Ulkomaat

Iran myönsi ampuneensa ukrainalaisen matkustaja­koneen alas vahingossa: ”Iranin islamilainen tasavalta katuu syvästi tätä tuhoisaa virhettä”

Iranin vallankumouskaartin mukaan matkustajakonetta luultiin risteilyohjukseksi.

Iran myönsi lauantaina ampuneensa alas ukrainalaisen matkustajakoneen inhimillisen virheen vuoksi varhain keskiviikkona. Kone oli Iranin mukaan lentänyt maan ilmatilassa lähellä sotilastukikohtaa, joka kuuluu Iranin vallankumouskaartille. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Iranin valtiontelevision julkaisemassa lausunnossa kerrottiin, että ”syylliset tullaan saattamaan vastuuseen teostaan”.

Ukrainalainen matkustajakoneen onnettomuudessa kuolivat kaikki koneessa olleet 176 ihmistä.

Matkustajakoneen alas ampuneen Iranin vallankumouskaartin ilmavoimien komentaja Amir Ali Hajizadeh sanoi, että toivoi voivansa kuolla kuullessaan tiedon tapahtuneesta.

Hajizadeh kertoi kaartin ottavan täyden vastuun teosta ja esitti anteeksipyyntönsä. Hän sanoi lauantaina, että matkustajakonetta luultiin virheellisesti risteilyohjukseksi.

Lue myös: Miten on mahdollista, että Iran ampui matkustajakoneen alas vahingossa? Tämä tapahtumista tiedetään

Iranilaisen Fars-uutistoimiston mukaan maan uskonnollinen johtaja, ajatollah Ali Khameini sai tiedon keskiviikkoaamuna tapahtuneesta onnettomuudesta perjantaina. Uutistoimiston mukaan Khameini oli vaatinut sisäisessä tutkinnassa ilmenneiden tietojen julkistamista sen jälkeen, kun hän oli keskustellut maan korkeimpien turvallisuusviranomaisten kanssa.

Iranin presidentti Hassan Ruhani pahoitteli tapahtunutta ja esitti surunvalittelunsa uhrien omaisille.

”Kamala katastrofi tulee tutkia perinpohjaisesti, ja ne, jotka ovat vastuussa tästä anteeksiantamattomasta virheestä, tulee identifioida ja asettaa syytteeseen”, Ruhani totesi lausunnossaan.

”On tarpeen tehdä kaikki vaadittavat muutokset maamme puolustusjärjestelmiin, jotta vastaava katastrofi ei ikinä toistuisi”, Ruhani totesi.Iranin ulkoministeri Mohammad Javad Zarif puolestaan totesi Twitterissä, että onnettomuus johtui ”inhimillisestä virheestä Yhdysvaltain harkitsemattoman toiminnan aiheuttaman kriisin aikana”.

”Surullinen päivä. Asevoimien sisäisen tutkinnan alustavat johtopäätökset: inhimillinen virhe Yhdysvaltain harkitsemattoman toiminnan aiheuttaman kriisin aikana”, Zarif kirjoitti Twitterissä.

Kanadan pääministeri Justin Trudeau toisti Iranin lausunnon jälkeen aiemman vetoomuksensa läpinäkyvyydestä onnettomuustutkinnassa. Trudeau vaati oikeutta uhrien perheille ja omaisille. Turmassa kuoli 63 Kanadan kansalaista.

”Tämä on kansallinen tragedia, ja kaikki kanadalaiset surevat yhdessä”, Trudeau totesi lausunnossaan.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi totesi maan vaativan täyttä tutkintaa ja syyllisten asettamista oikeuden eteen. Zelenskyi kertoi Ukrainan odottavan Iranilta virallista diplomaattista anteeksipyyntöä ja taloudellisia korvauksia, ja toivoo tutkinnan etenevän ilman keinotekoisia esteitä ja viivytyksiä.

Lue lisää: Ukrainan presidentti vaatii Iranilta korvauksia ja syyllisten viemistä oikeuteen

Ukraina on lähettänyt Iraniin 45 asiantuntijaa. Ukrainalaiset tutkijat ovat päässeet ulkoministeri Vadym Prystaikon mukaan perjantaina tutkimaan koneen mustaa laatikkoa. Prystaiko kertoi Iranin toimineen yhteistyössä ukrainalaisten tutkijoiden kanssa.

Aiemmin Iran kiisti väitteet siitä, että matkustajakone olisi tuhoutunut ohjusiskussa.

”Tieteen näkökulmasta on mahdotonta, että ohjus osui ukrainalaiseen koneeseen, ja tällaiset huhut ovat järjettömiä”, ilmailulaitoksen johtaja Ali Abedzadeh sanoi torstaina Iranin valtion omistaman uutistoimisto Isnan mukaan.

Myöhään torstaina myös Iranin hallinnon edustaja Ali Rabiei kiisti ohjuksen osuneen matkustajakoneeseen.

”Syytökset ovat psykologista sodankäyntiä Irania vastaan”, uutistoimisto Reuters kertoi hänen sanoneen maan valtiontelevision mukaan.Yhdysvaltalaismedia CNN julkaisi aiemmin videon, joka sen mukaan näyttää hetken, kun kone iskeytyy maahan. Turvakameravideolla kirkas leimahdus täyttää taivaan, minkä jälkeen kovalla voimalla lenteleviä kappaleita sinkoilee ympäriinsä. Romu näyttää olevan tulessa ja jää palamaan.

Valokuvien ja satelliittikuvien perusteella CNN geopaikansi videon tapahtumapaikan lähelle jalkapallokenttää Khalaj Abadin kaupungissa Lounais-Teheranissa. CNN:n mukaan iranilainen ilmailuviranomainen on vahvistanut, että video on aito. Se on aikaleimattu keskiviikkoaamulle noin kello kuuden jälkeen.

Yhdysvaltalaislehti The New York Times puolestaan julkaisi torstaina videon, jolla se uskoo näkyvän hetken, kun ohjus osuu ukrainalaiseen matkustajakoneeseen. Lehti sanoo vahvistaneensa videon aitouden. Samasta videosta kertoi Twitterissä myös tutkivaan journalismiin keskittyvä Bellingcat-sivusto.

Iran ilmoitti keskiviikkona, ettei se luovuta turmakoneen mustaa laatikkoa koneen valmistajalle Boeingille eikä koneen valmistusmaalle Yhdysvalloille. Sillä ei ole siihen velvoitettakaan, sillä se johtaa tutkintaa. Ali Rabiei sanoi kuitenkin Reutersin mukaan, että sekä Boeing että maat, joiden kansalaisia oli uhrien joukossa, olisivat tervetulleita tutkimaan turmaa.

Perjantaiyönä uutistoimisto Reuters kertoi Iranin kutsuneen Kanadan liikenteen turvallisuuslautakunnan onnettomuuspaikalle ja lautakunnan alkaneen valmistella matkaa Teheraniin.

Yhdysvaltain kansallinen liikenneturvallisuuslautakunta kertoi aiemmin saaneensa Iranilta muodollisen tiedonannon tapahtuneesta ja hyväksyneensä Iranin kutsun osallistua tutkintaan. Lautakunta kertoi nimittäneensä edustajan, joka osallistuu onnettomuustutkintaan.


Boeing 737 -kone ammuttiin alas vain tunteja sen jälkeen, kun Iran oli tehnyt ohjusiskuja kahteen Yhdysvaltain ja sen liittolaisten käyttämään sotilastukikohtaan Irakissa.

Ukrainan pääkaupunkiin Kiovaan matkalla ollut kone oli juuri noussut Teheranin lentokentältä, kun se syöksyi alas. Turmassa ei ollut eloonjääneitä. Uhreista 82 oli Iranin, 63 Kanadan, 11 Ukrainan, kymmenen Ruotsin, neljä Afganistanin, kolme Saksan ja kolme Britannian kansalaisia. Kymmenen kuolleen ruotsalaisen lisäksi seitsemällä matkustajalla oli kytkös Ruotsiin.

Monet kuolleista olivat taustaltaan persialaisia. Esimerkiksi helpoin ja edullisin lentoreitti Torontosta Teheraniin kulkee Kiovan kautta. Torontossa on iso iranilaisyhteisö.

Iranin ja Yhdysvaltain väliset suhteet ovat kärjistyneet viime päivinä äärimmilleen. Viime viikon perjantaina Yhdysvallat tappoi lennokki-iskussa iranilaisen sotilasjohtajan Qassim Suleimanin lennokki-iskussa Bagdadin lentokentällä. Tämän jälkeen Iran kosti tekemällä ohjusiskuja Yhdysvaltain käyttämiin sotilastukikohtiin Irakissa.

Yhdysvaltalaislehdet The New York Times ja Washington Post kertoivat perjantai-iltana, että Yhdysvalloilla oli tuona perjantaina käynnissä toinenkin salainen operaatio, jossa Yhdysvaltain armeija yritti tappaa iranilaisen sotilasviranomaisen Jemenissä siinä kuitenkaan onnistumatta.

Lehtien mukaan kohteena oli Abdul Reza Shahlai, joka on keskeinen johtohahmo Iranin vallankumouskaartin erikoisjoukoissa al-Qudsissa. Lennokki-iskussa tapettu Suleimani oli al-Quds-joukkojen komentaja.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Nelivuotias Michael Bornstein selvisi Auschwitzista opettelemalla olemaan näkymätön – Maanantaina hän palaa sinne peloistaan huolimatta

   Tilaajille
  2. 2

   Italialainen yöelämäntutkija käy ydinkeskustassa, Triplassa, Sörnäisissä ja Kontulassa, ja löytää yhden aidon ja monikulttuurisen paikan

   Tilaajille
  3. 3

   Kuka päätti, että koulut ovat nyt ”avoimia oppimisympäristöjä” eikä luokkia ja seiniä enää tarvita?

   Tilaajille
  4. 4

   Lentoasemalle rynnii joka päivä puolipaniikissa olevia matkustajia: Heitä odottaa passipisteen pelastava enkeli Reetta Jurvanen

  5. 5

   Vantaalaisnainen vertaa viruksen takia eristettyä Wuhania kauhu­elokuvaan: ”En uskalla astua hissiin päästäkseni ulos”

  6. 6

   Espanjan laitaoikeisto haluaa vanhemmille oikeuden kieltää seksivalistuksen, koska se ”lisää kiinnostusta homo­seksuaalisuuteen”

  7. 7

   Jyväskylässä valmistellaan historiallista kauppaa vesihuollon yksityistämiseksi, avaus on herättänyt laajasti huolta

  8. 8

   Lasse Lempainen pelastaa miljoonien eurojen urheilu-uria: ”Siinä vaiheessa kun puukko viiltää, suljen kaiken muun pois”

   Tilaajille
  9. 9

   Vuonna 1938 Suomi käännytti laivallisen Hitlerin vainoja paenneita juutalaisia takaisin natsi-Saksaan – Pauli Riihilahti päätti eläkepäivillään selvittää, mitä heille todella tapahtui

   Tilaajille
  10. 10

   Arkinen keitetty kananmuna muuttuu uskomattoman makuiseksi, kun sen marinoi yksinkertaisilla aineksilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nelivuotias Michael Bornstein selvisi Auschwitzista opettelemalla olemaan näkymätön – Maanantaina hän palaa sinne peloistaan huolimatta

   Tilaajille
  2. 2

   Italialainen yöelämäntutkija käy ydinkeskustassa, Triplassa, Sörnäisissä ja Kontulassa, ja löytää yhden aidon ja monikulttuurisen paikan

   Tilaajille
  3. 3

   Salamurha, jäätelöä ja Rick, jolla on ydinase – Tällainen on Donald Trumpin hämmentävä palatsi, jossa presidentti kestitsee valtiovieraita ja laukaisee ohjuksia

   Tilaajille
  4. 4

   Arkinen keitetty kananmuna muuttuu uskomattoman makuiseksi, kun sen marinoi yksinkertaisilla aineksilla

  5. 5

   Kuka päätti, että koulut ovat nyt ”avoimia oppimisympäristöjä” eikä luokkia ja seiniä enää tarvita?

   Tilaajille
  6. 6

   Naisten seksilelumarkkinoille tuli hittilaite, joka muutti kaiken – se kertoo suomalaisten seksielämän käänteestä

   Tilaajille
  7. 7

   Valvontaviraston suomalais­asiantuntija HS:lle: Koronaviruksesta saatu lisätietoja – ”Kyse kohtuullisen vakavasta taudista”

  8. 8

   Lasse Lempainen pelastaa miljoonien eurojen urheilu-uria: ”Siinä vaiheessa kun puukko viiltää, suljen kaiken muun pois”

   Tilaajille
  9. 9

   Ugandalainen ilmastoaktivisti rajattiin ulos uutiskuvasta, jossa hän poseeraa Greta Thunbergin ja kolmen muun valkoihoisen kanssa – Syyttää uutistoimistoa rasismista

  10. 10

   Yleinen harhaluulo ajokortista on saanut suomalaiset hankkimaan ennätys­määrän henkilö­kortteja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  3. 3

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  4. 4

   Salamurha, jäätelöä ja Rick, jolla on ydinase – Tällainen on Donald Trumpin hämmentävä palatsi, jossa presidentti kestitsee valtiovieraita ja laukaisee ohjuksia

   Tilaajille
  5. 5

   Kampissa kaupataan niin pientä asuntoa, ettei sellaisia saa Helsinkiin enää edes rakentaa

  6. 6

   Katri Kulmunin ihastuttava brittienglanti loksautti leuat somessa – kysyimme kielentutkijoilta, olisiko hän ylä- vai alaluokkainen britti

  7. 7

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  8. 8

   Ratkeaako ihmiskunnan kohtalo suomalaisilla keksinnöillä? Suomessa kehitetään nyt laitteita, joissa voi olla avain ilmaston kohtalon­kysymykseen

   Tilaajille
  9. 9

   Deittisovellukset tietävät käyttäjistään kaiken, ja näitä tietoja janoavat vaaralliset ihmiset – HS:n selvitys paljastaa, että massiiviseen tiedonkeruuseen liittyy suuria uhkia

   Tilaajille
  10. 10

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  11. Näytä lisää