Ulkomaat

Mustat laatikot kertovat viime hetkistä Iranin pudottamassa matkustaja­koneessa, mutta vain harva valtio osaa tulkita vahingoittuneen laatikon tietoja

Mustia laatikkoja olennaisempaa tietoa voi löytyä onnettomuuspaikalta, sanoo Suomen johtava ilmailuonnettomuuksien tutkija Janne Kotiranta. On Iranin päätettävissä, mitä tutkinnan tuloksista kerrotaan.

Miten on mahdollista sekoittaa toisiinsa vakioreittiä pitkin nouseva Boeing 737 -matkustajakone ja risteilyohjus? Tätä on mietitty sen jälkeen, kun Iran tunnusti tuhonneensa viime keskiviikkona ukrainalaisen matkustajakoneen ilmatorjuntaohjuksella. Turmassa kuoli 176 ihmistä.

Iran on kertonut koneen pudottamisen olleen vahinko. Sen mukaan yksittäinen sotilas luuli lentokonetta ohjukseksi ja teki päätöksen ilmatorjuntaohjuksen lähettämistä vain sekunneissa. Lisäksi hän teki päätöksen yksin, koska radioliikennettä häirittiin. Sitä ei ole kerrottu, mitä tahoa Iran epäili radioliikenteensä häirinnästä samana yönä, jona Iran ampui useita ohjuksia Yhdysvaltain Irakissa sijaitseviin tukikohtiin.

Lue lisää: Iranin vallankumouskaarti: Matkustajakonetta luultiin risteilyohjukseksi – Tämä alasampumiseen johtaneista tapahtumista tiedetään

Iran hallitus kiisti maanantaina peitelleensä tietoja turmasta ja vakuutti uutistoimisto AFP:n mukaan, että joissakin kuvissa nähdyistä kauhakuormaajista huolimatta onnettomuuspaikkaan ei ole koskettu.

”Emme ole siirtäneet koneen hylkyä, muuttaneet asetelmaa, siirrelleet ilmapuolustusjärjestelmiä tai muuttaneet tutkatietoja”, Iranin vallankumouskaartin komentaja Hossein Salami sanoi Iranin parlamentille sunnuntaina.

Varmempaan tietoon turmasta on teknisesti kaksi väylää: onnettomuuspaikan tutkinta ja koneen mustat laatikot, jotka ovat osittain vahingoittuneet. Vahingoittuneenakin laatikko voi sisältää olennaista tietoa.


”Jos on fyysisesti jokin rusinan näköinen laatikko, niin jotain on varmaan tallessa”, sanoo ilmailuonnettomuuksien johtava tutkija Janne Kotiranta Onnettomuustutkintakeskuksesta.

Lentokoneen kaksi oranssinväristä ”mustaa” laatikkoa sisältävät kaksi tallenninta, joista toinen säilöö ohjaamossa käydyt keskustelut ja toinen koneen ja lennon teknisiä tietoja: ”nopeutta, suuntaa, ohjaimien asentoa”, Kotiranta luettelee.

”Se kertoo, missä oltiin milläkin hetkellä.”

Irti saatavan tiedon määrä riippuu siitä, miten pahasti ja missä vaiheessa tallennin on vahingoittunut. Periaatteessa tietoa voi olla aina koneen maahan osumiseen asti, joten laatikot voivat kertoa senkin, mistä suunnasta ohjus tuli.


Ehjästä laatikosta tiedot saataisiin ulos melkein kotikoneen tasoisella laitteistolla, mutta vahingoittuneiden laatikoiden tutkiminen voi viedä kuukausia. Sitä ei Kotirannan mukaan voi tehdä Iranissa.

”Sellaisia laboratorioita, joissa on asiantuntemusta, ei ole maapallolla kovin monessa paikassa. Ranska, Saksa, Englanti ja Yhdysvallat tulee kylmiltään mieleen.”

Näistä maista ainakin Ranskan onnettomuustutkinta on mukana Teheranin turman selvittelyissä.
Ranskan onnettomuustutkinnan mukaan työ tehdään Ukrainassa, ja kaikesta tiedottamisesta vastaa Iran. Lisäksi mukana ovat ainakin onnettomuuskoneen kotimaa Ukraina sekä Kanada. Onnettomuudessa kuoli 57 Kanadan kansalaista.

Teheraniin on lähtenyt 45 ukrainalaista tutkijaa, ja Iran on myöntänyt viisumit ainakin 11 kanadalaistutkijalle. Osa heistä lensi paikalle lauantaina ja viimeisetkin ehtivät Teheraniin tiistaiksi, Kanadan ulkoministeri Francois-Philippe Champagne kertoi sunnuntaina uutistoimisto Reutersin mukaan.

Kanadan onnettomuustutkinnan mukaan sen toinen tiimi osallistuu mustien laatikoiden tutkintaan, kunhan ensin varmistuu se, missä ja milloin niiden tutkinta alkaa.

Myös Yhdysvallat on kutsuttu tutkintaan, AFP kertoo.Kotirannan mukaan mustien laatikoiden tallenteet eivät kuitenkaan ole niin olennaisia nyt, kun Iran on tunnustanut ampuneensa koneen alas. Merkittävää tietoa voidaan saada myös onnettomuuspaikasta ja koneen jäänteistä.

”Sillä tavalla tämä on aika lailla verrannollinen malesialaisen koneen turmaan Ukrainan yllä”, Kotiranta sanoo ja viittaa venäläisen Buk-ilmatorjuntaohjuksen heinäkuussa 2014 pudottamaan matkustajakoneeseen.

Ukrainassa paikkatutkinnassa selvisi, että taistelukärki oli räjähtänyt noin neljän metrin päässä malesialaiskoneen nokasta. Hylyn vasemmalta puolelta löytyi satoja reikiä. Musta laatikko tallensi räjähdyksestä 20 millisekunnin mittaisen äänen. Siihen asti ohjaamossa oli juteltu vain tavalliseen tapaan.


Malesialaiskoneen tapauksessa kärki räjähti koneen vieressä, ja sirpaleet lisäsivät räjähdyksen tuhovaikutusta. Niin epäillään tapahtuneen myös Iranissa.

”On varmasti mielenkiintoista, ehtikö miehistö reagoida mitenkään ja yritettiinkö tehdä mitään toimenpiteitä. Oliko yritystä päästä maan kamaralle vai oliko se sillä siisti”, Kotiranta sanoo.

Kaikki tieto tapauksen tutkinnasta on Iranin peukalon alla, koska turma tapahtui sen ilmatilassa. Sen lisäksi tietoihin on oikeus koneen rekisterivaltiolla eli Ukrainalla ja yleensä koneen valmistajavaltiolla eli Iranissa ammutun Boeingin tapauksessa Yhdysvalloilla.

”Mutta Iran vetää ja päättää, mitä kertoo eteenpäin. Kaikki tutkintaryhmän sisäiset tiedot ovat sinänsä kaikille julkisia, eikä niitä pitäisi ainakaan tutkinnan johtajavaltion pimittää. On tämä tietysti mielenkiintoinen tarina poliittisesti, kun on jännitteitä, mutta niiden ei pitäisi antaa vaikuttaa.”Iranin mukaan koneen pudottaminen johtuu inhimillisestä virheestä. Kotiranta ei ota kantaa siihen, miten sellaisen virheen voi tehdä.

”Onko se sitten ollut todella inhimillinen virhe vai ei, niin sen sitten varmaan tutkinta selvittää.”

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Italialainen yöelämäntutkija käy ydinkeskustassa, Triplassa, Sörnäisissä ja Kontulassa, ja löytää yhden aidon ja monikulttuurisen paikan

   Tilaajille
  2. 2

   Nelivuotias Michael Bornstein selvisi Auschwitzista opettelemalla olemaan näkymätön – Maanantaina hän palaa sinne peloistaan huolimatta

   Tilaajille
  3. 3

   Kim Jong-unin täti palasi julkisuuteen kuusi vuotta miehensä teloituksen jälkeen – ”Tämä muistuttaa, miten outo ja julma Pohjois-Korea on”

  4. 4

   Jyväskylässä valmistellaan historiallista kauppaa vesihuollon yksityistämiseksi, avaus on herättänyt laajasti huolta

  5. 5

   Lentoasemalle rynnii joka päivä puolipaniikissa olevia matkustajia: Heitä odottaa passipisteen pelastava enkeli Reetta Jurvanen

  6. 6

   Kuka päätti, että koulut ovat nyt ”avoimia oppimisympäristöjä” eikä luokkia ja seiniä enää tarvita?

   Tilaajille
  7. 7

   Espanjan laitaoikeisto haluaa vanhemmille oikeuden kieltää seksivalistuksen, koska se ”lisää kiinnostusta homo­seksuaalisuuteen”

  8. 8

   Vantaalaisnainen vertaa viruksen takia eristettyä Wuhania kauhu­elokuvaan: ”En uskalla astua hissiin päästäkseni ulos”

  9. 9

   Arkinen keitetty kananmuna muuttuu uskomattoman makuiseksi, kun sen marinoi yksinkertaisilla aineksilla

  10. 10

   Vuonna 1938 Suomi käännytti laivallisen Hitlerin vainoja paenneita juutalaisia takaisin natsi-Saksaan – Pauli Riihilahti päätti eläkepäivillään selvittää, mitä heille todella tapahtui

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nelivuotias Michael Bornstein selvisi Auschwitzista opettelemalla olemaan näkymätön – Maanantaina hän palaa sinne peloistaan huolimatta

   Tilaajille
  2. 2

   Italialainen yöelämäntutkija käy ydinkeskustassa, Triplassa, Sörnäisissä ja Kontulassa, ja löytää yhden aidon ja monikulttuurisen paikan

   Tilaajille
  3. 3

   Salamurha, jäätelöä ja Rick, jolla on ydinase – Tällainen on Donald Trumpin hämmentävä palatsi, jossa presidentti kestitsee valtiovieraita ja laukaisee ohjuksia

   Tilaajille
  4. 4

   Arkinen keitetty kananmuna muuttuu uskomattoman makuiseksi, kun sen marinoi yksinkertaisilla aineksilla

  5. 5

   Kuka päätti, että koulut ovat nyt ”avoimia oppimisympäristöjä” eikä luokkia ja seiniä enää tarvita?

   Tilaajille
  6. 6

   Naisten seksilelumarkkinoille tuli hittilaite, joka muutti kaiken – se kertoo suomalaisten seksielämän käänteestä

   Tilaajille
  7. 7

   Valvontaviraston suomalais­asiantuntija HS:lle: Koronaviruksesta saatu lisätietoja – ”Kyse kohtuullisen vakavasta taudista”

  8. 8

   Lasse Lempainen pelastaa miljoonien eurojen urheilu-uria: ”Siinä vaiheessa kun puukko viiltää, suljen kaiken muun pois”

   Tilaajille
  9. 9

   Ugandalainen ilmastoaktivisti rajattiin ulos uutiskuvasta, jossa hän poseeraa Greta Thunbergin ja kolmen muun valkoihoisen kanssa – Syyttää uutistoimistoa rasismista

  10. 10

   Yleinen harhaluulo ajokortista on saanut suomalaiset hankkimaan ennätys­määrän henkilö­kortteja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  3. 3

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  4. 4

   Salamurha, jäätelöä ja Rick, jolla on ydinase – Tällainen on Donald Trumpin hämmentävä palatsi, jossa presidentti kestitsee valtiovieraita ja laukaisee ohjuksia

   Tilaajille
  5. 5

   Kampissa kaupataan niin pientä asuntoa, ettei sellaisia saa Helsinkiin enää edes rakentaa

  6. 6

   Katri Kulmunin ihastuttava brittienglanti loksautti leuat somessa – kysyimme kielentutkijoilta, olisiko hän ylä- vai alaluokkainen britti

  7. 7

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  8. 8

   Ratkeaako ihmiskunnan kohtalo suomalaisilla keksinnöillä? Suomessa kehitetään nyt laitteita, joissa voi olla avain ilmaston kohtalon­kysymykseen

   Tilaajille
  9. 9

   Deittisovellukset tietävät käyttäjistään kaiken, ja näitä tietoja janoavat vaaralliset ihmiset – HS:n selvitys paljastaa, että massiiviseen tiedonkeruuseen liittyy suuria uhkia

   Tilaajille
  10. 10

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  11. Näytä lisää