Ulkomaat

Mielenosoitukset jatkuivat Iranissa, arvostelu matkustaja­koneen pudottamisen salanneita kohtaan kiihtyy

Mellakkapoliisi vahvisti sunnuntaina läsnäoloaan Teheranissa. Mielenosoittajia kerääntyi yliopistolle ja Azadin aukiolle, kertoi uutistoimisto Reuters.

Mielenosoitukset jatkuivat sunnuntaina toista päivää Iranin pääkaupungissa Teheranissa ja maan muissa kaupungeissa.

Mellakkapoliisi vahvisti läsnäoloaan Teheranissa, kun väkijoukkoa oli kokoontunut Teheranin yliopiston edustalle huutamaan hallinnon vastaisia iskulauseita, kertoi uutistoimisto Reuters. Protesteista raportoitiin myös Azadin aukiolla sekä toisen yliopiston edustalla.

BBC:n mukaan sunnuntain mielenilmauksia vartioivat myös Iranin vallankumouskaartin edustajat sekä siviiliasuisia turvallisuusjoukkoja.

Reutersin tiedot mielenosoittajien kokoontumisesta perustuvat Twitterissä julkaistuihin tietoihin, eikä uutistoimisto ole toistaiseksi ollut paikan päällä vahvistamassa niitä.

”He valehtelevat, että vihollisemme on Yhdysvallat, vihollisemme on täällä”, mielenosoittajat huusivat yliopiston edustalla Twitterissä julkaistujen videoiden perusteella, Reuters kertoi.

Lauantai-iltana tuhannet ihmiset osoittivat mieltään eri puolilla Irania, ja poliisi ampui mielenosoittajia kohti kyynelkaasua. Mielenosoitukset alkoivat sen jälkeen, kun Iranin korkein johto ja armeija olivat myöntäneet, että Iran armeija ampui vahingossa alas ukrainalaisen matkustajakoneen.

Turmassa kuoli keskiviikkona 176 ihmistä, joista 82 oli Iranin kansalaisia. Mielenosoittajat vaativat vastuullisia eroamaan ja huusivat kuolemaa diktaattorille, jolla he tarkoittivat maan korkeinta johtajaa Ali Khameneita.

Raivoa lisäsi se, että Iranin vallankumouskaartin ilmavoimien komentaja Amir Ali Hajizadeh sanoi lauantaina kertoneensa maan johdolle alasampumisesta jo keskiviikkona.

Iranin johto kiisti kuitenkin lauantaihin asti jyrkästi epäilyt osallisuudestaan turmaan. Kiistäminen jatkui julkisuudessa vielä silloinkin, kun Kanada kertoi torstaina tiedustelutiedoista, jotka viittasivat Iranin syyllisyyteen.

Lauantaina armeija ja presidentti Hassan Ruhani lopulta myönsivät, että Iran pudotti koneen ohjuksilla, ja kutsuivat tekoa inhimilliseksi virheeksi. Ruhani ja muu valtiojohto esittivät pahoittelunsa ja osanottonsa uhrien omaisille, mutta monen iranilaisen mielestä aivan liian myöhään.

Iranin johdon arvostelu jatkui sunnuntaina sosiaalisessa mediassa ja iranilaisissa viestimissä.

”Pyytäkää anteeksi ja erotkaa”, otsikoi maltillinen Etemad-päivälehti sunnuntaisen juttunsa Reutersin mukaan. Lehden mukaan on kansan vaatimus, että kriisin hoidossa epäonnistuneiden on erottava.

Toinen maltillinen päivälehti, Jomhuri-ye Eslami, kirjoitti Reutersin mukaan pääkirjoituksessaan: ”Ne, jotka lykkäsivät lentokoneturman syyn julkaisemista ja vahingoittivat ihmisten luottamusta vallanpitäjiin, pitäisi erottaa tai heidän pitäisi erota.”

Vallanpitäjien arvostelu ei ole Iranissa tavatonta, mutta yleensä se on rajattua.

Iranin puolisotilaallinen miliisi Basij, joka toimii vallankumouskaartin alaisena, puolestaan järjesti sunnuntaina mielenosoituksen Britannian Teheranin-suurlähetystön edustalla ja vaati lähetystön sulkemista, Reuters kertoo.

AFP:n mukaan lähetystön edessä poltettiin Britannian lippu.

Britannian suurlähettiläs Rob Macaire pidätettiin lauantai-iltana, kun hän osallistui matkustajakoneen turmassa kuolleiden muistotilaisuuteen. Tilaisuus muuttui nopeasti mielenosoitukseksi vallanpitäjiä vastaan.

Macairen mukaan hän ei osallistunut mielenosoitukseen, vaan halusi kunnioittaa uhrien muistoa. Hän sanoo, että hän poistui paikalta viiden minuutin kuluttua ja että hänet pidätettiin puolen tunnin kuluttua. Brittimedian mukaan hän oli kiinni otettuna kolme tuntia.

Iranin varaulkoministeri Seyed Abbas Araghchi vahvisti sunnuntaina Twitterissä, että Macaire pidätettiin, koska hän osallistui ulkomaalaisena laittomaan mielenosoitukseen. Hänen mukaansa suurlähettiläs päästettiin vapaaksi vartin päästä, kun hän oli todistanut henkilöytensä.
Iranin ulkoministeriö on kutsunut Macairen puhutteluun.

Britannian mukaan diplomaatin pidätys rikkoi räikeästi kansainvälistä lakia. Myös EU:n ulkopoliittinen edustaja Josep Borrell arvosteli pidätystä.

Iranin johto on viime kuukausina kohdannut pahimman sisäpoliittisen kriisin vuosikymmeniin. Marraskuun puolivälissä alkoivat laajat mielenosoitukset, joissa iranilaiset vastustivat ensin päätöstä nostaa bensiinin hintaa 50 prosentilla. Pian mielenosoittajat alkoivat vaatia johtoa luopumaan vallasta.

Iranin johto on vastannut mielenosoituksiin erittäin kovilla otteilla, ja satoja mielenosoittajia on kuollut.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump varoitti sunnuntaina Irania puuttumasta mielenosoituksiin väkivaltaisesti, kuten se teki marraskuussa. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan tuolloin puhjenneissa mielenosoituksissa kuoli jopa yli 300 mielenosoittajaa.

Trump kommentoi sunnuntaina Twitterissä myös, ettei ”voisi vähempää välittää”, neuvotteleeko Iran Yhdysvaltojen kanssa vai ei.

Sisäpoliittinen tilanne Iranissa on hyvin arvaamaton, totesi Helsingin yliopiston Lähi-idän tutkimuksen professori Hannu Juusola HS:n haastattelussa ennen lauantaina puhjenneita mielenosoituksia.

Hänen mukaansa verrattuna vuosien 2009 ja 2017 demokratiamielenosoituksiin viimeaikaisille protesteille on ollut uutta, että koulutettujen ja nuorten iranilaisten lisäksi niihin on osallistunut myös köyhiä, jotka ovat perinteisesti tukeneet hallintoa.

Juusola arvioi, että viimeaikaisten tapahtumien jälkeen hallinto kiristää otteita entisestään ja yhteiskunnallinen sorto lisääntyy.

Näyttää todennäköiseltä, että presidentti Ruhanin johtamat maltilliset häviävät helmikuussa järjestettävät parlamenttivaalit ja ensi vuoden presidentinvaalit, ja konservatiiviset voimat vahvistuvat.

Konservatiivit ovat vahvistuneet siitä lähtien, kun Yhdysvallat vetäytyi Iranin ydinsopimuksesta toukokuussa 2018. Sopimus solmittiin vuonna 2015 vuosikausien neuvottelujen jälkeen.

Konservatiivien vaalivoitto tarkoittaisi todennäköisesti lopullista kuoliniskua ydinsopimukselle, jota eurooppalaiset osapuolet ovat epätoivoisesti yrittäneet pelastaa.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomalaisen urheiluvalmennuksen legenda Kalevi Tuominen on kuollut

  2. 2

   Ensimmäisiä testituloksia Ivalon koronavirusepäilyistä odotetaan vielä perjantai-iltana – tämä tilanteesta tiedetään nyt

  3. 3

   Rap-artisti Pyhimys ratkaisi matematiikan tehtävän tavalla, joka sai opettajan hämmästymään – Siitä alkoi polku, joka olisi voinut johtaa aivan toisenlaiseen elämään

   Tilaajille
  4. 4

   Deittisovellukset tietävät käyttäjistään kaiken, ja näitä tietoja janoavat vaaralliset ihmiset – HS:n selvitys paljastaa, että massiiviseen tiedonkeruuseen liittyy suuria uhkia

   Tilaajille
  5. 5

   Saamelaiset voittivat Ruotsin valtion korkeimmassa oikeudessa – Tutkija: Sopii ennakkotapaukseksi myös Suomessa

  6. 6

   Kolmevuotias poika lähestyi ”neron lukemia” älykkyystestissä, pääsi Mensan jäseneksi Britanniassa

  7. 7

   Keskiolut on poistunut keskuudestamme kaikessa hiljaisuudessa, sanoo tutkija – Oispa kaljaa -näyttelyssä voi jättää sille muistokirjoituksen

  8. 8

   Luistelututkinnan todistaja kertoo HS:lle, mitä kuulemisissa tapahtui: Mirjami Penttisen ”kohtaaminen silmästä silmään oli raskasta”

  9. 9

   The Wolf of Wall Street -elokuvassa esitetty pörssimeklari vaatii tuottajilta 300 miljoonan dollarin korvauksia – Kokee tulleensa huijatuksi

  10. 10

   Lähisuhde­väkivaltajuttujen salaamista ajanut korkea-arvoinen poliisi pahoinpiteli naisystävänsä – Helsingin poliisi erotti rikostarkastajan kuukaudeksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rap-artisti Pyhimys ratkaisi matematiikan tehtävän tavalla, joka sai opettajan hämmästymään – Siitä alkoi polku, joka olisi voinut johtaa aivan toisenlaiseen elämään

   Tilaajille
  2. 2

   Deittisovellukset tietävät käyttäjistään kaiken, ja näitä tietoja janoavat vaaralliset ihmiset – HS:n selvitys paljastaa, että massiiviseen tiedonkeruuseen liittyy suuria uhkia

   Tilaajille
  3. 3

   Katri Kulmunin ihastuttava brittienglanti loksautti leuat somessa – kysyimme kielentutkijoilta, olisiko hän ylä- vai alaluokkainen britti

  4. 4

   Ensimmäisiä testituloksia Ivalon koronavirusepäilyistä odotetaan vielä perjantai-iltana – tämä tilanteesta tiedetään nyt

  5. 5

   Suomi putoaa muiden Pohjois­maiden kelkasta syntyvyydessä, eikä selitys löydy perinteisistä syistä: ”Jokin on menossa väärään suuntaan”, sanoo ruotsalais­professori

  6. 6

   Kummitus ajoi siivoojan ulos: Helsingin ja Vantaan rajalla on tehdas, jossa kukaan ei halua olla öisin töissä

  7. 7

   Matkailupomo Kalevi Keihänen näki enemmän suomalaista örveltämistä kuin ehkä kukaan muu – Konkurssin jälkeen hän haukkui sekä miesten viinapään että naisten seksimoraalin

   Tilaajille
  8. 8

   Kun isä kuoli, Eero Huovinen sai käsiinsä valtavan kasan kirjeitä, joista paljastui totuus äidistä – Huovinen itki, kun hän avasi niistä ensimmäiset

   Tilaajille
  9. 9

   Ratkeaako ihmiskunnan kohtalo suomalaisilla keksinnöillä? Suomessa kehitetään nyt laitteita, joissa voi olla avain ilmaston kohtalon­kysymykseen

   Tilaajille
  10. 10

   Aurinko paahtoi Hakaniemessä olevan talon seinään edesmenneelle yritykselle haamumainoksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  3. 3

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  4. 4

   Kampissa kaupataan niin pientä asuntoa, ettei sellaisia saa Helsinkiin enää edes rakentaa

  5. 5

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  6. 6

   Ratkeaako ihmiskunnan kohtalo suomalaisilla keksinnöillä? Suomessa kehitetään nyt laitteita, joissa voi olla avain ilmaston kohtalon­kysymykseen

   Tilaajille
  7. 7

   Katri Kulmunin ihastuttava brittienglanti loksautti leuat somessa – kysyimme kielentutkijoilta, olisiko hän ylä- vai alaluokkainen britti

  8. 8

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  9. 9

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  10. 10

   Kun isä kuoli, Eero Huovinen sai käsiinsä valtavan kasan kirjeitä, joista paljastui totuus äidistä – Huovinen itki, kun hän avasi niistä ensimmäiset

   Tilaajille
  11. Näytä lisää