Ulkomaat

Iranin vallankumous­kaarti: Matkustaja­konetta luultiin risteily­ohjukseksi – Tämä alasampumiseen johtaneista tapahtumista tiedetään

Iranin mukaan konetta ammuttiin lyhyen matkan ohjuksella.

rac
Iran myönsi varhain lauantaina, että se ampui keskiviikkona alas ukrainalaisen matkustajakoneen, joka oli hetkeä aiemmin noussut ilmaan Teheranin lentokentältä. Iranin mukaan kyseessä oli vahinko.

Miten tällainen vahinko saattoi Iranin mukaan tapahtua? Tämä koneen putoamiseen johtaneista tapahtumista toistaiseksi tiedetään:

Miksi Iran ampui matkustajakonetta?

Iranin vallankumouskaartin ilmavoimien komentaja Amir Ali Hajizadeh sanoi lauantaina, että matkustajakonetta luultiin virheellisesti risteilyohjukseksi, kertoo uutistoimisto Reuters. Hänen mukaansa Iran oli alasampumisen aikaan varautunut täysimittaiseen sotaan Yhdysvaltojen kanssa.

Myös Iranin asevoimien aiemmin julkaiseman lausunnon mukaan asevoimat oli korkean hälytyksen tilassa. ”Useat puolustuskeskukset maan eri puolilla ilmoittivat havainneensa tutkassa aktiivisuuden lisääntymistä, mikä lisäsi herkkyyttä maan ilmapuolustuskeskuksissa”, lausunnossa todetaan uutiskanava CNN:n mukaan.

Asevoimien mukaan ukrainalaisyhtiön Boeing 737-800 lensi nousun jälkeen lähellä Iranin vallankumouskaartin sotilastukikohtaa sellaisella korkeudella ja tavalla, joka sai sen näyttämään viholliskohteelta, kertoi The New York Times.


Ukrainan ulkoministeri sanoi perjantaina, että ukrainalaisviranomaisten tutkinnan mukaan kone oli pysytellyt Imaami Khomeinin kansainvälisen lentokentän normaalilla nousureitillä. CNN:n mukaan muut kentältä nousseet koneet noudattivat samaa reittiä.

The New York Timesin selvityksen mukaan turmakoneen lisäksi 18 muuta matkustajakonetta nousi lentokentältä sen jälkeen, kun Iran oli tehnyt kostoiskun amerikkalaiskohteisiin Iranissa.

Asiantuntijat ovat ihmetelleet, miksi Iran ei sulkenut ilmatilaansa matkustajakoneilta ohjusiskunsa jälkeen.

Presidentti Hassan Ruhani julkaisi lauantaiaamuna lausunnon, jossa hän kutsuu tapausta ”hirveäksi katastrofiksi” ja inhimilliseksi virheeksi.

Ruhani sysäsi vastuuta 176 viattoman ihmisen kuolemasta Yhdysvaltojen ”aggressiiviselle hallinnolle”. Ruhanin mukaan virhe tapahtui, koska Iranin asevoimat olivat täydessä hälytystilassa sen jälkeen, kun Yhdysvallat oli murhannut kenraali Qassim Suleimanin.

Ukraine International Airlinesin matkustajakone pudotettiin keskiviikkona vain pari tuntia sen jälkeen, kun Iran oli kostanut Suleimanin murhan ohjusiskulla amerikkalaisjoukkojen kohteisiin Irakissa.


Kuka ampui?

Vallankumouskaartin komentaja Hajizadeh sanoi, että päätöksen ohjuksen laukaisemisesta teki yksittäinen sotilas. Sotilas luuli matkustajakonetta risteilyohjukseksi, ja hänellä oli vain kymmenen sekuntia aikaa päättää, laukaistako vai ei.

Hän joutui tekemään päätöksen yksin radioyhteyksien häirinnän takia, komentaja sanoi Iranin televisiossa uutistoimisto AFP:n mukaan. Tiedossa ei ole, oliko kyseessä jonkin ulkopuolisen tahon radiohäirintä.

Ruhani sanoi aiemmin lauantaina, että tarvitaan lisää tutkimuksia kaikkien syiden ja taustojen selvittämiseksi ja tekijöiden saattamiseksi oikeuden eteen.

Ukrainan presidentti Volodomyr Zelenskyi vaati lauantaina Iranilta syyllisyyden täyttä tunnustamista, anteeksipyyntöä ja vastuullisten tuomista oikeuden eteen. Myös Kanadan pääministeri Justin Trudeau vaati vastuun ottamista ja oikeutta uhrien perheille.

Millä ammuttiin?

Länsimaiset tiedustelupalvelut kertoivat perjantaina tiedustelutietoon nojaten, että ukrainalaiskoneen pudotti Iranin Tor-ilmatorjuntajärjestelmän ohjus.

Komentaja Hajizadeh sanoi Reutersin mukaan, että konetta ammuttiin lyhyen matkan ohjuksella. Hänen mukaansa ohjus ei osunut koneeseen vaan räjähti sen vieressä. Siksi kone jatkoi vielä hetken matkaansa ja räjähti maahan osuessaan.

Myös presidentti Ruhani vahvisti, että koneen pudotti ohjus.

”On tarpeen tehdä kaikki vaadittavat muutokset maamme puolustusjärjestelmiin, jotta vastaava katastrofi ei ikinä toistuisi”, Ruhani totesi.

Tiedossa on, että Iranilla on käytössään venäläisvalmisteinen Tor-ohjusjärjestelmä, jota se esitteli ensi kerran vuonna 2007. Uutistoimisto Reuters luonnehti Toria perjantaina ”lyhyen kantaman nopeaksi ja tappavaksi” aseeksi.

Teloilla liikuteltavasta ja tutkalla varustetusta järjestelmästä voi ampua ohjuksia enimmillään kuuden kilometrin korkeuteen ja noin kahdentoista kilometrin kantamalla.

Tor-järjestelmän tarkoituksena on tuhota sotilaskoneita tai risteilyohjuksia. Sen ohjukset liikkuvat lähes kolminkertaisella äänen nopeudella, maksimissaan 850 metriä sekunnissa.

Jos kyseessä oli Torista ammuttu ohjus, on todennäköistä, ettei ukrainalaiskoneen miehistö ole ehtinyt tehdä mitään tai edes välttämättä havaita ohjusta.

Jos iranilaissotilaat ovat ehtineet havaita tehneensä virheen, ei heilläkään ole ollut aikaa reagoida ja muuttaa ohjuksen lentorataa, ohjuspuolustukseen perehtyvän Missile Defense Advocacy Alliance -järjestön perustaja Riki Ellison sanoi Reutersille perjantaina.


Miten tutkinta etenee?

Iran johtaa lentoturman tutkintaa, sillä kone putosi sen alueella. Iranin lisäksi turman tutkintaan osallistuvat ainakin Ukrainan, Ranskan, Yhdysvaltain ja Kanadan lentoturvallisuusviranomaiset.

Iranin mukaan kaikki maat, joiden kansalaisia oli uhrien joukossa, ovat tervetulleita tutustumaan todisteisiin. Turmassa kuoli Iranin, Kanadan, Ukrainan, Ruotsin, Afganistanin, Saksan ja Britannian kansalaisia.

Ukraina on jo lähettänyt Iraniin 45 asiantuntijaa. Ukrainalaiset tutkijat pääsivät perjantaina tutkimaan koneen mustaa laatikkoa. Iranin viranomaisten mukaan laatikot ovat kärsineet vaurioita.

Mustien laatikoiden sisältö lähetetään Ranskaan tutkittavaksi, sanoi Iranin ilmailulaitoksen johtaja Hassan Rezaeifar lauantaina CNN:n mukaan uutistoimisto Irnalle. Hänen mukaansa Iran pyysi Kanadaa, Yhdysvaltoja ja Ranskaa tuomaan tietojen lataamisessa tarvittavan välineistön Teheraniin, mutta maat kieltäytyivät. Ranska oli ainoa, joka suostui ottamaan mustien laatikoiden sisällön tutkittavaksi.

Tiedossa ei ole, milloin mustat laatikot lähetetään Ranskaan.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ivalon tautiepäilyt eivät ole koronavirusta

  2. 2

   Rap-artisti Pyhimys ratkaisi matematiikan tehtävän tavalla, joka sai opettajan hämmästymään – Siitä alkoi polku, joka olisi voinut johtaa aivan toisenlaiseen elämään

   Tilaajille
  3. 3

   Deittisovellukset tietävät käyttäjistään kaiken, ja näitä tietoja janoavat vaaralliset ihmiset – HS:n selvitys paljastaa, että massiiviseen tiedonkeruuseen liittyy suuria uhkia

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalaisen urheiluvalmennuksen legenda Kalevi Tuominen on kuollut

  5. 5

   Saamelaiset voittivat Ruotsin valtion korkeimmassa oikeudessa – Tutkija: Sopii ennakkotapaukseksi myös Suomessa

  6. 6

   Kolmevuotias poika lähestyi ”neron lukemia” älykkyystestissä, pääsi Mensan jäseneksi Britanniassa

  7. 7

   Luistelututkinnan todistaja kertoo HS:lle, mitä kuulemisissa tapahtui: Mirjami Penttisen ”kohtaaminen silmästä silmään oli raskasta”

  8. 8

   Keskiolut on poistunut keskuudestamme kaikessa hiljaisuudessa, sanoo tutkija – Oispa kaljaa -näyttelyssä voi jättää sille muistokirjoituksen

  9. 9

   Aurinko paahtoi Hakaniemessä olevan talon seinään edesmenneelle yritykselle haamumainoksen

  10. 10

   The Wolf of Wall Street -elokuvassa esitetty pörssimeklari vaatii tuottajilta 300 miljoonan dollarin korvauksia – Kokee tulleensa huijatuksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rap-artisti Pyhimys ratkaisi matematiikan tehtävän tavalla, joka sai opettajan hämmästymään – Siitä alkoi polku, joka olisi voinut johtaa aivan toisenlaiseen elämään

   Tilaajille
  2. 2

   Deittisovellukset tietävät käyttäjistään kaiken, ja näitä tietoja janoavat vaaralliset ihmiset – HS:n selvitys paljastaa, että massiiviseen tiedonkeruuseen liittyy suuria uhkia

   Tilaajille
  3. 3

   Katri Kulmunin ihastuttava brittienglanti loksautti leuat somessa – kysyimme kielentutkijoilta, olisiko hän ylä- vai alaluokkainen britti

  4. 4

   Suomi putoaa muiden Pohjois­maiden kelkasta syntyvyydessä, eikä selitys löydy perinteisistä syistä: ”Jokin on menossa väärään suuntaan”, sanoo ruotsalais­professori

  5. 5

   Kummitus ajoi siivoojan ulos: Helsingin ja Vantaan rajalla on tehdas, jossa kukaan ei halua olla öisin töissä

  6. 6

   Matkailupomo Kalevi Keihänen näki enemmän suomalaista örveltämistä kuin ehkä kukaan muu – Konkurssin jälkeen hän haukkui sekä miesten viinapään että naisten seksimoraalin

   Tilaajille
  7. 7

   Kun isä kuoli, Eero Huovinen sai käsiinsä valtavan kasan kirjeitä, joista paljastui totuus äidistä – Huovinen itki, kun hän avasi niistä ensimmäiset

   Tilaajille
  8. 8

   Ratkeaako ihmiskunnan kohtalo suomalaisilla keksinnöillä? Suomessa kehitetään nyt laitteita, joissa voi olla avain ilmaston kohtalon­kysymykseen

   Tilaajille
  9. 9

   Aurinko paahtoi Hakaniemessä olevan talon seinään edesmenneelle yritykselle haamumainoksen

  10. 10

   Luistelututkinnan todistaja kertoo HS:lle, mitä kuulemisissa tapahtui: Mirjami Penttisen ”kohtaaminen silmästä silmään oli raskasta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  3. 3

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  4. 4

   Kampissa kaupataan niin pientä asuntoa, ettei sellaisia saa Helsinkiin enää edes rakentaa

  5. 5

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  6. 6

   Ratkeaako ihmiskunnan kohtalo suomalaisilla keksinnöillä? Suomessa kehitetään nyt laitteita, joissa voi olla avain ilmaston kohtalon­kysymykseen

   Tilaajille
  7. 7

   Katri Kulmunin ihastuttava brittienglanti loksautti leuat somessa – kysyimme kielentutkijoilta, olisiko hän ylä- vai alaluokkainen britti

  8. 8

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  9. 9

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  10. 10

   Kun isä kuoli, Eero Huovinen sai käsiinsä valtavan kasan kirjeitä, joista paljastui totuus äidistä – Huovinen itki, kun hän avasi niistä ensimmäiset

   Tilaajille
  11. Näytä lisää