Reuters: Pietarilainen sairaala hoitaa salaa taisteluissa haavoittuneita venäläisiä palkkasotilaita - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Reuters: Pietarilainen sairaala hoitaa salaa taisteluissa haavoittuneita venäläisiä palkkasotilaita

Virallinen Venäjä kiistää, että palkkasotilaat osallistuisivat taisteluihin Syyriassa, Libyassa ja Ukrainassa.

Venäjän armeijan sotilaita partioi Aleppon kaupungissa Syyriassa helmikuussa 2017.

Venäjän armeijan sotilaita partioi Aleppon kaupungissa Syyriassa helmikuussa 2017. Kuva: Omar Sanadiki / REUTERS

Julkaistu: 7.1. 17:39

Pietarissa toimii presidentti Vladimir Putiniin kytköksissä oleva yksityissairaala, joka hoitaa ulkomailla taisteluissa haavoittuneita venäläisiä palkkasotilaita, kertoo uutistoimisto Reuters. Osalla yksityissairaalan omistajista ja ylläpitäjistä on Reutersin mukaan henkilökohtaisia kytköksiä presidentti Putiniin.

Sairaalasta ja sen toiminnasta haavoittuneiden palkkasotilaiden hoitamisessa ei ole aiemmin raportoitu julkisuudessa. Paljastus on kiinnostava, sillä se osoittaa, että muun muassa Syyriassa ja Libyassa taistelleet yksityiset palkkasotilaat ovat saaneet vähintäänkin epäsuoraa tukea Venäjän johtajilta, Reuters kertoo. Virallisesti Kreml kiistää sen, että venäläisiä palkkasotilaita toimisi Kremlin tai Venäjän armeijan alaisuudessa.

Venäjän lakien mukaan sairaalat, jotka hoitavat taisteluissa haavoittuneita ihmisiä, ovat velvollisia raportoimaan asiasta poliisille. Venäjän lainsäädäntö myös kieltää Venäjän kansalaisia osallistumasta aseellisiin konflikteihin palkkasotilaina.

Sairaalan omistaa iso vakuutusyhtiö nimeltään AO Sogaz, Reuters kertoo. Yhtiön johtoportaassa ja sen omistajien joukossa on presidentti Putinin sukulaisia ja muita henkilöitä, joilla on kytköksiä presidenttiin.

Sairaalan pääjohtajalla Vladislav Baranovilla on myös liikesuhde Putinin vanhimman tyttären Maria Vorontsovan kanssa. Reutersilla ei ole todisteita siitä, että Putinin tyttärellä olisi kytköksiä sairaalaan, jossa haavoittuneita palkkasotilaita hoidetaan.

Sairaalan pääjohtaja Baranov kieltäytyi kommentoimasta asiaa Reutersille.

”Unohtakaa klinikkani, tämä on neuvoni teille”, Baranov sanoi puhelimessa Reutersille. Kirjallisesti lähetettyyn kysymykseen Baranov vastasi: ”En halua kommunikoida kanssanne.”

Kremlin tiedottaja Dmitry Peskov vastasi Reutersille, ettei heillä ole tietoa asiasta. Venäjän puolustusministeriö ja sairaalan omistava AO Sogaz -yhtiö eivät vastanneet Reutersin kysymyksiin.

Reuters ja monet muut mediat ovat aiemmin raportoineet, kuinka yksityiset venäläiset palkkasotilaat ovat taistelleet Venäjän armeijan rinnalla Syyriassa ja Ukrainassa. Palkkasotilaat on värvännyt yksityinen aseellinen ryhmä nimeltään Wagner Group, jonka jäsenet ovat pääasiassa Venäjän armeijan entistä henkilökuntaa.

Wagnerin taistelijoita on lähetetty myös Libyaan taistelemaan maan itäosissa vaikuttavan komentaja Khalifa Haftarin joukoissa. Haftar taistelee kansainvälisesti tunnustettua Tripolin hallitusta vastaan.

Venäjän hallinto on toistuvasti kiistänyt käyttävänsä yksityisiä venäläisiä palkkasotilaita ulkomaanoperaatioissa. Kremlin mukaan Ukrainassa ja Syyriassa taistelee vapaaehtoisia venäläisiä.

Putin on myöntänyt, että yksityisiä venäläisiä toimii Syyriassa, mutta heidän toimenkuvansa liittyy Putinin mukaan vain turvallisuuspalveluihin, eikä heillä ole mitään tekemistä Venäjän armeijan kanssa. Putinin mukaan heillä on oikeus työskennellä missä maassa tahansa niin kauan kuin eivät riko Venäjän lakia tai osallistu taisteluihin.

Kun Putinilta kysyttiin vuosittaisessa mediatilaisuudessa joulukuussa venäläisistä palkkasotilaista Libyassa, Putin soimasi länsimaista mediaa.

”Uskotko mitä länsimainen media raportoi? Uskotko sen kaiken?” Putin vastasi toimittajalle.

Reuters kertoo tavanneensa pietarilaisen sairaalan takapihalla viime lokakuussa venäläisiä sotilaita, jotka olivat haavoittuneet taisteluissa Libyassa. Yksi haastateltavista kertoi venäläisten palkkasotilaiden olevan Libyassa ”taistelemassa kansainvälistä terrorismia vastaan ja suojelemassa Moskovan intressejä”.

Reutersin tietojen mukaan AO Sogazin omistama sairaala on hoitanut haavoittuneita venäläisiä palkkasotilaita ainakin vuodesta 2016 alkaen. Hoidot ovat hoidettaville maksuttomia, eikä Reutersilla ole tietoja, kuka ne maksaa.

Sairaalan omistavassa yhtiössä Sogazissa on useita henkilöitä, joilla on kytkös Putiniin. Sairaalan pääjohtaja Baranov on perustanut toisen lääketieteen alan yhtiön, AO Nomekon, Putinin vanhimman tyttären Maria Vorontsovan kanssa. Baranov toimii pääjohtajana myös tuossa yhtiössä.

Vorontsovaa ei ole julkisesti vahvistettu Putinin tyttäreksi, ja Venäjän presidentti on ollut hänestä vaitonainen.

AO Sogazin varatoimitusjohtaja Mikhail Putin on venäläismedian mukaan Putinin serkun poika. Toinen Putinin serkun poika Mihail Šelomov puolestaan omistaa 12,5 prosenttia AO Sogazista, Reuters kertoo.

AO Sogazin omistajiin kuuluvat myös Putinin ystävä Juri Kovaltšuk sekä Gazpromin toimitusjohtaja Alexei Miller, joka työskenteli 1990-luvulla Putinin kanssa Pietarin kaupunginhallinnossa.

Seuraa uutisia tästä aiheesta