Ulkomaat

Mielenosoittajat ovat lähteneet Yhdysvaltain lähetystön luota Bagdadissa

Yhdysvaltain viikonlopun iskut olivat näpäytys Iranin tukemia joukkoja kohtaan, Upin tutkija Mariette Hägglund arvioi.

rac
Kaikki Yhdysvaltain lähetystön lähettyvillä Bagdadissa olleet Iran-mieliset mielenosoittajat ovat poistuneet alueelta, kertoo uutistoimisto AFP. Mielenosoittajien kerrotaan lähteneen paikalta puolisotilaallisen Hashed al-Shaabi -järjestön määräyksestä.

Protestoijat poistuivat tarkasti vartioidulta niin kutsutulta vihreältä vyöhykkeeltä yhtä helposti kuin he olivat sinne eilen tulleetkin. Kuorma-autot hakivat pois lähetystön lähettyvillä olleet teltat ja sinne pystytetyt tilapäiset barrikadit.

Tuhannet mielenosoittajat tunkeutuivat Yhdysvaltain suurlähetystön edustalle Irakin pääkaupungissa uudenvuodenaattona. Suurlähetystön luona protestoitiin Yhdysvaltain ilmaiskuja, jotka tappoivat viikonloppuna useita Irakin shiialaisen aseryhmän jäseniä.

Yhdysvaltain puolustusministeri Mark Esper kertoi aiemmin uutistoimisto AFP:n mukaan, että Yhdysvallat lähettää Lähi-itään välittömästi ainakin 750 sotilasta lisää vastauksena tiistaina tapahtuneisiin levottomuuksiin maan suurlähetystön edustalla.

Esper myös vetosi Irakin hallintoon, jotta nämä auttaisivat lähetystön amerikkalaisten työntekijöiden suojelemisessa.


Presidentti Donald Trump syytti mielenosoituksista tiistaina Irania ja lupasi seuraamuksia. Maan ulkoministeri Mike Pompeo syytti iskusta omien sanojensa mukaan ”terroristeja”, jotka hän myös nimesi twiitissään.

Trumpin mukaan Iran iski ensin Yhdysvaltoja vastaan ja kun Yhdysvallat kosti ilmaiskulla, Iran järjesti mielenilmauksen Bagdadin lähetystöllä.

”Nyt Iran on järjestänyt hyökkäyksen Yhdysvaltain lähetystöä vastaan Irakissa. He joutuvat kantamaan täyden vastuun”, Trump twiittasi.
Myöhemmin järjestetyssä lehdistötilaisuudessa Trumpilta kysyttiin mahdollisuudesta sotaan Iranin kanssa. Trump vastasi, ettei usko niin tapahtuvan.

”Pidän rauhasta”, hän sanoi AFP:n mukaan.

Iran vastasi Trumpin kritiikkiin myöhemmin tiistaina. Maan ulkoministeriö kiisti syytökset hyökkäyksen järjestämisestä ja ihmetteli lausunnossaan, miten Yhdysvallat kehtaa syyttää Irania mielenosoituksista, jotka saivat alkunsa Yhdysvaltojen ”raakalaismaisista” iskuista.

Iranin ulkoministeriö kertoi keskiviikkona kehottaneensa Sveitsin lähetystön edustajaa välittämään Yhdysvalloille viestin siitä, ettei Iran hyväksy Yhdysvaltojen syytöksiä.

Uutistoimisto Reuters kertoi aiemmin tiistaina, että Yhdysvaltain Irakin-suurlähetystö olisi jouduttu evakuoimaan lähetystörakennuksen edustalla olevien mielenosoitusten vuoksi. Evakuoimisesta olivat Reutersin mukaan kertoneet kaksi Irakin ulkoministeriön viranomaista, joiden mukaan evakuoitujen joukossa ovat sekä suurlähettiläs Matthew Tueller että muuta suurlähetystön henkilökuntaa.

Myöhemmin tiistaina Yhdysvaltain ulkoministeriö kuitenkin ilmoitti, ettei lähetystöä ollut evakuoitu. Sen evakuointia ei myöskään suunniteltu eivätkä mielenosoittajat olleet tunkeutuneet sisään lähetystöön, kertoo Reuters.

Ministeriön mukaan lähetystön työntekijät ovat turvassa eikä suurlähettiläs ollut paikalla, kun mielenosoitukset alkoivat. Suurlähettiläs Tueller oli mielenosoitusten aikaan ennalta suunnitellulla henkilökohtaisella matkalla ja vasta palaamassa lähetystöön, ministeriöstä kerrottiin.

Mielenosoittajat marssivat tiistaina vihreänä vyöhykkeenä tunnetulle diplomaatti- ja hallintoalueelle, jonka turvajärjestelyt ovat normaalisti tiukat. Mielenosoittajat polttivat AFP:n mukaan Yhdysvaltain lippuja ja hokivat ”kuolema Amerikalle” -iskulausetta.

Uutistoimistojen mukaan mielenosoittajia vastaan on ammuttu kyynelkaasua ja käytetty tainnutuskranaatteja. Tämän seurauksena ainakin 12 ihmistä on Reutersin mukaan loukkaantunut.


Mielenosoitus ei ole mitenkään yllättävä, sanoo Ulkopoliittisen instituutin nuorempi tutkija Mariette Hägglund. Mielenosoittaminen ei ole mikään uusi ilmiö Irakissa, konflikteihin ja poliittisen väkivaltaan erikoistunut tutkija sanoi STT:lle.

Hägglund arvioi, että loppujen lopuksi mielenosoituksen taustalla on Iranin ja Yhdysvaltojen vastakkainasettelu. Hän uskoo, että mielenosoituksen taustalla olevat Yhdysvaltain ilmaiskut olivat näpäytys Iranin tukemia joukkoja kohtaan.

Yhdysvaltain sunnuntaisissa ilmaiskuissa kuoli ainakin 25 ihmistä ja haavoittui 55. Kolme iskuista suuntautui läntiseen Irakiin ja kaksi Syyrian itäosaan. Kohteina oli Iranin tukemien shiiamilitanttien asevarasto ja komentokeskuksia.

Shiialaisen Kataib Hizbollah -järjestön taistelijoita vastaan tehdyt iskut loukkasivat Irakin itsemääräämisoikeutta, Irakin hallitus sanoo. Iran tukee järjestöä.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Irakin pääministeri Adel Abdel Mahdi moitti Yhdysvaltoja siitä, että ne toimivat omien poliittisten intressiensä mukaan sen sijaan että toimisivat irakilaisten hyväksi.

Myös Irakin kansallisen turvallisuuden neuvosto antoi lausunnon, jonka mukaan Yhdysvaltojen iskut loukkasivat Irakin itsemääräämisoikeutta.

Yhdysvaltain iskut olivat Reutersin mukaan vastaisku viime viikolla tehtyyn 36 raketin iskuun, jossa kuoli irakilaisessa tukikohdassa työskennellyt yhdysvaltalainen.


Tilanne Irakissa on Upin Hägglundin mukaan hyvin monimutkainen: Irak pyrkii tasapainoilemaan sekä Yhdysvaltain että Iranin välillä. Lisäksi maan sisällä on lukuisia eri toimijoita ja sen myötä paljon valtapolitiikkaa.

Iranin vaikutusvalta Irakissa on kasvanut Hägglundin mukaan aina vuodesta 2011 lähtien, jolloin Yhdysvallat vetäytyi Irakista.

”Yhdysvaltain vetäytyminen antoi enemmän tilaa Iranille toimia sekä virallisemmin että avoimemmin. ”

Yhdysvalloilla on Irakissa yhä noin 5 200 sotilasta. Joukkojen tehtävänä on kouluttaa Irakin armeijaa ja estää jihadistiverkosto Isisiä nousemasta uudelleen vastarintaan.

Isisin vastainen sota lisäsi Yhdysvaltojen vaikutusvaltaa entisestään. Irakin viralliset turvallisuusjoukot epäonnistuivat Isisin kukistamisessa vuonna 2014, mikä johti siihen, että shiiajoukkoja mobilisoitiin osaksi Isisin vastaista sotaa.

”Sitä myötä niistä (shiiajoukoista) tuli asteittain osa Irakin virallisia turvallisuusjoukkoja.”

Irakissa on pitkään pelätty sitä, että maa joutuu Yhdysvaltain ja Iranin välisen valtakamppailun väliin. Iran on Yhdysvaltain verivihollinen. Maiden välit ovat tulehtuneet entisestään sen jälkeen kun Yhdysvallat vetäytyi viime vuonna Iranin kanssa solmitusta ydinsopimuksesta.

Irak ja Yhdysvallat ovat puolestaan liittolaisia, mutta Iran on kasvattanut viime vuosina valtaansa myös Irakin sisäpolitiikassa. Viime kuukausina Irak on ajautunut sekasortoon, koska sadattuhannet mielenosoittajat ovat vastustaneet hallituksen korruptiota ja Iranin kasvavaa vaikutusvaltaa.

Suomen ulkoministeriö kehottaa välttämään Irakiin matkustamista. Maanantaina päivätyssä matkustustiedotteessa ministeriö toteaa, että kaikkea matkustamista maassa tulisi välttää huonon turvallisuustilanteen vuoksi.

Ministeriö muistuttaa myös merkittävästä terrori-iskujen riskistä suuressa osassa Irakia ja länsimaalaisten suuresta riskistä joutua siellä siepatuksi.

”Irakissa esiintyy toistuvasti mielenosoituksia, joista osa on väkivaltaisia. Vältä väkijoukkoja”, tiedotteessa kirjoitetaan.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  2. 2

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  3. 3

   Koululaisten talviloma alkaa Etelä-Suomessa, jossa talvi on jättänyt tulematta: ”Tällaista ei ole koskaan ennen tapahtunut”

  4. 4

   Talvimyrsky saapui Suomeen: tuulet voimistuvat yöksi, yli 10 000 ihmistä vailla sähköä

  5. 5

   HS-analyysi: Puolen miljoonan suomalaisen työehdoista on jo sovittu, mutta suurten lakkojen uhka ei ole kadonnut – varmaa on, että kierroksesta jää syvät haavat

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  2. 2

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  3. 3

   Poliisi: Kadoksissa ollut Miikka Leinonen löytyi kuolleena Rajasaaren edustalta Helsingissä

  4. 4

   Jenny Nyman alkoi ostaa, remontoida ja myydä asuntoja pari vuotta sitten – nyt työn alla on kuudes asunto

   Tilaajille
  5. 5

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Venäläismiljardööri lähetti kolme toimittajaa tutkimaan venäläisiä palkka­sotilaita – toimittajat tapettiin, ja nyt virallisen totuuden takaa aukeaa hyytävä tarina

   Tilaajille
  2. 2

   Jopa 70 prosenttia suomalaisista syö liian vähän hiilihydraatteja – asiantuntija kertoo yllättävät merkit, joista tunnistat hiilarivajeen

   Tilaajille
  3. 3

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  4. 4

   Huippuharpisti Emmanuel Ceysson osaa kertoa muusikoille, miten kilpailut voitetaan – Suomalaisille hän on ”ranskan­peruna”, ja syy siihen on puoliso Antti Holma

   Tilaajille
  5. 5

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  6. Näytä lisää