Ulkomaat

”Irakilaiset kokevat joutuvansa tallatuksi”, sanoo Suomen suur­lähettiläs Bagdadissa

Suomen Irakin-suurlähettiläs Vesa Häkkinen toivoo, ettei Isisin vastaista operaatiota hylätä Iranin ja USA:n sotatoimien vuoksi

Irakilaiset ovat joutuneet surkeaan ja vaaralliseen välikäteen, kun alueellinen suurvalta Iran ja Yhdysvallat ovat kiihdyttäneet sotilaallisia iskuja toisiaan vastaan Irakin maaperällä, kertoo Suomen suurlähettiläs Vesa Häkkinen Bagdadista.

”Irakilaiset kokevat joutuvansa tallatuksi tässä. Tavalliset kansalaiset kauhistelevat asemaansa, eivät he halua olla tässä tilanteessa”, Häkkinen kertoi keskiviikkoaamuna Bagdadista.

Iran ampui ballistisia ohjuksia kahteen amerikkalaisten tukikohtaan varhain keskiviikkona. Ne olivat kosto viime viikon iskusta, jolla Yhdysvallat surmasi Iranin tärkeimmän sotilas- ja tiedustelujohtajan Qassim Suleimanin Bagdadin lentokentällä.

Samassa iskussa surmattiin myös Iranin tukeman irakilaisen sotilasjärjestön johtaja Abu Mahdi al-Muhandis.

Häkkisen mukaan tilanne Irakissa on nyt odottava, sillä Iranin iskun laajuus ei ollut heti selvillä. Hänen mukaansa ilmassa on paljon epätietoisuutta, koska Iran ja maailman media kertovat eri versioita tapahtumista, minkä lisäksi esimerkiksi Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin twiiteistä muodostuu kolmas käsitys.

Marraskuussa tehtävässään aloittaneen Häkkisen mukaan suurten valtojen nokittelu Irakissa hautaa alleen monia paikallisesti ratkaisevia kysymyksiä, kuten irakilaisten mielenosoittajien tyytymättömyyden, Irakin hallitustilanteen epäselvyyden sekä terroristijärjestö Isisin pyrkimykset.

Hänen mukaansa on mahdollista, että Isis pääsee vahvistumaan tai aktivoituu uudella tavalla Iranin ja Yhdysvaltain vihanpidon yhteydessä. Häkkisen mukaan siksi olisi tärkeää, että esimerkiksi suomalaiset jatkaisivat Isisiä vastaan taistelevien peshmerga-joukkojen kouluttamista.

”On selvää, että kaikenlainen epäselvyys ja epävarmuus ruokkii heidän [Isisin] toimintaansa. Tästä tulee lisämotiiveja siihen, että meidän kannattaisi ylläpitää toimintaa täällä.”


Hän toivookin, että Isisin vastaisten kansainvälisten operaatioiden – joissa on mukana noin 80 suomalaista – jatkamisen suhteen ei tehtäisi hätiköityjä johtopäätöksiä.

”Uskoisin, että välittömiä vaikutuksia ei ole siihen suoranaiseen olemiseen. Maltin osoittaminen on valtioviisautta ja liian nopeat johtopäätökset voivat olla hätiköityjä. Mutta tämä on totta kai poliittinen päätös”, Häkkinen sanoo.

Toinen Iranin iskuista kohdistui Erbiliin, jossa suomalaiset koulutusapuaan antavat.

Irakin parlamentti kehotti viime sunnuntaina maan hallitusta karkottamaan Yhdysvaltain johtaman liittouman sotilaat sen alueelta.

”Toivotaan malttia eri osapuolilta ja tilanteen rauhoittumista. Ja malttia päätösten tekemiseen, mikä liittyy joukkojen vetämiseen tai niiden maasta ajamiseen”, Häkkinen sanoo.Iranin ja Yhdysvaltain kriisi käynnistyi 27. joulukuuta, kun amerikkalainen siviilityöntekijä kuoli ja monia sotilaita loukkaantui raketti-iskussa Kirkukin lähellä Irakin pohjoisosissa. Sitä aiemminkin oli syksyn mittaan tehty joitakin raketti-iskuja Yhdysvaltain johtamaa koalitiota vastaan, Häkkinen toteaa.

Yhdysvallat syytti iskusta Kataib Hizbollah -nimistä irakilaista aseellista ryhmää, joka kuuluu virallisesti Irakin armeijaan ja saa tukea Iranilta.

Todellinen kriisiytyminen suhteissa tapahtui viime perjantaina, kun Yhdysvallat tappoi Iranin operaatioissa keskeisesti vaikuttaneen komentaja Suleimanin.

”Tästä näkökulmasta tuntuu, että aika pienestä on kasvanut iso soppa. Mutta isommassa kuvassa Yhdysvaltain ja Iranin suhteessa on muhinut jo pitkään isompi keitto”, Häkkinen luonnehtii.

Trump vetäytyi Iranin ja monen länsimaan kesken sovitusta ydinsopimuksesta toukokuussa 2018. Suleimanin tappamisen jälkeen myös Iran vetäytyi sopimuksesta.Irakissa alkoivat lokakuussa mielenosoitukset, joissa purettiin tyytymättömyyttä kehnon taloustilanteen vuoksi. Häkkisen mukaan viime perjantaina surmattu Suleiman oli säännöllinen vieras Irakissa ja vaikutti mahdollisesti neuvoillaan siihen, että mielenosoituksia kukistettiin väkivaltaisesti.

”Mielenosoittajia ei kohdeltu silkkihansikkain. Puhuttiin noin viidestäsadasta kuolleesta. Viisisataa on aivan hirveä määrä kuolleita”, Häkkinen sanoo.

Irakilaiset ovat syyttäneet omaa hallitustaan siitä, että Iranilla on liian suuri sananvalta maan asioihin. Tyytymättömyys johti pääministeri Adil Abdul-Mahdin eroon joulukuussa, minkä jälkeen Irakissa on toiminut toimitusministeristö.

Häkkisen mukaan Irakissa on ennen viimeaikaisia tapahtumia ollut uskoa siihen, että maa voisi olla vakauttava tekijä Lähi-idässä. Maalla on toimiva keskusteluyhteys Yhdysvaltain lisäksi Iraniin, Saudi-Arabiaan ja Syyriaan. Nyt tällaisen roolin yllä on kysymysmerkki.

”Jossain vaiheessa isojen poikien on istuttava ison pöydän ääreen, onko se sitten YK:n turvallisuusneuvosto tai joku muu. Diplomaattina tuntuu, että diplomatian keinot olisivat järkevimpiä ”, Häkkinen sanoo.

Häkkinen aloitti marraskuussa työnsä Suomen ensimmäisenä suurlähettiläänä Bagdadissa sitten vuoden 1991.

Persianlahden sodan jälkeen tehtävää hoidettiin naapurimaista. Joulukuusta 2016 alkaen Suomella oli Irakissa niin sanottu kiertävä suurlähettiläs.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Rappukäytävään leijaili kuukausien ajan sietämätön haju – Vuokralainen tuhosi töölöläisasunnon jätteillä betoniseiniä myöten

  2. 2

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  3. 3

   Gran Canarian ja Teneriffan lentokentät suljettiin hiekkamyrskyn vuoksi, ainakin kaksi lentoa Suomeen on peruttu

  4. 4

   Myrskysää ei jätä Suomea rauhaan: Vesi nousi melkein Helsingin Kauppatorille, yöllä tuuli voimistuu osassa Suomea jopa vaarallisen voimakkaaksi

  5. 5

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  2. 2

   Rappukäytävään leijaili kuukausien ajan sietämätön haju – Vuokralainen tuhosi töölöläisasunnon jätteillä betoniseiniä myöten

  3. 3

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  4. 4

   Lätkäjätkät edustavat kaikkea, mikä suomalaisessa miehisyydessä on pielessä, sanoo kirjailija Juhani Brander

  5. 5

   Puolisottomuus on yleistynyt kolme­kymppisillä lyhyessä ajassa: ”Parisuhteiden dynamiikka vaikuttaa syntyvyyteen”, tutkija sanoo

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  5. 5

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  6. Näytä lisää