Ulkomaat

Trump: ”Toimimme sodan estämiseksi, emme sodan aloittamiseksi” – Tämä iranilais­komentajan surmanneesta lennokki-iskusta tiedetään

Iskulla Yhdysvallat teki suositusta sotilasjohtajasta marttyyrin. Yhdysvallat käski kansalaistensa lähteä Irakista keinolla millä hyvänsä.

rac
Iranin vallankumouskaartin al-Quds-joukkojen komentaja Qassim Suleimani kuoli varhain perjantaiaamuna ilmaiskussa Bagdadin lentokentällä. Yhdysvallat vahvistaa tehneensä iskun, ja käskyn antoi presidentti Donald Trump.

Trump puhui tapauksesta toimittajille myöhään perjantaina Suomen aikaa. Hän sanoi, että määräsi Suleimanin tapon sodan estämiseksi, ei sen aloittamiseksi. Trumpin mukaan Suleimani suunnitteli hyökkäystä amerikkalaisia vastaan.

”Suleimani suunnitteli välitöntä ja pahaenteistä hyökkäystä yhdysvaltalaisia diplomaatteja sekä sotilashenkilöstöä vastaan, mutta saimme hänen aikeensa selville ja surmasimme hänet”, Trump sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

”Toimimme eilen sodan estämiseksi, emme sodan aloittamiseksi.”

Hän lisäsi myös, ettei Yhdysvallat tavoittele Iranin hallinnon vaihtamista. Lisäksi hän kertoi kunnioittavansa syvästi Iranin kansalaisia.

Yhdysvaltain hallituksen virkamies kertoi Reutersille, että Suleimani suunnitteli hyökkäyksiä amerikkalaisdiplomaatteja ja sotilashenkilöstöä vastaan Irakissa, Libanonissa, Syyriassa ja muualla Lähi-idässä.

”Tämä oli puolustusisku, jota tuki erittäin vankka tiedustelutieto”, nimettömänä pysytellyt virkamies sanoi Reutersille.

Hän lisäsi, että isku oli itsepuolustusta, ja että Yhdysvalloilla on oikeus puolustaa itseään, jos sitä uhkaa hyökkäys.

Yhdysvaltain puolustusvoimien nimettömänä esiintynyt virkailija kertoi uutistoimisto AFP:lle, että lennokeilla tehty täsmäisku tuhosi kaksi ajoneuvoa ja surmasi Suleimanin lisäksi muun muassa Iranin tukeman irakilaisen sotilasjärjestön johtajan Abu Mahdi al-Muhandisin.


Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo perusteli aiemmin iskua televisiokanava CNN:lle sanomalla, että Suleimani suunnitteli ”suurta iskua, joka olisi vaarantanut sadat ihmishenget”.

Trumpin mukaan Suleimani ehti pitkän ajan kuluessa ”surmata tai haavoittaa tuhansia amerikkalaisia”.

”Hän oli suoraan tai epäsuorasti vastuussa miljoonien ihmisten kuolemasta, mukaan lukien suuret joukot Iranissa viime aikoina surmattuja mielenosoittajia”, Trump twiittasi. ”Hänet olisi pitänyt napata monta vuotta sitten!”

Iskun jälkeen Yhdysvaltain Irakin-suurlähetystö kehotti kansalaisiaan lähtemään Irakista ”välittömästi”, joko lentäen tai muiden maiden kautta maitse. Irakissa toimivat kansainväliset öljy-yhtiöt puolestaan ryhtyivät aamupäivällä evakuoimaan kaikkia ulkomaalaisia työntekijöitään Basran öljykentiltä, kertoi uutistoimisto Reuters. Irakin viranomaisten mukaan evakuoinnit eivät keskeytä öljyntuotantoa.

Irakilainen shiiajohtaja Hadi al-Amiri kehotti ”kaikkia kansallisia voimia” yhdistymään ja häätämään ulkomaalaiset joukot Irakin maaperältä. Irakin kurdipresidentti Barham Salih puolestaan tuomitsi Yhdysvaltain iskun mutta toivoi ”kaikkia osapuolilta malttia”, jottei konflikti kärjistyisi.


Kymmenettuhannet ihmiset kokoontuivat perjantaina päivällä Yhdysvaltain-vastaiseen mielenosoitukseen Iranin pääkaupungissa Teheranissa, kertoi uutistoimisto AFP.

Kuka oli Qassim Suleimani?

62-vuotias kenraalimajuri Qassim Suleimani oli erittäin vaikutusvaltainen henkilö, legendaariseksi sanottu sotilasjohtaja, jota HS luonnehti kesäkuisessa henkilökuvassaan ”Lähi-idän merkittävimmäksi henkilöksi”. Hänen johtamansa al-Quds-erikoisjoukot vastaavat Iranin vallankumouskaartin tiedustelusta ja operaatioista ulkomailla.

Kotimaassaan hän oli superjulkkis ja Isisin-vastaisen taistelun sankari, joka osallistui jo teini-ikäisenä Iranin šaahin kaatamiseen ja Irakin ja Iranin väliseen sotaan. Hänet on yritetty salamurhata useaan otteeseen, kertoo uutistoimisto Reuters.

Iranin uskonnollinen johtaja Ali Khamenei ilmoitti perjantaina päivällä iranilaisen radio Fardan mukaan nimittäneensä kenraali Esmail Ghaanin Suleimanin seuraajaksi vallankumouskaartin johtoon. Ghaania pidetään kovan linjan kenraalina, joka oli Suleimanin läheinen liittolainen ja joka osallistui jo Irakin-vastaiseen sotaan 1980-luvulla.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Bagdadissa laulettiin ja tanssittiin, kun Iranin vaikutusvallan kasvua vastustavat irakilaiset mielenosoittajat kuulivat Suleimanin kuolemasta. Suleimanin sormet ovat olleet tiukasti pelissä, kun Iran on kasvattanut ja tukenut šiialaisia asejoukkoja Irakin lisäksi Syyriassa ja esimerkiksi Libanonissa.

Kuinka iskuun on reagoitu?

Iranin uskonnollinen johtaja Ali Khamenei vannoi Iranin kostavan surman ja nosti tapetun sotilasjohtajan marttyyriksi.

”Hänen palkkionsa vuosien väsymättömistä pyrkimyksistä on nousta marttyyriksi”, Khamenei twiittasi Reutersin mukaan. ”Hänen työnsä ja polkunsa ei pääty hänen mentyäänkään, vaan vakava kosto odottaa rikollisia, joiden saastaiset kädet ovat hänen ja muiden viime yön marttyyrien veressä.”

Televisiossa Khamenei vakuutti, että lopullinen voitto odottaa pyhässä sodassa taistelevia. Hän julisti Iraniin kolmen päivän suruajan.

Presidentti Hassan Ruhani sanoi puolestaan televisiossa, että Suleimanin surmaaminen saa Teheranin entistäkin päättäväisemmin vastustamaan Yhdysvaltoja.

Lähi-idässä isku herätti tuoreeltaan hämmennystä ja raivoa. Iranille Suleimanin kuolema on suuri menetys, Reuters kertoo.

Iranin puolustusministeri Amir Hatami vannoi ”murskaavaa” kostoa, ja niin teki myös vallankumouskaarti.

”Hän liittyi marttyyriveljiin, ja me kostamme Yhdysvalloille ankarasti”, kirjoitti Twitteriin Iranin vallankumouskaartin entinen komentaja ja nykyinen korkea virkamies Mohsen Rezaei.

Iranin ulkoministeri Javad Zarif kutsui tekoa twiitissään ”kansainväliseksi terrorismiksi” sekä ”äärimmäisen vaaralliseksi ja typeräksi”.

”Yhdysvallat kantaa vastuun rikollisesta seikkailupolitiikastaan”, Zarif kirjoitti Reutersin mukaan.

Iranin Irakissa tukemien puolisotilaallisten ryhmien katto-organisaation tiedottaja Ahmed al-Assadi syytti iskusta Yhdysvaltojen lisäksi Israelia.

Irakissa pääministeri Abdul Mahdi tuomitsi omassa lausunnossaan aamuiset surmat. ”Nämä kaksi marttyyriä olivat Isisistä saadun voiton valtavia symboleja”, Mahdi sanoi Reutersin mukaan. Isku voi hänen mukaansa laukaista tuhoisan sodan Irakissa, Lähi-idässä ja maailmassa.

Hän huomautti myös, että Yhdysvallat on iskullaan rikkonut törkeästi niitä ehtoja, jotka määrittelevät sen sotilaiden toimintaa Irakin maaperällä. Irakin parlamentti on kutsuttu ylimääräiseen istuntoon.

Irakin korkein šiiajohtaja, suurajatollah Ali Sistani toivoi kaikilta osapuolilta malttia ja viisautta, vaikka iskut hänen mukaansa loukkaavatkin Irakin suvereniteettia.

Valkoisessa talossa Suleimanin kuolemasta riemuittiin. Trump jakoi suosimassaan viestintävälineessä Twitterissä yksinkertaisesti Yhdysvaltain tähtilipun:Muuten Yhdysvaltain poliitikkojen reaktiot määrittyivät puoluerajojen mukaan. Republikaanit tukivat Trumpin päätöstä, mutta demokraattienemmistöisessä kongressissa paheksuttiin sitä, ettei kongressille ollut kerrottu suunnitelmasta etukäteen.

Demokraattileirissä epäiltiin, että isku kääntyy Yhdysvaltoja itseään vastaan. Senaattori Chris Murphyn mukaan ulkomaisten poliittisten henkilöiden surmaamisella on tavallisesti seurauksensa:

”Uskomme, että sellaisten toimien johdosta tapetaan vain enemmän, ei vähemmän, yhdysvaltalaisia.”

Euroopan maista Britannia kiirehti perjantaina antamaan epäsuoran tukensa Yhdysvaltain iskulle. Ulkoministeri Dominic Raab kommentoi Britannian ”pitäneen Sleimanin johtamaa Iranin vallankumouskaartia aina vihamielisenä uhkana”.

Suleimanin surman on uutistoimistojen mukaan tuominnut myös Syyria, jonka johtaja Bashar al-Assad sai arabikevään jälkeen Suleimanilta tukea oman maansa kapinallisia vastaan. Venäjä uskoo surman kasvattavan Lähi-idän jännitteitä.

Kiina kehotti kaikkia osapuolia käyttäytymään rauhallisesti ja huomautti, että sillä on tapana pidättäytyä väkivallasta ulkopolitiikkansa välineenä.

Yhdysvaltain liittolainen ja Trumpiin läheisiä suhteita ylläpitänyt Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu palasi etuajassa kotimaahan Kreikan-matkaltaan. Netanjahu kiitteli Trumpin toimineen iskussa ”nopeasti, voimakkaasti ja päättäväisesti”.

Reuters uutisoi Israelin armeijan radion kertoneen, että armeijan valmiustasoa on korotettu. Iranin pelätään iskevän Israeliin satelliittiensa kuten libanonilaisen Hizbollahin voimin. Turvatoimena Israelissa on suljettu ainakin yksi hiihtokeskus.

Palestiinalaisten Hamas-järjestön tiedottaja Bassem Naim ilmaisi Reutersin mukaan twiitissään vain hieman verhotusti, että surma antoi vapaat kädet kaikille Yhdysvaltoja ja sen liittolaista Israelia vastustaville.

Hänen mukaansa isku ”avaa alueella ovet kaikille vaihtoehdoille paitsi rauhalle ja vakaudelle”.

”Yhdysvallat on siitä vastuussa.”

Myös Hizbollahin johto kehotti kaikkia taistelijoitaan kaikkialla maailmassa ”rankaisemaan Suleimanin tappajia”.

Ranskan Iranin-suurlähetystö kehottaa Iranissa olevia kansalaisiaan välttämään joukkokokouksia, Reuters kertoo.

Miksi Yhdysvallat teki iskun?

Uutinen osuu tilanteeseen, jossa Iranin ja Yhdysvaltain suhteet ovat kiristyneet kiristymistään. Iranin vaikutusvalta Irakissa kasvaa, ja sitä vastaan on toisaalta osoitettu myös mieltä – juuri nämä mielenosoittajat olivat niitä, jotka perjantaiaamuna tanssivat ja lauloivat. Yhdysvaltoihin Irakissa on alettu suhtautua ristiriitaisesti. Maa on ajautunut poliittiseen sekasortoon.


Suleimanin surmanneen iskun tarkoituksena oli Yhdysvaltain puolustusministeriön tiedotteen mukaan ”ehkäistä Iranin hyökkäyssuunnitelmia”. Yhdysvallat uhkasi Irania vakavilla seuraamuksilla viimeksi sen jälkeen, kun sen tukemat mielenosoittajat tunkeutuivat kuluneella viikolla Yhdysvaltain Bagdadissa olevaan suurlähetystöön.

Iskussa kuoli myös irakilaisen, Iranin tukeman puolisotilaallisen järjestön johtoon kuuluva Abu Mahdi al-Muhandis. Yhdysvallat julisti hänet terroristiksi jo vuonna 1983. Irakin asevoimat tuomitsi Muhandisin surman ja sanoi Yhdysvaltojen ylittäneen toimivaltuutensa Irakissa.

Surmansa sai myös ainakin viisi puolisotilaallisen Hashed-al-Shaabi-järjestön edustajaa. Järjestö määräsi jäsenensä valmiustilaan, ja irakilainen šiiajohtaja Moqtada Sadr kertoi Twitterissä aktivoivansa nimeään kantavan armeijan, AFP kertoo.

Yhdysvallat toteutti Suleimanin tappaneen iskun miehittämättömillä lennokeilla, kertovat Reuters ja The New York Times. Iranin vallankumouskaartin ja Irakin puolisotilaallisten asejoukkojen katto-organisaation lausunnoissa puhutaan helikoptereista ja ohjuksista, jotka iskeytyivät autosaattueeseen lentokentälle johtavalla tiellä.

Iranin kansallinen turvallisuusneuvosto kokoontuu perjantaina pohtimaan tilannetta.

Puolustusministeriön tiedotteen mukaan Suleimanin surmaamisen tarkoituksena oli suojella Yhdysvaltain työntekijöitä ulkomailla. Yhdysvallat julisti Reutersin mukaan Suleimanin johtamat Quds-joukot terroristiorganisaatioksi viime vuonna puristaessaan Irania neuvotteluihin ohjus- ja ydinohjelmistaan.

”Kenraalimajuri Suleimani suunnitteli aktiivisesti hyökkäystä yhdysvaltalaisia diplomaatteja ja sotilaita vastaan Irakissa ja koko alueella”, tiedote jatkuu. ”Suleimani ja Quds-joukot olivat vastuussa satojen amerikkalaisten ja liittouman sotilaiden kuolemista ja tuhansien muiden haavoittamisesta.”

Viime viikonvaihteessa Yhdysvallat teki ilmaiskuja viiteen kohteeseen Irakissa. Niidenkin tähtäimessä oli Iran ja sen tukemat šiialaiset Kata’ib Hizbollah -taistelijat.

Irakissa on runsaat 5 000 yhdysvaltalaista sotilasta.

Yhdysvaltain mukaan Suleimani oli johtanut viime kuukausina lukuisia iskuja Irakissa sijaitseviin tukikohtiin. Erityisesti mainitaan syyskuun 27. päivänä tehty isku. Suleimanin kerrotaan hyväksyneen myös Yhdysvaltain Bagdadin-suurlähetystön alueelle kuluneella viikolla tehdyn hyökkäyksen.

Hyökkäystä edelsivät Yhdysvaltain armeijan sunnuntaiset iskut Iranin tukeman Kataib Hizbollah -šiiajärjestön tukikohtiin ja asevarastoihin Irakissa. Qassim Suleimanin rinnalla kuollut Abu Mahdi al-Muhandis oli järjestön perustaja.

Tuoreessa muistissa on myös syyskuinen ohjusisku Yhdysvaltain liittolaisen Saudi-Arabian öljynjalostamoihin. Yhdysvallat on syyttänyt iskuista Irania.

HS:n aikajana ja kartat näyttävät, mistä tapahtumasarja alkoi:


Oikaisu 3.1. kello 6.20: Otsikossa kirjoitettiin aiemmin virheellisesti, että HS olisi julkaissut henkilökuvan Qassim Suleimanista syyskuussa. Juttu julkaistiin kuitenkin kesäkuussa. Kello 7.57: Javad Zarif korjattu Iranin, ei Irakin ulkoministeriksi.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   844 000 suomalaista harkitsee ”vakavasti” maalle muuttamista. Älkää muuttako

  2. 2

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  3. 3

   Vähentääkö biopolttoaineen tankkaaminen liikenteen päästöjä? Kannattaako bensa-auto ajaa loppuun? HS etsi vastaukset kysymyksiin autoilun ilmasto­vaikutuksista

  4. 4

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  5. 5

   Osalla ihmisistä lihakset eivät kasva kuntosalilla, osalla ne kasvavat hämmästyttävän hyvin: ”On vain yksi keino selvittää, mihin ryhmään itse kuuluu”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  6. 6

   Kiinan mysteerivirus on toden­näköisesti peräisin lepakosta ja hyvin muuntautumis­kykyinen

  7. 7

   Suomi mainittu! Pääministeri Sanna Marin haastateltiin Time-lehteen, jossa halusi poseerata kuin miehet – kiinnitti huomiota tapaan kuvata naisia

  8. 8

   ”Mähän asun paratiisissa” – Somessa innostuttiin luettelemaan asioita, jotka suomalaisessa arjessa toimivat: yksi nuppi hanassa, ilmainen wifi, katujen siivous...

  9. 9

   Minulla oli turvallinen ja ihana lapsuus mutta hetken ajan olin moraaliton, paha ihminen

  10. 10

   Suosituimpien lihankorvikkeiden terveellisyydessä on isoja eroja – Ravitsemusterapeutti kertoo, mihin kannattaa kiinnittää huomiota

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  2. 2

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  3. 3

   Suomi mainittu! Pääministeri Sanna Marin haastateltiin Time-lehteen, jossa halusi poseerata kuin miehet – kiinnitti huomiota tapaan kuvata naisia

  4. 4

   Helsinkiläisseura vapautti Team Uniquen muodostelmaluistelun päävalmentajan tehtävistään toistaiseksi: ”Olemme järkyttyneitä”

  5. 5

   Auto teki hätäjarrutuksen Tomi Lamminperän 3-vuotiaan pojan eteen: Nyt isä vaatii kävelyteillä kaahailtavaa ”rallia” kuriin Martinlaaksossa

  6. 6

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  7. 7

   Verkossa yllytetään tekemään lastensuojelu­ilmoituksia rasismin vastustajasta – tämä perättömästä ilmoituksesta seuraa

  8. 8

   The New York Times nimesi poikkeuksellisesti kaksi suosikkiaan Yhdysvaltain presidentiksi, ja tällä kertaa lehden valinnalla voi olla tavallista suurempi merkitys

  9. 9

   Lihasten meneminen maitohapoille on myytti, sanoo tutkija – Hapotuksen tunne voi kuitenkin kertoa olennaisen asian treenaajan kunnosta

  10. 10

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  4. 4

   Töölöön valmistui pari vuotta sitten 30 000 neliön pysäköinti­luolasto, mutta nyt se seisoo tyhjänä

  5. 5

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  6. 6

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  7. 7

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  8. 8

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  9. 9

   Laiskuutta ei ole olemassakaan, sanoo amerikkalaisprofessori – Suomalaispsykologi on samaa mieltä ja listaa todelliset syyt laiskuuden takana

   Tilaajille
  10. 10

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  11. Näytä lisää