Ulkomaat

Oikeistopopulistista politiikkaa vastustava Sardiiniliike on saanut tuhannet ihmiset liimautumaan kiinni toisiinsa Italian aukioilla – Mitä liike haluaa ja mitä se voi saavuttaa?

Sardiinien mielenosoituksiin on saapunut tuhansia ihmisiä ympäri Eurooppaa. Liike on levinnyt myös Italian rajojen ulkopuolelle, viimeisimpänä Suomeen. Samalla liikettä on moitittu konkretian puutteesta.

Marraskuun puolivälissä 15 000 mielenosoittajaa ahtautui Bolognassa sijaitsevalle aukiolle. Ihmisiä oli niin paljon ja Piazza Maggiore niin pieni, että ihmiset liimautuivat kiinni toisiinsa kuin sardiinit purkissa.

Siitä sai nimensä oikeistopopulistisen Lega-puolueen johtajan, entisen varapääministerin ja sisäministerin Matteo Salvinin politiikkaa vastustava Sardiiniliike. Lega on Italian suosituin puolue. Salvini tunnetaan muun muassa tiukasta maahanmuuttopoliittisesta linjastaan.

Ensimmäisen mielenosoituksen tavoitteena oli koota julkiseen tilaan enemmän ihmisiä kuin Salvinin kannatustapahtumiin, joihin osallistuu säännöllisesti tuhansia ihmisiä.

Yhdestä tapahtumasta on kasvanut laajalle levinnyt liike. Joulukuun aikana Sardiinien mielenosoituksiin on osallistunut ympäri Italiaa kymmeniätuhansia ihmisiä. Joulukuun puolivälissä Roomassa järjestetyssä mielenosoituksessa oli poliisin tuoreen arvion mukaan 40 000 ihmistä.

Joidenkin mielipidemittausten mukaan Sardiinit voisivat saada Italian äänestäjiltä jopa 17 prosentin kannatuksen, jos liikkeestä tulisi nyt puolue, kirjoittaa yhdysvaltalaislehti The New York Times.

Ulkomailla asuvat italialaiset ovat järjestäneet Sardiineja tukevia tapahtumia Alankomaissa ja Irlannissa. Suomessa joulupäivänä perustettu, nopeasti suosiotaan kasvattanut Silakkaliike aikoo järjestää ensimmäisen mielenilmauksensa 1. helmikuuta Senaatintorilla. Tapahtumassa kansalaisia houkutellaan tulemaan rasismin ja vihapuheen vastaiseen mielenosoitukseen niin, että osallistujilla on mukanaan silakan muotoisia kylttejä.

Mutta mitä Italian Sardiinit haluavat ja voivat käytännössä saavuttaa?


Entiset kämppäkaverukset, kolmekymppiset Roberto Morotti, Mattia Santori, Giulia Trappoloni ja Andrea Garreffa, söivät lounasta Bolognassa, kun he päättivät luoda Facebook-tapahtuman kaupungin keskustassa järjestettävälle tempaukselle.

Tapahtuman päivämääräksi kirjattiin 14. marraskuuta. Osallistujille kerrottiin, että kokoontuminen vastustaisi Salvinia, jonka kannatustapahtuma järjestettäisiin kaupungissa samana päivänä.

Salvinia vastustavan tempauksen järjestäjät tiesivät, että urheilukentällä järjestettävään Lega-puolueen johtajan tapahtumaan mahtuisi 5 570 ihmistä.

Päihittääkseen Salvinin järjestäjänelikko toivoi rinnakkaistapahtumaansa paikalle 6 000:ta ihmistä. Aukiolle vyöryi kuitenkin lähes kolminkertainen määrä osallistujia. He kantoivat käsissään pahvista askarreltuja kaloja.

”Bologna non abocca”, Bologna ei tartu syöttiin, ihmiset huusivat.

Kaksi päivää myöhemmin Modenassa järjestettiin vastaava mielenosoitus: 7 000 ihmistä. Myöhemmin Firenzessä, Roomassa ja Torinossa järjestettiin mielenosoituksia: kymmeniätuhansia ihmisiä.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Marco Siddi sanoo, että liike on onnistunut saamaan paljon huomiota ja haastamaan vallalla olevaa keskustelua.


Mielenosoituksissa paitsi vastustetaan Salvinia myös kannatetaan etenkin siirtolaisten ihmisoikeuksia. Nopeasti suureksi ilmiöksi kasvanut liike mainostaa itseään fasismin ja homofobian vastaisena.

Sittemmin liikehdintä on laajentunut laajempaan demokratian puolustamiseen.

Mielenosoitusten järjestäjän Mattia Santorin mukaan Sardiinien tavoite ei ole laatia tarkkoja poliittisia ehdotuksia vaan luoda ”aktiivisuutta ruohonjuuritasolla”.

Aktiivisuus liittynee esimerkiksi tuleviin vaaleihin. Emilia Romagnan hallinnollisella alueella, jossa myös Bologna sijaitsee, järjestetään aluevaalit tammikuun lopussa. Sardiiniliike toivoo, että Lega-puolueen ehdokkaan sijaan voiton vie vasemmalle nojaava poliitikko.

”Vaalien lopputulos on Sardiiniliikkeen ensimmäinen konkreettinen poliittinen koe, joka näyttää, miten Sardiinien aikaansaama poliittinen liikehdintä näkyy Salvinin ja oikeiston äänimäärissä”, Ulkopoliittisen instituutin Siddi sanoo.

Hänen mukaansa on epätodennäköistä mutta mahdollista, että perinteisesti keskustavasemmiston hallitsemassa Emilia Romagnassa voiton veisi Legan ehdokas Lucia Borgonzoni.

”Hänen voitollaan olisi vahva symbolinen ja poliittinen vaikutus.”

Silakkaliikkeen perustaja Santori on The New York Timesin mukaan sanonut, että sen jälkeen kun Sardiinien kannattajat saapuivat toreille, keskustavasemmiston ehdokas on onnistunut houkuttelemaan kannattajia tapahtumiinsa. Se ei olisi hänen mukaansa ollut mahdollista ilman liikettä.

Kukaan ei kuitenkaan vielä tiedä, mitä vaaliuurnilla tapahtuu tammikuussa.


Osa ihmisistä ei usko, että liike pystyy saamaan aikaan todellista poliittista muutosta. Sardiineja on kritisoitu konkretian puutteesta.

Vaikka Sardiiniliike on yhdistänyt poikkeuksellisen lyhyessä ajassa isoja ihmisjoukkoja, Italiassa on aiemminkin nähty mielenosoituksista pyrähtäneitä liikkeitä, jotka ovat ensin vaikuttaneet käänteentekeviltä mutta kadonneet sitten nopeasti.

Kahdenkymmenen viime vuoden aikana vasemmiston ruohonjuuritason ponnistuksia on tullut ja mennyt. Monet niistä vastustivat Italian entistä pääministeriä Silvio Berlusconia.

Esimerkiksi vuonna 2002 puhjenneet pääministeriä vastustaneet mielenosoitukset eivät lopulta johtaneet mihinkään.

Vuonna 2009 Popolo Viola -liike (Purppurat ihmiset) vaati Berlusconin eroa. Kaksi vuotta myöhemmin puhkesivat Se non ora quando? -mielenosoitukset (Jos ei nyt, milloin?), jotka olivat vastaus siihen, että pääministeriä syytettiin seksuaalisesta häirinnästä.

Maassa on toisaalta myös nähty liike, josta on kasvanut puolue.

Vuoden 2007 mielenosoitukset panivat alulle populistisen Viiden tähden liikkeen (M5S), joka on nyt Italian parlamentin suurin puolue. Sen jälkeen kun Salvini veti Lega-puolueensa hallituksesta, Viiden tähden liike muodosti uuden hallituksen keskustavasemmistolaisen Demokraattisen puolueen (PD) kanssa.


Kun Sardiinit järjestivät ensimmäiset tempauksensa, Salvini kirjoitti Twitterissä pitävänsä enemmän kissanpennuista, koska ”ne syövät sardiineja nälkäisinä”. Hän moitti liikettä konkreettisten ehdotusten puutteesta.

Salvini on sittemmin aloittanut sosiaalisessa mediassa kampanjan, jossa sardiineja syövät kissat kuvastavat Legan kannattajia.

”En aio pelätä näitä tyyppejä”, hän sanoi uutistoimisto Ansan haastattelussa pian Bolognan mielenosoituksen jälkeen.

Päivää myöhemmin Salvinin sävy muuttui hieman.

”Mikä tahansa [poliittisen] osallistumisen muoto on hyvä”, hän sanoi Ansalle.

”[Sardiinit] ovat riski vasemmistopuolueille, joiden ei onnistu vetää puoleensa yleisöä ja jotka tarvitsevat Sardiineja tekemään sen puolestaan. Pidän haasteesta, mielestäni se on piristävä! Toivotan sen tervetulleeksi!”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kampissa kaupataan niin pientä asuntoa, ettei sellaisia saa Helsinkiin enää edes rakentaa

  2. 2

   Tukes varoitti kiipeilylaitteiden riskeistä vain viikkoa ennen Salmisaaren onnettomuutta

  3. 3

   Kysely hybridien omistajille paljasti hämmästyttäviä lukemia – Nyt ei tarvitse enää pohtia, ajavatko hybridiautoilijat sähköllä vai bensalla

  4. 4

   Turvalaite petti Salmisaaren kiipeilykeskuksessa, mies putosi seinältä maahan

  5. 5

   Puistonpenkin käsinojalla on salakavala tarkoitus: Kuvat näyttävät, kuinka maailman metropolit on suunniteltu kodittomille mahdottomiksi paikoiksi elää

  6. 6

   Älä katso tätä yhdessä perheesi kanssa – Hehkutettu nuortensarja Sex Education näyttää loputtomasti seksiä, ja siitä voi oikeasti oppia paljon

   Tilaajille
  7. 7

   Moni hinkkaa elämän pieniä yksityiskohtia täydellisiksi – Heiltä jää huomaamatta, missä aito hyvinvointi piilee

  8. 8

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  9. 9

   Jussi-ehdokkaat julki, eniten ehdokkuuksia Auroralle

  10. 10

   Sophie Mannerheim käveli Kalliossa ja järkyttyi: Sitten hän keksi ovelan juonen, jolla koko Suomi saatiin syytämään apua äärimmäisessä köyhyydessä eläville lapsille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  2. 2

   Ravintolakompleksi konkurssiin Helsingissä, toiminta loppuu välittömästi Kasarmitorilla

  3. 3

   Puistonpenkin käsinojalla on salakavala tarkoitus: Kuvat näyttävät, kuinka maailman metropolit on suunniteltu kodittomille mahdottomiksi paikoiksi elää

  4. 4

   Helsinkiläinen Toffe tarjoutuu siivoamaan alasti ”rouvien ja neitien” koteja: ”Mä haluan rahaa”

  5. 5

   Suomen myydyin punaviini vaihtui vuosien jälkeen – Sen hyvä hinta-laatusuhde yllätti asiantuntijankin

  6. 6

   844 000 suomalaista harkitsee ”vakavasti” maalle muuttamista. Älkää muuttako

  7. 7

   Moni hinkkaa elämän pieniä yksityiskohtia täydellisiksi – Heiltä jää huomaamatta, missä aito hyvinvointi piilee

  8. 8

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  9. 9

   Puolueiden kannatus on vakiintunut: Perussuomalaiset selvästi suurin, Marin-ilmiö ei ole nostanut Sdp:tä

  10. 10

   Tutkijat löysivät immuunijärjestelmästä uuden hyökkäystien syöpäsoluja vastaan – ”On mahdollista, että tällä voisi hoitaa jokaisen potilaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  4. 4

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  5. 5

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  6. 6

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  7. 7

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  8. 8

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  9. 9

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  10. 10

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää