Kun ensimmäiset väitteet Iranin syyllisyydestä tulivat julki, Bellingcatin kahdeksikko oli heti tutkimassa mitä todella tapahtui – Mikä on tämä totuuksia selvittävä verkosto?

Mitä saadaan kun yhdistää Googlen karttapalvelun, Pythagoraan lauseen ja asialleen omistautuneita asiantuntijoita? Saadaan Bellingcat, johon kohdistuu nyt painetta selvittää, mitä Iranin ohjusiskussa oikein tapahtui.

Pelastajat ja viranomaiset tutustuivat torstaina 8. tammikuuta aamulla pudonneen matkustajalento PS752:n jäänteisiin. Yhdysvaltojen mukaan ukrainalaisen lentoyhtiön lennon pudotti Iranin ohjus. Kaikki lennolla olleet 176 ihmistä kuolivat.

| Päivitetty

Ensin oli tieto lentokoneen putoamisesta. Uhrilukuja ja yksittäisiä tiedonmuruja, kuvia onnettomuuspaikalta.

Kun Kanadan pääministeri Justin Trudeau ja yhdysvaltalaismediat torstaina illalla kertoivat omiin tiedustelulähteisiinsä vedoten, että Iranin laukaisemien ohjusten tutkien käynnistäminen sekä räjähdys tallentuivat Yhdysvaltojen tiedustelusatelliittien kuviin, alkoi sosiaalisen median kanaviin kuten Twitteriin ja Telegramin uutisryhmiin ilmestyä videoita tapahtuneesta. Yhdessä videoista näkyy, miten yötaivaalla lentää jotain. Sitä ei huomaisi, ellei kohta näkyisi valtava tulipallo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat