Ulkomaat

Isis voimistuu taas Irakissa, vaikka sen uudeksi johtajaksi nimettyä miestä ei ehkä ole olemassa

Isis ei tällä haavaa tavoittele uusia aluevaltauksia, vaan keskittyy tekemään terrori-iskuja.

Jihadistinen terroristijärjestö Isis vaikuttaa vahvistuvan jälleen synnyinmaassaan Irakissa, vaikka se menetti viimeiset hallinta-alueensa siellä jo kaksi vuotta sitten.

Tuolloin Isisin taistelijoiden rippeet Irakissa pakenivat Syyriaan, jossa viimeinen Isisin hallitsema kylä kaatui viime keväänä. Sen seurauksena Suomessakin on viime viikot puitu Isisin taistelijoiden vaimojen ja lasten kohtaloa al-Holin vankileirillä.

Lue myös: HS al-Holissa: Heli haluaa Suomeen, sillä elämä leirillä on raskasta. Jonna haluaa jäädä, sillä hän uskoo uuteen kalifaattiin.

Irakin Kurdistanin ja länsimaiden tiedusteluviranomaiset arvioivat, että Isis rakentaa Irakissa uutta, hyvin järjestelmällistä kapinaliikettä, ja sen hyökkäysten määrä maassa kasvaa, uutisoi Britannian yleisradioyhtiö BBC maanantaina.

Kurditiedustelu arvioi, että Isisillä on Irakissa 4 000–5 000 taistelijaa ja yhtä paljon kannattajia, joista osa on niin sanotuissa nukkuvissa soluissa odottamassa otollista hetkeä aktivoitua uudelleen.

”Näemme toiminnan vilkastuvan ja uskomme jälleenrakennusvaiheen olevan ohi”, kurdihallinnon tiedustelupalvelun johtaja Lahur Talabany sanoi BBC:lle.

Niin sanotun kalifaattinsa vähä vähältä menettänyt Isis ei tällä haavaa tavoittelekaan uusia valtauksia vaan pysyttelee maan alla ja tyytyy tekemään terrori-iskuja, aivan kuten sen edeltäjäjärjestö Irakin al-Qaida, arvioi Talabany.


Isis on vetäytynyt Pohjois-Irakissa sijaitseville Hamrinvuorille, jossa riittää luolia ja muita lymypaikkoja. Armeijan on vaikea yhyttää jihadisteja sieltä. Irakin armeijan ja Kurdistanin turvallisuusjoukkojen hallitsemien alueiden väliin on kuitenkin päässyt syntymään kaistale, jota ei valvo kukaan muu kuin Isis.

Talabany varoitti, että Isis käyttää polttoaineenaan arabiväestön sunnivähemmistön kokemaa osattomuutta shiiaenemmistön hallitsemassa Irakissa sekä loppuvuoden mittaan nähtyjä laajoja mielenosoituksia, jotka ovat vastustaneet hallitusta ja shiialaisen Iranin vaikutusvaltaa maassa.

”Poliittiset levottomuudet ovat kuin taivas tai aikainen joulu Isisille”, Talabany sanoi BBC:lle.

Yhdysvaltain erikoisjoukot tappoivat Isisin irakilaisen perustajan ja pitkäaikaisen johtajan Abu Bakr al-Baghdadin lokakuussa Syyriassa.

Järjestö nimesi uudeksi johtajakseen Abu Ibrahim al-Hashemi al-Qurayshi. Kyse on taistelijanimestä, jonka takana olevaa henkilöä ei tunnu tietävän kukaan – mahdollisesti Isisin pientä sisäpiiriä lukuun ottamatta.

”Emme tiedä hänestä paljon muuta kuin että hän on Isisin ylin oikeudenjakaja ja sharianeuvoston johdossa”, jihadistijärjestöön perehtynyt irakilaistutkija Hisham al-Hashemi sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Maailma jäi odottamaan Isisin uudelta johtajalta jonkinlaista julkituloa kuten kannattajilleen osoitettua videoitua julistusta aikeistaan, mutta mitään sellaista ei ole kuulunut.

Osa asiantuntijoista epäilee, onko al-Qurayshia ylipäänsä olemassa vai onko kyse mahdollisti Isisin taustavoimien keksinnöstä, joka olisi syntynyt vailla parempaakaan suunnitelmaa al-Baghdadin kuoltua.

”Al-Baghdadin eliminoinnin brutaalius yllätti järjestön”, arabimaailman asiantuntija Jean-Piere Filiu Sciences Po -yliopistosta Pariisista arvioi uutistoimisto AFP:lle.

”Se on sittemmin henkilöinyt seuraajan, josta emme tiedä, onko hän oikeasti olemassa vai onko kyse harhautuksesta, kun Syyriassa ja Irakissa vasta selvitetään todellista seuraajaa.”

Politiikantutkija Seth Jones yhdysvaltalaisesta CSIS-ajatushautomosta sen sijaan uskoo, että Yhdysvaltain tiedusteluviranomaiset ovat jo selvittäneet al-Qurayshin todellisen henkilöyden.

”Tässä maailmassa ei voi pitää johtajaansa salaisuutena. Mikään terroristiryhmä ei nykyään tai ennen ole pystynyt salaamaan johtamisrakennettaan. Kukaan ei ole niin hyvä”, Jones sanoi AFP:lle.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tällainen on suomalaisten keskivertoauto – Uusien ja käytettyjen kauppaa hallitsevat aivan erilaiset autot

  2. 2

   Ihmiset ahdistuvat turhista asioista, sanoo professori Jyrki Korkeila – Asiantuntija kertoo, mitä on ”lillukanvarsiahdistus”

   Tilaajille
  3. 3

   Vantaalla on parkkipaikka, jonne juuri kukaan ei uskalla jättää autoaan

  4. 4

   Muistitutkija laati oppimisen kymmenen käskyä: Näin uusi tieto painuu mieleen tehokkaimmin

  5. 5

   Katajanokan alta paljastui erikoinen rakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvi­kaarta, joka on kuin suoraan keski­ajalta

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Katajanokan alta paljastui erikoinen rakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvi­kaarta, joka on kuin suoraan keski­ajalta

  2. 2

   Millaista on päiväkodissa, jossa aikuisilla on aikaa ja lapset ovat ”keskivertoa ihanampia”? HS vietti päivän Majavien seurassa Lauttasaaressa

   Tilaajille
  3. 3

   Saksan joukko­ampumisia tutkitaan ääri­oikeistolaisena terrorismina – tämä tapahtumien kulusta, epäillystä ja teon motiivista tiedetään nyt

  4. 4

   Ihmiset ahdistuvat turhista asioista, sanoo professori Jyrki Korkeila – Asiantuntija kertoo, mitä on ”lillukanvarsiahdistus”

   Tilaajille
  5. 5

   Haavisto-päätös on poliittisen järjestelmän voitto: Keskiöön nousi asia, joka kertoo Suomesta paljon

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää