Ulkomaat

Yhdysvaltain johtaman liittouman vetäytyminen Irakista voisi johtaa Isisin voimistumiseen, arvioi asiantuntija

Yhdysvaltain johtaman liittouman vetäytyminen Irakista on epätodennäköistä. Toteutuessaan se voisi kuitenkin johtaa esimerkiksi terroristijärjestö Isisin voimistumiseen.

Myöhään maanantai-iltana uutistoimistot julkaisivat sähkeen. Sen mukaan Yhdysvallat olisi suunnittelemassa johtamansa liittouman joukkojen vetämistä Irakista. Se olisi poikkeuksellinen ja riskialtis siirto.

Yhdysvaltain korkea-arvoisimmat puolustusviranomaiset kiistivät myöhemmin tiedon jyrkästi. Puolustusministeriö Pentagonin edustaja Mark Milley kertoi, että uutistoimistojen käsiin päätynyt kirje oli aito luonnos, mutta sitä ei ollut tarkoitus lähettää vielä. Milleyn mukaan kirje oli ”huonosti muotoiltu”, sillä siitä sai virheellisesti käsityksen, että Yhdysvallat olisi vetäytymässä.

Kirje liittyi siihen, että Irakin parlamentti kehotti sunnuntaina maan hallitusta karkottamaan Yhdysvaltain johtaman liittouman sotilaat sen alueelta. Yhdysvalloilla on Irakissa noin 5 200 sotilasta. Tarkoituksena on ehkäistä äärijärjestö Isisin voimistumista uudelleen alueella.

Yhdysvallat vastasi Irakin uhkaukseen häätää Yhdysvaltain joukot omalla uhkauksellaan: Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoi, että maata odottavat ”erittäin isot pakotteet”, jos se häätää yhdysvaltalaisjoukot.

Voiko Yhdysvaltain joukkojen vetäytyminen Irakista todella toteutua? Mitä siitä voisi seurata?

Ensin on puhuttava siitä, miten Irakista on tullut viime viikkoina Yhdysvaltain ja Iranin välisen konfliktin näyttämö. Varhain perjantaiaamuna Yhdysvallat tappoi lennokki-iskussa Bagdadin lentokentällä iranilaiskomentaja Qassim Suleimanin, jota on kuvailtu Iranin toiseksi vaikutusvaltaisimmaksi mieheksi maan uskonnollisen johtajan, ajatollah Ali Khamenein jälkeen.

Kuolemaa edelsivät kiihtyneet väkivallanteot Irakissa Yhdysvaltojen ja Iranin tukemien irakilaisten shiiajoukkojen välillä.

Suleimani oli Iranin vallankumouskaartin Quds-erikoisjoukkojen komentaja. Häntä oli luonnehdittu Iranin ”sodan ja rauhan ulkoministeriksi” sekä mahdolliseksi Iranin tulevaisuuden johtajaksi. Suleimanin on myös kerrottu taistelleen etulinjassa terroristijärjestö Isisiä vastaan.

Yhdysvaltain silmissä niin Suleimani kuin Quds-joukotkin olivat terroristeja.

Yhdysvaltain suhteet Iraniin ja Irakiin olivat jo entuudestaan huonot. Suleimanin surma sai etenkin Iranin mutta myös Irakin tulistumaan entisestään. Irakin mukaan sen maaperällä toteutettu poliittinen murha loukkasi maan itsemääräämisoikeutta.

Irak on ollut viime vuosina Yhdysvalloille tärkeä tukikohta. Sieltä suurvalta on voinut sekä osallistua Isisin vastaiseen taisteluun että pitää vihollisena pitämäänsä Irania silmällä. Yhdysvallat on muun muassa osallistunut Isisiin kohdistettuihin iskuihin ja kouluttanut irakilaisia sotilaita taistelemaan terroristijärjestöä vastaan.

Irakista vuonna 2011 vetäytyneet yhdysvaltalaisjoukot palasivat maahan vuonna 2014 Irakin hallituksen pyynnöstä, joka toivoi Yhdysvalloilta apua taistelussa Isisiä vastaan. Suurin osa yhdysvaltalaissotilaista on tällä hetkellä asemoitu Bagdadista luoteeseen sijaitsevaan sotilastukikohtaan ja kurdien hallinnoimaan tukikohtaan, joka sijaitsee maan pohjoisosassa.

Yhdysvaltain sotilaallista läsnäoloa on pidetty kiistanalaisena maassa, johon Yhdysvallat hyökkäsi vuonna 2003. Useat irakilaiset ovat pitäneet Yhdysvaltain joukkoja avunantajien sijaan valloittajina.

Irakin virkaa tekevä pääministeri Adil Abdul-Mahdi on aiemmin väittänyt, että Yhdysvalloilla ei ole sotilastukikohtia Irakissa. Sen sijaan Abdul-Mahdi on sanonut, että Yhdysvallat on vieraana Irakin tukikohdissa. Hänen mukaansa Yhdysvaltain joukot lähtevät maasta, kun Isis on kukistettu, kertoo The Washington Post.

Vaikka Isisin liekkiä on onnistuttu tukahduttamaan, sitä ei ole vielä kokonaan sammutettu. Viime aikoina terroristijärjestön on arvioitu jopa voimistuneen.

Yhdysvaltain johtaman liittouman joukkojen vetäminen Irakista antaisi todennäköisesti Isisille lisää jalansijaa Irakissa, arvioi Ulkopoliittisen instituutin nuorempi tutkija Mariette Hägglund.

Isisillä on Irakissa taistelijoita ja ”nukkuvia soluja” eli terroristijärjestölle uskollisia ryhmiä, jotka ovat piilossa mutta valmiina toimimaan, kun sopiva tilaisuus ilmaantuu. Hägglundin mukaan Yhdysvaltain joukkojen vetäminen Irakista heikentäisi maan jo entuudestaan huteraa turvallisuustilannetta ja siten saattaisi lisätä Isisin rekrytointeja ja iskuja.

Hägglundin mukaan alueita, joilla Isis voisi vahvistua, ovat esimerkiksi Mosul ja sitä ympäröivä Niniven maakunta, joilla Isis on aiemmin kukoistanut.

Yhdysvaltain liittouman joukot ovat jo ilmoittaneet keskeyttävänsä operaatiot, joilla terroristijärjestöä pyritään tukahduttamaan. Yhdysvaltain joukot keskittyvät nyt Isisin vastaisen taistelun sijaan suojelemaan tukikohtiaan ja liittouman joukkoja Iranin mahdolliselta kostoiskulta.

Iran on ilmoittanut kostavansa Suleimanin kuoleman. Yhdysvaltalaislehti The Washington Postin mukaan Yhdysvaltain viranomaiset ovat huolissaan etenkin tulevista päivistä nyt, kun Suleimanin kuolemaa seurannut suruaika on päättynyt.

Hägglundin mukaan jo Isisin vastaisten sotilasoperaatioiden väliaikainen keskeyttäminen saattaa helpottaa järjestön toimintaa Irakissa.

”Tällä hetkellä Isisin ei tarvitse pelätä, että koalitio iskee.”

Sotilasliitto Nato on keskeyttänyt irakilaisten joukkojen kouluttamisen. Hägglundin mukaan Yhdysvaltain mahdollinen vetäytyminen Irakista johtaisi siihen, että myös muut koalition joukot joutuvat pohtimaan omaa asemaansa ja toimintaansa Irakissa.

On myös mahdollista, että Yhdysvaltain joukkojen vetäminen Irakista lisää kierroksia maan sisäiseen valtapeliin ja antaa jollekin ryhmittymälle mahdollisuuden hyödyntää tilannetta.

Yksi vaihtoehto voisi olla kansan mobilisointiyksikköjen kattojärjestö, Iranin tukema Hashed al-Shaab, jota vastaan Yhdysvallat on nyt kohdistanut iskujaan, sanoo Hägglund.

Puolisotilaallisten joukkojen kattojärjestö muodostuu noin 40 prikaatista, ja sen rooli terroristijärjestö Isisin kukistamisessa Irakissa oli ratkaiseva.

”Iranin valta Irakissa lisääntyisi taas, minkä lisäksi jännitteet Hashed al-Shaabin ja Irakin muiden turvallisuusjoukkojen välillä kasvaisivat”, Hägglund sanoo.

Joukkojen vetäminen Irakista olisi kallis ja riskialtis veto niin Yhdysvalloille kuin Irakillekin. Trumpin mukaan Yhdysvaltain sotilastukikohta Irakissa on maksanut miljardeja dollareja.

”Emme lähde, elleivät he maksa meille siitä takaisin”, Trump sanoi yhdysvaltalaislehti The New York Timesin mukaan.

Siksi Yhdysvaltojen joukkojen lähtö Irakista vaikuttaakin Hägglundin mukaan hyvin epätodennäköiseltä vaihtoehdolta. Näin siis siitä huolimatta, että Irakin parlamentti on kehottanut maan hallitusta karkottamaan Yhdysvaltain johtaman liittouman maasta.

”Irakin hallituksen ja parlamentin legitimiteetti on huteralla pohjalla”, sanoo Hägglund. Hänen mukaansa kansalaiset eivät usko hallitukseen, sillä se on väliaikainen ja sen toiminta rajoittuu lähinnä päivittäisten päätösten hoitamiseen.

Hallitusta ja parlamenttia heikensi syksyllä tyytymättömyyden aalto, joka ilmeni Irakin suurimmissa kaupungeissa laajoina ja väkivaltaisina mielenosoituksina, kun korruptioon, työttömyyteen, kurjiin palkkoihin ja olemattomiin sosiaalisiin palveluihin kyllästyneet mielenosoittajat valtasivat kadut.

Pääministeri Abdul-Mahdi erosi virastaan marraskuussa mielenosoitusten seurauksena. Hän on jatkanut maan johtamista virkaa tekevänä pääministerinä.

Useimmat parlamentin sunneista ja kurdeista jäivät tarkoituksella pois istunnosta, jossa Yhdysvaltain joukkoja käsiteltiin.

Uutistoimisto Reutersin haastatteleman parlamentin jäsenen mukaan Irakin sunni- ja kurdivähemmistöt pelkäävät, että Yhdysvaltain johtaman liittouman karkotus aiheuttaisi kapinointia ja sen, että Iranin tukemat shiiamiliisit vahvistuisivat.

Irakin virkaa tekevä pääministeri Abdul-Mahdi on Hägglundin mukaan tällä hetkellä todella vaikeassa tilanteessa. Häneen kohdistuu paineita niin Yhdysvaltain, Iranin kuin omien kansalaistensakin suunnalta.

”En usko, että Irak todella pystyy häätämään Yhdysvaltain joukkoja”, Hägglund sanoo.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kampissa kaupataan niin pientä asuntoa, ettei sellaisia saa Helsinkiin enää edes rakentaa

  2. 2

   Kysely hybridien omistajille paljasti hämmästyttäviä lukemia – Nyt ei tarvitse enää pohtia, ajavatko hybridiautoilijat sähköllä vai bensalla

  3. 3

   Kommentti: Tuore HS-gallup ei lupaa hyvää hallitusyhteistyölle

   Tilaajille
  4. 4

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  5. 5

   Puistonpenkin käsinojalla on salakavala tarkoitus: Kuvat näyttävät, kuinka maailman metropolit on suunniteltu kodittomille mahdottomiksi paikoiksi elää

  6. 6

   Taitoluisteluliitolta vuoden kilpailukiellon saanut valmentaja Mirjami Penttinen ei tyydy saamaansa tuomioon

  7. 7

   Kansanedustaja Mika Niikko myöntää myyneensä sähkötupakkaa yrityksensä kautta, puhui eduskunnassa sähkötupakan puolesta

  8. 8

   Moni hinkkaa elämän pieniä yksityiskohtia täydellisiksi – Heiltä jää huomaamatta, missä aito hyvinvointi piilee

  9. 9

   Turvalaite petti Salmisaaren kiipeilykeskuksessa, mies putosi seinältä maahan

  10. 10

   Disco Ensemblen, Lapkon ja Children of Bodomin jäsenet muodostivat uuden superyhtyeen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  2. 2

   Puistonpenkin käsinojalla on salakavala tarkoitus: Kuvat näyttävät, kuinka maailman metropolit on suunniteltu kodittomille mahdottomiksi paikoiksi elää

  3. 3

   Ravintolakompleksi konkurssiin Helsingissä, toiminta loppuu välittömästi Kasarmitorilla

  4. 4

   Helsinkiläinen Toffe tarjoutuu siivoamaan alasti ”rouvien ja neitien” koteja: ”Mä haluan rahaa”

  5. 5

   Moni hinkkaa elämän pieniä yksityiskohtia täydellisiksi – Heiltä jää huomaamatta, missä aito hyvinvointi piilee

  6. 6

   844 000 suomalaista harkitsee ”vakavasti” maalle muuttamista. Älkää muuttako

  7. 7

   Suomen myydyin punaviini vaihtui vuosien jälkeen – Sen hyvä hinta-laatusuhde yllätti asiantuntijankin

  8. 8

   Puolueiden kannatus on vakiintunut: Perussuomalaiset selvästi suurin, Marin-ilmiö ei ole nostanut Sdp:tä

  9. 9

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  10. 10

   Tutkijat löysivät immuunijärjestelmästä uuden hyökkäystien syöpäsoluja vastaan – ”On mahdollista, että tällä voisi hoitaa jokaisen potilaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  4. 4

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  5. 5

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  6. 6

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  7. 7

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  8. 8

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  9. 9

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  10. 10

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää