Ulkomaat

DN: Valeupseeri on huijannut Ruotsin puolustus­voimia 20 vuoden ajan, palveli suomalaisten rinnalla Afganistanissa

Upseeritodistuksensa väärentänyt mies on työskennellyt johtotehtävissä ulkomailla ja hallinnoinut sotilastiedustelun salauskoodeja.

Tukholma

Taustansa valehdellut mies on huijannut Ruotsin puolustusvoimia 20 vuoden ajan, paljasti ruotsalaislehti Dagens Nyheter (DN) maanantaina.

Nousujohteinen ura on vienyt miehen avaintehtäviin Kosovon, Afganistanin ja Malin operaatioissa sekä Ruotsin sotilastiedustelussa (Must). Kosovossa hän oli kapteeni ja Afganistanissa majuri.

Afganistanissa mies teki töitä yhdessä suomalaisten upseereiden kanssa.

Mies on väittänyt olevansa upseeri. DN:n mukaan mies ei vuonna 1999 edes aloittanut varsinaista upseerikoulutusta.

Sen sijaan hän joutui eroamaan valmistavasta koulusta, koska oli valehdellut lukioarvosanojaan. Oikeat arvosanat eivät riittäneet koulutukseen.

Opintojen tyssääminen alkuunsa ei kuitenkaan estänyt Ruotsin mittapuulla merkittävää sotilasuraa.

Mies yksinkertaisesti väärensi upseeritodistuksen. Hän varusti sen Per Carlsson -nimisen everstin allekirjoituksella. Dagens Nyheterin selvitys osoitti, että kyseisessä Enköpingin viestiyksikössä ei tuohon aikaan ollut olemassakaan tuon nimistä everstiä.

Uraansa edistääkseen mies on valehdellut myös muista asioista. Rannikkovartioston turvaluokitellun johtotehtävän hän sai vuonna 2016 valehdeltuaan, että hänellä on upseerintutkinnon lisäksi valtio-opin tutkinto ja ajokortti.

Dagens Nyheterin tutkiva toimittaja Mikael Delin kertoo HS:lle, että lehti ei paljasta miehen Afganistanissa palvelemisen ajankohtaa anonymiteetin suojaamiseksi.

Delin kuitenkin vahvistaa, että valeupseeri teki Afganistanissa töitä suomalaisten upseerien rinnalla. Hänen omassa osastossaan työskenteli yksi suomalainen.

HS tavoitti ruotsalaisen valeupseerin osastossa palvelleen suomalaisen evp-upseerin maanantai-iltana. Hän kuulee uutisesta Helsingin Sanomilta. Hänen tiedossaan ei Afganistanissa ollut, että ruotsalaisen taustassa olisi mitään poikkeavaa.

”Minulle tämä tulee täytenä yllätyksenä”, hän sanoo.

Suomi on osallistunut Afganistanin vakauttamiseen ja jälleenrakentamiseen vuodesta 2002 lähtien, sen jälkeen kun Yhdysvallat kaatoi Afganistanin talebanhallinnon.

Ruotsalaisten ja suomalaisten ponnistukset ovat keskittyneet Pohjois-Afganistaniin ja Mazar-i-Sharifin tukikohtaan.

Suomessa ei ole tiedossa vastaavia valeupseeritapauksia, sanoo Pääesikunnan henkilöstöosaston apulaisosastopäällikkö Pekka Haavikko.

”Pääesikunnassa ei ole tiedossa tapauksia, joissa joku olisi jäänyt kiinni upseerintutkinnon väärentämisestä tai muuten olisi toiminut sotilaana valheellisin taustatiedoin”, hän kirjoittaa HS:lle sähköpostivastauksessaan.

Sotilasvirkoihin nimitettäviltä edellytetään turvallisuusselvityksen tekemistä. Lisäksi kaikki valmistuneet kadettiupseerit on tallennettu Puolustusvoimien henkilöstörekisteriin, jota käytetään virkoja täytettäessä.

Haavikon mukaan paras suoja tällaisia huijauksia vastaan on kuitenkin Kadettikoulussa kootusti tehtävä upseerikoulutus ja siihen liittyvä tiivis yhteisö.

”Kadettikoulussa opiskelevat kadetit ja kadettikoulusta valmistuneet upseerit tuntevat toisensa erinomaisen hyvin.”

Myöhemmin upseerin virkauralla valmistumisvuosi ja kadettikurssilla saavutettu opintomenestys otetaan huomioon tehtäviin määräämisissä. Siksi virassa olevat upseerit tietävät hyvin toistensa valmistumisvuodet ja myös edesottamukset kursseilla.

”On täysin mahdotonta ajatella, että kukaan voisi tulla Suomessa upseerin tehtävään määrätyksi ilman että samassa organisaatiossa läheisissä tehtävissä esimiehinä ja alaisina toimii upseereita, jotka tuntevat kyseisen upseerin henkilökohtaisesti jo kadettikouluopintojen alkamisesta lähtien.”

Dagens Nyheterin valeupseeripaljastus nousi Ruotsissa yhdeksi maanantain suurimmista puheenaiheista.

Erityistä huolta on herättänyt miehen työskentely Ruotsin sotilastiedustelussa, jossa hänen vastuualueelleen kuului tietojärjestelmien kehittäminen ja tiedustelun kryptausavaimien hallinnointi.

Kryptaamisella tarkoitetaan viestien salaamista esimerkiksi ulkomaiselta tiedustelulta. Koska miehen koko ura perustuu valheelle, hän olisi saattanut pahimmassa tapauksessa olla altis painostukselle.

Tapauksen uutisarvoa kasvattaa Ruotsissa meneillään oleva Sälenin turvallisuuspoliittinen konferenssi. Sälenin tunturihotellissa Taalainmaalla järjestettävä tapahtuma on Ruotsin puolustuspolitiikan vuoden kohokohta.

Puolustusministeri Peter Hultqvist puhui tapahtumassa maanantaina iltapäivällä. Myös häneltä odotettiin vastauksia siihen, miten valeupseerin on onnistunut nousta armeijan arvoasteikossa vuodesta toiseen niin, ettei melko yksinkertaisesti tarkistettavia valheita olisi paljastettu.

”Nämä ovat vakavia tietoja, ja tutkimuksissa on mentävä pohjaan asti”, Hultiqvist sanoi Sälenissä Ruotsin yleisradiolle SVT:lle.

Ruotsin puolustusvoimat vahvistavat nyt DN:n tiedot oikeiksi. Everstiluutnantti Carl-Axel Blomdahl myöntää lehdelle, että puolustusvoimia on huijattu.

”Tässä on tapahtunut jotakin, mitä ei oikein voi selittää”, hän sanoo Dagens Nyheterille.

Erityisen kiusallinen puolustusvoimien kannalta on miehen valinta Ruotsin Malin-operaation henkilöstöpäälliköksi vuonna 2019.

Miestä pyydettiin tehtävään varta vasten, vaikka hän oli jo jäänyt kiinni osasta valheita rannikkovartiostossa. Mies joutui jättämään tehtävänsä siellä. Dagens Nyheterin mukaan rannikkovartio kertoi miehen epäselvästä taustasta puolustusvoimille, suojelupoliisille ja hallitukselle.

Siitä huolimatta mies valittiin yhteen Malin YK-operaation tärkeimmistä tehtävistä. Nykyään mies saa yhä palkkaa tästä työstä. Hänet on kuitenkin vapautettu työtehtävistään.


Mies kommentoi löydöksiä Dagens Nyheterille sähköpostitse. Hän ohittaa kysymyksen upseeritutkinnosta mutta vakuuttaa, ettei ole saanut taustansa väärentämisessä apua ja että ”mikään ulkomainen viranomainen tai toimija” ei ole pyytänyt häneltä tietoja.

Kun Dagens Nyheter kertoi viime vuoden lopulla miehen paljastumisesta rannikkovartiostossa, hän tunnusti antaneensa vääriä tietoja ja toimineensa niin ennenkin. Tuolloin kyse oli valtio-opin tutkinnon ja ajokortin keksimisestä, mutta upseeritodistuksen väärentäminen ei vielä tuolloin ollut esillä.

”Kyllä, olen tehnyt niin useita kertoja”, mies sanoi tuolloin.

”Vastaus on, että en tiedä, kuinka monta kertaa olen tehnyt niin tai mikä oli ensimmäinen kerta.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomen myydyin punaviini vaihtui vuosien jälkeen – Sen hyvä hinta-laatusuhde yllätti asiantuntijankin

  2. 2

   844 000 suomalaista harkitsee ”vakavasti” maalle muuttamista. Älkää muuttako

  3. 3

   Isisin uuden johtajan oikea henkilöllisyys selvisi: ”Professorilla” on yliopisto­tutkinto ja järjestön johto­hahmoksi harvinainen tausta, kertoo The Guardian

  4. 4

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  5. 5

   Radiojuontaja joutuu ottamaan Pukki-tatuoinnin takapuoleensa, löysi kuitenkin lupauksestaan porsaanreiän

  6. 6

   Osalla ihmisistä lihakset eivät kasva kuntosalilla, osalla ne kasvavat hämmästyttävän hyvin: ”On vain yksi keino selvittää, mihin ryhmään itse kuuluu”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  7. 7

   Lähtöisin lepakoista ja lähellä sarsia: Tällainen on Kiinassa leviävä koronavirus

  8. 8

   Vähentääkö biopolttoaineen tankkaaminen liikenteen päästöjä? Kannattaako bensa-auto ajaa loppuun? HS etsi vastaukset kysymyksiin autoilun ilmasto­vaikutuksista

  9. 9

   Suomi mainittu! Pääministeri Sanna Marin haastateltiin Time-lehteen, jossa halusi poseerata kuin miehet – kiinnitti huomiota tapaan kuvata naisia

  10. 10

   Suosituimpien lihankorvikkeiden terveellisyydessä on isoja eroja – Ravitsemusterapeutti kertoo, mihin kannattaa kiinnittää huomiota

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  2. 2

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  3. 3

   Suomi mainittu! Pääministeri Sanna Marin haastateltiin Time-lehteen, jossa halusi poseerata kuin miehet – kiinnitti huomiota tapaan kuvata naisia

  4. 4

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläisseura vapautti Team Uniquen muodostelmaluistelun päävalmentajan tehtävistään toistaiseksi: ”Olemme järkyttyneitä”

  6. 6

   Verkossa yllytetään tekemään lastensuojelu­ilmoituksia rasismin vastustajasta – tämä perättömästä ilmoituksesta seuraa

  7. 7

   Auto teki hätäjarrutuksen Tomi Lamminperän 3-vuotiaan pojan eteen: Nyt isä vaatii kävelyteillä kaahailtavaa ”rallia” kuriin Martinlaaksossa

  8. 8

   The New York Times nimesi poikkeuksellisesti kaksi suosikkiaan Yhdysvaltain presidentiksi, ja tällä kertaa lehden valinnalla voi olla tavallista suurempi merkitys

  9. 9

   Vähentääkö biopolttoaineen tankkaaminen liikenteen päästöjä? Kannattaako bensa-auto ajaa loppuun? HS etsi vastaukset kysymyksiin autoilun ilmasto­vaikutuksista

  10. 10

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  4. 4

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  5. 5

   Töölöön valmistui pari vuotta sitten 30 000 neliön pysäköinti­luolasto, mutta nyt se seisoo tyhjänä

  6. 6

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  7. 7

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  8. 8

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  9. 9

   Laiskuutta ei ole olemassakaan, sanoo amerikkalaisprofessori – Suomalaispsykologi on samaa mieltä ja listaa todelliset syyt laiskuuden takana

   Tilaajille
  10. 10

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  11. Näytä lisää