Ulkomaat

Taiwanin Kiina-kriittinen istuva presidentti julistautui vaalien voittajaksi, Tsai Ing-wenille 57 prosenttia äänistä

Kiina-myönteisen puolueen vastaehdokas myönsi jo tappionsa.

Taiwanin istuva presidentti Tsai Ing-wen on julistautunut presidentinvaalien voittajaksi. Tsai edustaa Manner-Kiinaan kriittisesti suhtautuvaa DPP-puoluetta.

”Taiwan näyttää maailmalle, miten paljon arvostamme vapaata ja demokraattista elämäntapaamme ja kansakuntaamme”, Tsai sanoi toimittajille uutistoimisto AFP:n mukaan.

Hänen päävastustajansa, Kiina-myönteisen Kuomintang-puolueen Han Kuo-yu, on myöntänyt tappionsa.

Virallisten tulosten mukaan Tsai sai äänistä 57 prosenttia, kun Hanin oli tyytyminen 39 prosenttiin, kertoo uutistoimisto AFP.

Tsaille antoi äänensä 8,2 miljoonaa asukasta. Määrä on 1,3 miljoonaa ääntä enemmän kuin edellisissä vaaleissa vuonna 2016.

Taiwanissa on noin 19 miljoonaa rekisteröitynyttä äänioikeutettua.

Tuhannet kannattajat olivat lauantai-iltana paikallista aikaa kokoontuneet ehdokkaiden tilaisuuksiin seuraamaan ääntenlaskentaa. AFP:n mukaan Hanin tilaisuudessa tunnelma oli selvästi hillitympi kuin Tsain tilaisuudessa.

Tsain valinta toiselle nelivuotiskaudelle ei ollut vielä jokin aika sitten itsestäänselvyys. DPP kärsi nöyryyttävän tappion paikallisvaaleissa vuonna 2018, minkä jälkeen Tsai luopui puolueen puheenjohtajuudesta.

Vielä kesällä näytti siltä, että Tsai, 63, häviäisi presidentinvaalit Hanille, 62. Alkusyksystä kannatuslukemat kääntyivät.

Syynä on etenkin Hongkongin tilanne, jota Tsain kampanja on käyttänyt hyväkseen.

Hongkongilaiset ovat osoittaneet mieltään Kiinan kiristyvää otetta vastaan jo puoli vuotta. Kiina ei ole suostunut hongkongilaisten demokratiavaatimuksiin, ja Hongkongin poliisi hajotti mielenosoituksia väkivalloin.

Kiinan mielestä Taiwan on osa Kiinaa. Kiinan presidentti Xi Jinping on sanonut tavoittelevansa Taiwanin yhdistämistä Kiinaan vaikka väkisin. Taiwanin mielestä se on oma, Kiinasta irrallaan oleva valtionsa, vaikka se ei olekaan julistautunut itsenäiseksi.

Tsai on esiintynyt liberaalien arvojen puolustajana, rinnastanut vaalikampanjassaan Taiwanin ja Hongkongin ja vihjannut, että Kuomingtangin johtamalla Taiwanilla voisi olla edessä Hongkongin tie.

”Tarvitsemme presidentin, joka pystyy puolustamaan vapautta ja demokratiaa”, sanoi 37-vuotias kotiäiti Vicky Hsiao AFP:lle äänestettyään Tsaita Taipeissa.

”Taiwan on itsenäinen maa, joka ei kuulu kenellekään.”

Han on puolestaan sanonut, että presidentinvaali on valinta rauhan ja kriisin välillä Kiinan-suhteissa. Hänen tunnuslauseensa on ”Taiwan turvassa, ihmiset rikkaita”.

Han on noussut parissa vuodessa rakettimaisesti tuntemattomasta paikallispoliitikosta Kaohsiungin kaupungin pormestariksi ja presidenttiehdokkaaksi.

Hanin kannattajat halusivat muutosta. Viisikymppinen myyjä Tracy Hsueh äänesti Hania. Hänen mielestään hallitus on lietsonut vihaa Kiinaa kohtaan.

”Luulen, että Han voi muuttaa Taiwanin tilanteen, ja uskon hänen lupauksiinsa parantaa taloutta ja tehdä ihmisistä rikkaita”, Hsueh sanoi AFP:lle.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Image: Sibelius-Akatemiassa seksuaalista häirintää, nöyryyttämistä sekä opettajien ja opiskelijoiden välisiä suhteita

  2. 2

   HS-analyysi: Kone menetti vuosia odotetun jätti­kaupan – Nämä syyt luultavasti aiheuttivat yllätys­ratkaisun

   Tilaajille
  3. 3

   Lasten äänet sekoittuivat ”avokonttorissa” – Tuliterä koulu tavoitteli uudenlaista ihannetta, rakentaa nyt väliseinät

  4. 4

   Moni säilyttää vihanneksia ja hedelmiä väärin, ja se voi johtaa turhaan hävikkiin – asiantuntija kertoo helpot korjausliikkeet

   Tilaajille
  5. 5

   Oodin johtaja: Päihteiden käytöstä ja huumeiden piikittämisestä on tullut arkipäiväinen ongelma

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Moni säilyttää vihanneksia ja hedelmiä väärin, ja se voi johtaa turhaan hävikkiin – asiantuntija kertoo helpot korjausliikkeet

   Tilaajille
  2. 2

   Nuorten miesten kivessyöpä yleistyy nopeasti, eikä syytä tiedetä – Lääkäri kertoo, millaisten oireiden vuoksi kannattaa mennä heti lääkäriin

  3. 3

   Katja Lahtinen tekee joka päivä ruokaa sadoille lapsille ja tienaa 2 500 euroa kuussa – Tällaisen maailman kouluruokalan keittäjä näkee

   Tilaajille
  4. 4

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  5. 5

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa 70 prosenttia suomalaisista syö liian vähän hiilihydraatteja – asiantuntija kertoo yllättävät merkit, joista tunnistat hiilarivajeen

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Huippuharpisti Emmanuel Ceysson osaa kertoa muusikoille, miten kilpailut voitetaan – Suomalaisille hän on ”ranskan­peruna”, ja syy siihen on puoliso Antti Holma

   Tilaajille
  5. 5

   Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

  6. Näytä lisää