Ulkomaat

Putin esitti isoja muutoksia Venäjän perustuslakiin ja sytytti spekulaatiot – Hallitus erosi heti, pääministeriksi nousee veroviraston johtaja

Putinin puhe tulkittiin yleisesti ilmoitukseksi, ettei hän jatka presidenttinä nykyisen kautensa päätyttyä. Yhtä yleinen tulkinta on, ettei hän luovu vallasta presidenttiydestä luopuessaan.

rac
Moskova/Helsinki

Venäjän presidentti Vladimir Putin ehdotti keskiviikkona merkittäviä muutoksia Venäjän perustuslakiin. Vuotuisessa valtakunnan tila -puheessaan hän esitti muun muassa parlamentin vallan kasvattamista niin, että parlamentti valitsisi vastaisuudessa pääministerin.

Käytännössä Putin esitti presidentin valtaoikeuksien karsimista. Tämä tulkittiin Moskovassa yleisesti merkiksi siitä, että siirtymäkausi uuden presidentin valitsemiseksi ja Putinin siirtymisestä toiseen tehtävään on nyt julkisestikin alkanut.

Nykyisen perustuslain mukaan Putin ei voi jatkaa presidenttinä, kun hänen kautensa päättyy vuonna 2024. Presidenttinä voi nykyisen perustuslain mukaan olla aina korkeintaan kaksi perättäistä kautta.

Putinin puheen ensimmäinen seuraus oli hallituksen ero. Pääministeri Dmitri Medvedev ilmoitti siitä pian puheen jälkeen ja kertoi syynä olevan perustuslain muutokset.

”Tässä kontekstissa on selvää, että me Venäjän federaation hallituksena annamme maamme presidentille mahdollisuuden tehdä kaikki tarvittavat ­päätökset, ja tässä tilanteessa minusta on perustuslain 117. pykälän mukaista, että hallitus ­nykyisessä kokoonpanossaan eroaa”, Medvedev sanoi uutistoimisto Tassin mukaan.

Läsnä ollut Putin hyväksyi eron ja sanoi, että hallitus jatkaa toimitusministeristönä uu­den hallituksen nimeämiseen asti.


Medvedevin kerrottiin siirtyvän vaikutusvaltaisen turvallisuusneuvoston varajohtajaksi. Sen varsinainen johtaja on presidentti eli Putin. Käytännössä sitä johtaa pysyvä sihteeri Nikolai Patrušev.

Nykyisellään sillä ei ole virallista varajohtajaa, joten Medvedeville luodaan uusi tehtävä. Hänestä tulee kuitenkin Putinin sijainen, ei Patruševin.

Uudeksi pääministeriksi nousee Mihail Mišustin, 53, joka on ollut töissä Venäjän liittovaltion verovirastossa.

Mišustin on varsin heikosti tunnettu teknokraatti, jolla on kuitenkin maine tehokkaana johtajana. Ainakaan aiemmin hänellä ei ole ajateltu olleen kunnianhimoa edetä politiikassa.


Veroviraston sivujen mukaan hänelle on myönnetty taloustieteen tohtorin oppiarvo.

Mišustin on tehnyt virkauraa verohallinnossa 1990-luvun lopulta mutta erosi vuonna 2008 ja siirtyi yritysmaailmaan, jossa hän toimi sijoitusyhtiö OFG Investin johtajana. Mišustin palasi verohallintoon vuonna 2010, jolloin hänet nimitettiin pääjohtajaksi – tehtävään, josta hän siirtyy nyt pääministeriksi.

Hallituksen ero oli vain sivujuonne varsinaisessa uutisessa eli perustuslain muutoksessa.

Lue myös: HS-analyysi: Venäjän pääministerin yllätyspotkut ovat osa uutta Operaatio Seuraajaa

Venäjä on presidenttijohtoinen valtio, joten hallituksen ero ja vaihtuminen ei ole yhtä iso asia kuin parlamentaarisissa demokratioissa. Käytännössä Venäjällä on presidentin alainen virkamieshallitus.

Hallituksen vaihtumisessa merkittävintä on, kuka nousee seuraavaksi pääministeriksi. Hänestäkään ei odoteta mitään voimahahmoa, mutta häntä pidetään mahdollisena ehdokkaana seuraavaksi presidentiksi.

Uutisten suuruudesta kertoo se, etteivät ainakaan kaikki ministeritkään tienneet siitä etu­käteen. Uutissivusto The Bellin mukaan kaksi ministeriä kertoi tiedon tulleen ”kuin salama kirkkaalta taivaalta”.

Putinin valtakunnan tila -puhe keskittyi tänä vuonna lähes pelkästään Venäjän sisäisiin asioihin, kuten Kreml oli etukäteen venäläismedialle vihjannut.

Isoimmaksi asiaksi nousivat Putinin ehdotukset perustuslain muuttamisesta. Vaikka hän esitti muutosten hyväksyttämistä, luetellut muutokset ymmärrettiin yleisesti jo päätetyiksi.

Putin siis esitti parlamentin vallan lisäämistä presidentin ­vallan kustannuksella. Nykyisin kaksikamarinen parlamentti on lähinnä kumileimasin. Vallanpitäjät eivät kuitenkaan ole päästäneet oikeaa oppositiota ehdolle parlamenttivaaleihin, mikä tuskin muuttuu nytkään.

Putin myös toisti joulukuisen ehdotuksensa, että vastaisuudessa presidenttikaudet rajattaisiin kahteen eikä kahteen peräkkäiseen. Putinin seuraajat eivät siis voisi toimia kuten hän. Putin on nyt neljännellä kaudellaan pidettyään kahden ensimmäisen kautensa jälkeen tauon.

Hän myös esitti virallista ja vahvempaa asemaa valtakunnanneuvostolle, joka on nyt lähinnä neuvoa-antava elin.

Putin myös esitti, että vas­taisuudessa presidentin on pi­tänyt asua Venäjällä vähintään 25 vuotta. Myös kaksoiskansalaisuus tai joskus saatu oleskelulupa tai muu asumisoikeus ulkomailla olisi este.

Puhe aloitti nopeasti spekulaa­tiot Putinin tulevaisuudesta.

Puhe tulkittiin yleisesti ilmoitukseksi, ettei hän jatka presidenttinä nykyisen kautensa päätyttyä. Yhtä yleinen tulkinta on, ettei hän luovu vallasta presidenttiydestä luopuessaan.

”Vuoden 2024 ongelma” eli Putinin jatko on pitkään häilynyt melkein kaiken taustalla Venäjällä ja lisännyt hermostuneisuutta.

Oikaisu 15.1.2020 klo 20.12: Korjattu kuvatekstiin, että Dmitri Medvedev on kuvassa vasemalla.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Puistonpenkin käsinojalla on salakavala tarkoitus: Kuvat näyttävät, kuinka maailman metropolit on suunniteltu kodittomille mahdottomiksi paikoiksi elää

  2. 2

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  3. 3

   Moni hinkkaa elämän pieniä yksityiskohtia täydellisiksi – Heiltä jää huomaamatta, missä aito hyvinvointi piilee

  4. 4

   Puolueiden kannatus on vakiintunut: Perussuomalaiset selvästi suurin, Marin-ilmiö ei ole nostanut Sdp:tä

  5. 5

   Idyllisessä peltomaisemassa seisoo surkea näky: Upea mökkialue rapistui Espoossa rötiskökyläksi, jota asukkaatkin välttelevät

  6. 6

   Nuortensarja Sex Education näyttää loputtomasti seksiä ja pääsee äärimmäisen häpeän tasolle – Miksi seksuaalikasvattaja hehkuttaa sitä?

   Tilaajille
  7. 7

   Miten vaarallinen Kiinasta leviävä koronavirus on? HS kokosi vastaukset neljään keskeiseen kysymykseen

  8. 8

   Kuvat kertovat hävityksestä: Puisto muuttui kaatopaikaksi Helsingissä

  9. 9

   Ville Pernaa oli tottunut tekemään valtavasti töitä mediamurroksen keskellä, mutta työuupumus iski kertarysäyksellä: ”Ajattelin, etteivät hyytymiset koske minua”

   Tilaajille
  10. 10

   Ravintolakompleksi konkurssiin Helsingissä, toiminta loppuu välittömästi Kasarmitorilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  2. 2

   844 000 suomalaista harkitsee ”vakavasti” maalle muuttamista. Älkää muuttako

  3. 3

   Helsinkiläinen Toffe tarjoutuu siivoamaan alasti ”rouvien ja neitien” koteja: ”Mä haluan rahaa”

  4. 4

   Suomen myydyin punaviini vaihtui vuosien jälkeen – Sen hyvä hinta-laatusuhde yllätti asiantuntijankin

  5. 5

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  6. 6

   Ravintolakompleksi konkurssiin Helsingissä, toiminta loppuu välittömästi Kasarmitorilla

  7. 7

   Kymmenettuhannet suomalaiset kuuluvat joukkoon, jonka lihakset eivät kasva kuntosalilla: ”On vain yksi keino selvittää, mihin ryhmään itse kuuluu”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  8. 8

   Isisin uuden johtajan oikea henkilöllisyys selvisi: ”Professorilla” on yliopisto­tutkinto ja järjestön johto­hahmoksi harvinainen tausta, kertoo The Guardian

  9. 9

   Auto syöksyi pankin ikkunasta sisään Munkkivuoressa

  10. 10

   Suosituimpien lihankorvikkeiden terveellisyydessä on isoja eroja – Ravitsemusterapeutti kertoo, mihin kannattaa kiinnittää huomiota

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  4. 4

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  5. 5

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  6. 6

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  7. 7

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  8. 8

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  9. 9

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  10. 10

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää