Juutalaisviha kasvaa Yhdysvalloissa ja Euroopassa – New Yorkin pormestari lupasi kiristää turvatoimia puukkohyökkäyksen jälkeen - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Juutalaisviha kasvaa Yhdysvalloissa ja Euroopassa – New Yorkin pormestari lupasi kiristää turvatoimia puukkohyökkäyksen jälkeen

New Yorkin pormestari Bill de Blasio lupasi kiristää entisestään turvatoimia lauantaisen puukkohyökkäyksen jälkeen.

Ihmiset osoittivat mieltään rauhan puolesta juutalaisvihaa vastaan New Yorkissa sunnuntaina.

Ihmiset osoittivat mieltään rauhan puolesta juutalaisvihaa vastaan New Yorkissa sunnuntaina. Kuva: Stephanie Keith / AFP

Julkaistu: 30.12.2019 12:06, Päivitetty 30.12.2019 15:30

New Yorkin pormestari Bill de Blasio lupasi kiristää entisestään turvatoimia lauantaina tapahtuneen puukkohyökkäyksen jälkeen. De Blasion mukaan turvatoimia kiristetään osavaltion juutalaislähiöissä ja kouluissa:

Viisi ihmistä haavoittui lauantai-iltana, kun viidakkoveitselle aseistautunut mies hyökkäsi rabbin kotiin Monseyssa New Yorkin osavaltiossa. Huoneistossa oli juutalaisia viettämättä hanukkajuhlaa. 37-vuotias mies on otettu kiinni epäiltynä murhan yrityksestä. Mies sanoo olevansa syytön.

Hyökkäys tapahtui vain pari viikkoa sen jälkeen kun kuusi ihmistä kuoli joukkoammuskelussa New Jerseyssä juutalaisten markkinoilla. Kuolleiden joukossa olivat kaksi asemiestä, jotka tunkeutuivat markkinoille ja avasivat tulen.

Tuoreimman puukkohyökkäyksen jälkeen pormestari de Blasio kutsui tilannetta ”kriisiksi”. Hän oli jo ennen puukkohyökkäystä perjantaina määrännyt ylimääräisiä poliisipartioita New Yorkin Brooklyniin, jossa asuu runsaasti juutalaisia.

Westhoffen juutalainen hautausmaa Strasbourgissa 4. joulukuuta.

Westhoffen juutalainen hautausmaa Strasbourgissa 4. joulukuuta. Kuva: Arnd Wiegmann / Reuters

”Aiomme lisätä toimenpiteitä niin kauan kunnes tämä kriisi loppuu”, de Blasio sanoi toimittajille sunnuntaina BBC:n mukaan.

New Yorkin kuvernööri Andrew M. Cuomo kutsui puukkohyökkäystä ”kotimaiseksi terrorismiksi”, kertoo The Washington Post.

Juutalaisvastaiset hyökkäykset ovat olleet kasvussa Yhdysvalloissa. Tämä on lisännyt juutalaisyhteisön turvattomuutta. New Yorkin osavaltiossa juutalaisvastaiset hyökkäykset ovat lisääntyneet 21 prosentilla viime vuodesta, kertoo viharikoksista raportoiva Anti-Defamation League.

”Jos joku vielä luulee, ettei jotakin myrkyllistä ole meneillään maassamme, silloin on tosiasiat hylätty”, Cuomo sanoi tiedotustilaisuudessa sunnuntaina The Washington Postin mukaan.

Asiantuntijoiden mukaan juutalaisvastainen väkivalta on ollut Yhdysvalloissa kasvussa jo vuosia. Viime vuosina on nähty erityisen tuhoisia juutalaisiin kohdistuvia joukkomurhia.

Vuonna 2018 asemies hyökkäsi synagogaan Pittsburghissa ja tappoi 11 ihmistä. Kyseessä oli tappavin juutalaisvastainen hyökkäys Yhdysvaltain historiassa. Viime huhtikuussa asemies hyökkäsi pääsiäistä juhlivien juutalaisten kimppuun Kaliforniassa tappaen yhden ja haavoittaen kolmea muuta.

Hyökkäyksistä monet on luokiteltu äärioikeistolaisiksi, mutta kaikista ei ole löytynyt selkeää poliittista kytköstä. Myös viikonloppuna tapahtuneen puukkohyökkääjän motiivit ovat epäselvät.

Syyttäjän mukaan mies toimi yksin. Mies oli jo aiemmin poliisin tuttu väkivaltaisen käytöksen vuoksi. Läheisten mukaan hän kärsi mielenterveysongelmista.

Epäillyn tuntenut seurakunnan pastori kertoi The New York Timesille, että mies kärsi skitsofreniasta, eikä saanut riittävästi apua.

”Kenelläkään ei ole ollut tarjota todellista ratkaisua aikuiselle miehelle, jolla on skitsofrenia. On vain sanottu, että mene kotiisi ja soita, jos jotakin tapahtuu”, pastori Wendy Paige sanoi.

Yhdysvaltain juutalaisyhteisöissä pienemmät ja suuremmat viharikokset ovat saaneet ihmiset kuitenkin jo pelon valtaan. Monet demokraattipoliitikot ovat syyttäneet ilmapiirin muutoksesta presidentti Donald Trumpia, joka ei ole riittävästi tuominnut valkoista ylivaltaa ajavan äärioikeiston toimintaa.

Viikonlopun puukkohyökkäyksen jälkeen Trump tuomitsi iskun Twitterissä ja kehotti ihmisiä ”hävittämään juutalaisvastaisuuden vitsauksen”.

Varsinkin New Yorkin ortodoksijuutalaisilla alueilla perheet elävät pelossa, sanoi Rocklandin piirikunnan virkamies Aron Vieder Washington Postille.

”Jos kävelee millä tahansa kadulla Rocklandin piirikunnan ortodoksijuutalaisissa yhteisöissä, sen voi tuntea ilmassa”, hän sanoi. ”Lapset ovat peloissaan. Vanhempia hermostuttaa lähettää lapset kouluihin.”

Yhdysvaltain lisäksi myös Euroopassa juutalaisvastainen viharikollisuus on lisääntynyt viime vuosina. Viimeksi lokakuussa Saksan Hallessa äärioikeistolainen asemies tappoi kaksi ihmistä hyökkäyksessä synagogaan.

Euroopan unionin perusoikeusviraston FRA:n mukaan juutalaisvastaisuus on lisääntynyt EU:n alueella ainakin tietyissä maissa, kuten Saksassa, Belgiassa ja Hollannissa. Kyse on väkivaltaisista iskuista ja muista viharikoksista.

Mielenosoitus juutalaisvihaa vastaa Berliinissä 13. lokakuuta 2019.

Mielenosoitus juutalaisvihaa vastaa Berliinissä 13. lokakuuta 2019. Kuva: Hannibal Hanschke / Reuters

FRA:n tieteellinen neuvonantaja Ioannis Dimitrakopoulos sanoi saksalaiselle Deutsche Wellelle lokakuussa, että juutalaisvastaisuus on kytköksissä muuhun suvaitsemattomuuden kasvuun. ”Euroopassa kasvavan oikeistopopulismin ja juutalaisvastaisuuden välillä on tietysti kytkös”, hän sanoi.

Juutalaisvastaisia iskuja ovat tehneet Euroopassa myös ääri-islamilaiset.

Jos edes holokaustin muisto ei saa ihmisiä järkiinsä, mihin Eurooppa on menossa? (22.9. 6:21)

Aftonbladet: Juutalais­vastaisuuden koetaan lisääntyneen Ruotsissa (19.8. 19:38)

Islamofobia on tulenarka sananvapauskysymys Euroopassa – Kaksi entistä muslimia kertoo, miten islamia pitää voida arvostella (10.6. 6:23)

Saksan juutalaisia varoitettiin kipan käytöstä (11.6. 10:51)

Juutalaisvastainen rikollisuus lisääntyi Saksassa 20 prosenttia viime vuonna (14.5. 19:05)

Oikaisu 30.12.2019 kello 15.30: Jutun ingressissä sanottiin virheellisesti, että puukkohyökkäys tapahtui sunnuntaina. Hyökkäys tapahtui lauantaina.

Kuusi ihmistä kuoli juutalaiseen ruokakauppaan kohdistuneessa ampuma­välikohtauksessa New Jerseyssä, syyttäjä epäilee motiivia antisemitistiseksi

Viittä ihmistä puukotettiin New Yorkin osavaltiossa juutalaisten hanukkajuhlassa, epäilty kiisti syyllisyytensä