Ulkomaat

Ukrainan presidentti vaatii Iranilta syyllisten rankaisemista ja korvauksia matkustajakoneen tuhosta – Ukraina sanoo tienneensä ohjuksesta jo aiemmin, mutta ”ei voinut kertoa”

Iran myönsi lauantaiaamuna, että se ampui Teheranista kohti Kiovaa lähteneen ukrainalaiskoneen alas keskiviikkona. Kanadan pääministerin Justin Trudeaun mukaan uhrien omaisilla on oikeus täydelliseen selontekoon turmaan liittyneistä tapahtumista.

rac
Helsinki/Moskova

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vaati lauantaina, että Iran vie ukrainalaisen matkustajakoneen tuhoon syylliset oikeuteen ja maksaa korvauksia.

Hän sanoi Iranin tunnustuksen maan syyllisyydestä olevan ”askel oikeaan suuntaan”. Nyt tutkinta pitää hoitaa ilman ”hidasteluja ja esteitä” ja päästämällä ukrainalaiset asiantuntijat mukaan, Ukrainan presidentti totesi.

Zelenskyi kommentoi asiaa lauantai-iltana, kun hän oli keskustellut puhelimessa Iranin presidentin Hassan Ruhanin kanssa. Ukrainan presidentinkanslian mukaan aloite puheluun tuli Iranilta.

Iran ilmoitti puhelun jälkeen Ruhanin luvanneen Zelenskyille, että syyllisiä rangaistaan.

Ukraina ilmoitti lauantai-iltana, että se maksaa noin 7 500 euroa kullekin lentoturman uhrien perheelle.

Ruhani keskusteli lauantaina myös Kanadan pääministerin Justin Trudeaun kanssa.

Lauantai-iltana Suomen aikaa pitämässään tiedotustilaisuudessa Trudeau painotti, että tässä vaiheessa ensisijaista on tarjota tukea suuren menetyksen kokeneille uhrien omaisille.

”Heidän on saatava oikeutta ja lopullinen selvitys tästä järkyttävästä tapahtumasta. Kanadalla ja maailmalla on yhä useita kysymyksiä, joihin täytyy saada vastaus”, pääministeri totesi.

Trudeau kertoi, että kanadalaisia tutkijoita on jo lähtenyt Iraniin.

”Iranin täytyy ottaa täysi vastuu tästä hirvittävästä teosta, Kanada ei lepää, ennen kuin näin tapahtuu”, hän jatkoi.

Trudeau tähdensi myös jännitteiden purkamisen olevan Lähi-idässä nyt oleellista.

”Jännittynyt tilanne johti nyt syyttömien kuolemaan.”

Trudeau myönsi olevansa vihainen siitä, että muiden muassa kanadalaisia perheitä on näin tuhottu. Samalla hän painotti, että nyt on toimittava yhteistyössä Iranin kanssa, jotta lopullisia vastauksia saadaan.

Iran myönsi lauantaiaamuna, että se ampui Teheranista kohti Kiovaa lähteneen ukrainalaiskoneen alas keskiviikkona.

Kaikki koneessa olleet 176 ihmistä kuolivat.

Lue lisää: Iran myöntää ampuneensa ukrainalaisen matkustajakoneen alas vahingossa: ”Iranin islamilainen tasavalta katuu syvästi tätä tuhoisaa virhettä”


Turmakone kuului Ukraine International Airlines -lentoyhtiölle. Sen toimitusjohtaja Jevheni Dyhne sanoi lauantaina, ettei missään vaiheessa uskonut yhtiön olevan syyllinen tapahtuneeseen.

Hän sanoi Ukrainska Pravda -verkkolehden mukaan, että lentoyhtiö ja koneen miehistö noudattivat kaikkia turvatoimia ja ohjeita. Hän sanoi, etteivät vastuulliset viranomaiset ilmoittaneet yhtiölle mitään mahdollisista uhkista.

”Kone lähti lentokentältä lennonjohdon luvan saatuaan. Noustuaan, toisin kuin iranilaiset sanoivat, he ottivat yhteyttä. Täysin rauhallisella äänellä ilmoittivat nousseensa, saivat luvan lentää ja toimivat tarkasti lennonjohdon ohjeiden mukaan”, yhtiön varajohtaja Ihor Sosnovskyi sanoi samassa lentoyhtiön tiedotustilaisuudessa.

Hän lisäsi, ettei kone myöskään muuttanut missään vaiheessa kurssiaan. Hänen mukaansa Iranin olisi syytä myöntää teko ”ilman muttia”.

Sosnovyi viittasi joidenkin Iranin edustajien kommentteihin, joiden mukaan kone olisi lentänyt lähellä sotilastukikohtaa ja joissa syytä vieritettiin osin Yhdysvalloille.

Illalla Iran myönsikin, ettei ukrainalaiskone ollut muuttanut reittiään.

Ukrainan kansallisen turvallisuuden ja puolustuksen neuvoston sihteeri Oleksi Danilov puolestaan sanoi lauantaina Britannian yleisradioyhtiön BBC:n ukrainankieliselle palvelulle, että Ukraina tiesi ohjuksesta jo ennen Iranin virallista myöntöä.

”Meillä oli tieto jo ennen kuin Iran muutti näkemystään. Tiesimme sen jo ennen kuin arvoisat kumppanimme julkaisivat tiedon”, Danilov sanoi.

Hänen mukaansa paikalle torstaina päässeet ukrainalaiset asiantuntijat lähettivät turmapaikalta nopeasti tieto Kiovaan. Danilovin mukaan heillä oli kokemusta Itä-Ukrainassa kesällä 2014 alasammutusta malesialaiskoneesta.

”Hyvin nopeasti ymmärsimme, mitä oli käynyt.”

Tietoa ei kuitenkaan hänen mukaansa voinut julkistaa, koska Iranin reaktiot piti ottaa huomioon.

”Ymmärrämme, miksi Iran vaihtoi linjaansa [ja myönsi syyllisyytensä]. He eivät olleet varautuneet siihen, miten asiantuntijamme toimisivat.”

Monet ukrainalaiset ovat surun lisäksi olleet vihaisia tapahtuneesta.

Toisaalta Iran sai Ukrainasta myös kiitosta tunnustuksestaan. Ukrainassa tapausta verrattiin nopeasti malesialaisen MH17-koneen alasampumiseen Itä-Ukrainassa kesällä 2014.

Kansainväliset tutkijat ovat todistaneet Venäjän olleen alasampumisen taustalla, mutta Venäjä kiistaa asian edelleen ja esittää omia teorioitaan tapahtuneesta.

”Iran on osoittanut olevansa sivistyneempi kuin Venäjä. Teheran myönsi syyllisyytensä kolmessa päivässä, samalla kun Venäjä yrittää päästä vastuustaan”, ukrainalainen kansanedustaja Volodymyr Arijev kirjoitti Facebookissa uutistoimisto AFP:n mukaan.

Lue myös: Miten on mahdollista, että Iran ampui matkustajakoneen alas vahingossa? Tämä tapahtumista tiedetään

Myös muut maat kommentoivat lauantaina Iranin ilmoitusta.

Kanadan pääministeri Trudeau antoi aiheesta lyhyen lausunnon, jossa hän vaati Iranilta läpinäkyvyyttä sekä oikeutta uhrien perheille ja lähimmäisille. Lento-onnettomuudessa kuoli 63 Kanadan kansalaista.

”Tämä on kansallinen tragedia, jota kaikki kanadalaiset surevat yhdessä”, Trudeau totesi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Ruotsin pääministeri Stefan Löfven sanoi, että Iranin on tehtävä tutkinnassa yhteistyötä ”ilman mitään rajoituksia”.

”Siviilikoneen ampuminen, riippumatta siitä tapahtuuko se vahingossa tai ei, on tuomittava teko. Iranin on otettava täysi vastuu teostaan ja sen seurauksista”, Löfven totesi uutistoimisto TT:n mukaan.

EU puolestaan ilmoitti lausunnossaan, että tutkinnan on täytettävä ”kansainväliset standardit”.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kalliosta löytyi kranaatti kadulta

  2. 2

   Katri Kulmunin ihastuttava brittienglanti loksautti leuat somessa – kysyimme kielentutkijoilta, olisiko hän ylä- vai alaluokkainen britti

  3. 3

   Ratkeaako ihmiskunnan kohtalo suomalaisilla keksinnöillä? Suomessa kehitetään nyt laitteita, joissa voi olla avain ilmaston kohtalon­kysymykseen

   Tilaajille
  4. 4

   Ostarille asennettiin tarkkaan harkittu terävä metallilevy, jotta häiriökäyttäytyjät eivät notkuisi Munkkivuoren kaupoilla

  5. 5

   Tutkimus: Oikomishoidon potilaat huijasivat lääkäreitä Espoossa – Jatkossa seuraamukset voivat olla kovia

   Tilaajille
  6. 6

   Kun isä kuoli, Eero Huovinen sai käsiinsä valtavan kasan kirjeitä, joista paljastui totuus äidistä – Huovinen itki, kun hän avasi niistä ensimmäiset

   Tilaajille
  7. 7

   Teslan pörssiarvo kolminkertaistui ja ylitti sadan miljardin dollarin rajan – Näin analyytikot epäilivät yhtiötä juuri ennen nousua

  8. 8

   Kampissa kaupataan niin pientä asuntoa, ettei sellaisia saa Helsinkiin enää edes rakentaa

  9. 9

   On musertavaa, että joukkueemme nimi yhdistyy nyt julkisesti kaikkeen tähän, kirjoittavat Team Uniquen entiset luistelijat

  10. 10

   Ruotsia koettelee räjäytysten aalto, ja yksi pommeista paiskasi Outi Ojan koti­oven eteiseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kampissa kaupataan niin pientä asuntoa, ettei sellaisia saa Helsinkiin enää edes rakentaa

  2. 2

   Ratkeaako ihmiskunnan kohtalo suomalaisilla keksinnöillä? Suomessa kehitetään nyt laitteita, joissa voi olla avain ilmaston kohtalon­kysymykseen

   Tilaajille
  3. 3

   Moni hinkkaa elämän pieniä yksityiskohtia täydellisiksi – Heiltä jää huomaamatta, missä aito hyvinvointi piilee

  4. 4

   Kysely hybridien omistajille paljasti hämmästyttäviä lukemia – Nyt ei tarvitse enää pohtia, ajavatko hybridiautoilijat sähköllä vai bensalla

  5. 5

   Älä katso tätä yhdessä perheesi kanssa – Hehkutettu nuortensarja Sex Education näyttää loputtomasti seksiä, ja siitä voi oikeasti oppia paljon

   Tilaajille
  6. 6

   ”Nacci” Tranbergia ja Helvetin enkeleiden johtohahmoa koskeva huumevyyhti laajenee: Nyt syytettynä myös maajoukkuetason kilpapurjehtija

  7. 7

   Puistonpenkin käsinojalla on salakavala tarkoitus: Kuvat näyttävät, kuinka maailman metropolit on suunniteltu kodittomille mahdottomiksi paikoiksi elää

  8. 8

   Kun isä kuoli, Eero Huovinen sai käsiinsä valtavan kasan kirjeitä, joista paljastui totuus äidistä – Huovinen itki, kun hän avasi niistä ensimmäiset

   Tilaajille
  9. 9

   Tutkimus: Oikomishoidon potilaat huijasivat lääkäreitä Espoossa – Jatkossa seuraamukset voivat olla kovia

   Tilaajille
  10. 10

   Taitoluisteluliitolta vuoden kilpailukiellon saanut valmentaja Mirjami Penttinen ei tyydy saamaansa tuomioon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  3. 3

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  4. 4

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  5. 5

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  6. 6

   Kampissa kaupataan niin pientä asuntoa, ettei sellaisia saa Helsinkiin enää edes rakentaa

  7. 7

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  8. 8

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  9. 9

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  10. 10

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  11. Näytä lisää