat varallisuusveroa rikkaille.

Ehdokkaat ovat avoimia ajatukselle, että valtio voisi pilkkoa suuret teknologiayhtiöt, kuten Facebookin ja Googlen, osiin, koska niiden valta on kasvanut liian suureksi. Warren ja Sanders ajavat sitä voimakkaasti.

Lisäksi kaikki haluavat luoda miljoonille luvattomille siirtolaisille reitin kansalaisuuteen, ja melkein kaikki ottaisivat Yhdysvaltoihin ainakin 110 000 kiintiöpakolaista vuodessa.

Hiiliverolla on laaja kannatus, samoin Green New Deal -ilmasto-ohjelmalla, joka tarkoittaisi valtavia investointeja päästöttömään energiaan ja infrastruktuuriin. Samalla iso osa ehdokkaista on valmis kieltämään fossiilisten polttoaineiden viennin.

Keskustelussa on mukana myös perustulo ja Sandersin ehdotus siitä, että valtio takaisi kaikille työpaikan.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen – vertaa ilmanlaatua koti­seudullasi Intian kaasu­kammioon

   Tilaajille
  2. 2

   Länsimaalaiset ovat yhä kovassa huudossa Thaimaassa, ja netissä seuraa etsivät tavalliset ihmiset varsin tavanomaisin keinoin: ”Baarityttöily on vähentynyt”

  3. 3

   IMF:n pääjohtaja: Maailmassa jylläävät nyt samat ilmiöt, jotka johtivat vuoden 1929 pörssiromahdukseen

  4. 4

   Mistä Sauli Niinistö tykkää Twitterissä? HS kävi läpi tasavallan presidentin some-käyttöä ja sai puhelun Mäntyniemestä

   Tilaajille
  5. 5

   Vantaa yrittää saada golfkenttää haltuunsa käräjäoikeuden kautta, yrittäjät varautuvat hakemaan miljoonakorvauksia

  6. 6

   Kuningatar Elisabet: Harry ja Meghan menettävät kuninkaalliset tittelinsä eivätkä saa enää rahaa julkisista varoista

  7. 7

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  8. 8

   ”Miten tehdään suomalainen keisarileikkaus?” – Ruotsalaiset jaksavat edelleen kertoa suomalaisista puukko- ja alkoholivitsejä

  9. 9

   Nuorten käytöksessä on tapahtunut muutos, ja se enteilee alkoholin kulutuksen laskua kaikkialla maailmassa

   Tilaajille
  10. 10

   Kapakkakierros kerran viikossa tulee 40 vuodessa maksamaan noin 300 000 euroa – ihmiselämän suuret päätökset ovat pieniä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  2. 2

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  3. 3

   Suomalaiset eivät osaa huolehtia terveydestään, ja miehet ovat pahin murhekryyni – jos haaveilet pitkästä terveellisestä elämästä, muista nämä asiat

   Tilaajille
  4. 4

   Tamperelaisen taloyhtiön havainnekuvat lipsahtivat someen ja monet riemastuivat – kuvapari näyttää, kuinka 1970-luvun elementti­kerrostalon voisi korvata

  5. 5

   Moni suomalaismies etsii rakkautta Thaimaasta, ja nyt Thaimaan suositut naistubettajat kertovat, miten napataan hyvä länsimaalainen mies

   Tilaajille
  6. 6

   Ville Liikanen käveli katua Punavuoressa, kun 100-asteinen vesi yhtäkkiä poltti jalat nilkoista alaspäin: ”Kun olisi tajunnut hypätä vaikka auton päälle”

  7. 7

   Olen pettynyt opetuksen tasoon ammatti­korkea­koulussa

  8. 8

   Kuningatar Elisabet: Harry ja Meghan menettävät kuninkaalliset tittelinsä eivätkä saa enää rahaa julkisista varoista

  9. 9

   Vähintään kymmenet asiakkaat ovat ostaneet Elisan laaja­kaistaan lisä­nopeutta valheellisten myynti­puheluiden perusteella

  10. 10

   Isis-taistelijan vaimo tuotiin viime yönä lapsineen Norjaan, ja nyt tapaus uhkaa hajottaa maan hallituksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hahmotamme värejä eri tavoin, ja osa ihmisistä voi olla supernäkijöitä – Testaa ja vertaa, näetkö värit samoin kuin muut ihmiset

   Tilaajille
  2. 2

   Unohda ohje viidestä ateriasta päivässä – näin kannattaa syödä, jos haluaa pysyä mahdollisimman virkeänä

   Tilaajille
  3. 3

   Töölöön valmistui pari vuotta sitten 30 000 neliön pysäköinti­luolasto, mutta nyt se seisoo tyhjänä

  4. 4

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  5. 5

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  6. 6

   Laiskuutta ei ole olemassakaan, sanoo amerikkalaisprofessori – Suomalaispsykologi on samaa mieltä ja listaa todelliset syyt laiskuuden takana

   Tilaajille
  7. 7

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  8. 8

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  9. 9

   Tietynlainen treeni saa energiankulutuksen roihuamaan jopa päiviksi – Tästä on kyse jälkipoltoksi kutsutussa ilmiössä

   Tilaajille
  10. 10

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  11. Näytä lisää