Ulkomaat

HS-analyysi: Kansan kiukku ei helposti horjuta Iranin korkeinta johtajaa, sillä hänen ylivaltansa on taattu monella tapaa

Ali Khamenein valta-asema on kirjattu monen mutkan kautta Iranin perustuslakiin ja valtarakenteisiin.

Iranissa on viime ajat kuohunut monella tavalla, sisäpolitiikassa ja kansainvälisissä suhteissa. Viime viikolla vyöryneet tapahtumat ovat keikauttaneet nopeasti ja moneen suuntaan arvioita siitä, miten maan vihanpito Yhdysvaltain kanssa on vaikuttanut iranilaisten vallanpitäjien suosioon.

Joissakin mielenosoituksissa on ilmeisesti huudettu jopa ”kuolemaa diktaattorille”, millä olisi viitattu maan ylimpään vallankäyttäjään Ali Khameneihin.

Suuttumus kumpuaa siitä, että Iran panttasi päivien ajan tietoa ohjusiskusta, joka tuhosi ukrainalaisen matkustajakoneen. Koneessa oli yhteensä 82 Iranin kansalaisia. Ennestäänkin iranilaisia on raastanut huono taloustilanne, jota Yhdysvaltain pakotteet ovat vaikeuttaneet.

Joidenkin kansalaisten suuttumuksesta on kuitenkin pitkä matka siihen, että Khamenein asema olisi uhattuna. Hänen tittelinsä maan valtahierarkiassa on enemmän kuin osuva: korkein johtaja.

Nopea kurkkaus Iranin perustuslain epäviralliseen käännökseen kertoo, kuinka kaikki valta palaa tavalla tai toisella korkeimman johtajan käsiin. Näin siitä huolimatta, että Iranissa on myös vaaleilla valittavia poliittisia päättäjiä ja jopa Khamenein erottamiseen periaatteessa pystyvä elin.

Khamenei esimerkiksi nimittää erilaisten valtaa käyttävien neuvostojen jäseniä ja asevoimien johdon, hän päättää sodasta ja rauhasta, ja hän voi panna alulle presidentin erottamisen. Hän päättää epäsuorasti, kuka voi pyrkiä presidentiksi.

Esimerkiksi vuoden 2017 vaalien alla entinen kahden kauden presidentti ja kovan linjan haukkana tunnettu Mahmud Ahmadinejad olisi halunnut jälleen valtaan, mutta hänen ehdokkuutensa esti vaalien kannalta tärkeä valvojien neuvosto. Sillä on kaksitoista jäsentä, joista kuusi on korkeimman johtajan eli Khamenein valitsemia.

Samalla valvojien neuvosto päätti evätä vaalikelpoisuuden yhteensä yli 1 600 muultakin presidentin virasta haaveilleelta. Heistä 137 oli naisia – kaikki naisehdokkaat hylättiin.

Presidenttiehdokkaaksi kelpasi kuitenkin Hassan Ruhani, joka voitti sitten itselleen toisen kauden presidenttinä. Hän on luvannut muun muassa parantaa naisten asemaa, mutta kuten vuoden 2017 vaalitkin osoittivat, matkaa on ja se on mutkainen.

”Korkein johtaja käyttää Iranin poliittisessa järjestelmässä sekä teoriassa että käytännössä ylintä valtaa”, sanoo Helsingin yliopiston Lähi-idän-tutkimuksen professori Hannu Juusola.Juusola kertoo, että valta on Iranissa jaettu kahteen päähaaraan. Ykköshaara kuuluu uskonnollista ja maallista valtaa ylimpänä käyttävälle Khameneille, ja sen alapuolella on demokratiasta muistuttava prosessi vaaleineen, presidentteineen ja parlamentteineen.

Ylimmän vallankäyttäjän jälkeen todelliset valtasuhteet ovat epäselvät, vaikka muodollisesti presidentti onkin toiseksi tärkein päätöksentekijä, Juusola sanoo.


Esimerkiksi Yhdysvaltain äskettäin surmaamaa Quds-joukkojen komentajaa Qassim Suleimania pidettiin Iranin toiseksi tärkeimpänä vallankäyttäjänä, vaikkei hänen paikkansa hierarkiassa sellaisesta suoraan kertonutkaan.

Iranissa on asevoimat, jossa vuoden 1979 vallankumouksen ja teokratian perintöä suojelee oma haaransa nimeltä vallankumouskaarti. Sen sisällä taas vaikuttaa ulkomaiseen tiedusteluun ja operaatioihin keskittyvä eliittihaara Quds, jota Suleimani johti.

Jotkut ovat verranneet Qudsia Yhdysvaltain keskustiedustelupalveluun CIA:han. Tällaisessa vertailussa tuntuu kummalta, että kyseisen joukon johtaja olisi maan kakkosmies.

Tittelit olivat kuitenkin sivuosassa, kun Suleimanille järjestettiin monen päivän surujuhlat ja valtiolliset hautajaiset, joissa Ali Khamenei itki vuolaasti.


”Suleimani oli lojaali apulainen, joka teki hänen [Khamenein] kanssaan usein päätöksiä ja joka vahvisti Teheranin jalanjälkeä kaukana maan rajojen ulkopuolella”, uutistoimisto AP luonnehti.

Ennen Suleimanin surmaa Khamenei nähtiin usein halaamassa Suleimania tavalla, joka iranilaisessa kulttuurissa varataan isältä pojalle. Yhdessä valokuvassa Khamenei suuteli Suleimania otsalle ja toisessa poskelle.

On epäselvää, miten tärkeä päättäjä Suleimanin seuraajasta ja entisestä Quds-joukon kakkoskomentajasta Esmail Ghaanista tulee. Yhtä kaikki, hänen valinnastaan ilmoitettiin heti Suleimanin surman jälkeen ja valinnasta päätti Khamenei.


Näyttää siltä, että Iranissa niin sanotut siviilipoliitikot ovat niitä, joiden päätösten – tai vallassa pitämisen – kautta ylin vallanpitäjä viestii sekä kansalle että ulkomaailmalle politiikan tuulista. Esimerkiksi Ruhanin valtaannousulla voitiin antaa uudistusmielisille ja maltillisille kansalaisille toivoa siitä, että ajan mittaan Irankin vielä muuttuu.

Sen sijaan on helppo arvata, kenet uhrataan ensin, kun maa joutuu vaikkapa talousvaikeuksiin. Viime aikoina niin on käynyt ja osa kaduille lähteneen kansan pettymyksestä tai vihasta on kohdistunut Ruhaniin.

Se on ymmärrettävää, sillä iranilaisten enemmistö on äänestänyt hänet kaksi kertaa valtaan. Ruhani ja muut kansan valitsemat johtajat voivatkin toimia varaventtiileinä järjestelmän niille osille, joihin kansan päätösvalta ei yllä.

Iranin perustuslain mukaan maan korkeimman johtajan valitsee – tai erottaa – niin sanottu asiantuntijoiden neuvosto. Sen 88 jäsentä valitsee kahdeksan vuoden välein kansa, mutta ehdokkaiden tulee läpäistä islamilaista laintuntemusta osoittavia kokeita, kuten Brookings-ajatushautomo selittää.

Asiantuntijoiden neuvoston jäsenet hyväksyy tai hylkää edellä mainittu valvojien neuvosto, jonka jäsenistä puolet on korkeimman johtajan nimittämiä. Molempia neuvostoja johtaa kovan linjan uskonnollinen johtaja, ajatolla Ahmad Jannati. Asiantuntijoiden neuvosto ei ole koskaan kyseenalaistanut Khamenein päätöksiä.

Sen sijaan ajatolla Jannati otti viime marraskuussa julkisesti yhteen presidentti Ruhanin kanssa sen jälkeen, kun Ruhani vaati kansalle enemmän päätösvaltaa parlamenttivaaleissa, jotka pidetään 21. helmikuuta. Jannati syytti Ruhania siitä, että hän on ”loukannut kansan oikeutta tehdä valintoja”, kuten al-Monitor-verkkolehti kertoi.

Professori Hannu Juusolan mukaan parlamenttivaalien alla on uumoiltu, että monet maltilliset ehdokkaat jättäytyvät pois vaaleista ja uudistusmieliset kansalaiset boikotoivat vaaleja. Se vahvistaisi entisestään konservatiivisia ja kovempaa linjaa ajavien otetta yhteiskunnassa.

Suleimanin surma antoi vallanpitäjille hetkeksi hengähdystauon, kun kansa tuli kaduille suremaan komentajan poismenoa ja huutamaan ”kuolemaa Amerikalle”. Ukrainalaiskoneen alasampumisen peittely kuitenkin palautti kansan mieleen sen, ettei Irania aina johdeta demokraattisesti ja kansan tuntoja ymmärtävästi – eivätkä talousvaikeudet ole kadonneet.

Uutistoimisto Reutersin mukaan vaalien korkea äänestysvilkkaus on ollut aina tärkeää Khameneille, sillä sen myötä on viestitty, että Iranin teokraattis-demokraattinen kaksoismalli nauttii kansan luottamusta. Nyt tätä koetellaan.

”Miksi minun pitäisi äänestää tätä järjestelmää? En luota heihin alkuunkaan”, 27-vuotias opiskelija Hesham Ghanbari sanoi Reutersille.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Italialainen yöelämäntutkija käy ydinkeskustassa, Triplassa, Sörnäisissä ja Kontulassa, ja löytää yhden aidon ja monikulttuurisen paikan

   Tilaajille
  2. 2

   Nelivuotias Michael Bornstein selvisi Auschwitzista opettelemalla olemaan näkymätön – Maanantaina hän palaa sinne peloistaan huolimatta

   Tilaajille
  3. 3

   Lentoasemalle rynnii joka päivä puolipaniikissa olevia matkustajia: Heitä odottaa passipisteen pelastava enkeli Reetta Jurvanen

  4. 4

   Kuka päätti, että koulut ovat nyt ”avoimia oppimisympäristöjä” eikä luokkia ja seiniä enää tarvita?

   Tilaajille
  5. 5

   Vantaalaisnainen vertaa viruksen takia eristettyä Wuhania kauhu­elokuvaan: ”En uskalla astua hissiin päästäkseni ulos”

  6. 6

   Jyväskylässä valmistellaan historiallista kauppaa vesihuollon yksityistämiseksi, avaus on herättänyt laajasti huolta

  7. 7

   Lasse Lempainen pelastaa miljoonien eurojen urheilu-uria: ”Siinä vaiheessa kun puukko viiltää, suljen kaiken muun pois”

   Tilaajille
  8. 8

   Miksi tavallinen uusi kaksio maksaa 6 000 euroa neliöltä? Grafiikka näyttää, mistä hinta koostuu

   Tilaajille
  9. 9

   Arkinen keitetty kananmuna muuttuu uskomattoman makuiseksi, kun sen marinoi yksinkertaisilla aineksilla

  10. 10

   Salamurha, jäätelöä ja Rick, jolla on ydinase – Tällainen on Donald Trumpin hämmentävä palatsi, jossa presidentti kestitsee valtiovieraita ja laukaisee ohjuksia

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nelivuotias Michael Bornstein selvisi Auschwitzista opettelemalla olemaan näkymätön – Maanantaina hän palaa sinne peloistaan huolimatta

   Tilaajille
  2. 2

   Italialainen yöelämäntutkija käy ydinkeskustassa, Triplassa, Sörnäisissä ja Kontulassa, ja löytää yhden aidon ja monikulttuurisen paikan

   Tilaajille
  3. 3

   Salamurha, jäätelöä ja Rick, jolla on ydinase – Tällainen on Donald Trumpin hämmentävä palatsi, jossa presidentti kestitsee valtiovieraita ja laukaisee ohjuksia

   Tilaajille
  4. 4

   Arkinen keitetty kananmuna muuttuu uskomattoman makuiseksi, kun sen marinoi yksinkertaisilla aineksilla

  5. 5

   Naisten seksilelumarkkinoille tuli hittilaite, joka muutti kaiken – se kertoo suomalaisten seksielämän käänteestä

   Tilaajille
  6. 6

   Kuka päätti, että koulut ovat nyt ”avoimia oppimisympäristöjä” eikä luokkia ja seiniä enää tarvita?

   Tilaajille
  7. 7

   Valvontaviraston suomalais­asiantuntija HS:lle: Koronaviruksesta saatu lisätietoja – ”Kyse kohtuullisen vakavasta taudista”

  8. 8

   Ugandalainen ilmastoaktivisti rajattiin ulos uutiskuvasta, jossa hän poseeraa Greta Thunbergin ja kolmen muun valkoihoisen kanssa – Syyttää uutistoimistoa rasismista

  9. 9

   Yleinen harhaluulo ajokortista on saanut suomalaiset hankkimaan ennätys­määrän henkilö­kortteja

  10. 10

   Lasse Lempainen pelastaa miljoonien eurojen urheilu-uria: ”Siinä vaiheessa kun puukko viiltää, suljen kaiken muun pois”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  3. 3

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  4. 4

   Salamurha, jäätelöä ja Rick, jolla on ydinase – Tällainen on Donald Trumpin hämmentävä palatsi, jossa presidentti kestitsee valtiovieraita ja laukaisee ohjuksia

   Tilaajille
  5. 5

   Kampissa kaupataan niin pientä asuntoa, ettei sellaisia saa Helsinkiin enää edes rakentaa

  6. 6

   Katri Kulmunin ihastuttava brittienglanti loksautti leuat somessa – kysyimme kielentutkijoilta, olisiko hän ylä- vai alaluokkainen britti

  7. 7

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  8. 8

   Ratkeaako ihmiskunnan kohtalo suomalaisilla keksinnöillä? Suomessa kehitetään nyt laitteita, joissa voi olla avain ilmaston kohtalon­kysymykseen

   Tilaajille
  9. 9

   Deittisovellukset tietävät käyttäjistään kaiken, ja näitä tietoja janoavat vaaralliset ihmiset – HS:n selvitys paljastaa, että massiiviseen tiedonkeruuseen liittyy suuria uhkia

   Tilaajille
  10. 10

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  11. Näytä lisää