Ulkomaat

”Yhdysvalloilla ei ole pakkoa vastatoimiin” – Asiantuntijoiden mukaan Yhdysvallat ja Iran voivat vielä välttää laajemmat sotatoimet

Professori Hiski Haukkalan mukaan ”seuraavat 48 tuntia ratkaisevat, mille tielle lähdetään”. Yhdysvaltain kokemat vähäiset vahingot tarjoavat Trumpille mahdollisen ulospääsyn uudesta vastatoimien kierteestä.

Iranin ja Yhdysvaltain vihanpidossa tilanne on kiristynyt muutamassa päivässä räjähdysherkkään mutta ainakin hetkellisesti odottavaan tilaan: vihanpito voi kärjistyä vielä merkittävästi ja muuttua jopa suursodaksi, mutta myös rauhoittumiselle on mahdollisuutensa, asiantuntijat kertovat.

Lähi-idän suurvaltapolitiikkaan perehtynyt Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Toni Alaranta sanoo, että ”Iran oli tietysti pakotettu vastaamaan jollakin tavalla” sen jälkeen, kun Yhdysvallat surmasi viime perjantaina Iranin tärkeimmän sotilas- ja tiedustelujohtajan Qassim Suleimanin.

”Tämän jälkeen riippuu Yhdysvaltain reaktiosta. Arvaamattomia tekijöitä alkaa olla paljon, mutta silti suursota on epätodennäköinen”, Alaranta arvioi keskiviikkona Iranin tekemien ohjusiskujen jälkeen.

Alaranta uskoo, että iranilaisten iskut tankkereihin sekä muut epäsuorat iskut amerikkalaisia vastaan voivat jatkua. Yhdysvaltain vastatoimet taas ovat kytköksissä maan kokemiin tappioihin.

”Paljon riippuu siitä kuoleeko amerikkalaisia. Vielä ei ole kuollut”, hän toteaa viitaten keskiviikon iskuun.

Lue lisää: Iran ampui 22 ohjusta yhdysvaltalaisjoukkojen käyttämiin tukikohtiin Irakissa – tämä tilanteesta tiedetään nyt


Yhdysvallat surmasi Suleimanin viime perjantaina. Isku oli osittain reaktio 27. joulukuuta Irakissa tehtyyn iskuun, jossa kuoli amerikkalainen siviilityöntekijä ja haavoittui amerikkalaissotilaita. Yhdysvallat piti Irania syypäänä iskuun.

Maanpuolustuskorkeakoulun strategian pääopettaja, komentaja Jaakko Jäntti näki Iranin keskiviikkoisessa kostoiskussa piirteitä, jotka antoivat toivoa tilanteen ratkeamisesta ilman väkivallan kiihtyvää kierrettä.

”Iranin isku oli tekotavaltaan avoin isku kovaa sotilaallista kohdetta vastaan ja mittakaavaltaan samaa luokkaa kuin Yhdysvaltain lennokki-isku”, Jäntti arvioi.

Hänen mukaansa isku oli näin ollen kooltaan ja luonteeltaan sellainen, että ”Yhdysvalloilla ei ole pakkoa vastatoimiin”.

”Sotilaallinen kohde kestää tällaisen iskun, joten Iranin ohjusisku jättää sen mahdollisuuden, että tilanteesta voidaan vielä vetäytyä. Yhdysvalloilla ei ole pakkoa vastatoimiin.”

Jäntin mukaan ratkaisevaa on, miten toimet ja vastatoimet koetaan kunkin maan sisäpolitiikassa.

”Toinen kysymys on, riittääkö tämä Iranin johdon omalle yleisölle. Mutta toisaalta Iranilla on nyt aikaa, sillä ei ole mitään kiirettä uusiin vastatoimiin. ”

Iranin iskujen jälkeen Trump oli Twitter-viestissään tavallista maltillisempi ja kertoi ”kaiken olevan hyvin”, vaikka Iran oli juuri iskenyt kahteen amerikkalaistukikohtaan. Tämä voi olla merkki siitä, ettei Trump halua kärjistää tilannetta.

Iranin ulkoministeri Mohammed Javar Zarif puolestaan totesi, ettei Iranin intressissä ole ajautua laajempaan sotimiseen.

”Yhdysvaltain ja Trumpin ensireaktioita voi pitää rohkaisevina, eikä heille ilmeisesti omia tappioita tullut, joten ei heidänkään ole pakko reagoida.”

Jos Yhdysvallat vastatoimiin ryhtyy, Jäntin mukaan ilmaiskut ovat todennäköisin vaihtoehto.

”Iranilla taas on laaja liittolaisten verkosto alueella, joten he voivat tehdä vastustajan elämän erittäin vaikeaksi. Ja sellaista tilannetta Yhdysvallat varmasti pyrkii välttämään.”

Amerikkalaisen Vox-uutissivuston haastattelema Center for a New American Security -ajatushautomon vanhempi tutkija Ilan Goldenberg totesi, että ”Iranin piti tehdä jotain nopeasti, jotain symbolista”, koska kenraali Suleimanin surmaan ladattiin niin suuria merkityksiä.

Silti myös hän piti keskiviikon iskuja merkkinä siitä, että laajamittaiseen sotaan ei ole Iranissa haluja.

”Tämä Iranin isku oli suorasukainen. Se oli merkittävä ja tärkeä. Mutta sillä ei menty niin pitkälle, että olisi tapettu iso määrä amerikkalaisia”, Goldenberg sanoi.

Viime perjantaina Suleimanin surman jälkeen annetut raivokkaat ja kostoa himoinneet kommentit kielivät siitä, että Iran olisi voinut vastata paljon voimallisemminkin – mikä on toki vielä mahdollista.

Uhkauksiin vastasi kovalla retoriikalla myös Trump, joka kertoi Yhdysvaltain laatineen jo 52 kohteen listan Iranissa olevista iskukohteista. Trump uhkasi myös iskuilla Iranin kulttuurisiin kohteisiin, kunnes perääntyi, kun kuuli kyseessä olevan sotarikos.

Iranin iskujen Yhdysvalloille aiheuttamat vähäiset vahingot, jotka ovat voineet olla Iranin tarkoituksenakin, voivat tarjota Trumpille tilaisuuden vähätellä Iranin asevoimaa, korostaa Yhdysvaltain ylivertaisuutta ja tilanne voi kuivua kasaan ilman uusia suurempia vastatoimia, arvioi kansainvälisen politiikan professori Hiski Haukkala Tampereen yliopistosta.

”Jos Yhdysvallat ei vastaa, Iranin voi olla vaikea jatkaa ainakaan tällaisten suorien ja omien vastaiskujen tiellä kasvojaan menettämättä. Eivät ainakaan voisi väittää, etteivät itse olisi vikapää enää”, Haukkala sanoo.

Haukkala uskoo silti, että pienemmän mittakaavan välienselvittely jatkuu ja ehkä kiihtyykin, ”mutta se palauttaisi tilanteen hallittavammalle tolalle”.

”Uskoisin, että seuraavat 48 tuntia ratkaisevat, mille tielle lähdetään”, Haukkala arvioi.

Yhdysvalloissa vallitsee suuri hämmennys siitä, mitä Trump tavoittelee Iranin-politiikallaan. Periaatteessa Trump on toivonut Yhdysvaltain sotilaallisen roolin pienentämistä Lähi-idässä, mutta samanaikaisesti hän on käyttänyt voimakasta Iranin-vastaista kieltä.

Lue lisää: ”Iranin ohjusiskua ei ollut suunniteltu tappamaan mahdollisimman paljon amerikkalaisia” – näin hyökkäystä arvioidaan maailmalla

Yhdysvallat irtautui Iranin ydinsopimuksesta keväällä 2018. Iran puolestaan irtisanoutui sopimuksesta komentaja Suleimanin surmaamisen jälkeen.

Trump pyrkii uudelle kaudelle presidentiksi ensi marraskuun vaaleissa ja hänen on otettava huomioon kansan tunnot ulkopolitiikkansa suhteen.

YouGov-tutkimuslaitoksen tekemän kyselyn mukaan amerikkalaisista 43 prosenttia hyväksyi Trumpin päätöksen tappaa Suleimani viime perjantaina, kun 38 prosenttia oli tekoa vastaan.

Amerikkalaisista kuitenkin vain kolmannes ajatteli, että Trumpilla on ”selvä strategia” Iranin suhteen. 47 prosenttia ajatteli, että selvää strategiaa ei ole ja viidennes ei ollut varma kannastaan.

Varapresidentti Mike Pencen on määrä pitää puhe Yhdysvaltain Iran-politiikasta ensi maanantaina, mutta asiasta tiedotettiin jo ennen Iranin keskiviikkoista iskua. Lisäselvyyttä toivotaan myös Trumpin lausunnosta, jonka hän on luvannut antaa keskiviikkona.

Hiski Haukkalan mielestä Yhdysvaltain voi katsoa jo pitkään epäonnistuneen Iranin-politiikassaan.

”Yleisemmin voi sanoa, että Yhdysvallat on jatkanut katastrofaalisten politiikkaerheiden tiellä nyt kolmatta vuosikymmentä. Iran on tietysti kaikkea muuta kuin syytön itsekin”, Haukkala sanoo.Aikajana Iranin iskujen tapahtumista

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tukes varoitti kiipeilylaitteiden riskeistä vain viikkoa ennen Salmisaaren onnettomuutta

  2. 2

   Kysely hybridien omistajille paljasti hämmästyttäviä lukemia – Nyt ei tarvitse enää pohtia, ajavatko hybridiautoilijat sähköllä vai bensalla

  3. 3

   Turvalaite petti Salmisaaren kiipeilykeskuksessa, mies putosi seinältä maahan

  4. 4

   Puistonpenkin käsinojalla on salakavala tarkoitus: Kuvat näyttävät, kuinka maailman metropolit on suunniteltu kodittomille mahdottomiksi paikoiksi elää

  5. 5

   Moni hinkkaa elämän pieniä yksityiskohtia täydellisiksi – Heiltä jää huomaamatta, missä aito hyvinvointi piilee

  6. 6

   Älä katso tätä yhdessä perheesi kanssa – Hehkutettu nuortensarja Sex Education näyttää loputtomasti seksiä, ja siitä voi oikeasti oppia paljon

   Tilaajille
  7. 7

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  8. 8

   Sophie Mannerheim käveli Kalliossa ja järkyttyi: Sitten hän keksi ovelan juonen, jolla koko Suomi saatiin syytämään apua äärimmäisessä köyhyydessä eläville lapsille

  9. 9

   Jussi-ehdokkaat julki, eniten ehdokkuuksia Auroralle

  10. 10

   Tiesitkö, että ysärillä tehtiin suomalainen tv-sarja Sormusten herrasta, ja tätä kulttuurin merkkipaalua on nyt mahdotonta enää nähdä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  2. 2

   Helsinkiläinen Toffe tarjoutuu siivoamaan alasti ”rouvien ja neitien” koteja: ”Mä haluan rahaa”

  3. 3

   Ravintolakompleksi konkurssiin Helsingissä, toiminta loppuu välittömästi Kasarmitorilla

  4. 4

   Puistonpenkin käsinojalla on salakavala tarkoitus: Kuvat näyttävät, kuinka maailman metropolit on suunniteltu kodittomille mahdottomiksi paikoiksi elää

  5. 5

   Suomen myydyin punaviini vaihtui vuosien jälkeen – Sen hyvä hinta-laatusuhde yllätti asiantuntijankin

  6. 6

   844 000 suomalaista harkitsee ”vakavasti” maalle muuttamista. Älkää muuttako

  7. 7

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  8. 8

   Moni hinkkaa elämän pieniä yksityiskohtia täydellisiksi – Heiltä jää huomaamatta, missä aito hyvinvointi piilee

  9. 9

   Puolueiden kannatus on vakiintunut: Perussuomalaiset selvästi suurin, Marin-ilmiö ei ole nostanut Sdp:tä

  10. 10

   Isisin uuden johtajan oikea henkilöllisyys selvisi: ”Professorilla” on yliopisto­tutkinto ja järjestön johto­hahmoksi harvinainen tausta, kertoo The Guardian

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  4. 4

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  5. 5

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  6. 6

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  7. 7

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  8. 8

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  9. 9

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  10. 10

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää