Kuninkaallinen kriisikokous

Brittikuninkaalliset kokoontuivat maanantaina ennennäkemättömään hätäkokoukseen puimaan Sussexin herttuaparin tilannetta. Meghanin harteille on vieritetty brittimediassa koko monarkian kriisi.

Julkaistu: , Päivitetty:

”Lähtölaskenta kaaokseen”, kuului brittiläisen iltapäivälehden The Daily Mailin kansiotsikko hovin kriisikokouksen alla.

Maanantaina Sandringhamin kartanossa Norfolkissa pidettiin erityinen tapaaminen, johon osallistuivat ainakin kuningatar Elisabet sekä prinssit Charles, William ja Harry. Herttuatar Meghankin oli läsnä – tosin puhelimitse Kanadasta käsin.

Hätäkokouksessa tarkoitus oli sopia, miten Sussexin herttuaparin eli Harryn ja Meghanin irtautuminen brittihovin sisäpiiristä käytännössä hoidetaan. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun muut kuninkaalliset tapasivat prinssi Harryn sitten herttuaparin yllätysilmoituksen.

Kuningatar Elisabet julkaisi Suomen aikaa kello seitsemältä illalla tiiviin lausunnon, jonka mukaan hovi tukee täysin Harrya ja Meghania heidän pyrkimyksessään aloittaa uusi elämä oman perheensä piirissä.

”Vaikka olisimme mieluummin halunneet heidän pysyvän täysipäiväisinä kuninkaallisen perheen jäseninä, kunnioitamme ja ymmärrämme heidän toivettaan elää itsenäisempää elämää perheenä ja samalla pysyä arvostettuna osana omaa perhettäni”, kuningatar toteaa lausunnossa.


Lausunnon mukaan Harry ja Meghan ovat tehneet selväksi, etteivät he halua uudessa elämässään olla riippuvaisia julkisesta rahoituksesta. Kuningattaren mukaan siirtymäkauden aikana pariskunta elää sekä Kanadassa että Britanniassa.

”Perheellämme on vielä monimutkaisia asioita ratkaistavanaan, ja tarvitaan vielä jatkotyöstämistä, mutta olen pyytänyt lopullisia päätöksiä lähipäivinä.”
The Daily Mailin maalaaman kaaoksen sijaan brittihovissa on vallinnut viime päivinä kylmän käytännönläheinen tunnelma.

Kuningatar haluaa, että kiusallinen tilanne saadaan ratkaistua mahdollisimman pian, The Guardian kertoo. Kuningasperheen jäsenet ovat pähkäilleet tahoillaan avustajiensa kanssa ehdotuksia koko viikonlopun.

Jotkut brittilehdet väittävät jopa, että Sussexin herttuapari olisi uhannut antaa televisiossa paljastushaastattelun, jos mieluista kompromissia ei synny.

Maanantain kokouksessa tuskin saatiin puitua kaikkea.


On kulunut viisi päivää siitä, kun Harry ja Meghan vavisuttivat Britanniaa – tai ainakin brittiläisiä iltapäivälehtiä – uutisellaan.

He kertoivat irtautuvansa hovin sisäpiiristä ja pyrkivänsä kohti ”taloudellista itsenäisyyttä”.

Vaikka pari oli kertonut suunnitelmistaan kuningashuoneelle jo ennen joulua, asian pikainen julkistus tuli puskista ilmeisesti jopa kuningatar Elisabetille.

Buckinghamin palatsi vastasi uutiseen viileän oloisella tiedotteella:

”Keskustelut Sussexin herttuan ja herttuattaren kanssa ovat alkuvaiheessa. Ymmärrämme heidän halunsa valita erilainen lähestymistapa, mutta nämä ovat monimutkaisia asioita, joiden käsittely vie aikaa.”

Lue myös kirjeenvaihtajan analyysi: Harryn ja Meghanin pako Britanniasta kyseenalaistaa koko monarkianSandringhamin huippukokoukseksi kutsutussa tapaamisessa asialistalla ovat ainakin Sussexien raha-asiat, tittelit, asumisjärjestelyt, turvamiehet ja matkailu.

Meghan ja Harry ovat julkaisseet verkkosivuston, joka antoi osviittaa heidän toiveistaan neuvotteluissa.

He esimerkiksi vaikuttavat haluavansa jatkossakin raha-avustusta prinssi Charlesilta. Tätä nykyä 95 prosenttia heidän tuloistaan koostuu Charlesilta saatavasta rahasta.

Sussexit haluavat kuitenkin luopua valtiolta saatavasta apurahasta (Sovereign Grant), joka on viisi prosenttia heidän kokonaistuloistaan. Rahaston säännöt nimittäin estävät palkkatöiden tekemisen.

Sandringhamissa tapetilla olivat ennakkotietojen mukaan myös asumisjärjestelyt. Harry ja Meghan ovat ilmaisseet halukkuutensa pitää nykyisen kotinsa eli Frogmore Cottagen Windsorin linnan yhteydessä.

Kartanossa neuvoteltiin lisäksi luultavasti Sussexien viime toukokuussa syntyneen pojan, Archien, asumisesta ja kasvatuksesta. Jakaako hänkin aikansa Britannian ja Pohjois-Amerikan välillä kuten hänen vanhempansa aikovat?

Pariskunnan tittelikysymyskin täytyy selvittää. Verkkosivujensa perusteella Harry ja Meghan haluavat, että heitä kutsutaan jatkossakin herttuaksi ja herttuattareksi.


Meghan ja Harry haluavat olla taloudellisesti itsenäisiä, mutta vielä ei tiedetä, mitä se käytännössä tarkoittaa.

Vihiä saatiin jo kesäkuussa, kun he hakivat tavaramerkkiä nimelle Sussex Royal eli Sussexin kuninkaalliset.

Hakemus kattoi nimen käytön esimerkiksi kirjoissa, hyväntekeväisyyskampanjoissa, t-paidoissa ja hyväntekeväisyyteen liittyvässä konsultoinnissa.

Voikin olla, että Harry ja Meghan suunnittelevat ansaitsevansa elantoa elämäkerroilla ja puhujankeikoilla. Esikuvana voi myös olla Meghanin entisessä elämässään pyörittämä lifestyle-verkkosivusto The Tig, jossa jaettiin erilaisia hyvinvointivinkkejä ja mainostettiin tuotteita ja palveluita.

Osviittaa voi antaa myös sopimus, jonka Meghanin kerrotaan tehneen animaatioyhtiö Disneyn kanssa. Brittilehtien mukaan Meghan on antanut luvan käyttää ääntään yhtiön tuotannossa.

Palkkaa herttuatar ei kuitenkaan ilmeisesti Disney-diilistään halua, vaan hän pyytää yhtiötä lahjoittamaan rahaa norsujen suojeluohjelmaan.


Meghanin ja Harryn päätökseen irtautua hovin ytimestä vaikutti mitä ilmeisimmin pariskunnan armoton kohtelu brittimediassa. Harry on verrannut Meghanin osakseen saamaa arvostelua prinsessa Dianan kohteluun.

Herttuaparin ilmoituksen jälkeen ryöpytys on vain yltynyt.

Pariskunnan suunnitelma nimettiin brexitin innoittamana megxitiksi, ja Meghanin syyksi on vieritetty koko brittimonarkian kriisi. Häntä syytetään myös Harryn ja tämän veljen Williamin viilentyneiksi väitetyistä väleistä.

Herttuatarta aiemminkin ahkerasti arvostellut tv-persoona Piers Morgan vihjasi Twitterissä, että Meghan tuhoaa kaiken mihin koskee.

”Hän hylkäsi perheensä, hylkäsi isänsä, hylkäsi suuren osan vanhoista ystävistään, erotti Harryn Williamista ja on nyt erottanut Harryn kuningasperheestä”, Morgan kirjoitti.

Harry ja Willian vastasivat kuitenkin brittilehdissä kiertäviin huhuihin maanantaina toteamalla, että ne ovat valetta. He kutsuivat tiedotteessaan uutisointia ”loukkaavaksi” ja ”vahingolliseksi”.


Britit ovat moittineet myös herttuaparin aiheuttamia kustannuksia.

Esimerkiksi parin häiden turvajärjestelyihin kului arviolta 30 miljoonaa puntaa veronmaksajien rahaa, The New York Times kertoo. Heidän kotinsa remontti puolestaan maksoi 2,4 miljoonaa puntaa.

Toisaalta Sussexit ovat myös tuoneet Britannialle rahaa.

Konsulttiyhtiö Brand Financen arvion mukaan heidän häänsä vauhdittivat Britannian kansantaloutta miljardilla punnalla. Ulkomaiset turistit esimerkiksi käyttivät 300 miljoonaa majoittuakseen Britanniassa häiden aikaan ja ostivat 50 miljoonalla häiden oheistuotteita.

Sen jälkeen pariskunnan hyväntekeväisyysprojektit ovat antaneet lisäpotkua esimerkiksi tavarataloketju Marks & Spencerille, jonka kanssa Meghan teki vaatemalliston.

Moni ulkomainen lehti ihmettelee, miksi mikään, mitä herttuapari tekee, ei riitä.

Ensin Meghania syytettiin siitä, että hän tunkeutuu hovin sisäpiiriin. Nyt häntä häpäistään siitä, että hän haluaa ulos.

Herttuattaren kohtelua on selitetty monessa yhteydessä hänen ihonvärillään.

”Heti alusta asti oli selvää, ettei tämä pääty hyvin”, sosiologian professori Kehinde Andrews Birminghamin yliopistosta sanoo CNN:lle.

”Britannian kuningasperhe on yksi maailman tärkeimmistä valkoisuuden symboleista. Häntä ei olisi koskaan hyväksytty täysin.”

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Onko koronavirus lähestymässä käänne­kohtaansa? Suomalais­professori uskoo tämän viikon olevan ratkaiseva

  2. 2

   Hotelli Tornin 11. kerroksessa oli huone, jonne asiakkailla ei ollut asiaa – Sinne piilotettua kätköä suojeltiin salaisella hälytysnapilla

  3. 3

   Asiakas meni 50 euron hammas­tarkastukseen ja sai liki 200 euron laskun – Hammas­lääkäri­asemien toiminta poikii valituksia

   Tilaajille
  4. 4

   Diplomi-insinööri Sonja Heikkilä yllyttää luopumaan yksityisautoista ja ennustaa, mitä Helsingin liikenteeseen seuraavaksi tupsahtaa

  5. 5

   Helsinkiläinen demaripoliitikko saa syytteen petoksesta: ”En tiedä asiasta mitään”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläinen demaripoliitikko saa syytteen petoksesta: ”En tiedä asiasta mitään”

  2. 2

   Tällainen on dash-ruokavalio, joka edistää terveyttä monipuolisesti – Sitä voi suositella ”ihan kaikille”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  3. 3

   Jasper Pääkkönen näytteli pääroolia 22 miljoonaa euroa maksaneessa tv-sarjan pilotissa, jota kukaan ei tule näkemään: ”Tuntuu raadolliselta ja rajulta”

   Tilaajille
  4. 4

   Peter Nygård päätti hiljaisuutensa raiskausväitteistä

  5. 5

   Koronavirus vaati Italiassa seitsemännen kuolon­uhrin, tartunnan saaneita yli 200 – Milanolais­hotellin virkailija HS:lle: ”Nyt lähtee yli 200 euron huone kahdeksalla­kympillä”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  5. 5

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  6. Näytä lisää