Ulkomaat

Epämääräinen tekstiviesti on demokraattien uusi lyömäase Trumpin virkarikosoikeudenkäynnin alla

Aineiston keskiössä on Yhdysvaltain entiseen Ukrainan-suurlähettilääseen Marie Yovanovitchiin liittyvä viestinvaihto, josta ilmenee Trumpin asianajajan Rudy Giulianin, tämän yhteistyökumppanin Lev Parnasin ja ukrainalaissyyttäjä Juri Lutsenkon yritys syrjäyttää Yovanovitch virastaan

Yhdysvaltain demokraatit ovat julkaisseet uutta todistusaineistoa juuri ennen presidentti Donald Trumpin virkarikosoikeudenkäyntiä.

Dokumentit ovat peräisin Trumpin asianajajan Rudy Giulianin yhteistyökumppanilta Lev Parnasilta ja niistä saa kuvan, että Trump oli tietoinen Giulianin ja Parnasin toimista painostaa Ukrainaa. Parnasia syytetään talousrikoksista.

Esimerkiksi yhdysvaltalaiskanava CNN:n julkaisema aineisto käsittää kymmenien sivujen edestä muun muassa muistiinpanoja ja tekstiviestejä.

Yksi dokumenteista on ylellisestä wieniläishotelli Ritz-Carltonista saatu paperi, johon on kirjoitettu käsin maininta yrityksestä saada Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertomaan, että Yhdysvaltain entiseen varapresidenttiin Joe Bideniin ja tämän poikaan Hunter Bideniin kohdistetaan tutkinta. Demokraattien presidenttiehdokkaaksi vuoden 2020 presidentinvaaleissa pyrkivä Joe Biden on Trumpin poliittinen vastustaja.

Aineisto toimitettiin edustajainhuoneen tiedusteluvaliokunnalle sunnuntaina. Yhdysvaltain kongressin edustajainhuone lähettää keskiviikkona Trumpiin kohdistuvat virkasyytteet senaattiin oikeudenkäyntiä varten.

Aineiston keskiössä on Yhdysvaltain entiseen Ukrainan-suurlähettilääseen Marie Yovanovitchiin liittyvä viestinvaihto, josta ilmenee Parnasin, Giulianin ja ukrainalaissyyttäjä Juri Lutsenkon yritys syrjäyttää Yovanovitch virastaan. Lutsenko auttoi Giuliania myös kaivamaan haitallista tietoa Bideneistä.

Yovanovitch on kokenut diplomaatti, joka kutsuttiin Ukrainasta takaisin Yhdysvaltoihin viime toukokuussa sen jälkeen, kun Zelenskyi oli valittu asemamaan uudeksi presidentiksi. Giuliani suhtautui Yovanovitchiin nuivasti, sillä hänen mukaansa tämä vastusti Trumpia. Suurlähettiläällä oli erimielisyyksiä myös Lutsenkon kanssa liittyen tämän toimiin syyttäjänä.

Trumpiin kohdistuvaa tutkintaa johtavat demokraatit epäilevät, että Yovanovitchin syrjäyttämisellä tehtiin tilaa yritykselle painostaa Ukrainaa tutkimaan Bideneitä.

Demokraattien julkaisemasta aineistosta selviää, että Lutsenko valitti maaliskuussa 2019 viestisovellus Whatsappissa Parnasille lähettämässään venäjänkielisissä viestissä, ettei Trumpin hallinto ollut vieläkään savustanut Yovanovitchiä virastaan. Lutsenko kertoi Parnasille myös edenneensä Trumpin kilpailijoihin liittyvässä tiedonkeruussa.

”Et edes pääse eroon yhdestä [naispuolisesta] typeryksestä”, Lutsenko sanoi Parnasille. Viestin perässä oli kulmiaan kurtistava emoji-hymiö.

”Hän ei ole yksinkertainen typerys, usko minua”, Parnas vastasi. ”Mutta hän ei pääse pakoon.”

Yksi aineiston hätkähdyttävimmistä keskusteluista on Parnasin viime maaliskuinen viestinvaihto miehen kanssa, joka vaikutti seuraavan Yovanovitchin liikkeitä välikäsien kautta. Paikoin alatyylisiä ilmauksia sisältänyt kryptinen Whatsapp-viestittely viittaa siihen, että Robert F. Hyde oli yhteydessä ihmisiin, jotka tarkkailivat Yovanovitchiä Ukrainassa.

Toistaiseksi on epäselvää, kuka suurlähettilästä tarkkaili ja miksi.

They are willing to help if we/you would like a price”, Hyde kirjoitti englanniksi Parnasille.

Epäloogisesti kirjoitettu viesti, jonka todellinen merkitys jää hämäräksi, kääntyy suomeksi muotoon ”he ovat valmiita auttamaan, jos minä tai sinä haluamme hinnan”.

Viestin yksi mahdollinen käännös on, että Hyde tiedustelee Parnasilta, haluavatko he luvata Yovanovitchin hengestä palkkion.

Viesti on todennäköisesti kirjoitettu tarkoituksella epäselväksi, kun kyse on arkaluontoisesta asiasta.

”Ukrainassa voi kai tehdä mitä vain rahalla... niin minulle sanottiin”, Hyde jatkoi viestittelyä.

”Lol”, Parnas vastasi. Internetslangissa ja puhekielessä käytetty lyhenne tulee englannin kielen sanoista ”laughing out loud” (ääneen nauraminen) tai ”lots of laugh” (paljon naurua). Lyhennettä voi myös käyttää hieman sarkastiseen sävyyn, jos haluaa ilmaista epämääräistä tyytymättömyyttä.

Hyde kielsi tiistaina yhdysvaltalaislehti The New York Timesille seuranneensa Yovanovitchiä. Hyde sanoi myöhemmin tiistaina julkaisemassaan twiitissä vitsailleensa Parnasille lähettämissään viesteissä.

Parnasin dokumentit sisältävät myös toukokuulle 2019 kirjatun kirjeen, jossa Giuliani pyytää saada tavata Zelenskyin. Kirjeessä Giuliani sanoo, että Trump oli tietoinen hänen toimistaan ja hyväksyi ne.

Giuliani lähetti kopion kirjeestä Parnasille, joka lähetti sen edelleen Zelenskyin läheiselle avustajalle. Trumpin asianajaja on aiemmin sanonut toimineensa presidentin ohjauksessa, mitä tulee ukrainalaisviranomaisten kanssa menettelyyn.

Tiistaina julkaistut asiakirjat ovat kuitenkin ensimmäinen julkinen todiste siitä.

Presidentti Trumpiin kohdistuvat virkarikossyytteet nostettiin joulukuussa, mutta edustajainhuoneen puheenjohtaja Nancy Pelosi viivytti niiden toimittamista eteenpäin lähes kuukauden ajan.Pelosi yritti viivytyksellä saada senaatin republikaanit suostumaan siihen, että Trumpin oikeudenkäynnissä kuullaan todistajia, mutta toistaiseksi yritys ei ole tuottanut tulosta.

Pelosi ilmoitti tämän päivän äänestyksestä tiistaina. Sen jälkeen senaatin enemmistöjohtaja, republikaani Mitch McConnell kertoi, että hän pyrkii aloittamaan oikeudenkäynnin ensi viikon tiistaina eli 21. tammikuuta.

Se, nähdäänkö tuore todistusaineisto oikeudenkäynnissä, riippuu siitä, millaiset säännöt senaatti hyväksyy. Säännöistä päätetään luultavasti ensi viikolla, ja niiden hyväksymiseen riittää yksinkertainen enemmistö.

Trumpin virkasyytteessä on kaksi syytekohtaa: vallan väärinkäyttö ja kongressin lainkäytön estäminen. Ensimmäinen syytekohta koskee sitä, että Trump yritti viime kesänä saada Ukrainaa julkaisemaan tutkinnan Bideneistä.

Lisäksi Trump pyysi Ukrainaa tutkimaan salaliittoteoriaa, jonka mukaan Ukraina sekaantui Yhdysvaltain presidentinvaaleihin vuonna 2016.

Toinen syytekohta koskee sitä, että Trump on kieltänyt keskeisiä todistajia todistamasta eikä ole suostunut toimittamaan kongressille pyydettyjä kirjallisia todisteita.

Otsikkoa muokattu 15.1.2020 klo 15.58.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kampissa kaupataan niin pientä asuntoa, ettei sellaisia saa Helsinkiin enää edes rakentaa

  2. 2

   Tutkijat selvittivät, miksi stressi harmaannuttaa hiukset

  3. 3

   Älä katso tätä yhdessä perheesi kanssa – Hehkutettu nuortensarja Sex Education näyttää loputtomasti seksiä, ja siitä voi oikeasti oppia paljon

   Tilaajille
  4. 4

   ”Nacci” Tranbergia ja Helvetin enkeleiden johtohahmoa koskeva huumevyyhti laajenee: Nyt syytettynä myös maajoukkuetason kilpapurjehtija

  5. 5

   Moni hinkkaa elämän pieniä yksityiskohtia täydellisiksi – Heiltä jää huomaamatta, missä aito hyvinvointi piilee

  6. 6

   HS-analyysi: Hallituksen taloustavoite karkaa, koska julkisen talouden tilinpidossa on kansallinen erikoisuus

  7. 7

   Mirjami Penttisen hyllytys repi hänen valmentamiensa luistelu­joukkueiden vanhemmat kahteen leiriin: toiset haluavat erottaa Penttisen, toiset puolustavat

  8. 8

   Kymmenet vanhemmat vaativat hyllytetyn luistelu­valmentajan Mirjami Penttisen työvelvoitteen palauttamista heti: ”Pidetty ja arvostettu valmentaja”

  9. 9

   Löytyykö kaapistasi vohvelirauta? Entinen turhake on nyt trendikapistus – Näillä vinkeillä valmistat paljon muutakin kuin vohveleita

  10. 10

   Kysely hybridien omistajille paljasti hämmästyttäviä lukemia – Nyt ei tarvitse enää pohtia, ajavatko hybridiautoilijat sähköllä vai bensalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kampissa kaupataan niin pientä asuntoa, ettei sellaisia saa Helsinkiin enää edes rakentaa

  2. 2

   Puistonpenkin käsinojalla on salakavala tarkoitus: Kuvat näyttävät, kuinka maailman metropolit on suunniteltu kodittomille mahdottomiksi paikoiksi elää

  3. 3

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  4. 4

   Moni hinkkaa elämän pieniä yksityiskohtia täydellisiksi – Heiltä jää huomaamatta, missä aito hyvinvointi piilee

  5. 5

   Älä katso tätä yhdessä perheesi kanssa – Hehkutettu nuortensarja Sex Education näyttää loputtomasti seksiä, ja siitä voi oikeasti oppia paljon

   Tilaajille
  6. 6

   Kysely hybridien omistajille paljasti hämmästyttäviä lukemia – Nyt ei tarvitse enää pohtia, ajavatko hybridiautoilijat sähköllä vai bensalla

  7. 7

   Puolueiden kannatus on vakiintunut: Perussuomalaiset selvästi suurin, Marin-ilmiö ei ole nostanut Sdp:tä

  8. 8

   Turvalaite petti Salmisaaren kiipeilykeskuksessa, mies putosi seinältä maahan

  9. 9

   ”Nacci” Tranbergia ja Helvetin enkeleiden johtohahmoa koskeva huumevyyhti laajenee: Nyt syytettynä myös maajoukkuetason kilpapurjehtija

  10. 10

   Taitoluisteluliitolta vuoden kilpailukiellon saanut valmentaja Mirjami Penttinen ei tyydy saamaansa tuomioon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  4. 4

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  5. 5

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  6. 6

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  7. 7

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  8. 8

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  9. 9

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  10. 10

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  11. Näytä lisää