Ulkomaat

Presidentti Trump varoitti Iranin johtoa: ”Toista rauhallisten mielen­osoittajien joukko­murhaa ei voi tulla” – Professorin mukaan Iranin hallinto on pahimmassa kriisissä vuosi­kymmeniin

Iranin pääkaupungissa tuhannet osoittivat lauantaina mieltään maan johtoa vastaan ja vaativat sitä oikeuden eteen. Presidentti Trump varoitti Irania puuttumasta mielenosoituksiin väkivaltaisesti.

Iranissa puhkesi lauantaina mielenilmauksia, joihin osallistuneet ihmiset vaativat maan johtoa vastuuseen ukrainalaisen matkustajakoneen keskiviikkoisesta alasampumisesta.

Ukrainalaisen matkustajakoneen turmassa kuoli 176 ihmistä. Heistä 82 oli Iranin kansalaisia.

Iranin pääkaupungin Teheranin kaduille kerääntyneet mielenosoittajat vaativat muun muassa maan korkeimman johtajan, ajatolla Ali Khamenein eroa, kertoo uutistoimisto Reuters.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump varoitti Irania puuttumasta mielenosoituksiin väkivaltaisesti, kuten se teki marraskuussa. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan tuolloin puhjenneissa mielenosoituksissa kuoli jopa yli 300 mielenosoittajaa, kun Iranin turvallisuusjoukot puuttuivat tilanteeseen.

”Toista rauhallisten mielenosoittajien joukkomurhaa ei voi tulla, eikä myöskään internetin sulkemista. Koko maailma katsoo”, Trump kirjoitti Twitterissä englanniksi ja persiaksi.”Iranin kauan kärsineelle kansalle: olen seissyt rinnallanne presidenttiyteni alusta lähtien, ja hallintoni tulee jatkamaan tukenanne. Seuraamme mielenosoituksianne tarkoin, ja olemme inspiroituneita rohkeudestanne”, Trump kirjoitti.

Mielenosoitukset syntyivät spontaanisti sosiaalisen median välityksellä, kertoo The New York Times -lehti (NYT). Aluksi niissä oli tarkoitus kunnioittaa lentoturman uhreja, mutta ne muuttuivat nopeasti vihaisiksi mielenilmauksiksi maan hallintoa kohtaan. NYT:n mukaan mielenosoittajia oli tuhansia.


Iranin vallankumouskaartiin yhteyksissä oleva puolivirallinen uutistoimisto Fars raportoi mielenosoittajien repineen kenraali Qassim Suleimanin kuvia. Yhdysvallat tappoi Suleimanin ohjusiskussa runsas viikko sitten.

”Kuolema valehtelijoille! Kuolema diktaattorille!” väkijoukot huusivat NYT:n mukaan. Lisäksi he kantoivat kynttilöitä ja asettivat kukkia Teheranin aukioille ja yliopistojen porteille.
Uutistoimisto Reutersin mukaan Britannian Teheranin-lähettiläs pidätettiin joksikin aikaa epäiltynä hallintoa vastustavien protestien lietsomisesta. Britannian ulkoministeri Dominic Raab totesi pidätyksen rikkovan räikeästi kansainvälistä lakia.

Sosiaalisessa mediassa levinneiden tietojen mukaan viranomaiset olisivat käyttäneet voimakeinoja mielenosoittajia vastaan. AFP:n mukaan poliisi hajotti opiskelijoista koostuneita väkijoukkoja Teheranin keskustassa.


Suuttumusta on herättänyt jopa maan hallituksen kannattajien joukossa erityisesti se, että viranomaiset antoivat matkustajakoneen putoamiseen liittyvistä tapahtumista julkisuuteen aluksi totuudenvastaisen kuvan.

Muiden muassa uutistoimisto Fars julkaisi Iranin johtajia kärkevästi arvostelevan kommentin, jossa todetaan ”puutteellisuuksien tehneen tästä tragediasta kaksin verroin katkeramman”.

”On keskeistä, että totuutta julkisuudelta viimeksi kuluneiden 72 tunnin ajan piilossa pitäneet saadaan vastuuseen, emme voi vain sivuuttaa tätä”, Fars toteaa NYT:n mukaan.

Se vaatii tutkimuksia, joiden kohteeksi otetaan niin yksittäisten ihmisten, median, poliitikkojen kuin sotilasviranomaisten toiminta.

”Jos he tiesivät totuuden ja tahallisesti kertoivat toisin tai yrittivät salata totuuden, heitä vastaan täytyy nostaa syytteet asemasta riippumatta”, uutistoimisto jatkaa.


Professori: Tunnustamisen taustalla sisäpolitiikkaa

Iranin presidentin Hassan Ruhanin poikkeuksellisen avoin tunnustus Iranin syyllistymisestä ukrainalaisen matkustajakoneen alasampumiseen oli myös sisäpolitiikkaa, sanoo Helsingin yliopiston Lähi-idän tutkimuksen professori Hannu Juusola.

Tunnustuksella Ruhani haki Juusolan mukaan tukea niiltä iranilaisilta, jotka haluavat modernia politiikkaa ja Iranin toimivan avoimella tavalla.

”Iranilaiset ovat hyvin koulutettuja, ja monet näkevät tällaisen käyttäytymisen hyvässä valossa”, Juusola sanoo.

Ruhani julkaisi lauantaina lausunnon, jonka mukaan Iran pudotti matkustajakoneen vahingossa, inhimillisen virheen takia. Hän pahoitteli tapahtunutta ja lupasi, että syylliset joutuvat oikeuden eteen.

Juusola kommentoi Iranin tapahtumia HS:lle lauantaina ennen mielenosoitusten puhkeamista Teheranissa.

Lue myös: Tämä alasampumiseen johtaneista tapahtumista tiedetään


Iranin ottama vastuu ehkäisee diplomaattisen kriisin syntyä Iranin ja muiden maiden välillä, arvioi Tukholman kansainvälisen rauhantutkimusinstituutin Siprin tutkija Tytti Erästö STT:lle.

Hänen mukaansa turma osoittaa, kuinka vaaralliseksi Yhdysvaltain ja Iranin välinen eskalaatiokierre on käynyt.

”Vaikka osapuolet pyrkivätkin välttämään täysimittaista sotaa, kumpikaan niistä ei täysin hallitse tilannetta. Sotilaalliset jännitteet lisäävät aina virhearvioinnin riskejä, mikä tässä tapauksessa johti hyvin traagisiin seurauksiin”, Erästö sanoi STT:lle.

Iranissa tunnustus sai kuitenkin aikaan paljon vihaisia reaktioita sosiaalisessa mediassa, kertoo The New York Times. Monet käyttivät lehden mukaan sanaparia ”ankarin kosto”, jollaista Iranin armeija on luvannut sen jälkeen, kun Yhdysvallat tappoi korkea-arvoisen kenraalin Qassim Suleimanin.

”Heidän piti kostaa ankarasti Amerikalle, ei omalle kansalle”, totesi toimittaja Mojtaba Fathi Twitterissä The New York Timesin mukaan.

Monet olivat raivoissaan siitä, että maan johto esitti surunvalittelunsa uhrien omaisille vasta nyt. Sitä vastoin Suleimanin hautajaisia vietettiin kansallisena surujuhlana kolme päivää.

”Tämä on kansallinen tragedia. Tapa, jolla se hoidettiin ja jolla viranomaiset ilmoittivat siitä, oli vielä traagisempi”, sanoi maltillinen pappi Ali Ansari Iranin puolivirallisen Ilna-uutistoimiston mukaan.

Iranin johto on kohdannut viime kuukausina pahimman sisäpoliittisen kriisin vuosikymmeniin. Marraskuun puolivälissä alkoivat laajat mielenosoitukset, joissa iranilaiset vastustivat ensin päätöstä nostaa bensiinin hintaa 50 prosentilla. Pian mielenosoittajat alkoivat vaatia johtoa luopumaan vallasta.

Kenraali Suleimanin kuolema ja siitä seurannut Iranin kostoisku amerikkalaiskohteisiin Irakissa näyttivät hetkeksi yhdistäneen kansaa ja vaimentaneen johdon arvostelua.

Näyttää silti edelleen todennäköiseltä, että presidentti Ruhanin johtamat maltilliset häviävät helmikuussa järjestettävät parlamenttivaalit ja ensi vuoden presidentinvaalit, ja konservatiiviset voimat vahvistuvat.

Se tarkoittaisi todennäköisesti lopullista kuoliniskua Iranin ydinsopimukselle.

Konservatiivit ovat vahvistuneet siitä lähtien, kun Yhdysvallat vetäytyi ydinsopimuksesta toukokuussa 2018. Sopimus solmittiin vuonna 2015 vuosikausien neuvottelujen jälkeen. Se on estänyt Irania kehittämästä ydinasetta. Vastineeksi sopimuksen muut osapuolet lupasivat helpottaa Iranin talouspakotteita.

Käytännössä Yhdysvaltain vetäytyminen johti siihen, että myöskään sopimuksen eurooppalaiset osapuolet eivät ole pitäneet lupauksiaan kaupankäynnin avaamisesta. Yhdysvaltain uudet talouspakotteet ovat kurjistaneet Iranin taloutta entisestään.

”Yhdysvaltain politiikka on pelannut konservatiivien pussiin”, Juusola toteaa.

Ruhani ja nykyjohto ovat edustaneet maltillista linjaa, jonka mukaan erityisesti Eurooppaan on mahdollista luoda luottamukselliset suhteet. Konservatiivit ovat nyt Juusolan mukaan tehokkaasti hyödyntäneet politiikassaan sen, että eurooppalaisetkaan eivät ole noudattaneet ydinsopimusta käytännössä.

Se on vahvistanut konservatiivien perinteistä sanomaa, että Yhdysvaltoihin ja länteen ei voi koskaan luottaa.Juusola arvioi, että monet modernisti ajattelevat iranilaiset jättävät kokonaan äänestämättä helmikuun vaaleissa. Suleimanin murhasta seurannut nationalistinen tunnelma voi puolestaan saada osan äänestämään konservatiiveja.

Sisäpoliittinen tilanne on nyt hyvin arvaamaton, hän huomauttaa. Esimerkiksi vuosien 2009 ja 2017 demokratiamielenosoituksiin verrattuna viimeaikaisille protesteille on ollut uutta, että koulutettujen ja nuorten iranilaisten lisäksi niihin on osallistunut myös köyhiä, jotka ovat perinteisesti tukeneet hallintoa.

Iranin johto on vastannut mielenosoituksiin erittäin kovilla otteilla, ja satoja mielenosoittajia on kuollut.

Juusolan mukaan on todennäköistä, että johto kiristää otettaan entisestään ja yhteiskunnallinen sorto vahvistuu.

”Regiimi on huolissaan asemastaan, joka on uhatumpi kuin ehkä vuosikymmeniin. Pitemmän päälle jännitteet ovat niin kovia, että ne tulevat varmasti uudelleen pintaan.”

Iranin tilanne on samanlainen kuin monissa muissakin Lähi-idän maissa, Juusola toteaa. Kansalaisten tyytymättömyys korruptioon on hyvin syvää. Sitä, miten tyytymättömyys purkautuu, on hänen mukaansa vaikea ennustaa.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Heikki Korpela muutti Norjaan tullakseen paremmaksi hiihtäjäksi – nyt hän on nähnyt, mihin hiihdon mahtimaan valtava menestys perustuu

  2. 2

   Pirkon ja Eliaksen nuori rakkaus roihusi vain yhden kesän, kunnes 36 vuotta myöhemmin tuli sähköposti – HS:n lukijat kertovat lomaromansseistaan

   Tilaajille
  3. 3

   Kun Harvey Weinstein saapui oikeuteen rollaattorin kanssa, epäilin sitä teatteriksi – Kaikkein vaarallisimpia ovat juuri ne kuvat, joiden taustoja emme tiedä

  4. 4

   Ei koskaan enää perjantaita töissä – Näin mainostoimisto siirtyi nelipäiväiseen työviikkoon

  5. 5

   Kun Lepakkomies astuu ovesta ja haluaa piikittää heroiinia, Jani Keto auttaa löytämään suonen – Tältä näyttää tanskalaisessa huumeidenkäyttöhuoneessa, jossa suomalainen Keto työskentelee

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Miten toimia vihamielisen ihmisen edessä? Psykoterapeutti kertoo tekniikan, joka rauhoittaa mielen uhkaavassa tilanteessa

   Tilaajille
  2. 2

   Ensin Onni, 3, yski ja sitten vaimeni – Hädän hetkellä ensimmäiset minuutit ratkaisevat, mutta juuri silloin moni hyytyy

   Tilaajille
  3. 3

   HS:n laskuri kertoo, kuulutko asuin­alueesi pieni- vai suuri­tuloisiin

  4. 4

   Helsingin pörssissä viikosta tuli heikoin sitten euro­kriisin: osakkeiden arvosta pyyhkiytyi 10 prosenttia – Yhdys­valloissa osakkeet jatkoivat laskuaan

  5. 5

   Työnantajalle suuttunut mies jätti työnsä ja ajautui liki kolmen vuoden työttömyyteen – Oikeus tuomitsi yrityksen maksamaan jättikorvaukset

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  2. 2

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  3. 3

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  4. 4

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  5. 5

   Rappukäytävään leijaili kuukausien ajan sietämätön haju – Vuokralainen tuhosi töölöläisasunnon jätteillä betoniseiniä myöten

  6. Näytä lisää