Ulkomaat

Saudi-Arabia palkkasi liudan amerikkalais­julkkiksia kohentamaan mainettaan, mutta yleisö suuttui

Turisteille ovensa avannut Saudi-Arabia palkkaa nyt länsimaisia julkkiksia kohentamaan ihmisoikeuksia polkevan maan imagoa. Kaikkiin mainostemppu ei uppoa.

Oransseina hohkaavia hiekkadyynejä, riemukkaita nuoria teknofestivaaleilla ja kamelinratsastusretkiä aamunkoitteessa.

Maailmankuulujen näyttelijöiden ja sosiaalisen median vaikuttajien Instagram-tilit täyttyivät tällä viikolla toinen toistaan näyttävämmistä lomakuvista.

Kyseessä ei kuitenkaan ollut mikä tahansa matkakohde, vaan lukuisista ihmisoikeusrikkomuksista syytetty Saudi-Arabia, joka avasi ovensa turisteille syyskuussa.

Kasvojenkohotusta tavoitteleva arabimaa palkkasi MDL Beast -nimisille festivaaleille vieraiksi joukon julkkiksia, kuten Call me by Your Name -elokuvasta tutun näyttelijän Armie Hammerin ja huippumalli Winnie Harlow’n.

Kaikkiin mainostemppu ei kuitenkaan uponnut.

”Löysitkö siellä ollessasi Jamal Khashoggin ruumista?” toimittaja Yashar Ali kysyi Hammerilta Twitterissä.


Saudi-Arabia on käyttänyt miljardeja dollareita kohentaakseen imagoaan länsimaissa, brittilehti The Guardian kertoo.

Mainetalkoot kiihtyivät syyskuussa, kun maa ryhtyi myöntämään sähköisiä turistiviisumeita 49 maan kansalaisille. Se myös höllensi hotelleja koskevia sääntöjä: Saudi-Arabia sallii jatkossa hotelliyöpymisen naimattomille pariskunnille ja yksin matkustaville naisille.

Saudien tavoitteena on, että maassa vierailisi vuoteen 2030 mennessä vuosittain sata miljoonaa turistia hämmästelemässä muun muassa Unescon maailmanperintölistalle kuuluvia nähtävyyksiä.

Tavoitteeseen pääsemisessä auttavat länsimaiset somevaikuttajat, joita Saudi-Arabia on maksanut lomamatkoille syksyn ja talven ajan. Vaikuttajia kyyditään helikoptereissa, viedään sukellusretkille Punaisellemerelle ja majoitetaan luksushotelleissa. Vastineeksi he julkaisevat Instagramissa hehkuttavia päivityksiä matkakohteesta.

Viimeisin julkkisrypäs saapui Saudi-Arabiaan tällä viikolla elektronisen musiikin MDL-festivaaleille.

Asian huomasi muotialan epäkohtia paljastava vaikutusvaltainen Instagram-tili Diet Prada, joka kertoi, että tähdille oli tarjottu kuusinumeroisia summia festivaaleille osallistumisesta ja kuvien julkaisemisesta.

Julkkisten käytös sai osakseen arvostelua niin faneilta kuin kollegoiltakin.

Esimerkiksi huippumalli Emily Ratajkowski kertoi saaneensa Saudi-Arabialta samanlaisen yhteistyötarjouksen mutta kieltäytyneensä siitä.

”On tärkeää tehdä selväksi, että tuen naisten oikeuksia, LGBTQ-yhteisöä sekä ilmaisun- ja lehdistönvapautta”, hän perusteli päätöstään Diet Pradalle.


Saudi-Arabiaa on arvosteltu viime vuosina jyrkästi ihmisoikeuksien polkemisesta.

Viranomaiset ovat pidättäneet siellä mielivaltaisesti rauhanomaisia toisinajattelijoita, joita tuomitaan pitkiin vankeusrangaistuksiin tai jopa kuolemaan. Viime vuonna Saudi-Arabiassa teloitettiin ainakin 149 ihmistä.

Naisten asema on Saudi-Arabiassa alistettu, vaikka myönnytyksiäkin on tehty. Siellä vaikuttaa edelleen laki, jonka mukaan nainen ei saa tehdä itseään koskevia päätöksiä ilman miespuolisen holhoojan lupaa.

Saudi-Arabia myös pommittaa Jemeniä, minkä YK on sanonut aiheuttaneen ”maailman pahimman ihmisoikeuskriisin”.

Erityisen räikeä Saudi-Arabiaan liittyvä kohu tapahtui viime vuonna, kun saudijournalisti Khashoggi murhattiin.

Siitä annettiin maanantaina viidelle ihmiselle kuolemantuomiot, joita YK kutsui oikeuden pilkkaamiseksi. Tuomiot vierittivät nimittäin syyn pois kruununprinssi Muhammed bin Salmanin harteilta, vaikka hänen kytköksistään murhaan on YK:n mukaan uskottavia todisteita.


Bloggaajien ja muiden vaikuttajien maksetut matkat kyseenalaisiin turistikohteisiin ovat aiemminkin aiheuttaneet närää.

Lukuisia pohjoismaisiakin vaikuttajia on palkattu vierailemaan esimerkiksi Dubaissa, joka on rakennettu pitkälti halpatyövoimalla.

Viimeksi myrskyn silmään joutuivat ruotsalaisbloggaajat Kenza Zouiten Subosics ja Alexandra Bring, jotka jakoivat sponsoroiduilta Dubain-matkoiltaan lukuisia idyllisiä lomakuvia.
Kuvia kommentoi kriittisesti esimerkiksi ihmisoikeusjärjestö Amnesty, joka muistutti, että Arabiemiraateissa homous on rikos, raiskauksesta ilmoittava uhri voi joutua itse vankilaan ja maa on vastuussa vakavista sotarikoksista Jemenissä.

Zouiten Subosics vastasi arvosteluun sanomalla, ettei hän usko maiden boikotointiin.

”Uskon, että turismilla voi olla myönteinen vaikutus”, hän kirjoitti blogissaan.

Saudi-Arabiaan matkustavat julkkikset ovat perustelleet matkojaan sillä, että maa on hiljalleen muuttumassa aiempaa liberaalimmaksi. Esimerkiksi näyttelijä Armie Hammer kuvaili teknofestivaaleja kokemukseksi, joka ”voi johtaa kulttuuriseen vallankumoukseen”.

Äärimmäisen konservatiivinen islamilainen kuningaskunta onkin muuttunut viime vuosina huomattavasti vähemmän jyrkäksi. Se on esimerkiksi antanut naisille luvan ajaa autoa ja asettua ehdokkaiksi paikallisvaaleissa. Paljon on kuitenkin vielä tekemättä.

”Jos joku matkustaa Saudi-Arabiaan ja näkee siellä tapahtuvat muutokset sekä sen, miten etenkin nuoret saudit nauttivat olostaan, tietenkin hän sanoo, että ’onpa hienoa, miten saudivaltio muuttuu vapaamielisemmäksi’”, aiheeseen perehtynyt dosentti Raihan Ismail Australian kansallisesta yliopistosta sanoo The Guardianille.

”Mutta kyse on edelleen erittäin ahdasmielisestä sortovaltiosta.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Fasismia tulee nyt joka tuutista, joten Ilkka Malmberg vei poikansa katsomaan, mihin oikea fasismi johtaa – Kuukausiliitteen juttu uutena erikoisartikkelina

   Tilaajille
  2. 2

   ”Läksyt stressaavat”, nuori kertoi, mutta sitten paljastui todellisuus, joka veti ammattilaisenkin vakavaksi – HS vietti illan suositulla chat-kanavalla, jossa näkyy nuorten ahdistus ja hätä

   Tilaajille
  3. 3

   Helsinkiä rakennetaan hurjaa vauhtia, mutta kaupunki ei saa palkattua rakennusalan työntekijöitä: ”Emme pysty maksamaan”

  4. 4

   Koripallolegenda Kobe Bryant on kuollut – yhdeksän henkeä vaatineessa helikopteriturmassa kuoli myös Bryantin tytär

  5. 5

   Yle: Veikkaus jätti kilpailuttamatta kymmenien miljoonien eurojen sopimuksen

  6. 6

   Kahdeksankymppisen ruotsalaisen kehittämään siivoustrendiin kannattaisi tarttua ihan jokaisen

  7. 7

   Entisen diktaattorin vaimon tuhansien kenkäparien taakse kätkeytyy hätää ja kuolemaa – Nerokas dokumentti nakuttaa Imelda Marcosin kertomukset täyteen reikiä, ja katsoja voi vain haukkoa henkeään

   Tilaajille
  8. 8

   HS-analyysi: Maailmassa on kaksi Sanna Marinia – yksi supersankari ja yksi kuilun partaalla horjuva pääministeri

   Tilaajille
  9. 9

   Koronavirukseen on kuollut jo 80 ihmistä, tartunnan saaneita yli 2 700 – Kiina turvautuu yhä jyrkempiin toimiin leviämisen estämiseksi

  10. 10

   Nelivuotias Michael Bornstein selvisi Auschwitzista opettelemalla olemaan näkymätön – Maanantaina hän palaa sinne peloistaan huolimatta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Italialainen yöelämäntutkija käy ydinkeskustassa, Triplassa, Sörnäisissä ja Kontulassa, ja löytää yhden aidon ja monikulttuurisen paikan

   Tilaajille
  2. 2

   Nelivuotias Michael Bornstein selvisi Auschwitzista opettelemalla olemaan näkymätön – Maanantaina hän palaa sinne peloistaan huolimatta

   Tilaajille
  3. 3

   Koripallolegenda Kobe Bryant on kuollut – yhdeksän henkeä vaatineessa helikopteriturmassa kuoli myös Bryantin tytär

  4. 4

   Kuka päätti, että koulut ovat nyt ”avoimia oppimisympäristöjä” eikä luokkia ja seiniä enää tarvita?

   Tilaajille
  5. 5

   HS-analyysi: Maailmassa on kaksi Sanna Marinia – yksi supersankari ja yksi kuilun partaalla horjuva pääministeri

   Tilaajille
  6. 6

   Harvey Weinsteinin asianajaja yllätti valamiehistön yli 20 vuotta vanhoilla nauhoilla, joita David Letterman -fani oli säilyttänyt kotonaan

  7. 7

   Lasse Lempainen pelastaa miljoonien eurojen urheilu-uria: ”Siinä vaiheessa kun puukko viiltää, suljen kaiken muun pois”

   Tilaajille
  8. 8

   ”Olen tuottanut poikkeuksellisen paljon lapsia” – Norjan hiihtotähti Martin Johnsrud Sundby sanoo tilanteensa olevan ”vaativa”

  9. 9

   Arkinen keitetty kananmuna muuttuu uskomattoman makuiseksi, kun sen marinoi yksinkertaisilla aineksilla

  10. 10

   Kim Jong-unin täti palasi julkisuuteen kuusi vuotta miehensä teloituksen jälkeen – ”Tämä muistuttaa, miten outo ja julma Pohjois-Korea on”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  2. 2

   Salamurha, jäätelöä ja Rick, jolla on ydinase – Tällainen on Donald Trumpin hämmentävä palatsi, jossa presidentti kestitsee valtiovieraita ja laukaisee ohjuksia

   Tilaajille
  3. 3

   Kampissa kaupataan niin pientä asuntoa, ettei sellaisia saa Helsinkiin enää edes rakentaa

  4. 4

   Katri Kulmunin ihastuttava brittienglanti loksautti leuat somessa – kysyimme kielentutkijoilta, olisiko hän ylä- vai alaluokkainen britti

  5. 5

   Nelivuotias Michael Bornstein selvisi Auschwitzista opettelemalla olemaan näkymätön – Maanantaina hän palaa sinne peloistaan huolimatta

   Tilaajille
  6. 6

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  7. 7

   Italialainen yöelämäntutkija käy ydinkeskustassa, Triplassa, Sörnäisissä ja Kontulassa, ja löytää yhden aidon ja monikulttuurisen paikan

   Tilaajille
  8. 8

   Ratkeaako ihmiskunnan kohtalo suomalaisilla keksinnöillä? Suomessa kehitetään nyt laitteita, joissa voi olla avain ilmaston kohtalon­kysymykseen

   Tilaajille
  9. 9

   Deittisovellukset tietävät käyttäjistään kaiken, ja näitä tietoja janoavat vaaralliset ihmiset – HS:n selvitys paljastaa, että massiiviseen tiedonkeruuseen liittyy suuria uhkia

   Tilaajille
  10. 10

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  11. Näytä lisää