Ulkomaat

Pohjois-Korean keskeinen rahahana on sulkeutumassa: ”Modernien orjien” pitäisi nyt palata diktatuuriin

Pohjoiskorealaisia siirtotyöläisiä on ollut eniten Kiinassa ja Venäjällä. Yhdysvaltain mukaan Pohjois-Korea on ansainnut vierastyöläisillä vuodessa 500 miljoonaa euroa, joilla se on rahoittanut ydinohjelmaansa.

Moskova/Peking

Vladivostokin lentokentän aikataulu on ollut tällä viikolla poikkeuksellinen. Normaalisti Pohjois-Korean lentoyhtiö Air Koryo lentää Vladivostokista Pjongjangiin pari kertaa viikossa, mutta nyt lentoja on ollut monena päivänä kaksi.

Lentoliikenteen vilkastumiseen on selvä syy: YK:n turvaneuvoston kaksi vuotta sitten asettama pohjoiskorealaisten siirtotyöläisten kielto tulee täysimääräisesti voimaan sunnuntaina.

Sen jälkeen pohjoiskorealaisia työläisiä ei saa enää olla ulkomailla. Eniten heitä on ollut Kiinassa ja Venäjällä, missä Vladivostok lähiseutuineen on ollut pohjoiskorealaisten työläisten ydinaluetta.

Lennoista näkee, että moni on jättänyt paluun selvästi viime tippaan.

Pohjois-Korean ulkomaille lähettämät työläiset ovat olleet diktatuurille toiseksi tärkein tulolähde. Sitä merkittävämpi on vain raaka-aineiden vienti.

Pohjoiskorealaisten siirtotyöläisten tarkkaa määrää ei tiedetä, mutta arviot vaihtelevat 60 000:n ja 100 000:n välillä. Yhdysvaltain laskelmien mukaan Pohjois-Korea on ansainnut vierastyöläisillä 500 miljoonaa euroa vuodessa.


Rahoja Pohjois-Korea on käyttänyt muun muassa ydinaseohjelmaansa, jota se on jatkanut toistuvista lopetuslupauksistaan huolimatta. Hiljattain Pohjois-Korea uhkaili antavansa Yhdysvalloille ”joululahjan”, jonka uskottiin olevan jälleen uusi vihjaus mahdollisesta lähestyvästä ohjuskokeesta.

YK:n turvaneuvosto määräsi pohjoiskorealaisten työläisten käyttökiellon juuri ydinaseohjelman rahoituksen vaikeuttamiseksi.

Kiinassa pohjoiskorealaiset ovat työskennelleet usein ruoka- ja vaatetehtaissa ja pääosin rajakaupungeissa, kuten Dandongissa, Hunchunissa ja Tumenissa.

”Arvioni määrästä on noin 20 000:n ja 30 000:n välillä. Virallista tilastoa ei ole Kiinalla eikä Pohjois-Korealla”, sanoo Pohjois-Koreaan perehtynyt kiinalaistutkija Lü Chao. Hän on Liaoningin yhteiskuntatieteiden akatemian alaisen Korean tutkimuskeskuksen johtaja.

Lün mukaan työläiskiellolla ei ole juuri taloudellista vaikutusta Kiinassa, paitsi joissakin yksittäisissä yrityksissä.

Venäjän kaukoidässä kielto herätti alkuun huolta, koska Vladivostokin seudulla rakennusala oli suorastaan riippuvainen pohjoiskorealaisista työntekijöistä.

”Eri arvioiden mukaan rakennuksilla kolmannes työvoimasta oli pohjoiskorealaisia”, sanoo dosentti Artjom Lukin Kaukoidän federaatioyliopiston kansainvälisten suhteiden laitokselta.

”Paikalliset rakennuttajat ottivat heitä mielellään töihin, koska pohjoiskorealaiset olivat kurinalaisia ja valmiita työskentelemään 12 tuntia päivässä ilman vapaapäiviä.”


Siirtotyöläiskiellon on arvioitu venyttävän aikatauluja ja nostavan hintoja, mutta Lukinin mukaan se ei ole pelätynlainen katastrofi. Rakentaminen on muutenkin vähentynyt talousongelmien vuoksi.

Ihmisoikeus­järjestöt ovat pitäneet pohjoiskorealaisia vierastyöläisiä nykyajan orjina.

Erityistä huomiota pohjoiskorealaiset työläiset ovat herättäneet rakentaessaan jalkapallon MM-kisojen stadioneita Venäjällä ja Qatarissa. Asuinolot ovat olleet karuja, ja perhe on ollut panttina kotimaassa. Työolot rakennuksilla, metsätyömailla ja kaivoksissa ovat olleet vaarallisia sekä päivät ravintoloissa, tehtaissa ja ompelimoissa pitkiä.

Palkasta valtaosa on mennyt suoraan valtiolle. Tarkkoja tietoja ei ole, ja ehdoissa on ilmeisesti ollut eroja, mutta asiantuntijoiden mukaan Pohjois-Korea on ottanut siirtolaisten tuloista 70–80 prosenttia. Joissain tapauksissa koko ulkomaanpalkka on mennyt valtiolle.

Niukoista ansioista huolimatta varsinkin Venäjän kaukoidän rakennushommiin on ollut jopa tunkua, koska pohjoiskorealaiset ovat voineet tehdä remontteja ikään kuin omana bisneksenään.

Paikallisetkin ovat suosineet pohjoiskorealaisia remonttimiehiä, koska työn laatu on ollut hyvää ja hinta halpa.

Lue lisää: Venäjän kaukoidän rakennusala pyörii diktatuurin siirtotyöläisillä – Sergei Lanin ja Jekaterina Ištšuk olivat ensin epäileväisiä, mutta ottivat sitten töihin pohjoiskorealaisen remonttimiehen ”Janin”

Pohjoiskorealaisille siirtotyö on usein ainoa keino parantaa taloudellista tilannettaan ja sosiaalista asemaansa, vaikka ansioista saakin pitää itse vain pienen osan.

Esimerkiksi Vladivostokissa remonttimiehet ovat saaneet kolmessa vuodessa kerättyä noin 5 000 euroa. Sillä voi perustaa kotimaassa esimerkiksi pienen kaupan.


Kiinassa pohjoiskorealaisen palkka on ollut noin 300–400 dollaria kuukaudessa, Lü kertoo. Eri medioissa kansainvälisten tutkijoiden esittämät arviot ovat olleet samaa suuruusluokkaa.

”Palkasta työläinen saa itse noin kolmasosan, ja loput menevät Pohjois-Korean valtiolle.”

Kaksi vuotta sitten moni yllättyi siitä, että Kiina ylipäätään hyväksyi YK:n pakotteet. Kiina on Pohjois-Korean ainoa liittolainen.

Yhtä paljon yllätti Venäjän tuki hankkeelle, jota ajoi erityisesti Yhdysvallat.

Lukinin mukaan Venäjä on tunnustanut Pohjois-Korean Kiinan vaikutuspiiriin kuuluvaksi. Kun Kiina oli sopinut asiasta ­Yhdysvaltain kanssa, Venäjällä ei ollut syytä jarruttaa.

Tällä viikolla Kiina ja Venäjä ehdottivat Pohjois-Korean-vastaisten pakotteiden lievittämistä. Maat ehdottivat asiaa YK:ssa sillä ehdolla, että Pohjois-Korea sitoutuu turvallisuusneuvoston päätöslauselmiin ydinaseiden riisunnasta.

Kaikkien pohjoiskorealaisten on palattava kotimaahansa sunnuntaihin mennessä. Vladivostokin ja Pjongjangin välinen lentoliikennekin näyttää aikataulujen mukaan olevan jo palautumassa normaaliksi.

Kaksi vuotta sitten Venäjällä oli vielä töissä yli 30 000 pohjoiskorealaista. Tämän vuoden alussa heitä oli enää noin 10 000. Venäjän viranomaiset ovat ilmoittaneet että loppujenkin pitäisi olla poissa viimeistään sunnuntaina.

Lukinin mukaan vähentyminen on näkynyt selvästi jo pitkään. Vladivostokin pohjois­korealaisissa ravintoloissakin on tätä nykyä venäläisiä tarjoili­joita.

Kiinassa pohjoiskorealaiset ovat Radio Free Asian mukaan tehneet valtavia määriä ylitöitä koko syksyn tienatakseen mahdollisimman paljon ennen kotiinpaluuta. Ylityöt on maksettu tiiminvetäjälle, eli käytännössä ne menevät valtiolle.


Ilmassa on myös epäilyjä siitä, noudattavatko kaikki maat pakotteita.

Uutistoimisto Yonhap kertoi viime viikolla, että YK:n pakotetilastojen mukaan kahden viime vuoden aikana kotimaahansa on palannut 23 000 pohjois­korealaista siirtotyöläistä.

Se on parhaimmillaankin vain noin puolet arvioidusta kokonaismäärästä.

Kiina taas kertoi maaliskuussa YK:lle kotiuttaneensa puolet työläisistä mutta ei ilmoittanut lukumääriä. On epäilty, että Kiina yrittää jatkossa kiertää kieltoa viisumeihin liittyvien porsaanreikien avulla.

Kiinassa on kiellettyä myöntää työskentelyn mahdollistavia työviisumeja, mutta pohjois­korealaisille on myönnetty taiteilijoille tai harjoittelijoille tarkoitettuja viisumeja.

Arvostettu talouslehti Nikkei kävi marraskuussa Kiinan ja Pohjois-Korean rajalla sijaitsevassa Dandongin kaupungissa selvittämässä viisumiväitteitä. Pohjoiskorealaisen ravintolan eräs työntekijä vahvisti lehdelle, että ravintolan työntekijöillä on esiintyville taiteilijoille tarkoitetut viiden vuoden viisumit.

Lyhytaikaisetkin Kiinan-viisumit riittävät rajaseudulla, sillä työläisten on helppoa käydä uusimassa ne Pohjois-Korean puolella. Rajan yli saapuu myös paperittomia työläisiä.

Venäjäkin on myöntänyt aiempaa enemmän muita kuin työviisumeita, mutta viranomaisten mukaan ne eivät anna oikeutta tehdä töitä. Venäjä on myös päästänyt pohjoiskorealaisia niin sanotulle Georgian kapinallisalueelle Abhasiaan, kertoi sanomalehti The Washington Post lokakuussa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

YK:n joulukuussa 2017 määräämät pakotteet


 Jalostettujen öljytuotteiden vientiä rajoitetaan 500 000 tynnyriin vuodessa. Raakaöljyn täydellinen vientikielto.

 Elintarvikkeiden ja maataloustuotteiden, koneiden, sähkölaitteiden, maalajien ja kivien sekä puun tuonti Pohjois-Koreasta kielletään.

 Kaikkien teollisuuskoneiden ja kuljetusvälineiden vienti Pohjois-Koreaan kielletään. Kielto ulottuu kaikkeen rautaan, teräkseen ja muihin metalleihin.

 Lisätään meriliikennettä koskevia rajoitustoimia sellaisia aluksia vastaan, joista on syytä olettaa, että ne ovat osallistuneet YK:n pakotteiden rikkomiseen.

 Velvoitetaan palauttamaan kaikki ulkomailla olevat Pohjois-Korean työntekijät 24 kuukauden kuluessa kansallisen ja kansainvälisen lainsäädännön mukaisesti.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Maa katoaa rivitalon alta Tampereella: ”Olen tätä uumoillut jo jonkin aikaa”, sanoo asukas

  2. 2

   Image: Sibelius-Akatemiassa seksuaalista häirintää, nöyryyttämistä sekä opettajien ja opiskelijoiden välisiä suhteita

  3. 3

   Moni säilyttää vihanneksia ja hedelmiä väärin, ja se voi johtaa turhaan hävikkiin – asiantuntija kertoo helpot korjausliikkeet

   Tilaajille
  4. 4

   Nuorten miesten kivessyöpä yleistyy nopeasti, eikä syytä tiedetä – Lääkäri kertoo, millaisten oireiden vuoksi kannattaa mennä heti lääkäriin

  5. 5

   Lasten äänet sekoittuivat ”avokonttorissa” – Tuliterä koulu tavoitteli uudenlaista ihannetta, rakentaa nyt väliseinät

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Moni säilyttää vihanneksia ja hedelmiä väärin, ja se voi johtaa turhaan hävikkiin – asiantuntija kertoo helpot korjausliikkeet

   Tilaajille
  2. 2

   Nuorten miesten kivessyöpä yleistyy nopeasti, eikä syytä tiedetä – Lääkäri kertoo, millaisten oireiden vuoksi kannattaa mennä heti lääkäriin

  3. 3

   Katja Lahtinen tekee joka päivä ruokaa sadoille lapsille ja tienaa 2 500 euroa kuussa – Tällaisen maailman kouluruokalan keittäjä näkee

   Tilaajille
  4. 4

   Oodin johtaja: Päihteiden käytöstä ja huumeiden piikittämisestä on tullut arkipäiväinen ongelma

  5. 5

   Yhdysvaltalaiset risteily­matkustajat suuttuivat evakuoimisestaan virus­karanteenista Japanista

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa 70 prosenttia suomalaisista syö liian vähän hiilihydraatteja – asiantuntija kertoo yllättävät merkit, joista tunnistat hiilarivajeen

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Huippuharpisti Emmanuel Ceysson osaa kertoa muusikoille, miten kilpailut voitetaan – Suomalaisille hän on ”ranskan­peruna”, ja syy siihen on puoliso Antti Holma

   Tilaajille
  5. 5

   Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

  6. Näytä lisää