Ulkomaat

Syvällä Brysselin alla sijaitsee tulevaisuuden maatila: ”Aika harva edes paikallisista tietää, mitä täällä tapahtuu”

Teurastamon kellarin sieniviljelmä käyttää belgialaispanimoiden ylijäämämäskiä.

Bryssel

Onneksi Brysselin sienimön markkinointijohtaja Quentin Declerck on luvannut hakea meidät valtavan teurastamoalueen portilta, sillä muuten perille ei todennäköisesti löytäisi.

Brysselin Anderlechtin suuri teurastamohalli rakennettiin 1800-luvun lopussa, kun pienet paikalliset teurastamot haluttiin hygieniasyistä keskittää yhteen. Valtavan rakennustyön aikana siirrettiin jopa Sennejoen uoma.

Koko teurastamo tuettiin maan alta jättimäisellä punatiilisellä holvirakenteella, joka muodostaa hehtaarin kokoisen yhtenäisen kellarin.

”Ensin täällä säilytettiin jäätä, ja vuosikymmeniä myöhemmin opiskelijat käyttivät kellaria bileiden järjestämiseen”, Declerck kertoo, kun laskeudumme alas hämärää ajoluiskaa pitkin.


Vuonna 2014 kellari sai uuden elämän, kun tiloihin muutti Brysselin sienimö eli sienenviljelylaitos Champignon de Bruxelles. Kellari muuttui tulevaisuuden maatilaksi.

Oikeastaan sienet palasivat kellariin, koska siellä oli kokeiltu herkkusienten kasvattamista jo 1930-luvulla.

”Aika harva edes paikallisista tietää, mitä täällä maan alla tapahtuu.”


Brysselin sienifarmi voisi yhtä hyvin toimia vaikka avaruudessa, tai siltä tuotantotilat ainakin näyttävät. Ruokalusikallinen sienijuurta ripotellaan viljaseokseen muovipussissa. Pussi suljetaan ja sijoitetaan optimaaliseen 22 asteen lämpötilaan. Tuloksena on ruskeita ja valkoisia möykkyjä, joiden kyljistä puskee sieniä.


Ihan näin helppoa kaikki ei aluksi ollut. Brysselin sienimö ei olisi brysseliläinen ilman yhtä erikoisuutta: tuottajat halusivat käyttää kasvatuksessa olutta tai tarkemmin oluen panemisesta jäävää sivutuotetta mäskiä. Kokeilujen ja eri puolilta Eurooppaa saapuneiden asiantuntijoiden voimin syntyi sopiva yhdistelmä viljaa ja mäskiä.


”Moni kasvattaa siitakesientä esimerkiksi kahvinporoissa, mutta me halusimme hyödyntää lähipanimoita. Nyt yhteistyössä on mukana kolme panimoa”, Declerck kertoo.

Brysselin sienifarmi tuottaa siitaketta, putkivinokasta ja harvinaisempia koppelokääpää ja helokoiden sukuun kuuluvaa namekoa. Sienet ovat hajottajia, ja siksi muovipussituotanto onnistuu. Kantarelli tai suppilovahvero vaatii kasvuympäristössään eläviä puita.


Anderlechtin teurastamoalue on tyypillinen eurooppalaisen suurkaupungin esimerkki maatalouden uudesta suunnasta. Alueelle on jo tullut sienifarmin lisäksi esimerkiksi vesiviljelyä hyödyntävä kaupunkikasvihuone.

Vastaavia projekteja on muuallakin. Esimerkiksi Pariisissa sieniä kasvatetaan 1960- ja 1970-luvuilla rakennettujen massiivisten kerrostalokompleksien kellariparkkitiloissa.

Myös Suomessa on sienten kellari- ja konttiviljelyä, ja sienenkasvatuslaatikoita voi ostaa jopa kotiin.Brysselin sienimössä on ollut alusta asti tärkeää, että tuotanto kuluttaisi mahdollisimman vähän ympäristöä. Osa sienitoimituksista viedään tavarapyörällä, sterilointiuunien lämpö kierrätetään, ja mäski on panimoiden ylijäämämateriaalia.

Farmin on myös ollut pakko erikoistua. Herkkusieniä saa torilta niin halvalla, ettei niiden tuottamisessa olisi mitään järkeä, Declerck sanoo. Sieniyrittäjien on pitänyt tutustuttaa belgialaiset erikoisempiin sieniin ja saada heidät ymmärtämään, että sieniä ei saa ainoastaan syksyisin vaan ympäri vuoden.

Declerck itse on oppinut yrityksen ja erehdyksen kautta. Japanilaisissa keitoissa yleensä käytettäviä namekoja hän yritti paistaa voissa ja parmesaanissa mutta sai aikaan vain sitkeän soosin.

”Tekemällä oppii”, hän sanoo ja nauraa.


Sienifarmi on laajentanut toimintaansa kasvitaimiin, joita se myy hienostoravintoloihin. Nekään eivät tarvitse oikeaa aurinkoa. Led-lamput valaisevat tuotantohyllyjä, joihin on asennettu vesikiertojärjestelmä.

”Kun kaupungit kasvavat, maatiloille on etsittävä vaihtoehtoja. Kellarissa voi kasvattaa vaikka salaattia, eikä mitään kemiallista lannoitetta tarvita.”

Declerckin mukaan Belgian maatalousmessuille piti pari vuotta sitten rakentaa kokonaan uusi osasto, kun Brysselin paikallinen ruoantuotanto tuli mukaan ensimmäistä kertaa.


Teurastamon kellarin etu on tasainen lämpötila ympäri vuoden. Matala tila on haastava. Jotta kasvatusaineksen pussituskone saatiin sisälle, ovi piti purkaa.

Tuotantoa ei myöskään voi laajentaa vihanneksiin, jotka tarvitsevat kasvaakseen multaa.

”Täällä ei voi kasvattaa porkkanaa”, Declerck sanoo.

Sienimö työllistää 18 ihmistä, ja sieniä tuotetaan keskimäärin viisituhatta kiloa kuukaudessa. Declerck tuli mukaan muutama vuosi sitten, kun yritys alkoi kasvattaa taimia.


Tuloja saadaan myös maksullisista kiertokäynneistä. Ihmisiä kiinnostaa, miltä maanalainen sienifarmi näyttää. Edellisellä viikolla sienimössä kävi maatalousministeri.

Kellarisienimön täytyy olla luova myös rahoituksessa, sillä se ei saa perinteisiä maataloustukia, jotka perustuvat muun muassa tilakokoon. Farmi on hakenut esimerkiksi innovaatiotukia ja kiertotalouden edistämistukea.

”Toivon, että kymmenen vuoden päästä koko kellari olisi täynnä sieniä”, Declerck sanoo.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Fasismia tulee nyt joka tuutista, joten Ilkka Malmberg vei poikansa katsomaan, mihin oikea fasismi johtaa – Kuukausiliitteen juttu uutena erikoisartikkelina

   Tilaajille
  2. 2

   ”Läksyt stressaavat”, nuori kertoi, mutta sitten paljastui todellisuus, joka veti ammattilaisenkin vakavaksi – HS vietti illan suositulla chat-kanavalla, jossa näkyy nuorten ahdistus ja hätä

   Tilaajille
  3. 3

   Helsinkiä rakennetaan hurjaa vauhtia, mutta kaupunki ei saa palkattua rakennusalan työntekijöitä: ”Emme pysty maksamaan”

  4. 4

   Koripallolegenda Kobe Bryant on kuollut – yhdeksän henkeä vaatineessa helikopteriturmassa kuoli myös Bryantin tytär

  5. 5

   Kahdeksankymppisen ruotsalaisen kehittämään siivoustrendiin kannattaisi tarttua ihan jokaisen

  6. 6

   HS-analyysi: Maailmassa on kaksi Sanna Marinia – yksi supersankari ja yksi kuilun partaalla horjuva pääministeri

   Tilaajille
  7. 7

   Entisen diktaattorin vaimon tuhansien kenkäparien taakse kätkeytyy hätää ja kuolemaa – Nerokas dokumentti nakuttaa Imelda Marcosin kertomukset täyteen reikiä, ja katsoja voi vain haukkoa henkeään

   Tilaajille
  8. 8

   Hurja näky Meilahdessa: Vanhasta Lastenklinikasta on jäljellä vain luuranko

  9. 9

   Nelivuotias Michael Bornstein selvisi Auschwitzista opettelemalla olemaan näkymätön – Maanantaina hän palaa sinne peloistaan huolimatta

   Tilaajille
  10. 10

   Koronavirukseen on kuollut jo 80 ihmistä, tartunnan saaneita yli 2 700 – Kiina turvautuu yhä jyrkempiin toimiin leviämisen estämiseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Italialainen yöelämäntutkija käy ydinkeskustassa, Triplassa, Sörnäisissä ja Kontulassa, ja löytää yhden aidon ja monikulttuurisen paikan

   Tilaajille
  2. 2

   Nelivuotias Michael Bornstein selvisi Auschwitzista opettelemalla olemaan näkymätön – Maanantaina hän palaa sinne peloistaan huolimatta

   Tilaajille
  3. 3

   Kuka päätti, että koulut ovat nyt ”avoimia oppimisympäristöjä” eikä luokkia ja seiniä enää tarvita?

   Tilaajille
  4. 4

   Koripallolegenda Kobe Bryant on kuollut – yhdeksän henkeä vaatineessa helikopteriturmassa kuoli myös Bryantin tytär

  5. 5

   HS-analyysi: Maailmassa on kaksi Sanna Marinia – yksi supersankari ja yksi kuilun partaalla horjuva pääministeri

   Tilaajille
  6. 6

   Lasse Lempainen pelastaa miljoonien eurojen urheilu-uria: ”Siinä vaiheessa kun puukko viiltää, suljen kaiken muun pois”

   Tilaajille
  7. 7

   Harvey Weinsteinin asianajaja yllätti valamiehistön yli 20 vuotta vanhoilla nauhoilla, joita David Letterman -fani oli säilyttänyt kotonaan

  8. 8

   Arkinen keitetty kananmuna muuttuu uskomattoman makuiseksi, kun sen marinoi yksinkertaisilla aineksilla

  9. 9

   ”Olen tuottanut poikkeuksellisen paljon lapsia” – Norjan hiihtotähti Martin Johnsrud Sundby sanoo tilanteensa olevan ”vaativa”

  10. 10

   Kim Jong-unin täti palasi julkisuuteen kuusi vuotta miehensä teloituksen jälkeen – ”Tämä muistuttaa, miten outo ja julma Pohjois-Korea on”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  2. 2

   Salamurha, jäätelöä ja Rick, jolla on ydinase – Tällainen on Donald Trumpin hämmentävä palatsi, jossa presidentti kestitsee valtiovieraita ja laukaisee ohjuksia

   Tilaajille
  3. 3

   Kampissa kaupataan niin pientä asuntoa, ettei sellaisia saa Helsinkiin enää edes rakentaa

  4. 4

   Katri Kulmunin ihastuttava brittienglanti loksautti leuat somessa – kysyimme kielentutkijoilta, olisiko hän ylä- vai alaluokkainen britti

  5. 5

   Nelivuotias Michael Bornstein selvisi Auschwitzista opettelemalla olemaan näkymätön – Maanantaina hän palaa sinne peloistaan huolimatta

   Tilaajille
  6. 6

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  7. 7

   Italialainen yöelämäntutkija käy ydinkeskustassa, Triplassa, Sörnäisissä ja Kontulassa, ja löytää yhden aidon ja monikulttuurisen paikan

   Tilaajille
  8. 8

   Ratkeaako ihmiskunnan kohtalo suomalaisilla keksinnöillä? Suomessa kehitetään nyt laitteita, joissa voi olla avain ilmaston kohtalon­kysymykseen

   Tilaajille
  9. 9

   Deittisovellukset tietävät käyttäjistään kaiken, ja näitä tietoja janoavat vaaralliset ihmiset – HS:n selvitys paljastaa, että massiiviseen tiedonkeruuseen liittyy suuria uhkia

   Tilaajille
  10. 10

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  11. Näytä lisää