Ulkomaat

Texasilaisesta vauvasta tehtiin kunniapormestari, ja nyt hän on abortin vastustajien keulakuva

Seitsemänkuukautinen Charlie McMillan sai arvonimen huutokaupasta.

Saammeko esitellä: Charlie McMillan, ikää seitsemän kuukautta, Yhdysvaltain nuorin pormestari.

Sellaiseksi häntä nyt kutsutaan.

Charlie on nimitetty kunniapormestariksi pienessä Whitehallin taajamassa Grimesin piirikunnassa, tunnin ajomatkan päässä Texasin suurimmasta kaupungista Houstonista.

Hänen vanhempansa, kiinteistönvälittäjä Nancy Jane McMillan ja baptistipappi Chad McMillan, ostivat arvonimen lapselleen lokakuussa grillijuhlan huutokaupassa, jossa kerättiin rahaa Whitehallin palokunnalle, kertovat uutistoimisto AFP ja viikkolehti Newsweek.


Kunniapormestariuteen ei liity mitään velvoitteita, mutta Charlien vanhemmat rakentavat sen avulla lapsestaan keulakuvaa kansanliikkeelle, jonka tavoitteet ovat kuluneen vuoden aikana kiristäneet ilmapiiriä koko maassa.

Nancy Jane McMillan kertoo, että arvonimen hankkiminen Charlielle oli vain hauska päähänpistos, mutta sitten vanhemmat ymmärsivät ”pormestari Charlien” vetovoiman Whitehallin asukkaiden parissa.

”Ihan vähällä lempeydellä saa aikaan suuria. Tällä poliittisen ja kulttuurisen kahtiajaon aikakaudella Yhdysvalloissa on vinhaa nähdä, miten vauva, seitsemänkuukautinen, voi uskoaksemme saada aikaan muutosta lupaamalla tehdä Amerikasta taas lempeän”, Nancy Jane McMillan, 43, sanoo AFP:lle.


Vauvapormestarin ympärille rakentuneen kampanjan iskulausekin on ”Make America Kind Again” eli ”Tehdään Amerikasta taas lempeä”, mukaelma presidentti Donald Trumpin voittoisan vaalikampanjan tunnushokemasta.

Se kuulostaa, no, lempeältä. Mutta kampanjan oikea teema on puolustaa isänmaallisuutta, adoptioita ja ”elämää”. Toisin sanoen se vastustaa abortteja.

Charlie on adoptiolapsi.

”Yksi hänen kampanjateemoistaan keskittyy hänen biologisen äitinsä tekemään rohkeaan ja urheaan päätökseen elämän puolesta”, Nancy Jane McMillan sanoo AFP:lle.

”Kriisin keskellä tämä päätti olla keskeyttämättä raskauttaan – – ja me olemme sen ansiosta uskomattoman siunattuja.”

McMillanit ovat aktiiveja kristillisessä kansalaisjärjestössä. Se pyrkii kääntämään niiden naisten päitä, jotka suunnittelevat keskeyttävänsä suunnittelematta alkaneen raskautensa.


Abortti on Yhdysvaltojen suurimpia poliittisia kiistakapuloita. Etenkin abortin vastustajille se on monesti kaikkein tärkein vaaliteema.

Kyselytutkimusten mukaan enemmistö yhdysvaltalaisista kannattaa aborttioikeutta, mutta äänekäs vähemmistö pystyy pitämään asiaa esillä ja konservatiivipoliitikot pyrkivät miellyttämään äänestäjäkuntaansa.

Kuluneen vuoden aikana lukuisat osavaltiot ovat kiristäneet aborttilakejaan. Tyypillinen kiristys on ollut niin sanottu sydämenlyöntilaki, joka kieltää abortit kuudennen raskausviikon jälkeen. Moni nainen ei siinä vaiheessa vielä tiedä olevansa raskaana.

Tuomioistuimet ovat kuitenkin linjanneet tällaisia lakeja laittomiksi. Se perustuu siihen, että Yhdysvallat on liittovaltiotasolla sallinut abortin. Korkein oikeus linjasi asiasta vuonna 1973 kuuluisalla Roe vastaan Wade -päätöksellä.

Lue myös: Yhdysvallat on harppaamassa 46 vuotta taaksepäin: osavaltiot säätävät laittomia lakeja, jotka veisivät naisilta oikeuden aborttiin

Abortinvastustajat toivovat, että korkein oikeus kumoaisi Roe vastaan Wade -päätöksen tai vähintään sallisi osavaltioiden rajoittaa abortin saatavuutta. Heidän toiveitaan ruokkii, että republikaanipresidentti Trumpin nimitykset ovat muuttaneet korkeimman oikeuden tuomarikunnan katsannoiltaan entistä konservatiivisemmaksi.

Korkeimman oikeuden linjauksia osavaltioiden kiristämiin aborttilakeihin odotetaan alkuvuodesta. Ilmapiiri kiristyy. Mutta juuri siinä Charlie voi auttaa, perustelee hänen isänsä, joka äänesti Trumpia viime presidentinvaaleissa.

”Charlie ei ole republikaani eikä demokraatti eikä sitoutumaton. Hän rakastaa ihmisiä. Toivomme, että hän saisi kaikki rauhoittumaan”, Chad McMillan, 51, sanoo AFP:lle.

Charlien ”virkaanastujaiset” järjestettiin toissa sunnuntaina. Hänet oli puettu smokkiin, ja seremoniaa sävyttivät hot dogit sekä kantrimusiikki. Paikallinen yrittäjä Frank Pokluda luki Charlien ”virkavalan”.

”Hän luonnollisesti nyökkäsi joka kohdan jälkeen, joten hän tiesi, mitä teki”, Pokluda sanoo AFP:lle.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinkiläinen Toffe siivoaa alasti ”rouvien ja neitien” koteja: ”Mä haluan rahaa”

  2. 2

   Suomen myydyin punaviini vaihtui vuosien jälkeen – Sen hyvä hinta-laatusuhde yllätti asiantuntijankin

  3. 3

   844 000 suomalaista harkitsee ”vakavasti” maalle muuttamista. Älkää muuttako

  4. 4

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  5. 5

   Isisin uuden johtajan oikea henkilöllisyys selvisi: ”Professorilla” on yliopisto­tutkinto ja järjestön johto­hahmoksi harvinainen tausta, kertoo The Guardian

  6. 6

   Poliisi tutkii epäiltyä murhaa Hämeenlinnassa

  7. 7

   Teini-ikäisten huumekuolemien määrä on moninkertaistunut muutamassa vuodessa

  8. 8

   Radiojuontaja joutuu ottamaan Pukki-tatuoinnin takapuoleensa, löysi kuitenkin lupauksestaan porsaanreiän

  9. 9

   Kommentti: Onko lopulta huono asia, jos autoilijan polttoaine­valinnalla ei ole vaikutusta Suomen päästöihin?

  10. 10

   Kymmenettuhannet suomalaiset kuuluvat joukkoon, jonka lihakset eivät kasva kuntosalilla: ”On vain yksi keino selvittää, mihin ryhmään itse kuuluu”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  2. 2

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  3. 3

   Suomi mainittu! Pääministeri Sanna Marin haastateltiin Time-lehteen, jossa halusi poseerata kuin miehet – kiinnitti huomiota tapaan kuvata naisia

  4. 4

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläisseura vapautti Team Uniquen muodostelmaluistelun päävalmentajan tehtävistään toistaiseksi: ”Olemme järkyttyneitä”

  6. 6

   Verkossa yllytetään tekemään lastensuojelu­ilmoituksia rasismin vastustajasta – tämä perättömästä ilmoituksesta seuraa

  7. 7

   844 000 suomalaista harkitsee ”vakavasti” maalle muuttamista. Älkää muuttako

  8. 8

   Auto teki hätäjarrutuksen Tomi Lamminperän 3-vuotiaan pojan eteen: Nyt isä vaatii kävelyteillä kaahailtavaa ”rallia” kuriin Martinlaaksossa

  9. 9

   Vähentääkö biopolttoaineen tankkaaminen liikenteen päästöjä? Kannattaako bensa-auto ajaa loppuun? HS etsi vastaukset kysymyksiin autoilun ilmasto­vaikutuksista

  10. 10

   Kymmenettuhannet suomalaiset kuuluvat joukkoon, jonka lihakset eivät kasva kuntosalilla: ”On vain yksi keino selvittää, mihin ryhmään itse kuuluu”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  4. 4

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  5. 5

   Töölöön valmistui pari vuotta sitten 30 000 neliön pysäköinti­luolasto, mutta nyt se seisoo tyhjänä

  6. 6

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  7. 7

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  8. 8

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  9. 9

   Laiskuutta ei ole olemassakaan, sanoo amerikkalaisprofessori – Suomalaispsykologi on samaa mieltä ja listaa todelliset syyt laiskuuden takana

   Tilaajille
  10. 10

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  11. Näytä lisää