Ulkomaat

Jos Iranin ydinsopimus kaatuu, EU:lla on pelissä uskottavuus kansainvälisenä toimijana – Nämä ovat tutkijan mukaan EU:n kolme vaihtoehtoa

EU:lla voi olla viimeinen mahdollisuus pelastaa ydinsopimus. Epäonnistuminen voi johtaa ydinaseiden leviämiseen Lähi-idässä.

Yhdysvaltain toteuttama iranilaisen korkea-arvoisen kenraalin Qassim Suleimanin tappo ja Lähi-idän konfliktin kärjistyminen ovat osoittaneet Euroopan unionin heikkouden kansainvälisessä politiikassa. Näin ovat viime päivinä arvioineet useat asiantuntijat.

Esimerkiksi Brysselissä toimivan Carnegie Europe -tutkimuslaitoksen tutkija Judy Dempsey kutsuu analyysissaan EU:ta pelkäksi Yhdysvaltain toimien onnettomaksi sivustakatsojaksi. Dempseyn mukaan EU:lla ei ole poliittista tahtoa eikä sotilaallisia keinoja hillitä Suleimanin murhan seurauksia.

Samaan aikaan EU:lla saattaa nyt olla vihoviimeinen tilaisuus yrittää pelastaa Iranin ydinsopimus, jota pidetään unionin tärkeimpänä saavutuksena kansainvälisessä politiikassa. EU koordinoi sopimusneuvotteluja 12 vuoden ajan ja onnistui saamaan sovun taakse vihollisvallat Iranin ja Yhdysvallat.

Jos sopimus kaatuu, se tarkoittaa EU:lle globaalin roolin menettämistä, monet asiantuntijat arvioivat.

Se voi johtaa myös ydinaseiden leviämiseen Lähi-idässä, mikä olisi Euroopalle todellinen turvallisuusriski, sanoo Tukholman kansainvälisen rauhantutkimusinstituutin erikoistutkija Tarja Cronberg HS:lle.

Vuonna 2015 solmitussa ydinsopimuksessa olivat Iranin lisäksi mukana YK:n turvallisuusneuvoston pysyvät jäsenvaltiot Britannia, Ranska, Kiina, Venäjä ja Yhdysvallat sekä Saksa. Sopimuksen tarkoituksena on varmistaa, että Iran ei rakenna itselleen ydinasetta. Muut maat sitoutuivat helpottamaan Irania vastaan asetettuja talouspakotteita.

Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n mukaan Iran noudatti omaa osuuttaan sopimuksesta. Presidentti Donald Trump irrotti siitä välittämättä Yhdysvallat sopimuksesta vuonna 2018 ja on asettanut Iranille kovia talouspakotteita, jotka ovat käytännössä estäneet myös muiden sopimusmaiden kaupan Iranin kanssa.

Iran on yrittänyt painostaa EU:ta noudattamaan omaa osaansa sopimuksesta viiden kohdan ohjelmalla, jossa jokainen kahden kuukauden välein toteutettu kohta on merkinnyt ydinsopimuksen rajoitusten ylittämistä.

Iran on ylittänyt sopimuksessa määritellyn 3,67 prosentin väkevyyden ja 300 kilogramman varastojen rajat. Se on poistanut rajoitteet ydintutkimukseltaan ja käynnistänyt uusia tehokkaampia sentrifugeja. Rajoitukset ovat Cronbergin mukaan kuitenkin palautettavissa nopeasti.

Suleimanin murhan jälkeen Iran ilmoitti viidennestä eli viimeisestä askeleesta, eli irtisanoutui sopimuksen rajoituksista mutta antoi muille osapuolille vielä mahdollisuuden toteuttaa omia velvoitteitaan.

Kriisi on myös jälleen osoittanut, miten huonossa jamassa EU:n ja Yhdysvaltojen suhteet ovat.

Ruotsin entinen ulkoministeri Carl Bildt sanoi The New York Timesille, että Eurooppa on yrittänyt estää Iranin ja Yhdysvaltojen välisen sodan vuosikymmenen ajan. Nyt ydinsopimuksen pelastamisen mahdollisuus on hänen mukaansa erittäin pieni ja diplomatian mahdollisuudet erittäin rajalliset.

EU:n ulkoministerit kokoontuvat perjantaina Brysseliin hätäkokoukseen päättämään, mitä EU tekee seuraavaksi. Vaihtoehdot ovat vähissä.

”Tähän asti EU:n toiminta on ollut erittäin heikkoa”, Cronberg sanoo.

Cronberg on ydinaseriisuntaan erikoistunut rauhantutkija. Hän perehtyi Iranin ydinasesopimukseen myös työskennellessään 2011–14 vihreiden edustajana Euroopan parlamentin ulkoasiainvaliokunnassa ja Iranin-delegaation puheenjohtajana.

Keskiviikkona EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen antoi lausunnon, jossa hän vaati aseiden käytön lopettamista ja dialogia. EU:n ulkopoliittinen edustaja Josep Borrell puolestaan varoitti, että tilanteen kiristyminen vaikeuttaa taistelua terroristiverkosto Isisiä vastaan.

Päätöksen EU:n toimista tekevät jäsenmaat perjantain ulkoministerikokouksessa. Useat jäsenmaat tuomitsivat keskiviikkona Iranin ohjusiskut.

Saksan, Ranskan ja Britannian ulkoministerit tapasivat jo tiistaina Brysselissä ja pohjustivat perjantain kokousta. Maat olivat yksimielisiä siitä, että Iranin ydinsopimuksesta on pidettävä kiinni.

”Meille on tärkeää tehdä jälleen kerran selväksi, että sopimus ei ole meille menettänyt merkitystään”, sanoi Saksan ulkoministeri Heiko Maas Politicon mukaan.

Cronbergin mukaan EU:lla on kolme vaihtoehtoa, miten se voi yrittää pelastaa ydinsopimuksen:

Ensinnäkin EU voisi yrittää taivutella Trumpin antamaan Iranille mahdollisuuden säilyttää kasvonsa. Tähän asti Trump on toiminut päinvastoin eli lisännyt jatkuvasti pakotteita, mikä on estänyt Iranin ja Yhdysvaltain neuvottelut.

EU voisi vaatia Trumpia antamaan Iranille vähän tilaa. Tätä Cronberg ei kuitenkaan pidä todennäköisenä.

”En usko, että EU voi tässä asiassa vaikuttaa Trumpiin.”

Toinen vaihtoehto olisi, että EU yrittäisi tosissaan saada toimimaan Yhdysvaltain Iran-pakotteita kiertävän Instex-mekanismin. Instexin perustivat vuosi sitten Ranska, Saksa ja Britannia. Käytännössä maat pyrkivät välttämään dollarin käyttöä maksuvaluuttana.

Myös Suomi liittyi mekanismiin joulukuussa. Instexin kautta on tarkoitus käydä kauppaa Iranin kanssa ja muun muassa myydä välttämättömiä tuotteita, kuten lääkkeitä ja maataloustarvikkeita. Instexin kautta myös Iran voi myydä öljyä ja muita tuotteita tai palveluita eräänlaisena vaihtokauppana.

Instexin kautta ei kuitenkaan ole vielä käyty kauppaa. Cronbergin mukaan mekanismin saaminen toimintaan olisi pieni edistysaskel ja voisi pidentää ydinsopimuksen elinaikaa yli Yhdysvaltain presidentinvaalien.

EU:n kolmas vaihtoehto on hänen mukaansa vahva poliittinen kannanotto ydinsopimuksen puolesta yhdessä muiden sopimuksessa jäljellä olevien osapuolten eli Kiinan ja Venäjän kanssa.

Tähän asti EU on Cronbergin mukaan suhtautunut nihkeästi yhteistyöhön Kiinan ja Venäjän kanssa, mutta nyt, sodan uhatessa, olisi sen aika.

Perjantain EU:n ulkoministerikokoukselta Cronberg odottaa päätöstä ydinsopimukseen kuuluvan riitojensovittelumekanismin käynnistämisestä. Sovittelua käytäisiin ensin sopimuksen osapuolten kesken, ja jos ratkaisua ei löydy, kiista menisi YK:n turvallisuusneuvostoon.

Jos turvallisuusneuvosto ei 30 päivän kuluessa äänestä Iranin pakotteiden helpotusten jatkamisesta, aiemmat YK:n pakotteet tulevat uudelleen voimaan. Iranille se merkitsisi ydinsopimuksen loppua.

Cronbergin mukaan asiantuntijat ovat varoittaneet EU:ta mekanismin käynnistämisestä. Iran ei halua joutua turvallisuusneuvostoon.

Iranin nykyinen johto haluaa säilyttää ydinsopimuksen, Cronberg huomauttaa. Kansalaisten tyytymättömyys on kuitenkin kasvanut, kun talouspakotteet ovat kurjistaneet maan talouden eivätkä EU-maat ole pitäneet lupaustaan pakotteiden helpottamisesta.

Iranissa järjestetään parlamenttivaalit helmikuussa ja presidentinvaalit ensi vuonna. Suleimanin murhan jälkeen on entistä todennäköisempää, että vaaleissa voittavat ydinsopimusta vastustavat kovan linjan edustajat. Seuraava hallitus voi tehdä päätöksen ydinaseen kehittämisestä.

Muun muassa Iranin arkkivihollinen Saudi-Arabia on jo ilmoittanut, että siinä tapauksessa sekin alkaa kehittää omaa ydinasettaan.

Iranin ydinsopimuksen kaatuminen voi vaikeuttaa myös ydinaseneuvotteluja Pohjois-Korean kanssa.

”Jos tällainen sopimus kaatuu sen takia, että Yhdysvalloissa vaihtui presidentti, se tarkoittaa, että mikään maa ei koskaan tee enää sopimusta, joka estäisi ydinaseiden leviämisen”, Cronberg sanoo.

Aikajana Iranin iskujen tapahtumista


Oikaisu 9.1.2020 kello 10.56: Toisin kuin jutussa alun perin kerrottiin, Saksa ei ole YK:n turvallisuusneuvoston pysyvä jäsen.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Postin sekasorto on Helsingissä niin ankara, että taloyhtiöissä jaetaan jo kirjeitä harrastuspohjalta

   Tilaajille
  2. 2

   Kobe Bryant oli risti­riitainen super­tähti, joka saavutti kaiken – roolinsa hän erotti itse itselleen antamallaan lempinimellä

  3. 3

   Suomalaisyrityksen teknologia tappaa koronaviruksia ilmasta – nyt kiiretilaus Kiinaan laittoi työvuorot uusiksi

  4. 4

   HS:n palkkakone paljastaa, tienaatko yhtä paljon kuin työkaverisi keskimäärin – Palkoista pitäisi puhua paljon enemmän, sanoo professori

   Tilaajille
  5. 5

   Moni suomalaislapsi on kasvatettu tavalla, joka murentaa itseluottamusta – Asiantuntijat kertovat, miksi tyyliä kannattaa muuttaa heti

   Tilaajille
  6. 6

   Jos metsäteollisuuden lakon yhteydessä esitetyt luvut pitäisivät paikkansa, menetysten saaminen takaisin veisi sata vuotta – mitä järkeä lakossa on?

  7. 7

   Koronavirus ei vaikuta yhtä tappavalta kuin sars, mutta arviot tartuttavuudesta vaihtelevat – Tämä viruksesta tiedetään nyt

  8. 8

   Tutkijat yllättyivät: Koe-eläinten joukossa oli aivoton rotta, joka eli kuitenkin normaalisti

  9. 9

   Koronavirukseen on kuollut jo 106, tartuntoja yli 4 500 – Saksassa todettiin ensimmäinen tartunta

  10. 10

   Tubettaja Mandimai menetti ”aika kivoja summia”, kunnes kollegat tulivat väliin – Nyt hän kääntää suursuosiotaan euroiksi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni suomalaislapsi on kasvatettu tavalla, joka murentaa itseluottamusta – Asiantuntijat kertovat, miksi tyyliä kannattaa muuttaa heti

   Tilaajille
  2. 2

   Fasismia tuli joka tuutista, joten Ilkka Malmberg vei poikansa katsomaan, mihin oikea fasismi johtaa – Kuukausiliitteen klassikko­juttu vie Auschwitziin

   Tilaajille
  3. 3

   Uusi pysäköintihalli Töölössä seisoo lähes tyhjillään, emmekä me töölöläiset ihmettele sitä yhtään

  4. 4

   Kobe Bryant oli risti­riitainen super­tähti, joka saavutti kaiken – roolinsa hän erotti itse itselleen antamallaan lempinimellä

  5. 5

   Sata vuotta sitten New Yorkin yläluokkaa palveli oireeton kokki Mary Mallon, joka oli historian kenties pahin suurtartuttaja: isäntäperheet sairastuivat vuorotellen vaaralliseen tautiin

  6. 6

   ”Läksyt stressaavat”, nuori kertoi, mutta sitten paljastui todellisuus, joka veti ammattilaisenkin vakavaksi – HS vietti illan suositulla chat-kanavalla, jossa näkyy nuorten ahdistus ja hätä

   Tilaajille
  7. 7

   Rajun näköisestä lihasvasarasta tuli treenaajien hittituote – Asiantuntija kertoo, mitä laite tekee lihaksille

  8. 8

   Suomalaisyrityksen teknologia tappaa koronaviruksia ilmasta – nyt kiiretilaus Kiinaan laittoi työvuorot uusiksi

  9. 9

   Kirjeenvaihtajan kommentti: John Boltonin paljastus on uutis­pommi, joka voi muuttaa Trumpin oikeuden­käynnin kulkua

   Tilaajille
  10. 10

   Helsingin poliisin ylikomisario teki rikosilmoituksen perussuomalaisten kansanedustajasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Salamurha, jäätelöä ja Rick, jolla on ydinase – Tällainen on Donald Trumpin hämmentävä palatsi, jossa presidentti kestitsee valtiovieraita ja laukaisee ohjuksia

   Tilaajille
  2. 2

   Nelivuotias Michael Bornstein selvisi Auschwitzista opettelemalla olemaan näkymätön – Maanantaina hän palaa sinne peloistaan huolimatta

   Tilaajille
  3. 3

   Italialainen yöelämäntutkija käy ydinkeskustassa, Triplassa, Sörnäisissä ja Kontulassa, ja löytää yhden aidon ja monikulttuurisen paikan

   Tilaajille
  4. 4

   Kampissa kaupataan niin pientä asuntoa, ettei sellaisia saa Helsinkiin enää edes rakentaa

  5. 5

   Katri Kulmunin ihastuttava brittienglanti loksautti leuat somessa – kysyimme kielentutkijoilta, olisiko hän ylä- vai alaluokkainen britti

  6. 6

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  7. 7

   Ratkeaako ihmiskunnan kohtalo suomalaisilla keksinnöillä? Suomessa kehitetään nyt laitteita, joissa voi olla avain ilmaston kohtalon­kysymykseen

   Tilaajille
  8. 8

   Deittisovellukset tietävät käyttäjistään kaiken, ja näitä tietoja janoavat vaaralliset ihmiset – HS:n selvitys paljastaa, että massiiviseen tiedonkeruuseen liittyy suuria uhkia

   Tilaajille
  9. 9

   Rap-artisti Pyhimys ratkaisi matematiikan tehtävän tavalla, joka sai opettajan hämmästymään – Siitä alkoi polku, joka olisi voinut johtaa aivan toisenlaiseen elämään

   Tilaajille
  10. 10

   Kun isä kuoli, Eero Huovinen sai käsiinsä valtavan kasan kirjeitä, joista paljastui totuus äidistä – Huovinen itki, kun hän avasi niistä ensimmäiset

   Tilaajille
  11. Näytä lisää