Ulkomaat

Ruotsin oppositiojohtaja vaatii uusia vaaleja, ruotsi­demokraattien Åkesson kehui Suomen maahan­muutto­politiikkaa

Puoluejohtajat ottivat keskiviikkona yhteen Ruotsin valtiopäivillä.

Tukholma

Ruotsin parlamentin suurimman oppositiopuolueen kokoomuksen johtaja Ulf Kristersson vaatii Ruotsiin uusia vaaleja alle puolitoista vuotta varsinaisten vaalien jälkeen.

”Jos ei kykene johtamaan maata, sitä ei pidä tehdä”, Kristersson sanoi keskiviikkona.

Hän osoitti sanansa valtiopäiväsalin eturivissä istuneelle pääministerille Stefan Löfvenille. Alkamassa oli Ruotsin valtiopäivien vuosikymmenen ensimmäinen puoluejohtajaväittely.

Nurkassa roikkui suuri Ruotsin lippu, ja lehdistölehteri oli täynnä.


”Ainoa, mikä voisi ratkaista tämän poliittisen lukkotilanteen, ovat uudet vaalit. Me olemme valmiita kohtaamaan äänestäjät”, kokoomusjohtaja sanoi.

Uudet vaalit vaatisivat hallituksen kaatumista esimerkiksi epäluottamusäänestyksessä. Ennenaikaisia vaaleja ei ole järjestetty Ruotsissa sitten vuoden 1958.

Kristerssonin mielestä hallitus on epäonnistunut jengirikollisuuden torjunnassa ja terveydenhuollossa. Myös ydinvoiman vähentämistä hän pitää virheenä.

Väkivallasta Kristersson otti tuoreen esimerkin: Maanantain vastaisena yönä Tukholmassa ja Uppsalassa koettiin voimakkaat räjähdykset. Tukholman räjähdys tapahtui Östermalmin rikkaassa kaupunginosassa.

Räjäytyksistä on tullut Ruotsissa niin tavallisia, että ne eivät herätä enää samanlaisia reaktioita kuin ennen, Kristersson sanoi.

”Väkivallasta ei saa tulla normaalia.”

Iltapäivälehti Aftonbladetin laskelman mukaan räjäytyksiä tapahtui Ruotsissa viime vuonna 121. Usein kyse on rikollisista, jotka haluavat pelotella toisiaan. Loukkaantuneita on harvoin, vaikka riskit ovat suuria.

Väittelyn jälkeen lehdistötilaisuudessa pääministeri Löfven tyrmäsi Kristerssonin ajatuksen uusista vaaleista.

”Emme voi järjestää uusia vaaleja joka kerta, kun gallupit vähän heilahtavat. Meillä on vaalitulos, ja meidän on otettava siitä vastuu.”

Ruotsissa pidettiin vaalit syyskuussa 2018. Ruotsi sai nelikuukautisten hallitusneuvotteluiden jälkeen sosiaalidemokraattien ja ympäristöpuolueen hallituksen.

Hallitusta tukevat sen ulkopuolelta keskusta ja liberaalit, jotka kuuluivat ennen oikeistoblokkiin. Näin Ruotsin blokkipolitiikka hajosi.

Varsinaiseen oppositioon jäivät Kristerssonin johtama kokoomus, kristillisdemokraatit ja ruotsidemokraatit.

Sen jälkeen Ruotsissa on tapahtunut paljon.

Kokoomusjohtaja Kristersson ja kristillisdemokraattien johtaja Ebba Busch Thor ovat neuvotelleet ruotsidemokraattien johtajan Jimmie Åkessonin kanssa. Molemmat lupasivat ennen vaaleja, etteivät tekisi niin.

Åkessonin ruotsidemokraatit on valtiopäiväpaikoissa laskettuna Ruotsin kolmas puolue. Joissakin tuoreissa mielipidemittauksissa se on noussut kannatukseltaan Ruotsin suurimmaksi.

Ruotsin politiikan uusi asetelma näkyi tässä 2020-luvun ensimmäisessä puoluejohtajaväittelyssä. Kokoomuksen, ruotsidemokraattien ja kristillisdemokraattien kolmikko kritisoi hallitusta lähes yhdestä suusta.

Teemat olivat yhteiset: jengirikollisuus, räjäytykset, maahanmuuton hallinta ja terveydenhuollon kriisi.

HS kysyi kokoomusjohtaja Kristerssonilta valtiopäivätalolla väittelyn jälkeen, missä asioissa hallitus on epäonnistunut niin vakavasti, että uudet vaalit olisivat tarpeen. Hän nosti esimerkiksi juuri jengirikollisuuden.

”He eivät vieläkään ole ymmärtäneet asian vakavuutta”, Kristersson sanoi. Hän mainitsi myös terveydenhuollon tehottomuuden ja johtajuuden puutteen.

Suomessa on tavallista, että hallitus rakentuu oikeiston ja vasemmiston puolueiden yhteistyölle. Ruotsissa tämä on huomattavasti harvinaisempaa, eikä nykyjärjestely Kristerssonin mielestä toimi.

Keskustan ja liberaalien tuki hallitukselle perustuu tammikuussa 2019 tehtyyn 73 kohdan sopimukseen, joka Kristerssonin mukaan sitoo liikaa hallituksen käsiä ja ”lukitsee” politiikkaa.

Olisiko Ruotsilla Suomelta opittavaa laajapohjaisten hallitusten muodostamisessa?

”Ainakin käytännönläheisyydestä voisi nyt olla Ruotsille hyötyä. Katsottaisiin, mitkä ovat ongelmat ja keillä kaikilla on niistä sama käsitys.”

Asia, josta hallitus ja oppositio tuntuvat olevan samaa mieltä, on lisärahan tarve terveydenhoitoon. Terveydenhoitajien jaksaminen työssä on nyt Ruotsissa suuri puheenaihe samaan tapaan kuin Suomessa.

Tämän otti voimakkaasti esiin myös pääministeri Löfven.

”Meille hyvinvointipalvelut ovat aina tärkein asia”, sosiaalidemokraatti Löfven sanoi avauspuheenvuorossaan.

Hän paheksui Ruotsissa 2010-luvulla nähtyä kehitystä, jossa yhä useampi ruotsalainen turvaa terveydenhuoltonsa yksityisin terveysvakuutuksin.

Ruotsidemokraattien johtaja Jimmie Åkesson valitsi kritiikkinsä kärjeksi jälleen jengirikollisuuden, räjäytykset ja maahanmuuton määrän.

Hän nosti kahteen kertaan esiin luvun 120 000. Se on myönnettyjen oleskelulupien määrä Ruotsissa viime vuonna. Åkesson vertasi lukua Lundin kaupungin kokoon.

Åkessonin mielestä maahanmuutto pitäisi saada ”miinusmerkkiseksi” eli maasta pitäisi muuttaa pois enemmän väkeä kuin tulee sisään.

”Meidän pitää lähettää selkeä viesti, että Ruotsi on täynnä. Suomi on tehnyt niin, Tanska on tehnyt niin, ja Norja on tehnyt niin.”

Åkesson ei täsmentänyt, mitä asioita hän haluaisi kopioida muiden Pohjoismaiden maahanmuuttopolitiikasta.

Puhe 120 000:sta jatkui väittelyssä pääministeri Stefan Löfvenin kanssa.

Löfven muistutti, että luvussa on mukana suuri määrä työn perässä muuttaneita. Maahanmuuttoviraston mukaan 120 000:sta noin 69 000 tuli Ruotsiin työn tai opiskelun perusteella tai Euroopan talousalueelta.

Turvapaikan tai perheenyhdistämisen perusteella lupia jaettiin noin 51 000.

Löfven kysyi, haluaako Åkesson lopettaa ruotsalaisten yritysten tarvitsemien maahanmuuttajien tulon Ruotsiin.

”Siellä on it-asiantuntijoita, insinöörejä”, Löfven luetteli.

Åkesson vastasi, että hänen mielestään ”suurin osa” tulijoista on sellaisia, jotka saapuvat vaikeista oloista eivätkä tuo lisäarvoa Ruotsin taloudelle.

Löfven vastasi, että Ruotsi ei aio luopua kansainvälisistä vastuistaan turvapaikanhakijoiden vastaanottamisessa, vaikka tasoa onkin laskettu selvästi syksyn 2015 jälkeen.

Oikaisu klo 19.04: Artikkelista otettiin pois lause, jossa sanottiin Stefan Löfvenin puhuneen alanvaihtoa harkitsevasta tukholmalaisesta sairaanhoitajasta. Tästä esimerkistä puhui Löfvenin sijaan vasemmistoliiton puheenjohtaja Jonas Sjöstedt.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   844 000 suomalaista harkitsee ”vakavasti” maalle muuttamista. Älkää muuttako

  2. 2

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  3. 3

   Osalla ihmisistä lihakset eivät kasva kuntosalilla, osalla ne kasvavat hämmästyttävän hyvin: ”On vain yksi keino selvittää, mihin ryhmään itse kuuluu”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  4. 4

   Vähentääkö biopolttoaineen tankkaaminen liikenteen päästöjä? Kannattaako bensa-auto ajaa loppuun? HS etsi vastaukset kysymyksiin autoilun ilmasto­vaikutuksista

  5. 5

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  6. 6

   Suomi mainittu! Pääministeri Sanna Marin haastateltiin Time-lehteen, jossa halusi poseerata kuin miehet – kiinnitti huomiota tapaan kuvata naisia

  7. 7

   Minulla oli turvallinen ja ihana lapsuus mutta hetken ajan olin moraaliton, paha ihminen

  8. 8

   Kiinan mysteerivirus on toden­näköisesti peräisin lepakosta ja hyvin muuntautumis­kykyinen

  9. 9

   ”Mähän asun paratiisissa” – Somessa innostuttiin luettelemaan asioita, jotka suomalaisessa arjessa toimivat: yksi nuppi hanassa, ilmainen wifi, katujen siivous...

  10. 10

   Suosituimpien lihankorvikkeiden terveellisyydessä on isoja eroja – Ravitsemusterapeutti kertoo, mihin kannattaa kiinnittää huomiota

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  2. 2

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  3. 3

   Suomi mainittu! Pääministeri Sanna Marin haastateltiin Time-lehteen, jossa halusi poseerata kuin miehet – kiinnitti huomiota tapaan kuvata naisia

  4. 4

   Helsinkiläisseura vapautti Team Uniquen muodostelmaluistelun päävalmentajan tehtävistään toistaiseksi: ”Olemme järkyttyneitä”

  5. 5

   Auto teki hätäjarrutuksen Tomi Lamminperän 3-vuotiaan pojan eteen: Nyt isä vaatii kävelyteillä kaahailtavaa ”rallia” kuriin Martinlaaksossa

  6. 6

   Verkossa yllytetään tekemään lastensuojelu­ilmoituksia rasismin vastustajasta – tämä perättömästä ilmoituksesta seuraa

  7. 7

   The New York Times nimesi poikkeuksellisesti kaksi suosikkiaan Yhdysvaltain presidentiksi, ja tällä kertaa lehden valinnalla voi olla tavallista suurempi merkitys

  8. 8

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  9. 9

   Lihasten meneminen maitohapoille on myytti, sanoo tutkija – Hapotuksen tunne voi kuitenkin kertoa olennaisen asian treenaajan kunnosta

  10. 10

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  4. 4

   Töölöön valmistui pari vuotta sitten 30 000 neliön pysäköinti­luolasto, mutta nyt se seisoo tyhjänä

  5. 5

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  6. 6

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  7. 7

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  8. 8

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  9. 9

   Laiskuutta ei ole olemassakaan, sanoo amerikkalaisprofessori – Suomalaispsykologi on samaa mieltä ja listaa todelliset syyt laiskuuden takana

   Tilaajille
  10. 10

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  11. Näytä lisää