Ulkomaat

Iran ampui ohjuksia yhdysvaltalais­joukkojen käyttämiin tuki­kohtiin Irakissa, USA ei uhannut uusilla iskuilla – tämä tilanteesta tiedetään nyt

Iran ampui ballistisia ohjuksia kahteen yhdysvaltalaisjoukkojen käyttämään tukikohtaan Irakissa viime yönä. Kuolonuhreja ei tiettävästi ole.

rac
Washington/Helsinki

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kommentoi tiukasti Iranin tekemiä ohjusiskuja keskiviikkona illalla Suomen aikaa, mutta ei uhannut Irania tällä erää uusilla sotilaallisilla iskuilla.

Trump aloitti tiedotustilaisuutensa toteamalla, että Iranin tekemistä iskuista aiheutuneet vahingot olivat pieniä.

”Kaikki sotilaamme selviytyivät vahingoittumattomina, ja vain pientä vahinkoa aiheutui sotilastukikohdillemme”, Trump sanoi.

Hän listasi tuttuun tapaansa Iranin aiheuttamia ongelmia koko alueelle. Hän myös korosti Yhdysvaltojen asevoimien suuruutta. Trump vetosi Euroopan maihin, Venäjään ja Kiinaan, että nämä asettaisivat enemmän paineita Iranille ja seuraisivat Yhdysvaltoja, joka irtautui Iranin kanssa tehdystä ydinsopimuksesta 2018.

”On tullut aika Britannialle, Kreikalle, Ranskalle, Venäjälle ja Kiinalla herätä todellisuuteen. Heidän täytyy nyt irtautua Iranin ydinsopimuksen rippeistä”, Trump sanoi.

Trump vaati myös sotilasliitto Natolle suurempaa roolia Lähi-idässä.

”Tänään aion pyytää Natoa ottamaan paljon aiempaa suuremman roolin Lähi-idän prosessissa”, Trump sanoi.

Trump uhkasi Irania uusilla pakotteilla. Tiedotustilaisuuden perusteella Trump ei kuitenkaan halunnut kärjistää tilannetta entisestään sotilaallisesti, eikä uhannut Irania uusilla iskuilla.

Kattavammin Trumpin tiedotustilaisuudesta kertoo: Trump kommentoi Iranin iskuja tiukasti ja pyysi Natolta lisätoimia, ei kuitenkaan uhannut uusilla iskuilla – HS seurasi tiedotustilaisuutta hetki hetkeltä

Yhdysvaltain kongressin edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi ilmoitti myöhemmin keskiviikkona edustajainhuoneen aikovan äänestää päätöksestä, jonka tarkoitus olisi rajoittaa Trumpin Irania koskevia sotilaallisia toimenpiteitä, kertoo uutistoimisto Reuters.

Iran ampui ballistisia ohjuksia kahteen yhdysvaltalaisjoukkojen käyttämään tukikohtaan Irakissa keskiviikon vastaisena yönä.

Ohjusisku oli kosto iranilaiskenraali Qassim Suleimanin kuolemasta. Yhdysvallat tappoi Suleimanin lennokki-iskussa perjantaina.

Iranin korkein johtaja, ajatolla Ali Khamenei sanoi keskiviikkoaamuna, että ohjusisku oli Yhdysvalloille ”isku vasten kasvoja”.

Yhdysvaltain maavoimien esikuntapäällikkö Mark Milley on varautunut Irania tukevien miliisiryhmien mahdollisiin terroritekoihin, kertoo yhdysvaltalaismedia CNN. Hänen mukaansa iskut kohdistuisivat Yhdysvaltain ja sen liittouman joukkoihin Irakissa ja mahdollisesti muualla.

Milleyn mukaan Suleimanin tappaminen on häirinnyt ryhmien komentamista ja hallitsemista.

Myös Yhdysvaltojen puolustusministeri Mark Esper näkee CNN:n mukaan, että välilliset ryhmät saattavat iskeä joko Iranin ohjaamina tai epäsuorasti maan ohjaamina.

Ministerin mukaan haasteena on selvittää ja ymmärtää, mikä taho on mahdollisten tekojen takana ja motivoi niitä.

Myöhemmin maan ulkoministeri Mike Pence kertoi CBS:n lähetyksessä saaneensa tiedustelutietoja, joiden mukaan Iran olisi kehottanut ryhmiä olemaan iskemättä Yhdysvaltain kohteisiin ja siviilejä, CNN kirjoittaa.

Pencen mukaan maa on turvallisempi Suleimanin tappaneen iskun jälkeen.

Mediatietojen mukaan Iran kuitenkin varoitti iskuista naapuriaan, joka puolestaan varoitti Yhdysvaltoja. Kun Penceltä kysyttiin asiasta CBS:n lähetyksessä, hän vastasi maan saaneen tiedustelutietoja ja kuulleen Iranin uhkaukset.

Tästä kiristyneessä tilanteessa on kyse:

Iran ampui yhteensä 22 ohjusta

Iran ampui 22 ballistista ohjusta kahteen yhdysvaltalaisjoukkojen käyttämään tukikohtaan Irakissa keskiviikon vastaisena yönä Suomen aikaa. Toisessa tukikohdista on myös suomalaisia sotilaita, mutta he eivät loukkaantuneet iskussa.

Yhdysvaltain puolustusministeriön tiedonannon mukaan on selvää, että ohjukset laukaistiin Iranista ja ne tähdättiin nimenomaan Ain al-Asadin ja Erbilin sotilastukikohtiin.

Irakin armeija kertoi, että ohjuksista 17 kohdistui Ain al-Asadin tukikohtaan ja viisi Erbilin tukikohtaan. Al-Asadiin kohdistetuista ohjuksista kaksi ei räjähtänyt.
Irak kertoi saaneensa varoituksen Iranilta juuri ennen ohjusiskua.

Reutersin mukaan pääministeri Adil Abdul-Mahdi sai ”suullisen viestin”, jossa Iranin kerrottiin iskevän kohteisiin, joissa on Yhdysvaltain sotilaita. Pääministeri myös kertoi saaneensa puhelun Yhdysvalloilta samaan aikaan, kun ohjuksia putoili sotilastukikohtaan.

Irakin presidentti Barhan Saleh tuomitsi iskut puheessaan keskiviikkoiltapäivänä. Hän varoitti, että Irakista ei saa tehdä Yhdysvaltain ja Iranin taistelutannerta.

Iran on onnistunut runsaan kolmenkymmenen vuoden aikana kehittämään merkittävän ohjuskapasiteetin, johon kuuluu ballististen ohjusten lisäksi risteilyohjuksia.

Ohjustehtailu on jatkunut kansainvälisestä kauppasaarrosta huolimatta, ja nykyisin kaikki ohjukset laukaistaan siirrettäviltä laveteilta.

Vielä ei tiedetä tarkalleen, mitä ohjuksia iskussa käytettiin.

Myöhään keskiviikkoillalla Bagdadin niin sanotulle vihreälle vyöhykkeelle osui Irakin turvallisuusviranomaisten mukaan kaksi rakettia. Alueella on muun muassa Yhdysvaltain suurlähetystö. Uutistoimistojen mukaan kukaan ei kuitenkaan loukkaantunut iskuissa.Iskuissa ei tiettävästi kuollut ketään

Iranin valtion televisio väitti aikaisin keskiviikkoaamuna Suomen aikaa, että ohjusiskussa olisi kuollut 80 ihmistä. Se kutsui kuolleita ”amerikkalaisiksi terroristeiksi”.

Arvio tuskin pitää paikkaansa. Presidentti Trump kertoi keskiviikon tiedotustilaisuudessaan, ettei iskuissa kuollut yhdysvaltalaisia saati irakilaisia joukkoja.

Joidenkin asiantuntijoiden mukaan iskun pienuus viittaa siihen, että Yhdysvaltain ja Iranin äärimmilleen kiristynyt tilanne voisi rauhoittua.

Maanpuolustuskorkeakoulun strategian pääopettaja, komentaja Jaakko Jäntti arvioi, että isku oli kooltaan ja luonteeltaan sellainen, että ”Yhdysvalloilla ei ole pakkoa vastatoimiin”.

”Sotilaallinen kohde kestää tällaisen iskun, joten Iranin ohjusisku jättää sen mahdollisuuden, että tilanteesta voidaan vielä vetäytyä”, Jäntti sanoi.

Lue myös: Asiantuntijoiden mukaan Yhdysvallat ja Iran voivat vielä välttää laajemmat sotatoimet


Suomalaiset piileskelivät hiekkasäkkien takana

Iskun kohteena olleisiin tukikohtiin on sijoitettu sekä Yhdysvaltojen ettää sen liittoumassa taistelevia sotilaita. Myös Suomen joukot on sijoitettu Pohjois-Irakissa sijaitsevan Erbilin tukikohtaan.

Ulkoministeriöstä kerrottiin HS:lle varhain keskiviikkoaamuna, että suomalaisia ei ole loukkaantunut iskuissa. Myös Australia, Kanada, Tanska, Norja, Ruotsi ja Uusi-Seelanti ovat todenneet, ettei heidän kansalaisiaan ole kuollut iskuissa.

Suomen maavoimien operaatiopäällikkö, prikaatikenraali Rami Saari kertoi HS:lle olleensa yhteydessä Erbiliin aamuyöstä keskiviikkona.

”Suomalaiset olivat siinä vaiheessa vielä suojautuneina sheltereihin [pommisuojiin]. Mutta ihmiset on laskettu ja kaikki ovat kunnossa”, Saari sanoi aikaisin aamulla.

Saaren mukaan suomalaiset oli hälytetty pommisuojaan iskun aikaan, eivätkä he olleet kokeneet mitään dramaattista. Tiedot itse iskusta olivat hänen mukaansa vielä hyvin vähäisiä. Saarella ei ollut aamulla varmuutta esimerkiksi siitä, mitä tukikohtaan oli osunut ja mitkä vahingot olivat.

”Suomalaiset olivat hiekkasäkkien suojassa ja olivat kuulleet pauketta ja räjähdyksiä, mutta tilanne oli muutoin vielä aika epäselvä.”

Lue lisää: Suomalaissotilaat olivat iskun aikaan pommisuojassa – ”Erittäin vakavaa”, sanoo operaatiopäällikkö


Iranin johto iloitsi iskusta

Ajatolla Khamenei sanoi keskiviikkoaamuna Suomen aikaa, että ohjusisku oli Yhdysvalloille ”isku vasten kasvoja”. Hän vaati puheessaan, että Yhdysvallat vetää joukkonsa Irakista.

”Yhdysvaltain läsnäolo on syy alueen rappioon”, hän sanoi Reutersin mukaan.

Iranin presidentti Hassan Ruhani oli Khamenein kanssa samoilla linjoilla.

”Lopullinen vastauksemme [Suleimanin] salamurhaan on potkia Yhdysvaltain joukot alueelta”, hän twiittasi.

Iranin ulkoministeri Javad Zarif kuitenkin painotti Twitterissä, ettei maa halua ryhtyä sotaan. Hänen mukaansa ohjusiskut olivat YK:n peruskirjan mukaista itsepuolustusta.

Iranin vallankumouskaarti uhkaa jatkavansa iskuja, jos Yhdysvallat ryhtyy kostoiskuun.

Kaartin komentaja totesi Iranin valtion tv-kanavalla, että ohjusiskut olivat ensimmäinen askel, eikä Teheran aio säästää amerikkalaisia.

Kanavan mukaan kaartilla on Irakissa tähtäimessään sata kohdetta koston varalta.

”Amerikkalaiset tietävät nyt, että Iran pystyy iskemään heidän tukikohtiinsa. –– tukikohtiin isketään, jos Yhdysvallat vastaa Iranin Irakiin tekemiin ohjusiskuihin”, televisiokanava siteerasi vallankumouskaartia.


Tapahtumasarja käynnistyi raketti-iskusta

Iranin ja Yhdysvaltain välit kiristyivät äärimmilleen vajaassa parissa viikossa.

Väkivallan kierre alkoi raketti-iskusta joulukuussa, ja tilanne roihahti Sulemainin salamurhan vuoksi 3. tammikuuta.

HS:n aikajana näyttää tapahtumien kulun:


Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Nelivuotias Michael Bornstein selvisi Auschwitzista opettelemalla olemaan näkymätön – Maanantaina hän palaa sinne peloistaan huolimatta

   Tilaajille
  2. 2

   Italialainen yöelämäntutkija käy ydinkeskustassa, Triplassa, Sörnäisissä ja Kontulassa, ja löytää yhden aidon ja monikulttuurisen paikan

   Tilaajille
  3. 3

   Lentoasemalle rynnii joka päivä puolipaniikissa olevia matkustajia: Heitä odottaa passipisteen pelastava enkeli Reetta Jurvanen

  4. 4

   Kuka päätti, että koulut ovat nyt ”avoimia oppimisympäristöjä” eikä luokkia ja seiniä enää tarvita?

   Tilaajille
  5. 5

   Jyväskylässä valmistellaan historiallista kauppaa vesihuollon yksityistämiseksi, avaus on herättänyt laajasti huolta

  6. 6

   Vantaalaisnainen vertaa viruksen takia eristettyä Wuhania kauhu­elokuvaan: ”En uskalla astua hissiin päästäkseni ulos”

  7. 7

   Espanjan laitaoikeisto haluaa vanhemmille oikeuden kieltää seksivalistuksen, koska se ”lisää kiinnostusta homo­seksuaalisuuteen”

  8. 8

   Lasse Lempainen pelastaa miljoonien eurojen urheilu-uria: ”Siinä vaiheessa kun puukko viiltää, suljen kaiken muun pois”

   Tilaajille
  9. 9

   Arkinen keitetty kananmuna muuttuu uskomattoman makuiseksi, kun sen marinoi yksinkertaisilla aineksilla

  10. 10

   Vuonna 1938 Suomi käännytti laivallisen Hitlerin vainoja paenneita juutalaisia takaisin natsi-Saksaan – Pauli Riihilahti päätti eläkepäivillään selvittää, mitä heille todella tapahtui

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nelivuotias Michael Bornstein selvisi Auschwitzista opettelemalla olemaan näkymätön – Maanantaina hän palaa sinne peloistaan huolimatta

   Tilaajille
  2. 2

   Italialainen yöelämäntutkija käy ydinkeskustassa, Triplassa, Sörnäisissä ja Kontulassa, ja löytää yhden aidon ja monikulttuurisen paikan

   Tilaajille
  3. 3

   Salamurha, jäätelöä ja Rick, jolla on ydinase – Tällainen on Donald Trumpin hämmentävä palatsi, jossa presidentti kestitsee valtiovieraita ja laukaisee ohjuksia

   Tilaajille
  4. 4

   Arkinen keitetty kananmuna muuttuu uskomattoman makuiseksi, kun sen marinoi yksinkertaisilla aineksilla

  5. 5

   Kuka päätti, että koulut ovat nyt ”avoimia oppimisympäristöjä” eikä luokkia ja seiniä enää tarvita?

   Tilaajille
  6. 6

   Naisten seksilelumarkkinoille tuli hittilaite, joka muutti kaiken – se kertoo suomalaisten seksielämän käänteestä

   Tilaajille
  7. 7

   Valvontaviraston suomalais­asiantuntija HS:lle: Koronaviruksesta saatu lisätietoja – ”Kyse kohtuullisen vakavasta taudista”

  8. 8

   Lasse Lempainen pelastaa miljoonien eurojen urheilu-uria: ”Siinä vaiheessa kun puukko viiltää, suljen kaiken muun pois”

   Tilaajille
  9. 9

   Ugandalainen ilmastoaktivisti rajattiin ulos uutiskuvasta, jossa hän poseeraa Greta Thunbergin ja kolmen muun valkoihoisen kanssa – Syyttää uutistoimistoa rasismista

  10. 10

   Yleinen harhaluulo ajokortista on saanut suomalaiset hankkimaan ennätys­määrän henkilö­kortteja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  3. 3

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  4. 4

   Salamurha, jäätelöä ja Rick, jolla on ydinase – Tällainen on Donald Trumpin hämmentävä palatsi, jossa presidentti kestitsee valtiovieraita ja laukaisee ohjuksia

   Tilaajille
  5. 5

   Kampissa kaupataan niin pientä asuntoa, ettei sellaisia saa Helsinkiin enää edes rakentaa

  6. 6

   Katri Kulmunin ihastuttava brittienglanti loksautti leuat somessa – kysyimme kielentutkijoilta, olisiko hän ylä- vai alaluokkainen britti

  7. 7

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  8. 8

   Ratkeaako ihmiskunnan kohtalo suomalaisilla keksinnöillä? Suomessa kehitetään nyt laitteita, joissa voi olla avain ilmaston kohtalon­kysymykseen

   Tilaajille
  9. 9

   Deittisovellukset tietävät käyttäjistään kaiken, ja näitä tietoja janoavat vaaralliset ihmiset – HS:n selvitys paljastaa, että massiiviseen tiedonkeruuseen liittyy suuria uhkia

   Tilaajille
  10. 10

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  11. Näytä lisää