Ulkomaat

Ruotsi suree lentoturman uhreja kuningasta myöten – ”Käytössä on koko skaala surusta ja turhautumisesta vastuullisten kritisointiin”

Valtaosa ruotsalaisuhreista oli nuoria aikuisia tai lapsia.

Tukholma

Ruotsi suree Iranissa lentoturmassa kuolleita kansalaisiaan ylintä valtionjohtoa myöten. Keskiviikkona surunvalittelunsa esittivät sekä pääministeri Stefan Löfven että kuningas Kaarle XVI Kustaa.

”Minun ja perheeni ajatukset ovat nyt poismenneiden, heidän perheidensä ja heidän läheistensä luona”, kuningas sanoi lyhyessä lausunnossaan.

Torstaina ulkoministeriö kertoi ruotsalaismediassa, että käyttöön on otettu vuoden 2004 tsunamin kokemusten perusteella kehitetty kriisiorganisaatio.

Samassa lauseessa Teheranin turman kanssa on mediassa mainittu tsunamin lisäksi myös Estonian laivaonnettomuus, vaikka uhriluku onkin nyt pienempi.

”Huomio on ollut valtavaa”, sanoo HS:lle ruotsalainen pitkän linjan lentoturvallisuusasiantuntija Hans Kjäll.

Kjäll työskenteli yli kolmekymmentä vuotta Ruotsin siviili-ilmailuviranomaisen turvallisuusanalyytikkona, kunnes siirtyi itsenäiseksi konsultiksi.

Hän on 77-vuotias alan konkari, minkä vuoksi hän on seurannut läheltä isoa osaa Ruotsin historian lentoturmatutkinnoista.

”Tämä on yksi pahimmista kolmeenkymmeneen vuoteen”, hän toteaa.

Teheranissa kuoli ruotsalaisia ainakin kymmenen. Lisäksi seitsemällä matkustajalla oli kytkös Ruotsiin.

Teheranista Kiovaan matkalla ollut Boeing 737 -matkustajakone syöksyi maahan oltuaan ilmassa vain kolme minuuttia. Koneen kaikki 176 matkustajaa kuolivat. Turma sattui kuuden aikaan keskiviikkoaamuna paikallista aikaa.

Lue lisää: Yhdysvaltalainen tv-kanava: Yhdysvallat pitää todennäköisenä, että Iran ampui alas ukrainalaisen matkustajakoneen

Ruotsin ulkoministeriö ei vielä torstainakaan saanut vahvistettua ruotsalaisuhrien määrää.

Epäselvissä tapauksissa voi Kjällin mukaan olla kyse Iranin passilla matkustaneista kaksoiskansalaisista tai Ruotsissa asuvista henkilöistä, joilla ei vielä ole Ruotsin kansalaisuutta.

Ruotsalaisuhreja vaatineita vastaavan mittaluokan lento-onnettomuuksia olivat Oskarshamnin lentoturma vuonna 1989 ja Milanon vuoden 2001 turma. Milanossa ruotsalaisia kuoli 25.

Teheranin suru-uutinen on ollut Ruotsin mediassa pääuutisten joukossa onnettomuudesta lähtien. Kjällin mukaan reaktiot ovat vaihdelleet suuresti.

”Käytössä on ollut koko skaala surusta ja turhautumisesta vastuullisten kritisointiin.”

Ruotsi on yrittänyt ottaa suruviestejä odottavat omaiset huomioon. Heti keskiviikkoaamuna Arlandan lentokentän Clarion-hotelliin perustettiin omaiskeskus, jossa oli paikalle poliisin edustajia, pappi ja imaami.

Keskus oli tarkoitettu omaisille, jotka olivat tulleet lentokentälle ottamaan vastaan Teheranista Kiovan kautta lentäviä läheisiään vain todetakseen, että he eivät ikinä saapuneetkaan.

Huolestuneille omaisille on avattu myös ulkoministeriön puhelinlinja. Yhteydenottoja on tullut.

Surua käyvät läpi muun muassa Madeleine Persson, 18, ja hänen äitinsä Jenny Persson. Madeleine Perssonin isä, 60-vuotias Ruotsin kansalainen Mahdi Emami oli turmakoneessa.

Madeleine Persson kertoi ruotsalaislehti Expressenille, että hän näki internetistä turmavideon, mutta ei kyennyt ajattelemaan, että Iranissa vierailemassa ollut oma isä voisi olla koneessa.

Hän yritti soittaa isälleen, mutta vastausta ei tullut.

”Kun sitten näin matkustajalistan, se oli kuin maailmanloppu”, hän sanoi Expressenille.

Jenny Persson ihmetteli Ruotsin ulkoministeriön toimintaa. ”En ole saanut vahvistusta sen paremmin ulkoministeriöltä kuin poliisiltakaan, että kyseessä oli hän. Olen hyvin yllättynyt.”

Ruotsin mediassa on julkaistu tietoja uhreista, mutta ei juurikaan nimiä. Valtaosa seitsemästätoista Ruotsiin kytkeytyvästä uhrista oli lapsia tai nuoria aikuisia.

Mukana on kolme lasta, joiden iät ovat 7, 9 ja 15 vuotta. Noin parikymppisiä on listalla kahdeksan.

Oletettavasti moni oli palaamassa kotiin lomamatkalta. Iranista länsimaihin matkaaville Kiovan kautta lentäminen on edullinen vaihtoehto. Vuodenvaihteen lomakausi oli juuri loppunut.

Nyt omaiset odottavat vastauksia. Ruotsin pääministeri Löfven vaati keskiviikkona vapaa-ajan asunnollaan Harpsundissa, että syyt selvitetään juurta jaksain.

Löfven oli Harpsundissa tavatakseen ensi kertaa kahden kesken Suomen pääministeriä Sanna Marinia (sd). Tiedotustilaisuudessa Löfvenin ensimmäiset sanat Marinin rinnalla menivät Teheranin uhrien omaisille.

”On tärkeää, että onnettomuuden syistä tehdään kunnollinen tutkinta”, hän sanoi.

Lentoturvallisuusasiantuntija Kjällin mukaan Ruotsin mahdollisuudet vaikuttaa itse tutkintaan ovat hyvin pienet.

Seuraava olennainen kysymys on hänen mielestään se, mitä tapahtuu kahdelle löydetylle mustalle laatikolle ja kuinka paljon niiden tiedoista julkistetaan.

Kjällin mukaan Iranilla ei ole vaadittavaa tekniikkaa niiden tutkimiseen. Kyseeseen voisi tulla esimerkiksi Ranska, Saksa, Britannia tai Australia. Iran ei halua luovuttaa laatikoita Yhdysvalloille tai yhdysvaltalaiselle Boeing-yhtiölle.

”Meneillään oleva konflikti politisoi koko onnettomuustutkinnan.”

Lentodataa ja ohjaamon ääniä loppuun asti rekisteröineet mustat laatikot ovat Kjällin mukaan tutkinnan kannalta täysin ratkaisevia.

”Silminnäkijälausunnot ja muut ovat subjektiivisia kokemuksia. Mustien laatikkojen tiedot ovat faktaa.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

Turmassa kuolleiden kansallisuudet Ukrainan tietojen mukaan


 Iran: 82

 Kanada: 63

 Ukraina: 11, joista kaksi matkustajia

 Ruotsi: 10. Ruotsin ulkoministeriön mukaan luku voi olla suurempi.

 Afganistan: 4

 Saksa: 3

 Britannia: 3

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kampissa kaupataan niin pientä asuntoa, ettei sellaisia saa Helsinkiin enää edes rakentaa

  2. 2

   Kysely hybridien omistajille paljasti hämmästyttäviä lukemia – Nyt ei tarvitse enää pohtia, ajavatko hybridiautoilijat sähköllä vai bensalla

  3. 3

   Tukes varoitti kiipeilylaitteiden riskeistä vain viikkoa ennen Salmisaaren onnettomuutta

  4. 4

   Turvalaite petti Salmisaaren kiipeilykeskuksessa, mies putosi seinältä maahan

  5. 5

   Älä katso tätä yhdessä perheesi kanssa – Hehkutettu nuortensarja Sex Education näyttää loputtomasti seksiä, ja siitä voi oikeasti oppia paljon

   Tilaajille
  6. 6

   Puistonpenkin käsinojalla on salakavala tarkoitus: Kuvat näyttävät, kuinka maailman metropolit on suunniteltu kodittomille mahdottomiksi paikoiksi elää

  7. 7

   Moni hinkkaa elämän pieniä yksityiskohtia täydellisiksi – Heiltä jää huomaamatta, missä aito hyvinvointi piilee

  8. 8

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  9. 9

   Sophie Mannerheim käveli Kalliossa ja järkyttyi: Sitten hän keksi ovelan juonen, jolla koko Suomi saatiin syytämään apua äärimmäisessä köyhyydessä eläville lapsille

  10. 10

   Jussi-ehdokkaat julki, eniten ehdokkuuksia Auroralle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  2. 2

   Ravintolakompleksi konkurssiin Helsingissä, toiminta loppuu välittömästi Kasarmitorilla

  3. 3

   Puistonpenkin käsinojalla on salakavala tarkoitus: Kuvat näyttävät, kuinka maailman metropolit on suunniteltu kodittomille mahdottomiksi paikoiksi elää

  4. 4

   Helsinkiläinen Toffe tarjoutuu siivoamaan alasti ”rouvien ja neitien” koteja: ”Mä haluan rahaa”

  5. 5

   Suomen myydyin punaviini vaihtui vuosien jälkeen – Sen hyvä hinta-laatusuhde yllätti asiantuntijankin

  6. 6

   844 000 suomalaista harkitsee ”vakavasti” maalle muuttamista. Älkää muuttako

  7. 7

   Moni hinkkaa elämän pieniä yksityiskohtia täydellisiksi – Heiltä jää huomaamatta, missä aito hyvinvointi piilee

  8. 8

   Puolueiden kannatus on vakiintunut: Perussuomalaiset selvästi suurin, Marin-ilmiö ei ole nostanut Sdp:tä

  9. 9

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  10. 10

   Tutkijat löysivät immuunijärjestelmästä uuden hyökkäystien syöpäsoluja vastaan – ”On mahdollista, että tällä voisi hoitaa jokaisen potilaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  4. 4

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  5. 5

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  6. 6

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  7. 7

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  8. 8

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  9. 9

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  10. 10

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää