Ulkomaat

Trump on joutumassa valtakunnan­oikeuteen – HS käy läpi, miten virkarikos­oikeuden­käynnissä voi käydä ja mitkä ovat Trumpin mahdollisuudet jatkaa presidenttinä toinen kausi

Presidentti joutuu kovaan tulikokeeseen senaatissa, mutta se ei tarkoita, että hänen pelinsä olisi pelattu. Trumpin kannatus kansan parissa on yhä suunnilleen sama kuin ennen virkarikosprosessin alkua tai vuoden 2016 presidentinvaalien alla.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump joutuu pian valtakunnanoikeuteen eli senaatin toimittamaan virkarikosoikeudenkäyntiin. Samalla hän valmistautuu ensi vuoden marraskuun presidentinvaaleihin, joissa hän toivoo voittavansa uuden kauden.

Seuraavat 11 kysymystä auttavat hahmottamaan, miten virkarikosoikeudenkäynnissä voi olettaa käyvän ja mitkä ovat republikaani Trumpin mahdollisuudet jatkaa presidenttinä vielä toinenkin kausi.

1. Joutuuko Trump valtakunnanoikeuteen?

Kyllä. Kongressin alahuone eli edustajainhuone äänestänee tällä viikolla siitä, vedetäänkö Trump valtakunnanoikeuteen eli käydäänkö häntä vastaan virkarikosoikeudenkäynti kongressin ylähuoneessa senaatissa.

Edustajainhuoneessa demokraateilla on tällä hetkellä 233 jäsentä, kun republikaaneja on 197. Näin ollen on varmaa, että virkarikosoikeudenkäynti saa taakseen enemmistön.

Kun edustajainhuone äänesti lokakuussa ensi kerran virkarikostutkinnasta, demokraateista 231 äänesti prosessia jatkavan esityksen puolesta ja kaksi vastaan, kun republikaaneista kaikki paikalla olleet 194 äänestivät vastaan.


2. Onko käsitystä, kuinka senaatti suhtautuu Trumpin vastaisiin syytteisiin?

Senaatissa voi odottaa, että edustajien kannat noudattelevat jälleen melko tarkasti puoluerajoja. Satahenkisessä senaatissa republikaanit ovat 53–47-enemmistössä ja siellä presidentin syrjäyttämiseen tarvittaisiin kahden kolmasosan äänet.

On käytännössä lähes mahdotonta, että senaatin jäsenistä 67 äänestäisi Trumpia kumoon. Tämän vuoksi moni pitää oikeudenkäyntiä jo ennalta turhana. Kyse on politiikasta.

3. Mistä Trumpia syytetään?

Edustajainhuoneen demokraatit päättivät viime viikolla, että Trumpia syytetään kahdesta eri rikkomuksesta: vallan väärinkäytöstä ja kongressin lainkäytön estämisestä. Demokraattien mielestä nämä ovat perustuslain tarkoittamia vakavia rikoksia ja väärinkäytöksiä, joiden perusteella presidentti voidaan haastaa valtakunnanoikeuteen ja syrjäyttää.

Demokraatit rajasivat syytekohdat koskemaan Ukraina-skandaalia. Etukäteen oli ennakoitu, että syytteeseen voisi sisältyä myös Trumpin yritys estää erikoissyyttäjä Robert Muellerin aiempaa Venäjä-tutkintaa.

Trumpin epäillään painostaneen Ukrainaa kaivamaan vahingollisia tietoja demokraattien presidenttiehdokkaasta Joe Bidenista, millä Trump olisi yrittänyt varmistaa itselleen voiton myös 2020 presidentinvaaleissa.

4. Mitä mieltä Trump on syytteistä?

Trumpin mielestä kyseessä on ”historian suurin noitavaino”. Republikaanien kongressiedustajat tukevat presidenttiä, tähän mennessä saumattomana rintamana ja kutsuvat koko prosessia huijaukseksi.

5. Onko tämä kaikki ”historiallista”?

Presidentin syyttäminen on hyvin poikkeuksellista. Trump on Yhdysvaltain 45. presidentti, mutta hän on vasta neljäs presidentti, jota vastaan virkarikosprosessi on käynnistetty. Kahden kohdalla on aiemmin edetty oikeudenkäyntiin asti.

Watergate-skandaaliin sotkeutunut presidentti Richard Nixon erosi tehtävästään ennen syytteiden nostamista vuonna 1974.


Muun muassa sotaministerinsä erottamisesta kongressin suututtanut presidentti Andrew Johnson vapautui täpärästi syytteistä vain yhden äänen enemmistöllä 1868. Tuolloin
Yhdysvallat vasta toipui sisällissodasta, joka oli päättynyt vuonna 1865.

Demokraatti Bill Clinton joutui seksi- ja ahdisteluskandaaleihinsa liittyen syytteeseen väärästä valasta, oikeuden vastustamisesta ja vallan väärinkäytöstä vuonna 1999.

Hänet vapautettiin senaatissa melko selvin äänin. Kaikki 45 demokraattia pitivät Clintonia syyttömänä. Republikaaneista viisi äänesti yhdessä syytekohdassa – ja kymmenen toisessa syytekohdassa – Clintonin syyttömyyden puolesta.


6. Miten virkarikostutkinta on vaikuttanut Trumpin kannatukseen?

Ei ehkä mitenkään. Kyselytutkimukset ovat kartoittaneet asiaa monelta eri kantilta, mutta suuressa kuvassa Trumpin suosio ei ole muuttunut.

Gallup-tutkimuslaitoksen mukaan Trumpin toimet hyväksyy virkarikossyytteiden lukemishetkellä 43 prosenttia kansasta. Hänen kannatuksensa on ollut korkeimmillaan 46 prosentissa ja alimmillaan 35 prosentissa tammikuussa 2017 alkaneen presidenttiyden aikana.

Monmouth-yliopiston kyselyn mukaan Trumpin uudelleenvalintaa kannattaa 42 prosenttia amerikkalaisista. Kannatus on siten hyvin lähellä samaa kuin syksyllä 2016 ennen Trumpin valintaan johtaneita presidentinvaaleja.

7. Voittaako Trump siis jälleen presidentinvaalit?

Kyselytutkimusten mukaan kuusi demokraattia johtaa Trumpia 4–9 prosenttiyksiköllä, kun kansalaisilta kysytään kahden eri ehdokkaan välistä kannatusta. Nämä luvut kertovat kuitenkin ehdokkaiden valtakunnallisesta kannatuksesta, mistä ei voi ennustaa suoraan vaalin mahdollista tulosta.

Yhdysvaltain vaaleissa osavaltioilla on eri painoarvo, mikä voi johtaa tilanteeseen, jossa suurin määrä ääniä ei johdakaan voittoon. Näin kävi vuoden 2016 vaaleissa, joissa demokraatti Hillary Clinton sai lähemmäs kolme miljoonaa ääntä enemmän kuin Trump. Clinton hävisi kuitenkin tärkeimmissä osavaltioissa ja näin ollen hän sai vähemmän valitsijamiehiä.

Kyselyt näyttävät, että Trumpilla on vajaa vuosi ennen vaaleja hyvä kannatus monissa ratkaisevissa osavaltioissa. Vaalit pidetään 3. marraskuuta 2020.

8. Kuka voisi lyödä Trumpin?

Kyselyiden keskiarvojen mukaan tällä hetkellä demokraattien ehdokkaista vahvimman kannatuksen saavat valtakunnallisesti entinen varapresidentti Joe Biden (29 prosentin tuki), senaattori Bernie Sanders (17 prosenttia) ja senaattori Elizabeth Warren (15 prosenttia). Nämä kannatusluvut kertovat, kuinka demokraattien äänestäjät kyseisiä ehdokkaita tukevat.

Kisaan myöhässä mukaan lähtenyt entinen New Yorkin pormestari, miljardööri Michael Bloomberg saa tällä hetkellä taakseen noin viiden prosentin kannatuksen.


9. Miten taloustilanne vaikuttaa Trumpin suosioon?

Yhdysvalloissa kansa ajattelee perinteisesti eniten taloutta presidentinvaalien yhteydessä. Taloustilanne yleensä katsotaan istuvan presidentin aiheuttamaksi, oikein tai väärin, hyvässä ja pahassa. Trumpin mukaan Yhdysvaltain taloudella ei ole koskaan mennyt niin hyvin kuin nyt.

Trumpin väitteelle löytyy jonkin verran tukea. Esimerkiksi työttömyys on pudonnut hänen kaudellaan 4,7 prosentista 3,5 prosenttiin, alhaisimmalle tasolle puoleen vuosisataan.

Trumpin kaudella talous on kasvanut melko vahvasti, ja esimerkiksi tänä vuonna odotetaan noin 2,3 prosentin kasvua. Pörssikurssit ovat lyöneet ennätysmäisiin korkeuksiin.

Trumpin aikana Yhdysvaltain velkaantuminen on kuitenkin kiihtynyt. Vaikka presidentti on käynyt monella rintamalla kauppasotaa amerikkalaisyrityksiä auttaakseen, Yhdysvaltain kauppavaje on kasvanut.


10. Mitä nyt tapahtuu?

Virkarikossyytteiden hyväksymisen jälkeen Yhdysvallat rauhoittuu viettämään joulua, kunnes alkaa todellinen politiikan hulinavuosi 2020.

Senaatin republikaanijohtaja Mitch McConnell ja muut ovat todenneet, että oikeudenkäynti alkaa joskus tammikuun aikana.

Bill Clintonin oikeudenkäynti senaatissa vuonna 1999 kesti viisi viikkoa, mitä pidetään osviittana Trumpin oikeudenkäynnin arvioidusta kestosta.

11. Vaaleihin on kuitenkin vielä pitkä matka?

Ei niinkään pitkä, jos haaveena on demokraattien presidenttiehdokkuus. Esivaalit alkavat Iowan osavaltiossa 3. helmikuuta, jolloin Trumpin virkarikosoikeudenkäynti lienee vielä käynnissä. Kahdeksan päivää Iowan jälkeen äänestetään New Hampshiren esivaaleissa.

Vaikka näissä kahdessa osavaltioissa asuu vain yhteensä 4,5 miljoonaa Yhdysvaltain 327 miljoonasta asukkaasta, niiden huomioarvo on suuri ja joskus ratkaiseva. Viimeisen runsaan 40 vuoden aikana vain yksi ehdokas on noussut presidentiksi hävittyään esivaalit molemmissa näistä kahdesta osavaltiosta: Bill Clinton vuonna 1992.

Republikaanipuolue on vaaleissa Trumpin takana, minkä vuoksi puolue ei järjestä esivaaleja ainakaan laajassa mittakaavassa. Kolme republikaanien ehdokkuutta tavoittelevaa poliitikkoa on arvostellut puoluetta siitä, että se ei järjestä kunnon esivaaleja ja anna heille mahdollisuutta haastaa Trumpia.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  2. 2

   Ravintolakompleksi konkurssiin Helsingissä, toiminta loppuu välittömästi Kasarmitorilla

  3. 3

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  4. 4

   Tutkijat löysivät immuunijärjestelmästä uuden hyökkäystien syöpäsoluja vastaan – ”On mahdollista, että tällä voisi hoitaa jokaisen potilaan”

  5. 5

   Suomen myydyin punaviini vaihtui vuosien jälkeen – Sen hyvä hinta-laatusuhde yllätti asiantuntijankin

  6. 6

   Helsinkiläinen Toffe tarjoutuu siivoamaan alasti ”rouvien ja neitien” koteja: ”Mä haluan rahaa”

  7. 7

   HS-analyysi: Trump-oikeudenkäynti vaarantaa monen senaattorin uran – maltillisen republikaanin Susan Collinsin suosio rapautui pahoin

  8. 8

   844 000 suomalaista harkitsee ”vakavasti” maalle muuttamista. Älkää muuttako

  9. 9

   Isisin uuden johtajan oikea henkilöllisyys selvisi: ”Professorilla” on yliopisto­tutkinto ja järjestön johto­hahmoksi harvinainen tausta, kertoo The Guardian

  10. 10

   Kymmenettuhannet suomalaiset kuuluvat joukkoon, jonka lihakset eivät kasva kuntosalilla: ”On vain yksi keino selvittää, mihin ryhmään itse kuuluu”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  2. 2

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  3. 3

   844 000 suomalaista harkitsee ”vakavasti” maalle muuttamista. Älkää muuttako

  4. 4

   Helsinkiläinen Toffe tarjoutuu siivoamaan alasti ”rouvien ja neitien” koteja: ”Mä haluan rahaa”

  5. 5

   Suomen myydyin punaviini vaihtui vuosien jälkeen – Sen hyvä hinta-laatusuhde yllätti asiantuntijankin

  6. 6

   Kymmenettuhannet suomalaiset kuuluvat joukkoon, jonka lihakset eivät kasva kuntosalilla: ”On vain yksi keino selvittää, mihin ryhmään itse kuuluu”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  7. 7

   Suomi mainittu! Pääministeri Sanna Marin haastateltiin Time-lehteen, jossa halusi poseerata kuin miehet – kiinnitti huomiota tapaan kuvata naisia

  8. 8

   Vähentääkö biopolttoaineen tankkaaminen liikenteen päästöjä? Kannattaako bensa-auto ajaa loppuun? HS etsi vastaukset kysymyksiin autoilun ilmasto­vaikutuksista

  9. 9

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  10. 10

   Isisin uuden johtajan oikea henkilöllisyys selvisi: ”Professorilla” on yliopisto­tutkinto ja järjestön johto­hahmoksi harvinainen tausta, kertoo The Guardian

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  4. 4

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  5. 5

   Töölöön valmistui pari vuotta sitten 30 000 neliön pysäköinti­luolasto, mutta nyt se seisoo tyhjänä

  6. 6

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  7. 7

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  8. 8

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  9. 9

   Laiskuutta ei ole olemassakaan, sanoo amerikkalaisprofessori – Suomalaispsykologi on samaa mieltä ja listaa todelliset syyt laiskuuden takana

   Tilaajille
  10. 10

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  11. Näytä lisää