Trumpin hallinnolla on yhä hankaluuksia perustella sitä, miksi Yhdysvallat päätti surmata Suleimanin – ”En nähnyt sellaista todistusaineistoa”, sanoi puolustusministeri Esper - Ulkomaat | HS.fi

Trumpin hallinnolla on yhä hankaluuksia perustella sitä, miksi Yhdysvallat päätti surmata Suleimanin – ”En nähnyt sellaista todistusaineistoa”, sanoi puolustus­ministeri Esper

Viimeisimpänä Yhdysvaltain puolustusministeri Mark Esper kertoi, että ei ole koskaan nähnyt yksityiskohtaisia todisteita siitä, että Iran suunnitteli iskuja juuri neljään Yhdysvaltain suurlähetystöön.

Presidentti Donald Trump piti Iranin tilannetta koskevan tiedotustilaisuuden Valkoisessa talossa keskiviikkona 8. tammikuuta. Puolustusministeri Mark Esper (vas.) seurasi tilaisuutta taustalla puolustusvoimien ylimmän johdon kanssa.

13.1.2020 12:53

Yhdysvaltain hallinnolla on yhä hankaluuksia esittää konkreettista tiedustelutietoa siitä, mikä teki iranilaiskomentaja Qassim Suleimanin surmasta oikeutetun.

Yhdysvallat surmasi Iranin toiseksi vaikutusvaltaisimmaksi mieheksi kuvaillun Suleimanin toissa viikon perjantaina. Se sysäsi entuudestaan huonoissa väleissä olleet maat entistä syvempään kriisiin. Suleimanin surman jälkeen Iran kosti Yhdysvalloille iskemällä viime keskiviikkona ballistisin ohjuksin kahteen Yhdysvaltain ilmatukikohtaan. Kukaan ei kuollut iskuissa.

Suleimanin tappaneelle ilmaiskulle on vaadittu perusteita ja oikeutusta kummaltakin puolelta.

Lue lisää: Trump pohti kenraali Qassim Suleimanin murhaamista useita päiviä, lopullinen päätös tehtiin presidentin kartanossa Floridassa ennen lihamureketta ja jäätelöä

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo sanoi heti Suleimanin surman jälkeen, että Iran suunnitteli ”välitöntä” iskua, joka voisi vaatia jopa satojen yhdysvaltalaisten hengen. Presidentti Donald Trump on perustellut iranilaiskomentaja Qassim Suleimanin surmaamista sillä, että Iran suunnitteli hyökkäävänsä neljään Yhdysvaltain suurlähetystöön.

Juuri näille lausunnolle on viime päivinä penätty todisteita. Yhdysvaltain hallinto ei kuitenkaan ole pystynyt esittämään konkreettista todistusaineistoa kaikkien väitteidensä tueksi.

Viimeisimpänä Yhdysvaltain puolustusministeri Mark Esper kertoi, että ei ole koskaan nähnyt yksityiskohtaisia todisteita siitä, että Iran suunnitteli iskuja juuri neljään Yhdysvaltain suurlähetystöön.

”En nähnyt sellaista [todistusaineistoa], joka olisi liittynyt neljään lähetystöön”, Esper sanoi CBS-kanavan haastattelussa.

Puolustusministeri Mark Esper (oik.) poistumassa kongressille pitämästään tilannekatsauksesta 8. tammikuuta.

Esper kuitenkin täydensi lausuntoaan sanomalla, että uskoi Iranin todella hyökkäävän suurlähetystöihin. Puolustusministeri sanoi myös, että hallinnolla oli tiedustelutietoa siitä, että Iran suunnitteli iskua Yhdysvaltain Bagdadin-lähetystöön.

Yhdysvaltalaislehti The Washington Postin mukaan Esper sanoi, että tieto jaettiin vain kahdeksan ihmisen niin sanotulle Gang of Eight -joukolle. Siihen kuuluu kongressin kahdeksan korkea-arvoista jäsentä, joille kerrotaan luottamuksellista tiedustelutietoa.

Yhdysvaltain kongressin demokraatit ja osa republikaaneista ovat kuitenkin sanoneet, ettei hallinto ole salaisissa kuulemisissaan tarjonnut tarpeeksi todistusaineistoa Iranin väitetysti suunnittelemasta ”välittömästä” hyökkäyksestä. Heidän mukaansa hallinto ei ole myöskään kuulemisissaan maininnut, että iskuja oli suunniteltu neljään lähetystöön.

”Mielestäni se on yksinkertaisesti väärin”, The Washington Post kertoo edustajainhuoneen tiedusteluvaliokunnan puheenjohtajan Adam Schiffin sanoneen.

”En muista, rehellisesti, että siinä kuulemisessa olisi ollut yksityiskohtaista keskustelua Yhdysvaltain lähetyksen pommittamisesta Bagdadissa.”

”En kuullut mitään siitä”, Utahilainen senaattori Mike Lee puolestaan sanoi sunnuntaina CNN:n haastattelussa. ”En epäile sitä [välitöntä uhkaa], mutta on turhauttavaa kuulla siitä ilman, että saa siihen liittyviä yksityiskohtia”, hän sanoi.

Edustajainhuoneen puheenjohtaja, demokraatti Nancy Pelosi sanoi ABC-kanavan haastattelussa, ettei usko hallinnon olleen rehellinen kongressille Suleimanin tappamiseen johtaneista syistä.

Iranilaiskomentaja Qassim Suleimanin surmasta on seurannut muslimimaissa laajoja Yhdysvaltojen vastaisia mielenosoituksia. Malesiassa mielenosoittajat nimittivät Trumpia murhaajaksi 7. tammikuuta pidetyssä protestissa.

Myös osa Pentagonin viranomaisista on yhdysvaltalaislehti The New York Timesin mukaan sanonut, etteivät he olleet tietoisia tiedustelutiedoista, jotka olisivat osoittaneet Iranin suunnittelevan laajamittaisia iskuja.

The New York Timesille nimettömänä puhuneet tiedusteluviranomaiset kertovat, että iskuihin ei viitannut mikään yksittäinen tiedustelutieto, vaan pikemminkin yksittäisistä tiedonmurusista muodostunut kokonaisuus. Heidän mukaansa Suleimani oli kokoamassa joukkoja Lähi-idän alueella, kuten Libanonissa, Jemenissä ja Irakissa tarkoituksenaan hyökätä Yhdysvaltojen lähetystöihin ja tukikohtiin.

Useat viranomaiset kuitenkin sanoivat, ettei heillä ollut tarpeeksi konkreettista tietoa, joka olisi osoittanut uhan todella olevan välitön.

The New York Timesin mukaan Yhdysvaltain ulkoministeriön viranomainen on sanonut yksityisesti, että Pompeo teki virheen kutsuessaan uhkaa välittömäksi, sillä lausunto oli liian tarkka verrattuna olemassa olevan tiedustelutiedon sisältöön.

Hallinnon ylemmät viranomaiset ovat sanoneet, että huoli oli aito, vaikka siitä ei ollut selkeästi viestitty julkisuuteen.

Arvostelun kohteeksi joutuneet hallinnon edustajat ovatkin sittemmin hieman pehmentäneet lausuntojaan. Viime viikon torstaina Pompeo antoi ymmärtää Fox News -kanavan haastattelussa, etteivät mahdollista iskua koskeneet tiedot olleet kovin konkreettisia.

”Emme tiedä tarkalleen milloin emmekä tiedä tarkalleen missä, mutta se oli todellista”, hän sanoi.

Myös Fox-kanavan haastattelussa sunnuntaina esiintynyt Trumpin turvallisuusneuvonantaja Robert O’Brien laimensi hieman Trumpin väitteitä välittömästä ja tarkoin määrätystä iskusta.

”Kuulkaa, on aina vaikea tietää, mitkä kohteet ovat, siitäkin huolimatta, että meillä on hienostunutta tiedustelutietoa”, O’Brien sanoi.

Kun O’Brieniltä kysyttiin NBC:n haastattelussa, miksi Yhdysvaltain Bagdadin-suurlähetystöä ei ollut varoitettu vaarasta, hän sanoi tilanteen olleen nopeasti muuttuva.

”Heti kun näytti siltä, että Yhdysvaltain suurlähetystöä vastaan kohdistui jonkinlaista toimintaa, presidentti oli päättäväinen ja rohkea toimissaan.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat