Ulkomaat

Barcelona yrittää saada päästöt kuriin kieltämällä vanhoilla autoilla ajon päiväsaikaan

Ennen vuotta 2000 rekisteröidyillä bensiiniautoilla ja ennen vuotta 2006 rekisteröidyillä dieselautoilla saa ajaa kaupungissa ainoastaan illalla, yöllä ja varhain aamulla.

Barcelonassa on tästedes kiellettyä ajaa vanhoilla, nykyistä saastuttavammilla autoilla päiväsaikaan. Ennen vuotta 2000 rekisteröidyillä bensiiniautoilla ja ennen vuotta 2006 rekisteröidyillä dieselautoilla saa ajaa kaupungissa ainoastaan illalla, yöllä ja varhain aamulla. Kielto on voimassa aamuseitsemästä iltakahdeksaan, kertoo uutistoimisto AFP.

Poikkeuksia hyväksytään kymmenen vuodessa. Vanhoillakin autoilla saa siis ajaa Barcelonaan maksimissaan kymmenen kertaa vuoden sisään, vuorokaudenajasta riippumatta.

Säännön rikkojat joutuvat maksamaan vähintään 100 euron sakon.

Vuodesta 2021 alkaen kielto laajenee koskemaan myös vanhoja busseja, pakettiautoja ja kuorma-autoja.

Kiellolla pyritään parantamaan Barcelonan erittäin huonoa ilmanlaatua. Hiilidioksidipäästöt ovat kaupungissa ylittäneet vuodesta 2002 lähtien Euroopan unionin asettaman päästörajan. Asia selviää Barcelonan julkisen terveydenhuollon toissavuotisesta tutkimuksesta.

Nyt voimaantulleen rajoituksen uskotaan vähentävän pakokaasuista syntyviä typpidioksidipäästöjä Barcelonassa viidellätoista prosentilla. Kielto rajoittaa arviolta 50 000 auton kulkua kaupungissa päivää kohden.

Espanjan ulkopuolelle rekisteröityjen autojen omistajat voivat pyytää ajolupaa Barcelonaan kaupunginhallitukselta. Barcelona on Espanjan toiseksi suurin kaupunki. Siellä asuu noin 1,6 miljoonaa ihmistä.

Espanjan pääkaupungissa Madridissa rajoitettiin autoilua viime vuodesta lähtien vielä rajummin, tosin vain osassa kaupunkia. Kaupungin vanhan keskustan alueella saavat autoilla vapaasti ainoastaan siellä asuvat. Alueen ulkopuolella asuvat ihmiset saavat ajaa vanhaan keskustaan vain sähköautoilla tai vähäpäästöisillä ajoneuvoilla.

Joissakin Euroopan kaupungeissa on jo käytössä päästömaksut, joilla pyritään rajoittamaan autoilua kaupungeissa. Päästömaksut ovat voimassa esimerkiksi Lontoon, Tukholman ja Milanon keskusta-alueilla. Barcelonan vasemmistolainen pormestari Ada Colau on väläytellyt myös vastaavanlaisten päästömaksujen käyttöönottoa.

Saksa julkisti viime syksynä laajan ilmasto-ohjelman, jonka mukaan maassa aiotaan vuodesta 2021 lähtien myydä liikenteen ja lämmityksen päästöoikeuksia kiinteällä hinnalla mutta niin, että hinta nousee harppauksin.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tällainen on suomalaisten keskivertoauto – Uusien ja käytettyjen kauppaa hallitsevat aivan erilaiset autot

  2. 2

   Muistitutkija laati oppimisen kymmenen käskyä: Näin uusi tieto painuu mieleen tehokkaimmin

  3. 3

   Vantaalla on parkkipaikka, jonne juuri kukaan ei uskalla jättää autoaan

  4. 4

   Katajanokan alta paljastui erikoinen rakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvi­kaarta, joka on kuin suoraan keski­ajalta

  5. 5

   Ihmiset ahdistuvat turhista asioista, sanoo professori Jyrki Korkeila – Asiantuntija kertoo, mitä on ”lillukanvarsiahdistus”

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Katajanokan alta paljastui erikoinen rakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvi­kaarta, joka on kuin suoraan keski­ajalta

  2. 2

   Millaista on päiväkodissa, jossa aikuisilla on aikaa ja lapset ovat ”keskivertoa ihanampia”? HS vietti päivän Majavien seurassa Lauttasaaressa

   Tilaajille
  3. 3

   Saksan joukko­ampumisia tutkitaan ääri­oikeistolaisena terrorismina – tämä tapahtumien kulusta, epäillystä ja teon motiivista tiedetään nyt

  4. 4

   Ihmiset ahdistuvat turhista asioista, sanoo professori Jyrki Korkeila – Asiantuntija kertoo, mitä on ”lillukanvarsiahdistus”

   Tilaajille
  5. 5

   Haavisto-päätös on poliittisen järjestelmän voitto: Keskiöön nousi asia, joka kertoo Suomesta paljon

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää