Ulkomaat

The New York Timesin julkaisema valvonta­kameran video näyttää, että ukrainalaiseen matkustaja­koneeseen osui kaksi Iranin ohjusta

Suomalainen ilmasota­opin pääopettaja: Iranin ilma­torjunnan olisi ollut helppoa tunnistaa matkustaja­kone. ”Käsittämätön virhe”, hän kommentoi.

Iran ampui ukrainalaista matkustajakonetta kohti kaksi ohjusta, selviää The New York Timesin julkaisemalta videolta.

Yhdysvaltalaislehti julkaisi videon tiistaina. Aiemmin Iranin on kerrottu laukaisseen vain yhden ohjuksen.

Kumpikaan videolla näkyvistä ohjuksista ei pudottanut konetta maahan heti. Videolla kuitenkin näkyy, kuinka matkustajakone syttyy tuleen iskujen jälkeen ja lähtee liikkumaan takaisin kohti Teheranin kansainvälistä lentokenttää. Ohjukset ammuttiin noin kolmenkymmenen sekunnin välein.

The New York Times kertoo vahvistaneensa, että videomateriaali on peräisin rakennuksen katolla olleesta valvontakamerasta. Rakennus sijaitsee Bidkanehin kylässä, noin kuuden kilometrin päässä Iranin sotilastukikohdasta.
Iranin vallankumouskaartin ilmavoimien komentaja Amir Ali Hajizadh on aiemmin kertonut, että ohjus laukaistiin lähellä tukikohtaa.

The New York Timesin mukaan iranilaiskäyttäjä on ladannut videon Youtube-videopalveluun tiistaiyönä.

Iranin vallankumouskaarti myönsi lauantaina ampuneensa koneen alas vahingossa. Ukrainalainen matkustajakone putosi maahan lähellä Khalaj Abadin kylää varhain viime viikon keskiviikkona. Kaikki koneen kyydissä olleet 176 ihmistä kuolivat.

Heikko osaaminen, painetilanne tai väsymys. Siinä ne syyt, minkä vuoksi matkustajakoneen alasampuminen olisi voinut olla vahinko, arvioi everstiluutnantti Mikko Sarantola Maanpuolustuskorkeakoulusta. Teknisesti matkustajalentokone on hänen mukaansa helppo erottaa risteilyohjuksesta, joksi Iranin vallankumouskaarti kertoo ukrainalaiskonetta luullun.


”Käsittämätön virhehän tuo on”, Sarantola sanoo. Lentokone lentää korkealla ja suhteellisen hiljaa, ohjus matalalla ja lujaa.

Iran on kertonut hyvin niukasti tapahtumasarjasta. Aluksi se kiisti osuutensa kokonaan, ja viikonvaihteessa se kertoi ukrainalaiskoneen tuhoamisen olleen yhden henkilön inhimillinen erehdys. Tiistaina presidentti Hassan Ruhani sanoi, ettei vain yksi henkilö voi olla vastuussa.

Lue lisää: Iranin presidentti: Kaikkia syyllisiä rangaistaan matkustajakoneen tuhosta, joitakin ihmisiä pidätetty

”Virhe on mahdollinen”, ilmasotaopin pääopettajana toimiva Sarantola arvioi. ”Monista lähteistä olen kuullut ilmatorjuntajoukkojen olleen viisi päivää korkeassa valmiudessa. Ja kun tämä tapahtui aamuyöstä, ei vireystila varmasti ole ollut hirveän hyvä.”

Teknisesti matkustajalentokonetta ja risteilyohjusta on melko mahdotonta sotkea toisiinsa.

Koneen pudotti tiettävästi venäläisvalmisteisen Tor-M1-järjestelmän lyhyen kantaman ilmatorjuntaohjus. Yhteen liikkuvaan ohjusjärjestelmään kuuluu kahdeksan ohjusta sekä kolmiulotteinen tutka. Ohjus löytää maaliinsa tutkasignaalin perusteella, ja sillä voi ampua noin 12 kilometrin päähän.

Tutka ei erottele havaitsemansa kohteen kokoa, mutta kertoo tarkasti sen, millä nopeudella ja miten korkealla kohde lentää. Jo näiden lentorataa koskevien tietojen perusteella olisi ollut pääteltävissä, ettei lentokone voinut olla ohjus.

Lentokone kiihdytti nopeuttaan parista sadasta noin 500 kilometriin tunnissa ja ehti nousussaan kahden, kolmen kilometrin korkeuteen. Ohjukset voivat lentää jopa niinkin matalalla kuin 100 metrin korkeudessa.

”Risteilyohjus menee matalalla ja sen nopeus on noin 900 kilometriä tunnissa”, Sarantola sanoo.Lentokone noudatti määräysten mukaista lentoreittiä, ja sillä oli Sarantolan tietojen mukaan päällä lähetin, jonka tunnistussignaalia myös tutkan pitäisi osata lukea.

”Minulla on käsitys, että Tor-M1-järjestelmän pitäisi tunnistaa signaali. Ainakin kehittyneemmissä järjestelmissä näin on”, Sarantola sanoo. ”En tosin ole varma, oliko se käytössä ja osattiinko sitä käyttää, mutta se on ihan perusmenetelmä.”

Siviililentokenttien läheisyydessä ilmatorjunnalla tapaa olla myös yhteys siviililennonjohtoon. Sekin on perusmenetelmä, mutta Sarantola ei tiedä, tulevatko siviilikoneiden lentosuunnitelmat ilmatorjunnan käyttöön myös Iranissa.

12 kilometrin ampumamatkan päästä ihmissilmä olisi voinut nähdä lentokoneen valot, mutta niistä ei Sarantolan mukaan olisi ollut apua. Kyseinen ilmatorjunta ampuu tutkamerkkien, ei silmänäkymän perusteella.

Iranin ensimmäisten kommenttien mukaan virheen tehneellä sotilaalla oli vain kymmenkunta sekuntia aikaa päättää, ampuako tutkassa lähestyvä kohde alas vai ei. Tätä väitettä Sarantola ei oikein osta.

”On kerrottu, että Tor-M1:n oma tutka kykenee havaitsemaan koneen 25 kilometrin päästä. Jos oletetaan, että havaintoetäisyys oli 25 kilometriä ja ammuntaetäisyys 12 kilometriä, niin se aikakriittinen paine vähän ihmetyttää.”

Hänen laskujensa mukaan kone lensi havaintohetken ja ammuntahetken välillä lähes pari minuuttia.

”Kyllä siinä on aikaa ollut päätöstä tehdä.”

Virhe on kuitenkin voinut tapahtua. Iranin ilmatorjunnan tilannekuva on voinut olla väärä tai komentoketjussa epäselvyyttä. Iranin vallankumouskaarti syytti ensimmäisessä tunnustuksessaan yksittäistä ohjusvaunun käyttäjää.

Tor-M1-vaunut pystyvät ampumaan ohjuksia itsenäisesti, mutta Sarantolan mukaan ne tavallisesti suojaavat kohteitaan ryhminä, joiden johto on keskitetty.

”Niissä ei pidetä tutkaa turhaan päällä, vaan joku käskee tilannekuvan perusteella, että sulle on tulossa mielenkiintoinen maali.”

Sarantolan mukaan on kuitenkin mahdotonta tietää, kuka keskiviikon kohtalokkaan laukaisupäätöksen teki.

Tiistaina Iran kertoi uutistoimisto AFP:n mukaan, että ensimmäiset pidätykset tapauksen vuoksi on tehty. Pidätettyjen määrää ei kerrottu, mutta annettiin ymmärtää, että heitä on useampi.

”Ei voi olla niin, että syyllinen on vain yksi nappia painanut henkilö”, presidentti Rouhani sanoi.

Asian selvittämiseen on Iranissa sisäinenkin paine, sillä epäily tapahtumien peittelystä on johtanut maan johdon vastaisiin mielenosoituksiin.Oikaisu 14.1. kello 18.45: Sarantola on Maanpuolustuskorkeakoulusta, ei Ilmasotakoulusta, kuten jutussa ensin virheellisesti kirjoitettiin. Oikaisu 14.1. kello 23.39: Lentokoneen alasampumisessa kuoli 176 ihmistä, ei 173 kuten jutussa aiemmin virheellisesti kirjoitettiin.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ensimmäisiä testituloksia Ivalon koronavirusepäilyistä odotetaan vielä perjantai-iltana – tämä tilanteesta tiedetään nyt

  2. 2

   Suomalaisen urheiluvalmennuksen legenda Kalevi Tuominen on kuollut

  3. 3

   Rap-artisti Pyhimys ratkaisi matematiikan tehtävän tavalla, joka sai opettajan hämmästymään – Siitä alkoi polku, joka olisi voinut johtaa aivan toisenlaiseen elämään

   Tilaajille
  4. 4

   Deittisovellukset tietävät käyttäjistään kaiken, ja näitä tietoja janoavat vaaralliset ihmiset – HS:n selvitys paljastaa, että massiiviseen tiedonkeruuseen liittyy suuria uhkia

   Tilaajille
  5. 5

   Kolmevuotias poika lähestyi ”neron lukemia” älykkyystestissä, pääsi Mensan jäseneksi Britanniassa

  6. 6

   Saamelaiset voittivat Ruotsin valtion korkeimmassa oikeudessa – Tutkija: Sopii ennakkotapaukseksi myös Suomessa

  7. 7

   Keskiolut on poistunut keskuudestamme kaikessa hiljaisuudessa, sanoo tutkija – Oispa kaljaa -näyttelyssä voi jättää sille muistokirjoituksen

  8. 8

   Luistelututkinnan todistaja kertoo HS:lle, mitä kuulemisissa tapahtui: Mirjami Penttisen ”kohtaaminen silmästä silmään oli raskasta”

  9. 9

   The Wolf of Wall Street -elokuvassa esitetty pörssimeklari vaatii tuottajilta 300 miljoonan dollarin korvauksia – Kokee tulleensa huijatuksi

  10. 10

   Aasialaisturistit luottavat Suomen viranomaisiin, mutta kotiinpaluu jännittää – ”Samassa koneessa on varmaan paljon kiinalaisia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rap-artisti Pyhimys ratkaisi matematiikan tehtävän tavalla, joka sai opettajan hämmästymään – Siitä alkoi polku, joka olisi voinut johtaa aivan toisenlaiseen elämään

   Tilaajille
  2. 2

   Deittisovellukset tietävät käyttäjistään kaiken, ja näitä tietoja janoavat vaaralliset ihmiset – HS:n selvitys paljastaa, että massiiviseen tiedonkeruuseen liittyy suuria uhkia

   Tilaajille
  3. 3

   Katri Kulmunin ihastuttava brittienglanti loksautti leuat somessa – kysyimme kielentutkijoilta, olisiko hän ylä- vai alaluokkainen britti

  4. 4

   Ensimmäisiä testituloksia Ivalon koronavirusepäilyistä odotetaan vielä perjantai-iltana – tämä tilanteesta tiedetään nyt

  5. 5

   Suomi putoaa muiden Pohjois­maiden kelkasta syntyvyydessä, eikä selitys löydy perinteisistä syistä: ”Jokin on menossa väärään suuntaan”, sanoo ruotsalais­professori

  6. 6

   Kummitus ajoi siivoojan ulos: Helsingin ja Vantaan rajalla on tehdas, jossa kukaan ei halua olla öisin töissä

  7. 7

   Matkailupomo Kalevi Keihänen näki enemmän suomalaista örveltämistä kuin ehkä kukaan muu – Konkurssin jälkeen hän haukkui sekä miesten viinapään että naisten seksimoraalin

   Tilaajille
  8. 8

   Kun isä kuoli, Eero Huovinen sai käsiinsä valtavan kasan kirjeitä, joista paljastui totuus äidistä – Huovinen itki, kun hän avasi niistä ensimmäiset

   Tilaajille
  9. 9

   Ratkeaako ihmiskunnan kohtalo suomalaisilla keksinnöillä? Suomessa kehitetään nyt laitteita, joissa voi olla avain ilmaston kohtalon­kysymykseen

   Tilaajille
  10. 10

   Aurinko paahtoi Hakaniemessä olevan talon seinään edesmenneelle yritykselle haamumainoksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  3. 3

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  4. 4

   Kampissa kaupataan niin pientä asuntoa, ettei sellaisia saa Helsinkiin enää edes rakentaa

  5. 5

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  6. 6

   Ratkeaako ihmiskunnan kohtalo suomalaisilla keksinnöillä? Suomessa kehitetään nyt laitteita, joissa voi olla avain ilmaston kohtalon­kysymykseen

   Tilaajille
  7. 7

   Katri Kulmunin ihastuttava brittienglanti loksautti leuat somessa – kysyimme kielentutkijoilta, olisiko hän ylä- vai alaluokkainen britti

  8. 8

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  9. 9

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  10. 10

   Kun isä kuoli, Eero Huovinen sai käsiinsä valtavan kasan kirjeitä, joista paljastui totuus äidistä – Huovinen itki, kun hän avasi niistä ensimmäiset

   Tilaajille
  11. Näytä lisää