Ulkomaat

Voimakas räjähdys vaurioitti kerrostaloa pahoin viime yönä Tukholmassa, poliisin mukaan mikään ei viittaa terrorismiin

Lähes samaan aikaan Uppsalassa tapahtunut räjähdys ei poliisin mukaan näytä olevan yhteydessä Tukholman tapaukseen. Räjähdysten syistä ei ole toistaiseksi arvioita.

Ruotsissa tapahtui sunnuntain ja maanantain välisenä yönä räjähdys sekä Tukholmassa että Uppsalassa. Kukaan ei tiettävästi loukkaantunut räjähdyksissä.

Kyseessä ei näytä olevan terrorismi, poliisi kertoi Tukholman räjähdyksestä maanantaina iltapäivällä pitämässään tiedotustilaisuudessa.

”Tämä on yksi voimakkaimmista räjähdyksistä, joita läänissämme on tapahtunut”, poliisipäällikkö Erik Widstrand sanoi.

Tukholman poliisi tutkii tapausta yhdessä suojelupoliisi Säpon ja jengiväkivaltaa suitsimaan perustetun poliisin erikoisoperaatio Rimfrostin kanssa. Widstrandin mukaan yhteistyö on rutiinia tällaisissa vakavissa rikoksissa. Yhteistyötä tehdään myös Uppsalan poliisin kanssa.

Tukholman räjähdys tapahtui keskustassa Östermalmin kaupunginosassa Gyllenstiernsgatanilla sijaitsevan kerrostalon luona yhdeltä yöllä eli kahdelta Suomen aikaa. Räjähdys vaurioitti taloa pahoin.

”Uskoaksemme räjähdys tapahtui talon sisällä tai sen lähellä, mutta emme vielä tiedä tarkkaa räjähdyspaikkaa. Läheisissä autoissa on vaurioita, mutta räjähdys tuskin tapahtui niissä”, kertoi Mats Eriksson Tukholman poliisista aamulla.


Tukholman poliisin tietoon ei ole toistaiseksi tullut, että kukaan olisi loukkaantunut. Paikalle tuli useita poliisipartioita ja palomiehiä.

Kerrostalo vaurioitui pahasti räjähdyksessä varsinkin ensimmäisen kerroksen ja rappukäytävän osalta, ja talon asukkaat evakuoitiin läheiseen koulurakennukseen. Myös lähitaloista rikkoutui useita ikkunoita. Yksi auto tuhoutui täysin, ja katu täyttyi lasinsirpaleista ja autonosista.

Naapuritalon asukas kertoo heränneensä valtavaan räjähdykseen, joka helisteli ikkunoita mutta arvelleensa, että kyseessä olisi voimakas ukkonen. Sitten hän näki parvekkeeltaan räjähdyksen aiheuttamat tuhot kadulla.

”Paloautoja tuli kadulle, samoin paljon poliisiautoja ja ambulansseja. Kadulla lojui suuri metallilevy, joka olisi voinut olla ovi tai auton katto. Katuvalo sai lasinsirpaleet kiiltämään”, asukas kertoo.

Räjähdys hermostutti häntä erityisen paljon, koska samassa rakennuksessa on myös koulu.

”Jos räjähdys olisi tapahtunut pari tuntia myöhemmin”, se olisi ollut täydellinen katastrofi.

Uutistoimisto TT:n valokuvaaja Anders Wiklund heräsi räjähdykseen, vaikka asuu reilun puolentoista kilometrin päässä.

”Se oli valtava pamaus, joka kuului ympäri Tukholmaa”, hän sanoo.

Uppsalassa tapahtui voimakas räjähdys neljän aikoihin aamulla Suomen aikaa. SVT:n mukaan räjähdys sattui ravintolan ulkopuolella kaupungin keskustassa.

”Saimme ilmoituksia kovasta pamahduksesta, joka kuultiin eri puolilla Uppsalan keskustaa. Olemme löytäneet räjähdyspaikan, ja siellä on nyt useita poliiseja”, kertoi Fabian Hamnqvist poliisista TT:lle aamulla.

Kenenkään ei tiedetä loukkaantuneen, mutta rakennus ja läheiset autot vaurioituivat. Poliisi on eristänyt alueen ja tutkii räjähdyspaikkaa.

Uppsala sijaitsee noin 70 kilometriä Tukholmasta pohjoiseen. Hamnqvistin mukaan Uppsalan ja Tukholman räjähdyksillä ei tiedetä olevan yhteyttä toisiinsa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Katajanokan alta paljastui erikoinen rakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvi­kaarta, joka on kuin suoraan keski­ajalta

  2. 2

   Millaista on päiväkodissa, jossa aikuisilla on aikaa ja lapset ovat ”keskivertoa ihanampia”? HS vietti päivän Majavien seurassa Lauttasaaressa

   Tilaajille
  3. 3

   Saksan ampumisissa on kuollut ainakin 11 ihmistä, kuollut epäilty jätti Bild-lehden mukaan äärioikeistolaisen viestin

  4. 4

   Ihmiset ahdistuvat turhista asioista, sanoo professori Jyrki Korkeila – Asiantuntija kertoo, mitä on ”lillukanvarsiahdistus”

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraattien viimeöinen vaali­väittely oli brutaalia katsottavaa: Paksu lompakko ei suojellut Bloombergia kanssa­kilpailijoilta

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Osa ihmisistä kävelee ”istuma­kävelyä”, joka voi aiheuttaa kipuja niskassa asti – Fysio­terapeutti neuvoo kolme liikettä, joilla kävelystä tulee ryhdikästä ja sulavaa

   Tilaajille
  2. 2

   Mies kasasi pihalleen romua, jätettä ja jopa puolikkaita junanvaunuja – Kuvat näyttävät, miten ympäristöä turmeltiin vuosien ajan

  3. 3

   Katajanokan alta paljastui erikoinen rakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvi­kaarta, joka on kuin suoraan keski­ajalta

  4. 4

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  5. 5

   Millaista on päiväkodissa, jossa aikuisilla on aikaa ja lapset ovat ”keskivertoa ihanampia”? HS vietti päivän Majavien seurassa Lauttasaaressa

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää