Ulkomaat

Muslimivastaiseksi arvosteltu kansalaisuus­laki lietsoo verisiä levottomuuksia Intiassa ja arvostelua ulkomailla, mutta täysin eri syistä

Koillis-Intian alkuperäisasukkaat pelkäävät kulttuurinsa ja toimeentulonsa puolesta, vaikka kansalaisuuden saamista helpottava laki sivuuttaa muslimit.

Intian uusittu kansalaisuuslaki on poikinut runsaasti kansainvälistä arvostelua ja suuria mielenosoituksia ympäri Intiaa.

Levottomuuksissa Assamin osavaltiossa on kuollut viime päivinä ainakin kuusi ihmistä ja loukkaantunut kymmeniä, kertoo uutistoimisto AFP. Länsi-Bengalin osavaltiossa mielenosoittajat ovat AFP:n mukaan polttaneet ainakin 20 bussia ja osia kahdesta rautatieasemasta. Länsi-Bengalin hallinto on estänyt pääsyn internetiin useilla alueilla.

Levottomuuksien takia muiden muassa Britannia ja Yhdysvallat ovat varoittaneet matkustamasta Koillis-Intiaan.

Suomen ulkoministeriö ei ole muuttanut Intiaa koskevia matkustussuosituksiaan sitten marraskuun lopun. Se ei tosin ole aiemminkaan suositellut matkustamista Koillis-Intian osavaltioihin, mukaan lukien Assamiin ja Länsi-Bengaliin, koska niissä on ollut ajoittain kapinallisliikkeiden iskuja ja muita väkivaltaisuuksia.Intian parlamentin keskiviikkona säätämä lakimuutos sallii kansalaisuuden myöntämisen entistä nopeammalla käsittelyllä miljoonille maahanmuuttajille, jotka ovat tulleet Intiaan ennen vuotta 2015 luvattomasti Pakistanista, Bangladeshista tai Afganistanista.

Lakia vastustavat sekä Koillis-Intian mielenosoittajat että maan pääoppositio ja monet ulkomaiset tahot, mutta aivan eri syistä.

Koillis-Intiassa moni sanoo, että kansalaisuuden myöntäminen yhteensä miljoonille maahanmuuttajille – pelkästään Assamissa jopa noin 500 000:lle – uhkaa alueen alkuperäiskansojen kulttuuria ja toimeentuloa.


”Emme hyväksy yhtäkään maahanmuuttajaa. Assam on ottanut vastaan riittävästi maahanmuuttajia menneisyydessä”, Samujjal Battacharya sanoi AFP:lle Assamin suurimmassa kaupungissa Guwahatissa. Hän on johtohahmoja vaikutusvaltaisessa All Assam Students Union -kansalaisjärjestössä, joka on jo vuosikymmeniä vastustanut kansalaisoikeuksien myöntämistä Bangladeshista tulleille maahanmuuttajille.

Etniset jännitteet ovat purkautuneet Assamissa useasti. Tunnetuin tragedia on niin sanottu Nellien verilöyly, jossa kuoli noin 2 000 ihmistä vuonna 1983. Suurin osa uhreista oli muslimeja.


Muualla Intiassa muun muassa opiskelijamielenosoitukset ja ulkomailla monet eri tahot ovat arvostelleet lakiuudistusta toisesta näkökulmasta: se sivuuttaa islaminuskoiset maahanmuuttajat. Laki listaa erikseen, minkä uskontojen edustajille kansalaisuus voidaan myöntää, ja listalla ovat vain hindulaiset, sikhit, buddhalaiset, kristityt, jainalaiset ja parsit.

Hallituksen mukaan muslimit eivät tarvitse suojelua lähtömaidensa muiden uskonnollisten vähemmistöjen tavoin.

Aiemmin tänä vuonna laadittu kansalaisrekisteri jätti Assamin osavaltiossa ulkopuolelleen noin 1,9 miljoonaa ihmistä, joista suuri osa on muslimeja. Viranomaisten mukaan nämä ihmiset eivät kyenneet osoittamaan, että he tai heidän esivanhempansa ovat asuneet Intiassa ennen maaliskuun 24. päivää vuonna 1971. Pian tuon päivämäärän jälkeen sadat tuhannet ihmiset pakenivat Bangladeshin itsenäisyyssotaa Intiaan.

Rekisterin ulkopuolelle jätetyt Assamin asukkaat uhkaavat jäädä vaille minkään maan kansalaisuutta ja joutua vankileireille tai karkotetuksi.

YK:n ihmisoikeusedustajan toimisto esitti uutistoimisto Reutersin mukaan huolensa, että uusittu kansalaisuuslaki on ”luonteeltaan perustavanlaatuisen syrjivä”, ja pyysi sen uudelleenarviointia.

”Lakatkaa jakamasta Intiaa”, luki tuhatpäisen väkijoukon kylteissä Delhissä lauantai-iltana AFP:n mukaan.

”Ihmiset eivät ole kokoontuneet tänne hinduina tai muslimeina vaan Intian kansalaisina. Emme hyväksy tätä Modin hallituksen lakia. Haluamme tasavertaista kohtelua, jonka perustuslaki takaa”, mieltään osoittanut journalisti Amit Baruah, 55, sanoi AFP:lle.

”Tämän lain hyväksyminen pelottaa muslimiyhteisöä. Tämä laki on luonteeltaan syrjivä”, Aligarh Muslim -yliopiston opiskelija Sharjeel Usmani sanoi Reutersille Uttar Pradeshin osavaltiossa.

Delhissä sijaitsevan Jamia Millia Islamia -yliopiston tohtoriopiskelija Zakir Riyaz sanoi Reutersille, että laki ”on täysin vastoin ajatusta sekulaarista Intiasta”.

Lue myös: Intian hallitus sivuuttaa valtavirran historiantulkinnat intialaisten menneisyydestä pönkittääkseen hindujen asemaa – suomalainen huippututkija ampuu nationalistien väitteitä alas

Intialaisista noin 80 prosenttia on hinduja. Islamia tunnustaa arviolta 14 prosenttia kansasta, mutta osuus kasvaa.

Moni asiantuntija näkee lakiuudistuksen osana Intian hallituksen laajempaa muslimivastaista agendaa.

Intiaa on johtanut vuodesta 2014 hindunationalistinen Bharatiyha Janata -puolue (BJP), ja pääministeri Narendra Modin hallitusta on moitittu Intian muslimivähemmistöön kohdistuvan väkivallan ja syrjinnän hiljaisesta hyväksymisestä.

Lue myös: Tiedätkö, mikä on Prayagraj? Ei moni muukaan, ja syy on Intian valtapuolueen, joka omii maan historiaa pyyhkimällä pois islamilaisia paikannimiä

Elokuussa Modin hallitus riisui noin 70 vuotta voimassa olleen erityisaseman Intian ainoalta muslimienemmistöiseltä osavaltiolta Jammu ja Kashmirilta. Lokakuun lopussa alue menetti myös osavaltioasemansa ja se jaettiin kahteen liittovaltion alueeseen eli hallittavaksi suoraan Delhistä.

Erityisasema oli taannut kashmirilaisille muun muassa yksinoikeuden kiinteistöjen ja maiden omistamiseen sekä osavaltion virkoihin ja sosiaalitukeen. Hallitus perustelee, että osavaltion avaaminen ulkopuolisille piristää sen taloutta, jonka huono tola on osaltaan ruokkinut radikalisoitumista. Kashmirissa toimii islamistisia terroristiryhmiä, joiden tukemisesta ja kouluttamisesta Intia syyttää Pakistania.

Osa kashmirilaisista kuitenkin uskoo, että hallituksen perimmäinen tavoite on hindulaistaa Kashmir.Lue myös: Mies Kashmirista saattaa jakaa sinunkin sanomalehtesi: Hän kertoo, miksi vanhoilla kotikulmilla voisi puhjeta vaarallinen yhteenotto

Päätöksestään syntyneiden levottomuuksien rauhoittamiseksi hallitus toi Kashmirin laaksoon kymmeniä tuhansia turvallisuusjoukkoja, vaikka niitä oli jo satojatuhansia, rajoitti ihmisten liikkumista ja katkaisi internet- ja puhelinyhteydet.

Tuhansia tuolloin pidätettyjä kashmirilaisia on yhä vangittuna, tietoliikenneyhteyksiä rajoitetaan edelleen eikä ulkomaalaisia toimittajia tai ihmisoikeustarkkailijoita vieläkään päästetä alueelle vapaasti. Kansainväliset tiedotusvälineet ovat silti onnistuneet välittämään paikallisten todistuksia turvallisuusjoukkojen ratsioiden väkivallasta ja jopa kidutuksesta, usein sähköiskuilla.

Hallitus on kiistänyt väitteet.

Lue myös: Intian ulkoministeri paljastaa Gandhin patsaan Helsingissä ja vastaa HS:n haastattelussa uutisiin kashmirilaisten kiduttamisesta: ”Uskon, että kyse on suurelta osin suuresta liioittelusta”

Intia on saanut yhä tiukempaa arvostelua toimistaan jopa Yhdysvalloista, joka on sen tärkein liittolainen. Kansainvälistä uskonnonvapautta tarkkaileva viranomaiskomissio USCIRF, joka toimii Yhdysvaltain hallituksen neuvonantajana, on pyytänyt harkitsemaan pakotteiden asettamista Intian sisäministerille Amit Shahille.

”Mielestäni vallalla on aitoa yllätystä ja pettymystä, että maailman suurin demokratia vaikuttaa luistavan pitkäaikaisista ja perustavanlaatuisista sekularismin, demokratian ja pluralismin perinteistään”, Etelä-Aasiaan perehtynyt tutkija Michael Kugelman yhdysvaltalaisesta Wilson Center -ajatushautomosta arvioi AFP:lle.

”Washington, kuten suurin osa länsimaiden pääkaupungeista, on asettanut riman korkealle Intian kohdalla.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen – vertaa ilmanlaatua koti­seudullasi Intian kaasu­kammioon

   Tilaajille
  2. 2

   Länsimaalaiset ovat yhä kovassa huudossa Thaimaassa, ja netissä seuraa etsivät tavalliset ihmiset varsin tavanomaisin keinoin: ”Baarityttöily on vähentynyt”

  3. 3

   Mistä Sauli Niinistö tykkää Twitterissä? HS kävi läpi tasavallan presidentin some-käyttöä ja sai puhelun Mäntyniemestä

   Tilaajille
  4. 4

   IMF:n pääjohtaja: Maailmassa jylläävät nyt samat ilmiöt, jotka johtivat vuoden 1929 pörssiromahdukseen

  5. 5

   Vantaa yrittää saada golfkenttää haltuunsa käräjäoikeuden kautta, yrittäjät varautuvat hakemaan miljoonakorvauksia

  6. 6

   Kuningatar Elisabet: Harry ja Meghan menettävät kuninkaalliset tittelinsä eivätkä saa enää rahaa julkisista varoista

  7. 7

   ”Miten tehdään suomalainen keisarileikkaus?” – Ruotsalaiset jaksavat edelleen kertoa suomalaisista puukko- ja alkoholivitsejä

  8. 8

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  9. 9

   Kapakkakierros kerran viikossa tulee 40 vuodessa maksamaan noin 300 000 euroa – ihmiselämän suuret päätökset ovat pieniä

  10. 10

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  2. 2

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  3. 3

   Suomalaiset eivät osaa huolehtia terveydestään, ja miehet ovat pahin murhekryyni – jos haaveilet pitkästä terveellisestä elämästä, muista nämä asiat

   Tilaajille
  4. 4

   Tamperelaisen taloyhtiön havainnekuvat lipsahtivat someen ja monet riemastuivat – kuvapari näyttää, kuinka 1970-luvun elementti­kerrostalon voisi korvata

  5. 5

   Moni suomalaismies etsii rakkautta Thaimaasta, ja nyt Thaimaan suositut naistubettajat kertovat, miten napataan hyvä länsimaalainen mies

   Tilaajille
  6. 6

   Ville Liikanen käveli katua Punavuoressa, kun 100-asteinen vesi yhtäkkiä poltti jalat nilkoista alaspäin: ”Kun olisi tajunnut hypätä vaikka auton päälle”

  7. 7

   Olen pettynyt opetuksen tasoon ammatti­korkea­koulussa

  8. 8

   Kuningatar Elisabet: Harry ja Meghan menettävät kuninkaalliset tittelinsä eivätkä saa enää rahaa julkisista varoista

  9. 9

   Vähintään kymmenet asiakkaat ovat ostaneet Elisan laaja­kaistaan lisä­nopeutta valheellisten myynti­puheluiden perusteella

  10. 10

   Isis-taistelijan vaimo tuotiin viime yönä lapsineen Norjaan, ja nyt tapaus uhkaa hajottaa maan hallituksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hahmotamme värejä eri tavoin, ja osa ihmisistä voi olla supernäkijöitä – Testaa ja vertaa, näetkö värit samoin kuin muut ihmiset

   Tilaajille
  2. 2

   Unohda ohje viidestä ateriasta päivässä – näin kannattaa syödä, jos haluaa pysyä mahdollisimman virkeänä

   Tilaajille
  3. 3

   Töölöön valmistui pari vuotta sitten 30 000 neliön pysäköinti­luolasto, mutta nyt se seisoo tyhjänä

  4. 4

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  5. 5

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  6. 6

   Laiskuutta ei ole olemassakaan, sanoo amerikkalaisprofessori – Suomalaispsykologi on samaa mieltä ja listaa todelliset syyt laiskuuden takana

   Tilaajille
  7. 7

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  8. 8

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  9. 9

   Tietynlainen treeni saa energiankulutuksen roihuamaan jopa päiviksi – Tästä on kyse jälkipoltoksi kutsutussa ilmiössä

   Tilaajille
  10. 10

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  11. Näytä lisää