Ulkomaat

Keskuskauppakamari: Iranin ja Suomen kauppasuhteet ovat täysin jäissä kriisin takia

Suomalaisyritysten kauppa kasvoi reippaasti ydinsopimuksen jälkeen, mutta viime vuonna tapahtui suuri romahdus ja tänä vuonna kauppaa ei välttämättä käydä juuri lainkaan. EU yrittää kiertää Yhdysvaltain pakotteita ja elvyttää ydinsopimuksen.

Orastavaan kasvuun päässyt taloudellinen yhteistyö Suomen ja Iranin välillä on tyssännyt lähes kokonaan Iranin ja Yhdysvaltain sodan partaalle kärjistyneen kiistelyn vuoksi.

”Uusia kauppoja ei tällä hetkellä tehdä, eikä niitä rahoiteta. Myös keskeneräiset hankkeet on nyt jäädytetty”, kertoo Keskuskauppakamarin kansainvälisten asioiden johtaja Timo Vuori tiedotteessa.

Suomalaisyritykset innostuivat yli 80 miljoonan asukkaan Iranin tarjoamista mahdollisuuksista vuonna 2015, kun Iran ja länsimaat pääsivät pitkän väännön jälkeen sopuun Iranin ydinohjelman purkamisesta.

Maiden välinen kauppa kasvoi alhaiselta tasolta harppauksittain ja vuonna 2018 suomalaisyritysten vienti oli arvoltaan noin 136 miljoonaa euroa. Vuoden 2017 kaupassa kirjattiin noin 50 prosenttia kasvua edellisvuoteen verrattuna.

Viime vuonna vienti kuitenkin romahti noin 85 prosentilla 20 miljoonan euron tasolle, kun Yhdysvaltain pakotteet ja muu epävarmuus haittasivat yhteistyötä.

”Kuluvana vuonna Iranin kauppaa tuskin enää käydään, elleivät poliittiset jännitteet ja kauppasanktiot yllättäen lievene. Sitä tuskin tapahtuu ennen USA:n presidentinvaaleja”, Vuori sanoo tiedotteessa.


Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti toukokuussa 2018, että Yhdysvallat vetäytyy Iranin kanssa tehdystä ydinsopimuksesta. Iran ilmoitti myös jättävänsä sopimuksen sen jälkeen kun Yhdysvallat surmasi maan tärkeimmän komentajan Qassim Suleimanin iskullaan viime viikon perjantaina.

Euroopan unionissa on yritetty pitää ydinsopimusta elossa muun muassa luomalla Yhdysvaltain pakotteita kiertävä Instex-järjestelmä, johon Suomikin joulukuussa liittyi. Järjestelmässä pyritään esimerkiksi välttämään dollarien käyttöä maksuvaluuttana.

Instexin kautta ei kuitenkaan ole vielä onnistuttu käymään kauppaa, joten suomalaisyrityksetkään eivät ole päässeet sitä hyödyntämään.

EU-maiden ulkoministerit pitävät perjantaina Brysselissä hätäkokouksen Iranin tilanteen tiimoilta. Kokouksessa pohditaan muun muassa, miten ydinsopimus saataisiin vielä pelastettua.

Keskiviikkona sodan partaalle äitynyt kriisi laimentui, kun Trump ilmaisi, ettei Yhdysvallat ole kostamassa Iranin samana päivänä tekemiä ohjusiskuja amerikkalaissotilaiden tukikohtiin Irakissa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Puu kaatui linjalla olleen bussin päälle Espoossa, toinen puu kaatui Turun moottoritielle

  2. 2

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  3. 3

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  4. 4

   Koululaisten talviloma alkaa Etelä-Suomessa, jossa talvi on jättänyt tulematta: ”Tällaista ei ole koskaan ennen tapahtunut”

  5. 5

   Yli tuhat allekirjoittajaa vaatii oikeusministeri William Barria eroamaan, entiset työntekijät moittivat ministeriön maineen rapauttamisesta

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  2. 2

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  3. 3

   Poliisi: Kadoksissa ollut Miikka Leinonen löytyi kuolleena Rajasaaren edustalta Helsingissä

  4. 4

   Jenny Nyman alkoi ostaa, remontoida ja myydä asuntoja pari vuotta sitten – nyt työn alla on kuudes asunto

   Tilaajille
  5. 5

   Black Sabbathin esikoisalbumin kuuluisassa kansikuvassa poseeraavan naisen henkilöllisyys paljastui viimein – Mutta piilotteliko hän todella kissaa takkinsa alla?

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Venäläismiljardööri lähetti kolme toimittajaa tutkimaan venäläisiä palkka­sotilaita – toimittajat tapettiin, ja nyt virallisen totuuden takaa aukeaa hyytävä tarina

   Tilaajille
  2. 2

   Jopa 70 prosenttia suomalaisista syö liian vähän hiilihydraatteja – asiantuntija kertoo yllättävät merkit, joista tunnistat hiilarivajeen

   Tilaajille
  3. 3

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  4. 4

   Huippuharpisti Emmanuel Ceysson osaa kertoa muusikoille, miten kilpailut voitetaan – Suomalaisille hän on ”ranskan­peruna”, ja syy siihen on puoliso Antti Holma

   Tilaajille
  5. 5

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  6. Näytä lisää