Ulkomaat

Al-Holin leirin evakuointioperaatio on käynnistynyt: viranomaiset tuovat kaksi orpolasta Suomeen

Suomen viranomaiset ovat käynnistäneet operaation kahden suomalaisen orpolapsen evakuoimiseksi al-Holin leiriltä Pohjois-Syyriasta.

Suomen viranomaiset ovat käynnistäneet operaation kahden suomalaisen orpolapsen evakuoimiseksi al-Holin leiriltä Pohjois-Syyriasta.

HS:n tietojen mukaan viranomaiset hakivat orpolapset leiriltä tiistaina ja heidät siirrettiin Qamishlin kaupunkiin Pohjois-Syyriassa. Keskiviikkona lapset kuljetettiin autolla Irakin puolelle. Tiedon on vahvistanut HS:lle myös Koillis-Syyrian epävirallisen hallinnon edustaja.

Ulkoministeri Pekka Haavisto sanoi keskiviikkoiltana Ylellä, että operaatio on käynnissä ja suomalaiset lapset ovat kurdiviranomaisten hallussa. Haaviston mukaan suomalaiset viranomaiset eivät ole vielä nähneet lapsia. Haavisto kertoi illalla Ylellä, että hänen käsityksensä mukaan kaikki lapset olivat vielä Syyrian puolella.

Lapset on HS:n tietojen mukaan tarkoitus lennättää Irakin Erbilistä myöhemmin Suomeen. Ei ole tiedossa, milloin tämä tapahtuu. HS ei toistaiseksi kerro tarkkoja tietoja lasten liikkeistä, jotta heidän turvallisuutensa ei vaarannu.

Leiriltä haetut orpolapset ovat molemmat alle 7-vuotiaita. Heidän kantasuomalainen äitinsä kuoli tiettävästi pommituksissa Syyriassa. Viime ajat lapsista on huolehtinut leirillä kaksi suomalaisnaista.

Lasten äiti muutti Suomesta Syyriaan vuonna 2012 miehensä kanssa jo ennen kuin jihadistiliike Isis oli julistanut alueelle ”kalifaattinsa”. Lapset ovat syntyneet Syyrian sota-alueella.

HS:n tietojen mukaan suomalaisten orpolasten kanssa Syyriasta Irakiin matkusti ainakin ulkoministeriön erityisedustaja, joka johtaa evakuointioperaatiota. Erbilissä Suomella on väliaikainen ulkoministeriön virkamiesedustus, joka on sopinut kotiuttamiseen liittyvistä asioista Irakin Kurdistanin aluehallinnon kanssa. Syyrian puolella Suomen viranomaiset ovat hoitaneet asiaa Koillis-Syyrian epävirallisen kurdihallinnon kanssa.

Haavisto sanoi keskiviikkoiltana Ylellä, että Suomen viranomaisia on Irakin puolella ja erityisedustaja on ”matkalla alueelle”.

Ulkoministeriö tiedotti keskiviikkoiltana jatkavansa valmisteluja lasten avustamiseksi. ”Lasten turvallisuuden takaamiseksi ulkoministeriö tiedottaa asiasta vasta tilanteessa, jossa suomalaisia lapsia on suomalaisten viranomaisten hallussa”, tiedotteessa kerrottiin.


Kurdijohtoisen SDF-asejoukon vartioimalla al-Holin leirillä on ollut yksitoista suomalaista naista ja yli kolmekymmentä lasta. Lapset ovat 1–13-vuotiaita. Suurin osa on alle 6-vuotiaita. Yksi suomalaisnaisten lapsista täytti tänä vuonna 18 vuotta leirillä ollessaan. Osa lapsista on päätynyt Syyriaan vanhempiensa tuomana Suomesta, mutta useimmat ovat syntyneet Syyriassa sota-alueella.

Al-Holin leiriin suljettiin jihadistiliike Isisin taistelijoiden perheenjäseniksi epäiltyjä naisia ja lapsia viime helmi–maaliskuussa, kun Isisin viimeinen tukikohta Baghouzissa vallattiin.

Suomen hallitus linjasi maanantaina, että se tahtoo kotiuttaa lapset al-Holin leiriltä mahdollisimman nopeasti. Kotiutusoperaatiosta vastuussa ovat Suomen ulkoministeriö ja ulkoministerin asettama erityisedustaja, joka johtaa viranomaistoimintaa.

Monet maat ovat jo evakuoineet kansalaisiaan al-Holin leiriltä. Muun muassa Ruotsi, Tanska ja Norja ovat hakeneet leiriltä orpolapsia.

Al-Holin leirille on suljettu noin 70 000 ihmistä, joista lapsia on 50 000 ja naisia 20 000. He ovat päätyneet sinne terroristijärjestö Isisin menetettyä alueensa Syyriassa ja Irakissa. Leirin suomalaisten tilanteesta on viime päivinä käyty Suomessa kiivasta poliittista keskustelua.Tiistaina hallitus vastasi opposition välikysymykseen al-Holin leirillä olevien suomalaisten kotiuttamisesta.

Perus­suomalaiset, kokoomus, kristillis­demokraatit ja nyt-liike vaativat väli­kysymyksessä hallitukselta vastauksia al-Holin leirillä olevien suomalaisten kotiuttamisesta ja ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) toiminnasta asiassa.

Leirillä olevien suomalaisten naisten paluu Suomeen on poliittisesti erittäin arka kysymys. Jotkut kansanedustajat ovat sanoneet, että yhtäkään äitiä ei pitäisi tuoda Suomeen. Toiset ovat sanoneet, että lapsen etu on aina ensisijainen.

Suojelupoliisi pitää leirin naisia ja teini-ikäisiä lapsia mahdollisina turvallisuusuhkina. Naiset saattaisivat pyrkiä Suomessa levittämään Isisin ääri-ideologiaa.

Erityisedustajan johtama kotiuttamisoperaatio jatkuu. Vielä ei ole tiedossa, koska tai keitä suomalaisia leiriltä myöhemmin mahdollisesti kotiutetaan.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Influenssaan kuolee Suomessakin joka vuosi satoja ihmisiä – Onko koronavirus influenssaa tappavampi?

  2. 2

   Lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä syytetty Jari Sillanpää astuu oikeuden eteen

  3. 3

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  4. 4

   Vantaan kokoomusvaikuttaja Tapani Mäkinen maksoi kummitädille velkansa 100 ja 200 euron seteleinä, käteisen olivat samana päivänä nostaneet Sjöblomin veljekset

  5. 5

   ”Vuoden päästä olet entisissä mitoissa”, Riku Saastamoinen kuuli laihduttuaan 50 kiloa – Elämänmuutos voi koetella ystävyyssuhteita, ja taustalla on monimutkaisten tunteiden vyyhti

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ole leidi, he sanoivat” -video lähti viraaliksi, sillä siinä sanotaan ääneen ne sadat vaatimukset joita naiset saavat kuulla päivittäin – ja se on upeaa

  2. 2

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  3. 3

   Onko koronavirus lähestymässä käänne­kohtaansa? Suomalais­professori uskoo tämän viikon olevan ratkaiseva

  4. 4

   Suomalaismies kertoo tilanteesta koronaviruksen eristämässä hotellissa Teneriffalla: ”Oven alta oli tullut ilmoitus, että hotelli on suljettu”

  5. 5

   Vantaan kokoomusvaikuttaja Tapani Mäkinen maksoi kummitädille velkansa 100 ja 200 euron seteleinä, käteisen olivat samana päivänä nostaneet Sjöblomin veljekset

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  3. 3

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  4. 4

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  5. 5

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  6. Näytä lisää