Ulkomaat

”Iranin ohjusiskua ei ollut suunniteltu tappamaan mahdollisimman paljon amerikkalaisia” – näin hyökkäystä arvioidaan maailmalla

Jos Iranin iskusta amerikkalaistukikohtiin ei seuraa kuolonuhreja, se voi olla tapa rauhoittaa kriisi menettämättä kasvojaan.

Iranin tekemä ohjusisku Yhdysvaltain sotilastukikohtaan saattoi jäädä tarkoituksella pieneksi, arvioi uutiskanava CNN:n Libanonin-kirjeenvaihtaja Nick Paton.

Iran ampui toistakymmentä ballistista ohjusta kahteen yhdysvaltalaisjoukkojen käyttämään tukikohtaan Irakissa keskiviikkoyönä Suomen aikaa. Aamuisten tietojen mukaan iskuissa ei kuollut ketään.

”Iranin ohjusisku ei ollut vastareaktio, joka olisi suunniteltu tappamaan mahdollisimman paljon amerikkalaisia”, Paton kirjoittaa.

Iskun öinen ajankohta ja käytettyjen ohjusten vähyys viittaavat hänen mukaansa siihen, että Iran ei tähdännyt suureen tuhovoimaan.Patonin mukaan lievähköksi jääneelle iskulle on ainakin kolme mahdollista syytä.

Iran on ehkä halunnut rauhoittaa äärimmilleen kiristyneen tilanteen maiden välillä lähettämällä tyhjän signaalin. Toisaalta Iran on saattanut haluta antaa armeijastaan todellista heikomman kuvan, jotta Yhdysvallat laskisi suojaustaan.

Voi myös olla, että Iranin korkein johtaja, ajatolla Ali Khamenei on vain arvioinut väärin armeijansa kyvykkyyden ja tavoitelleensa todellisuudessa isompaa iskua.

”Se tosin olisi yllättävää ottaen huomioon hänen tietämyksensä Iranin sotilasasioista”, Paton kirjoittaa.

Lue myös HS:n kirjeenvaihtajan kommentti: Onko tämä sotaa? Kiihkeimmät republikaanit vannoivat heti kostoa Iranille, mutta Trump vaikutti painavan jarrua

Kokenut sotakirjeenvaihtaja Dexter Filkins arvioi CNN-kanavalla, että Iranin ohjusiskussa oli ennen kaikkea kyse maan sisäpolitiikasta.

Sen oli tarkoitus osoittaa vihaisille iranilaisille, että maa kostaa kenraali Qassim Suleimanin kuoleman mutta ei lietso uusia kostoiskuja.

The Guardianin Libanonin-kirjeenvaihtaja Michael Safi on samoilla linjoilla siitä, että isku tarjoaa molemmille osapuolille mahdollisuuden rauhoittaa tilanne menettämättä kasvojaan.

Iran voi sanoa kostaneensa Suleimanin murhan, ja Yhdysvallat voi kuitata kuolonuhreitta jääneen ohjusiskun olankohautuksella.

”Se on paras mahdollinen skenaario, mutta se perustuu kahteen riskialttiiseen lähtökohtaan: että yli tusina Yhdysvaltain sotilastukikohtiin osuneita ohjuksia ei aiheuttanut vahinkoa tai kuolonuhreja, ja että Valkoinen talo pystyy vastustamaan kiusausta vastaiskuun”, Safi kirjoittaa.


Kaikki eivät usko, että Iranin kostotoimet jäävät tähän.

Esimerkiksi iranilaistaustaisen amerikkalaistoimittaja Yashar Alin mukaan on naiivia ajatella, että öinen isku olisi Iranin ainoa vastatoimi.

”Iranin hallitus on aina edennyt omassa aikataulussaan. Jos kuvittelet, että ohjusten heittäminen rajan yli oli sellainen kosto, jonka Iran pohjimmiltaan haluaa, olet väärässä”, hän kirjoittaa Twitterissä.

Hänen mukaansa Iran saattaa suunnitella kostoa kuukausien tai jopa vuosien tähtäimellä.

Maailma odottaa nyt henkeään pidätellen Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin reaktiota. Malttaako hän pysyä aloillaan vai antaako hän periksi koston kierteelle?

”Jos kumpikaan osapuoli ei taivu, Yhdysvallat voi olla ensimmäisen kuuman sodan partaalla Iranin kanssa”, CNN:n toimittaja Stephen Collinson arvioi.

Valkoisen talon reaktioita Iranin toimiin on arvosteltu epämääräisiksi ja jopa kaoottisiksi. The Washington Postin mukaan Trump on yrittänyt näyttää määrätietoiselta johtajalta, mutta hänen hallintonsa tiedotuslinja on ollut täynnä virheitä ja epäselvyyksiä.

Valkoinen talo esimerkiksi sanoi Iranin ohjusiskun jälkeen, ettei Trump anna aiheesta kommentteja. Tunteja myöhemmin Trump itse kuitenkin twiittasi iskusta.

”Tapahtumavyyhti on lisännyt sekaannusta Valkoisessa talossa ja epäselvyyttä erittäin arkaan operaatioon liittyen”, lehti kirjoittaa.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  2. 2

   HS selvitti hallituksen suuret jännitteet: Maria Ohisalo marssi helmikuun alussa ulos neuvotteluista Kesärannasta, vihreät päätti hallitusyhteistyön jatkosta kriisikokouksessa

   Tilaajille
  3. 3

   Kaupan ruukkuyrtit saa säilymään selvästi pitempään parilla helpolla konstilla – Tarkista yksi asia jo kaupassa, neuvoo asiantuntija

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalaismiljonääri Peter Nygårdia vastaan joukoittain syytöksiä tyttöjen ja naisten raiskauksista, uhrien asianajaja HS:lle: Vanhin syytös vuodelta 1977 – Nygårdin mukaan häntä yritetään mustamaalata

  5. 5

   Pomo kailotti puhelimessa keskellä avokonttoria ja käski valittajia hankkimaan puhelinkopin – Siitä hetkestä syntyi idea, joka on tehnyt Samu Hällforsista rikkaan miehen

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Katajanokan alta paljastui erikoinen rakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvi­kaarta, joka on kuin suoraan keski­ajalta

  2. 2

   Millaista on päiväkodissa, jossa aikuisilla on aikaa ja lapset ovat ”keskivertoa ihanampia”? HS vietti päivän Majavien seurassa Lauttasaaressa

   Tilaajille
  3. 3

   Ihmiset ahdistuvat turhista asioista, sanoo professori Jyrki Korkeila – Asiantuntija kertoo, mitä on ”lillukanvarsiahdistus”

   Tilaajille
  4. 4

   Saksan joukko­ampumisia tutkitaan ääri­oikeistolaisena terrorismina – tämä tapahtumien kulusta, epäillystä ja teon motiivista tiedetään nyt

  5. 5

   Vantaalla on parkkipaikka, jonne juuri kukaan ei uskalla jättää autoaan

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää