Ulkomaat

Trump on joutumassa valtakunnan­oikeuteen – HS käy läpi, miten virkarikos­oikeuden­käynnissä voi käydä ja mitkä ovat Trumpin mahdollisuudet jatkaa presidenttinä toinen kausi

Presidentti joutuu kovaan tulikokeeseen senaatissa, mutta se ei tarkoita, että hänen pelinsä olisi pelattu. Trumpin kannatus kansan parissa on yhä suunnilleen sama kuin ennen virkarikosprosessin alkua tai vuoden 2016 presidentinvaalien alla.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump joutuu pian valtakunnanoikeuteen eli senaatin toimittamaan virkarikosoikeudenkäyntiin. Samalla hän valmistautuu ensi vuoden marraskuun presidentinvaaleihin, joissa hän toivoo voittavansa uuden kauden.

Seuraavat 11 kysymystä auttavat hahmottamaan, miten virkarikosoikeudenkäynnissä voi olettaa käyvän ja mitkä ovat republikaani Trumpin mahdollisuudet jatkaa presidenttinä vielä toinenkin kausi.

1. Joutuuko Trump valtakunnanoikeuteen?

Kyllä. Kongressin alahuone eli edustajainhuone äänestänee tällä viikolla siitä, vedetäänkö Trump valtakunnanoikeuteen eli käydäänkö häntä vastaan virkarikosoikeudenkäynti kongressin ylähuoneessa senaatissa.

Edustajainhuoneessa demokraateilla on tällä hetkellä 233 jäsentä, kun republikaaneja on 197. Näin ollen on varmaa, että virkarikosoikeudenkäynti saa taakseen enemmistön.

Kun edustajainhuone äänesti lokakuussa ensi kerran virkarikostutkinnasta, demokraateista 231 äänesti prosessia jatkavan esityksen puolesta ja kaksi vastaan, kun republikaaneista kaikki paikalla olleet 194 äänestivät vastaan.


2. Onko käsitystä, kuinka senaatti suhtautuu Trumpin vastaisiin syytteisiin?

Senaatissa voi odottaa, että edustajien kannat noudattelevat jälleen melko tarkasti puoluerajoja. Satahenkisessä senaatissa republikaanit ovat 53–47-enemmistössä ja siellä presidentin syrjäyttämiseen tarvittaisiin kahden kolmasosan äänet.

On käytännössä lähes mahdotonta, että senaatin jäsenistä 67 äänestäisi Trumpia kumoon. Tämän vuoksi moni pitää oikeudenkäyntiä jo ennalta turhana. Kyse on politiikasta.

3. Mistä Trumpia syytetään?

Edustajainhuoneen demokraatit päättivät viime viikolla, että Trumpia syytetään kahdesta eri rikkomuksesta: vallan väärinkäytöstä ja kongressin lainkäytön estämisestä. Demokraattien mielestä nämä ovat perustuslain tarkoittamia vakavia rikoksia ja väärinkäytöksiä, joiden perusteella presidentti voidaan haastaa valtakunnanoikeuteen ja syrjäyttää.

Demokraatit rajasivat syytekohdat koskemaan Ukraina-skandaalia. Etukäteen oli ennakoitu, että syytteeseen voisi sisältyä myös Trumpin yritys estää erikoissyyttäjä Robert Muellerin aiempaa Venäjä-tutkintaa.

Trumpin epäillään painostaneen Ukrainaa kaivamaan vahingollisia tietoja demokraattien presidenttiehdokkaasta Joe Bidenista, millä Trump olisi yrittänyt varmistaa itselleen voiton myös 2020 presidentinvaaleissa.

4. Mitä mieltä Trump on syytteistä?

Trumpin mielestä kyseessä on ”historian suurin noitavaino”. Republikaanien kongressiedustajat tukevat presidenttiä, tähän mennessä saumattomana rintamana ja kutsuvat koko prosessia huijaukseksi.

5. Onko tämä kaikki ”historiallista”?

Presidentin syyttäminen on hyvin poikkeuksellista. Trump on Yhdysvaltain 45. presidentti, mutta hän on vasta neljäs presidentti, jota vastaan virkarikosprosessi on käynnistetty. Kahden kohdalla on aiemmin edetty oikeudenkäyntiin asti.

Watergate-skandaaliin sotkeutunut presidentti Richard Nixon erosi tehtävästään ennen syytteiden nostamista vuonna 1974.


Muun muassa sotaministerinsä erottamisesta kongressin suututtanut presidentti Andrew Johnson vapautui täpärästi syytteistä vain yhden äänen enemmistöllä 1868. Tuolloin
Yhdysvallat vasta toipui sisällissodasta, joka oli päättynyt vuonna 1865.

Demokraatti Bill Clinton joutui seksi- ja ahdisteluskandaaleihinsa liittyen syytteeseen väärästä valasta, oikeuden vastustamisesta ja vallan väärinkäytöstä vuonna 1999.

Hänet vapautettiin senaatissa melko selvin äänin. Kaikki 45 demokraattia pitivät Clintonia syyttömänä. Republikaaneista viisi äänesti yhdessä syytekohdassa – ja kymmenen toisessa syytekohdassa – Clintonin syyttömyyden puolesta.


6. Miten virkarikostutkinta on vaikuttanut Trumpin kannatukseen?

Ei ehkä mitenkään. Kyselytutkimukset ovat kartoittaneet asiaa monelta eri kantilta, mutta suuressa kuvassa Trumpin suosio ei ole muuttunut.

Gallup-tutkimuslaitoksen mukaan Trumpin toimet hyväksyy virkarikossyytteiden lukemishetkellä 43 prosenttia kansasta. Hänen kannatuksensa on ollut korkeimmillaan 46 prosentissa ja alimmillaan 35 prosentissa tammikuussa 2017 alkaneen presidenttiyden aikana.

Monmouth-yliopiston kyselyn mukaan Trumpin uudelleenvalintaa kannattaa 42 prosenttia amerikkalaisista. Kannatus on siten hyvin lähellä samaa kuin syksyllä 2016 ennen Trumpin valintaan johtaneita presidentinvaaleja.

7. Voittaako Trump siis jälleen presidentinvaalit?

Kyselytutkimusten mukaan kuusi demokraattia johtaa Trumpia 4–9 prosenttiyksiköllä, kun kansalaisilta kysytään kahden eri ehdokkaan välistä kannatusta. Nämä luvut kertovat kuitenkin ehdokkaiden valtakunnallisesta kannatuksesta, mistä ei voi ennustaa suoraan vaalin mahdollista tulosta.

Yhdysvaltain vaaleissa osavaltioilla on eri painoarvo, mikä voi johtaa tilanteeseen, jossa suurin määrä ääniä ei johdakaan voittoon. Näin kävi vuoden 2016 vaaleissa, joissa demokraatti Hillary Clinton sai lähemmäs kolme miljoonaa ääntä enemmän kuin Trump. Clinton hävisi kuitenkin tärkeimmissä osavaltioissa ja näin ollen hän sai vähemmän valitsijamiehiä.

Kyselyt näyttävät, että Trumpilla on vajaa vuosi ennen vaaleja hyvä kannatus monissa ratkaisevissa osavaltioissa. Vaalit pidetään 3. marraskuuta 2020.

8. Kuka voisi lyödä Trumpin?

Kyselyiden keskiarvojen mukaan tällä hetkellä demokraattien ehdokkaista vahvimman kannatuksen saavat valtakunnallisesti entinen varapresidentti Joe Biden (29 prosentin tuki), senaattori Bernie Sanders (17 prosenttia) ja senaattori Elizabeth Warren (15 prosenttia). Nämä kannatusluvut kertovat, kuinka demokraattien äänestäjät kyseisiä ehdokkaita tukevat.

Kisaan myöhässä mukaan lähtenyt entinen New Yorkin pormestari, miljardööri Michael Bloomberg saa tällä hetkellä taakseen noin viiden prosentin kannatuksen.


9. Miten taloustilanne vaikuttaa Trumpin suosioon?

Yhdysvalloissa kansa ajattelee perinteisesti eniten taloutta presidentinvaalien yhteydessä. Taloustilanne yleensä katsotaan istuvan presidentin aiheuttamaksi, oikein tai väärin, hyvässä ja pahassa. Trumpin mukaan Yhdysvaltain taloudella ei ole koskaan mennyt niin hyvin kuin nyt.

Trumpin väitteelle löytyy jonkin verran tukea. Esimerkiksi työttömyys on pudonnut hänen kaudellaan 4,7 prosentista 3,5 prosenttiin, alhaisimmalle tasolle puoleen vuosisataan.

Trumpin kaudella talous on kasvanut melko vahvasti, ja esimerkiksi tänä vuonna odotetaan noin 2,3 prosentin kasvua. Pörssikurssit ovat lyöneet ennätysmäisiin korkeuksiin.

Trumpin aikana Yhdysvaltain velkaantuminen on kuitenkin kiihtynyt. Vaikka presidentti on käynyt monella rintamalla kauppasotaa amerikkalaisyrityksiä auttaakseen, Yhdysvaltain kauppavaje on kasvanut.


10. Mitä nyt tapahtuu?

Virkarikossyytteiden hyväksymisen jälkeen Yhdysvallat rauhoittuu viettämään joulua, kunnes alkaa todellinen politiikan hulinavuosi 2020.

Senaatin republikaanijohtaja Mitch McConnell ja muut ovat todenneet, että oikeudenkäynti alkaa joskus tammikuun aikana.

Bill Clintonin oikeudenkäynti senaatissa vuonna 1999 kesti viisi viikkoa, mitä pidetään osviittana Trumpin oikeudenkäynnin arvioidusta kestosta.

11. Vaaleihin on kuitenkin vielä pitkä matka?

Ei niinkään pitkä, jos haaveena on demokraattien presidenttiehdokkuus. Esivaalit alkavat Iowan osavaltiossa 3. helmikuuta, jolloin Trumpin virkarikosoikeudenkäynti lienee vielä käynnissä. Kahdeksan päivää Iowan jälkeen äänestetään New Hampshiren esivaaleissa.

Vaikka näissä kahdessa osavaltioissa asuu vain yhteensä 4,5 miljoonaa Yhdysvaltain 327 miljoonasta asukkaasta, niiden huomioarvo on suuri ja joskus ratkaiseva. Viimeisen runsaan 40 vuoden aikana vain yksi ehdokas on noussut presidentiksi hävittyään esivaalit molemmissa näistä kahdesta osavaltiosta: Bill Clinton vuonna 1992.

Republikaanipuolue on vaaleissa Trumpin takana, minkä vuoksi puolue ei järjestä esivaaleja ainakaan laajassa mittakaavassa. Kolme republikaanien ehdokkuutta tavoittelevaa poliitikkoa on arvostellut puoluetta siitä, että se ei järjestä kunnon esivaaleja ja anna heille mahdollisuutta haastaa Trumpia.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tutkijat selvittivät, miten yksi perhe sairastui koronavirukseen, ja tapaus kyseenalaistaa Kiinan version epidemian leviämisestä

  2. 2

   Perheessä rahat eivät kuulu vain sille, joka ne on tienannut, sanoo tutkija – On olemassa malli, jolla tulot ja menot jaetaan puolisoiden kesken reilusti

   Tilaajille
  3. 3

   Trumpin rauhan­suunnitelma: Palestiinalle oma valtio, iso osa Länsirannasta Israelille – Palestiinalaisten presidentti Abbas kommentoi suorassa lähetyksessä

  4. 4

   Neljävuotiaan pojan Espoossa kadottaneet lastenhoitajat saivat rikostuomiot

  5. 5

   Vanhemmat teippasivat lapsensa kädet yhteen ja pakottivat syömään lattialla – Tapaus paljastui purjeveneellä, hovioikeudesta vankeustuomiot

  6. 6

   Näissä ammateissa tienataan yli 6000 euroa kuussa – HS:n palkkakone kertoo 346 ammatin palkat

   Tilaajille
  7. 7

   Petteri Orpo määritteli kokoomuksen uusiksi – onko puolue siirtymässä oikealle?

   Tilaajille
  8. 8

   Teollisuusliiton mielestä lakkoon pitäisi mennä niidenkin, jotka eivät ole liiton jäseniä – Professori tyrmää: ”Ei voi sanoa, että työt ovat lakossa”

  9. 9

   Kommentti: Trumpin rauhan­suunnitelma on historiallisessa mielessä erikoinen, mutta palestiinalaisille ei ole muutakaan tarjolla

  10. 10

   Kone vahvistaa tehneensä tarjouksen saksalaisesta kilpailijastaan – Toteutuessaan kauppa olisi Suomen taloushistorian suurin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näissä ammateissa tienataan yli 6000 euroa kuussa – HS:n palkkakone kertoo 346 ammatin palkat

   Tilaajille
  2. 2

   Kobe Bryant oli risti­riitainen super­tähti, joka saavutti kaiken – roolinsa hän erotti itse itselleen antamallaan lempinimellä

  3. 3

   Postin sekasorto on Helsingissä niin ankara, että taloyhtiöissä jaetaan jo kirjeitä harrastuspohjalta

   Tilaajille
  4. 4

   Tutkijat yllättyivät: Koe-eläinten joukossa oli aivoton rotta, joka eli kuitenkin normaalisti

  5. 5

   Tutkijat selvittivät, miten yksi perhe sairastui koronavirukseen, ja tapaus kyseenalaistaa Kiinan version epidemian leviämisestä

  6. 6

   Moni suomalaislapsi on kasvatettu tavalla, joka murentaa itseluottamusta – Asiantuntijat kertovat, miksi tyyliä kannattaa muuttaa heti

   Tilaajille
  7. 7

   Suomalaisyrityksen teknologia tappaa koronaviruksia ilmasta – nyt kiiretilaus Kiinaan laittoi työvuorot uusiksi

  8. 8

   Töölössä lähes tyhjillään seisovan pysäköintihallin johtaja: ”Hintoja ei tulla muuttamaan”

  9. 9

   Proteiiniruuan suosiminen näkyy jätevesissä, ja seuraukset ovat Itämerelle synkät

  10. 10

   Perheessä rahat eivät kuulu vain sille, joka ne on tienannut, sanoo tutkija – On olemassa malli, jolla tulot ja menot jaetaan puolisoiden kesken reilusti

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Salamurha, jäätelöä ja Rick, jolla on ydinase – Tällainen on Donald Trumpin hämmentävä palatsi, jossa presidentti kestitsee valtiovieraita ja laukaisee ohjuksia

   Tilaajille
  2. 2

   Nelivuotias Michael Bornstein selvisi Auschwitzista opettelemalla olemaan näkymätön – Maanantaina hän palaa sinne peloistaan huolimatta

   Tilaajille
  3. 3

   Italialainen yöelämäntutkija käy ydinkeskustassa, Triplassa, Sörnäisissä ja Kontulassa, ja löytää yhden aidon ja monikulttuurisen paikan

   Tilaajille
  4. 4

   Kampissa kaupataan niin pientä asuntoa, ettei sellaisia saa Helsinkiin enää edes rakentaa

  5. 5

   Katri Kulmunin ihastuttava brittienglanti loksautti leuat somessa – kysyimme kielentutkijoilta, olisiko hän ylä- vai alaluokkainen britti

  6. 6

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  7. 7

   Ratkeaako ihmiskunnan kohtalo suomalaisilla keksinnöillä? Suomessa kehitetään nyt laitteita, joissa voi olla avain ilmaston kohtalon­kysymykseen

   Tilaajille
  8. 8

   Deittisovellukset tietävät käyttäjistään kaiken, ja näitä tietoja janoavat vaaralliset ihmiset – HS:n selvitys paljastaa, että massiiviseen tiedonkeruuseen liittyy suuria uhkia

   Tilaajille
  9. 9

   Rap-artisti Pyhimys ratkaisi matematiikan tehtävän tavalla, joka sai opettajan hämmästymään – Siitä alkoi polku, joka olisi voinut johtaa aivan toisenlaiseen elämään

   Tilaajille
  10. 10

   Kun isä kuoli, Eero Huovinen sai käsiinsä valtavan kasan kirjeitä, joista paljastui totuus äidistä – Huovinen itki, kun hän avasi niistä ensimmäiset

   Tilaajille
  11. Näytä lisää