Ulkomaat

Radhakrushna Mohanty muuttaa pian Tampereelle, eikä hän ole ainoa – Suomi tarvitsee jopa kymmeniä­tuhansia insinöörejä, joita valmennetaan nyt Intian Mumbaissa

Mumbaissa toimiva yritys valmentaa intialaisia insinöörejä Suomen työmarkkinoille. Intian Piilaaksossa työskentelevä Radhakrushna Mohanty aikoo muuttaa Tampereelle.

Mumbai.

Aikanaan yrityksiin hankittiin ergonomisia tuoleja, sitten luotiin avokonttoreita, palkattiin yrityskonsultteja, ja nyt ei pärjätä ilman intialaisia insinöörejä. Suomi tarvitsee noin 40 000 it-osaajaa vuoteen 2025 mennessä, arvelee intialaisen rekrytointiyhtiön edustaja.

Se on paljon, sillä Suomen insinööriliitossa on noin 70 000 jäsentä.

Ja täältä niitä osaajia löytyisi. Nasima Khan ja Swati Agrawal istuvat vastakkain pienessä, ilmastoitua kasvihuonetta muistuttavassa toimistossa Powain kaupunginosassa Mumbaissa Intiassa. Ikkunasta näkyy vihreän heinän peittämä kallioseinä. Ulkona on myöhäissyksylläkin 32 astetta lämmintä.

Kaukainen Suomi on kuitenkin Khanin ja Agrawalin työmaa.

He ovat jo vuoden ajan haalineet intialaisia it-alan huippuosaajia suomalaisille yrityksille työnantajansa ICT DIrect Indian laskuun. Yritys on suomalaisen it-alan rekrytointiyrityksen ICT Directin intialaistytär.

Kumpikaan naisista ei ole käynyt Suomessa, mutta he seuraavat ilon ja kauhun sekoituksella sääennusteista Suomen lämpötiloja ja lumisateita samalla, kun he tutkivat potentiaalisten kandidaattien ansioluetteloita ja suosituksia.

Khan ja Agrawal saavat asiakasyrityksiltä profiilin, jonka perusteella he etsivät asiantuntijoita muun muassa auto-, lääke-, teknologia- ja palveluteollisuuden yrityksille Suomeen.


Kun haaviin on jäänyt sopivia huippuosaajia, on pomon, Venkat Rajanin, vuoro ryhtyä hommiin. Rajanin tärkeimpänä tehtävänä on vakuuttaa intialaisille asiantuntijoille, että Suomi tarjoaa hyvät olosuhteet työuralla etenemiseen ja elämänlaatuun.

”Tämän tason asiantuntijat ansaitsevat Intiassakin niin hyvin, ettei raha yksin ole houkutin, vaan myös esimerkiksi mahdollisuus ammatilliseen kehittymiseen sekä perhe-elämään”, Rajan sanoo.

Samoista numeronikkareista kilpailevat Rajanin mukaan etenkin ruotsalaiset, saksalaiset, amerikkalaiset ja australialaiset yritykset.

Kaikki ovat nyt kiinnostuneita intialaisista lahjakkuuksista”, Rajan sanoo.

Ja onhan Intiassa, mistä ottaa: maan yliopistoista ja korkeakouluista valmistuu vuosittain noin 1,5 miljoonaa insinööriä, joiden taso tosin vaihtelee huomattavasti opinahjosta riippuen. Insinöörien työtilanne Intiassa ei maan talouskasvun hidastumisen vuoksi ole hyvä, joten monet harkitsevat työntekoa ulkomailla.

Intialaisten sanotaan olevan luonnostaan matemaattisesti lahjakkaita. Rajan arvelee, että Intian olosuhteet yksistään edistävät loogista ajattelua.

”Elämä täällä on niin haastavaa, että aivan arkisissa tilanteissakin pitää olla jatkuvasti hoksottimet päällä,”, hän sanoo.

Suomi on melko tuntematon maa Intiassa.

”Monille intialaisille yksittäiset Euroopan maat ovat vähän sekamelskaa, mutta Nokia ja joulupukki herättävät aina myönteisiä tunteita ja innostusta”, Rajan sanoo.


Rajan lienee hyvä Suomi-kauppias, sillä on hän on omien laskujensa mukaan käynyt Suomessa noin sata kertaa 15 viime vuoden aikana.

”Teknologisesti Suomi on maailman huippumaita eli siis ammatillisesti houkutteleva”.

Rajan on suomalaisen yrityksen palveluksessa ja siksi hänen käsityksensä suomalaisista ei kenties ole aivan objektiivinen: ”suomalaiset ovat avoimia ihmisiä, jotka ottavat nopeasti vieraan mukaan porukkaansa”.

”Suomalaiset yritykset etsivät tekijöitä, jotka ottavat hommat haltuun heti ensimmäisestä päivästä lähtien. Emme hae väkeä oppilaitoksista”, Rajan sanoo. Edellytyksenä on, että Suomeen lähtijällä on jo entuudestaan kansainvälistä kokemusta.

Sellainen on Radhakrushna Mohanty, jolla on hyvä työ Bengalurussa, Intian Piilaaksossa. Alunperin amerikkalainen, sittemmin yrityskaupan kautta eteläkorelaiseen omistukseen siirtynyt autojen laitteita valmistava yhtiö on ollut kymmenen vuoden ajan Mohantyn työnantaja. 34-vuotias Mohanty on nyt johtavan insinöörin asemassa.

”En ollut varsinaisesti vaihtamassa työpaikkaa, mutta sain puhelun, ja aloin miettiä asiaa. Pidin suomalaisten työtavasta, kun olin Intiassa Nokian kanssa tekemisissä”, hän sanoo.

Uudet haasteet ja paluu digitalisaation pariin Suomessa houkuttavat ammatillisesti.

Kylmyyskään ei pelota, sillä Mohanty asui kolme vuotta Etelä-Koreassa nykyisen työnantajansa palveluksessa. ”Liukkaat kadut olivat hauskoja”. Niitä riittänee myös Tampereella.

Ensivaiheessa Mohanty muuttaa Suomeen yksin, vaimo ja kaksivuotias tytär tulevat perässä myöhemmin.

Bengalurussa on kymmenisen miljoonaa ihmistä, Tampere on hieman pienempi.

”Niin, olen miettinyt, että elämä on varmasti erilaista. Hyvässä mielessä. Nyt teen 40 tunnin viikkoa, ja minulla menee 15 kilometrin työmatkaan 1,5 tuntia suuntaansa. Tampereella julkinen liikenne sujuu ehkä tehokkaammin”, hän sanoo.

Tampereella ei ehkä myöskään tapahdu yhtä paljon kuin Bengalurussa, mutta sitäkin Mohanty on miettinyt myönteisesti.

”Olen innokas valokuvaaja, ja aikomuksenani on harrastaa luontokuvausta”, hän sanoo.

Arkisista askareistakin hän uskoo selviävänsä. ”Olen oppinut ruoanlaittoa äidiltäni, olen auttanut vaimoani keittiössä, selviän hengissä”. Mohanty sanoo.

Myös Suomi on ollut Intiassa rekrytointipuuhissa, kun silloinen työministeri Timo Harakka (sd) vieraili maassa marraskuussa.

Harakka, nyt liikenne- ja viestintäministeri, kiersi yhdessä laajan yritysvaltuuskunnan kanssa Bengalurun isoissa it-yrityksissä ja it-alan suuressa teknologiatapahtumassa, tapasi intialaisia ministerejä ja muita päättäjiä.

Vierailun tarkoituksena oli houkutella Suomeen it-osaajia, edistää Suomen vientiosaamista Intiaan ja vahvistaa Suomen houkuttelevuutta intialaisten suuryritysten investointikohteena.

”Digitalisaatio koskee kaikkia aloja, joten työvoimaa tarvitaan”, Harakka perusteli intialaisen osaamisen tuomista Suomeen matkansa jälkeen Delhissä. Hänen arvionsa mukaan Suomi tarvitsee ainakin 10 000 it-osaajaa.

Halpatyövoimaa ja hyväksikäyttöä ei Harakan mukaan kuitenkaan tulla missään tapauksessa hyväksymään. Käytännössä valvonnasta vastaavat hänen mukaansa ELY-toimistot pistokokein.

Sekä hallituksen että yritysrekrytoijien ponnistelut näyttävät onnistuneen, sillä Suomen suurlähetystö Intiassa käsitteli viime vuonna lähes 12 000 viisumihakemusta eli 20 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna. Lähetystö otti vastaan 2 600 oleskelulupahakemusta. Suomeen erityisasiantuntijaksi hakeutuvista oleskelulupahakijoista 60 prosenttia on Intiasta, suurin osa asiantuntijoista on it-alan tehtävissä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Valvontaviraston suomalais­asiantuntija HS:lle: Koronaviruksesta saatu lisätietoja – ”Kyse kohtuullisen vakavasta taudista”

  2. 2

   Salamurha, jäätelöä ja Rick, jolla on ydinase – Tällainen on Donald Trumpin hämmentävä palatsi, jossa presidentti kestitsee valtiovieraita ja laukaisee ohjuksia

   Tilaajille
  3. 3

   Hittiresepti kaatoi ruokasivusto Soppa365:n eikä syyttä, sillä marinoidut kananmunat ovat superherkkua

  4. 4

   Naisten seksilelumarkkinoille tuli hittilaite, joka muutti kaiken – se kertoo suomalaisten seksielämän käänteestä

   Tilaajille
  5. 5

   Kiina lopettaa ryhmämatkat ulkomaille koronaviruksen takia

  6. 6

   Ugandalainen ilmastoaktivisti rajattiin ulos uutiskuvasta, jossa hän poseeraa Greta Thunbergin ja kolmen muun valkoihoisen kanssa – Syyttää uutistoimistoa rasismista

  7. 7

   Meilahden huvila-alueen kuohunta ei laannu: kolme hakemusta korkeimpaan hallinto-oikeuteen

  8. 8

   Yleinen harhaluulo ajokortista on saanut suomalaiset hankkimaan ennätys­määrän henkilö­kortteja

  9. 9

   Seppo Saario sijoitti itsensä miljonääriksi, ja viime vuosi oli ”poskettoman hyvä” – Konkarisijoittaja kertoo, miksi hän vaihtoi taktiikkaa

   Tilaajille
  10. 10

   Finnair sallii hengitysmaskit matkustamo­henkilö­kunnalle koronaviruksen takia – työntekijä kertoi lehdelle pelkäävänsä yskiviä matkustajia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Salamurha, jäätelöä ja Rick, jolla on ydinase – Tällainen on Donald Trumpin hämmentävä palatsi, jossa presidentti kestitsee valtiovieraita ja laukaisee ohjuksia

   Tilaajille
  2. 2

   Naisten seksilelumarkkinoille tuli hittilaite, joka muutti kaiken – se kertoo suomalaisten seksielämän käänteestä

   Tilaajille
  3. 3

   Yleinen harhaluulo ajokortista on saanut suomalaiset hankkimaan ennätys­määrän henkilö­kortteja

  4. 4

   Deittisovellukset tietävät käyttäjistään kaiken, ja näitä tietoja janoavat vaaralliset ihmiset – HS:n selvitys paljastaa, että massiiviseen tiedonkeruuseen liittyy suuria uhkia

   Tilaajille
  5. 5

   Seppo Saario sijoitti itsensä miljonääriksi, ja viime vuosi oli ”poskettoman hyvä” – Konkarisijoittaja kertoo, miksi hän vaihtoi taktiikkaa

   Tilaajille
  6. 6

   Kiina lopettaa ryhmämatkat ulkomaille koronaviruksen takia

  7. 7

   Kolmevuotias poika lähestyi ”neron lukemia” älykkyystestissä, pääsi Mensan jäseneksi Britanniassa

  8. 8

   Suomi ei ole mitenkään erikoinen kieli, vaikka me väitämme niin – Mutta yhdessä asiassa se on aidosti harvinainen

  9. 9

   Rap-artisti Pyhimys ratkaisi matematiikan tehtävän tavalla, joka sai opettajan hämmästymään – Siitä alkoi polku, joka olisi voinut johtaa aivan toisenlaiseen elämään

   Tilaajille
  10. 10

   Luistelututkinnan todistaja kertoo HS:lle, mitä kuulemisissa tapahtui: Mirjami Penttisen ”kohtaaminen silmästä silmään oli raskasta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  3. 3

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  4. 4

   Kampissa kaupataan niin pientä asuntoa, ettei sellaisia saa Helsinkiin enää edes rakentaa

  5. 5

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  6. 6

   Katri Kulmunin ihastuttava brittienglanti loksautti leuat somessa – kysyimme kielentutkijoilta, olisiko hän ylä- vai alaluokkainen britti

  7. 7

   Ratkeaako ihmiskunnan kohtalo suomalaisilla keksinnöillä? Suomessa kehitetään nyt laitteita, joissa voi olla avain ilmaston kohtalon­kysymykseen

   Tilaajille
  8. 8

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  9. 9

   Deittisovellukset tietävät käyttäjistään kaiken, ja näitä tietoja janoavat vaaralliset ihmiset – HS:n selvitys paljastaa, että massiiviseen tiedonkeruuseen liittyy suuria uhkia

   Tilaajille
  10. 10

   Rap-artisti Pyhimys ratkaisi matematiikan tehtävän tavalla, joka sai opettajan hämmästymään – Siitä alkoi polku, joka olisi voinut johtaa aivan toisenlaiseen elämään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää