Ulkomaat

Nato kommentoi päämajassaan työskennelleen ruotsalaisen valeupseerin tapausta: ”Nämä ovat vakavia syytöksiä”

Nato kuuli tapauksesta Dagens Nyheter -lehdeltä. Ruotsissa huolettaa myös valeupseerin taannoinen rooli Venäjän turvallisuuspalvelun yhteyshenkilönä.

Tukholma

Sotilasliitto Nato pitää vakavana tietoa siitä, että sotilasliiton Euroopan päämajassa Belgiassa on työskennellyt ruotsalainen valeupseeri.

Ruotsalaislehti Dagens Nyheter paljasti maanantaina, että Ruotsin puolustusvoimissa on toiminut 20 vuoden ajan korkeissa tehtävissä mies, jolla ei vastoin puheitaan ole lainkaan upseerin koulutusta.

Mies palveli majurin arvolla Afganistanissa suomalaisten upseerien rinnalla. Korkeimman sotilasarvonsa eli everstiluutnantin arvon hän saavutti vuonna 2012, kun Ruotsi sijoitti hänet Naton Belgiassa sijaitsevaan Euroopan-päämajaan.

Mies työskenteli Shape-lyhenteellä tunnetun päämajan it-osastolla.

Nato sai tiedon miehestä ja hänen mahdollisesti muodostamasta riskistä Dagens Nyheteriltä viime viikolla. Ruotsin puolustusvoimat tiedotti asiasta Natolle vasta ensimmäisen artikkelin tultua julki maanantaina.

Torstaina ruotsalaislehti sai Natolta vastauksen. Vastauksen lähetti Shapen viestintävastaava, eversti Juanita Chang.

”Nämä ovat vakavia syytöksiä. Olemme tietoisia, että Ruotsin puolustusvoimat parhaillaan selvittää asiaa”, hän kirjoitti.

Ruotsi on Suomen tapaan Naton läheinen kumppani mutta ei jäsen. Chang muistuttaa tästä läheisestä suhteesta vastauksessaan.

”Tulemme olemaan yhteydessä Ruotsin viranomaisten kanssa sinä aikana, kun he selvittävät faktoja.”

Chang myös muistuttaa, että väliaikaisiin Nato-tehtäviin sotilaita lähettävät maat ovat itse vastuussa lähettämiensä henkilöiden turvallisuusselvityksistä.

Suomessa ei ole tiedossa vastaavia valeupseeritapauksia, kertoi HS:lle aiemmin Pääesikunnan henkilöstöosaston apulaisosastopäällikkö Pekka Haavikko.

”Pääesikunnassa ei ole tiedossa tapauksia, joissa joku olisi jäänyt kiinni upseerintutkinnon väärentämisestä tai muuten olisi toiminut sotilaana valheellisin taustatiedoin”, hän kirjoitti HS:lle sähköpostivastauksessaan.

Suomessa Haavikon mukaan vastaavilta tapauksilta suojaa turvallisuusselvitysten lisäksi se, että kaikki upseerit tuntevat toisensa jo kouluajoilta. Kaikki upseerit koulutetaan yhdessä ja samassa paikassa eli Kadettikoulussa Helsingin Santahaminassa.

Ruotsin tapauksessa on yhä avoin kysymys, miksi vertaiskontrolli ei ole paljastanut Ruotsin valeupseeria 20 vuoden aikana. Kyseinen valeupseeri joutui eroamaan upseerikouluun valmistavasta koulusta valehdeltuaan lukioarvosanojaan.

Sen jälkeen hän yksinkertaisesti väärensi upseeritodistuksena. Tästä hänet palkittiin nousujohteisella uralla.

Tapauksessa on monia Ruotsin puolustusvoimien kannalta kiusallisia seikkoja. Osasta valheitaan mies jäi kiinni jo syksyllä 2018 työskennellessään Ruotsin rannikkovartiostossa.

Tuolloin rannikkovartiosto tiedotti löydöistään välittömästi Ruotsin puolustusvoimille ja suojelupoliisille. Siitä huolimatta Ruotsi palkkasi miehen Mali-operaatioonsa seuraavana vuonna.

Toinen kiusallinen asia on miehen rooli Ruotsin rannikkovartiostossa. Dagens Nyheter paljasti, että mies toimi rannikkovartiostossa yhtenä yhteyshenkilöistä Venäjän turvallisuuspalvelun FSB:n suuntaan. Venäjällä rajavartiosto kuuluu FSB:n vastuulle.

Asiaa pidetään vakavana, koska miehen uran perustuminen valheelle on voinut tehdä hänet alttiiksi vaikutusyrityksille. FSB on myös yksi Venäjän tiedustelupalveluista.

Mies itse on kiistänyt, että mikään vieraan vallan edustaja olisi halunnut häneltä tietoja.

Tapauksen poliittinen puinti on Ruotsissa vasta alkanut. Parlamentin puolustusvaliokunta on kutsunut kuultavakseen puolustusministeri Peter Hultqvistin ja puolustusvoimien komentajan Micael Bydénin.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Nämä Bernie Sandersin ilmeet lähtivät viraaliksi – kuten myös vastaus siihen miksi yleisö buuasi hänelle: ”Useimmat tuntemani työläiset eivät maksa 1750:tä dollaria lipuista tänne”

  2. 2

   Junamatkustaja kertoi epäilevänsä koronavirusta, VR veti vaunun liikenteestä siivousta varten

  3. 3

   Influenssaan kuolee Suomessakin joka vuosi satoja ihmisiä – Onko koronavirus influenssaa tappavampi?

  4. 4

   Etelä-Espoon ratsastuskoulua epäillään eläinsuojelurikoksista

  5. 5

   Jari Sillanpää oikeudessa lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä: ”Syytekuvaus on aika raju, mutta tiedän mitä on tapahtunut”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  2. 2

   Vantaan kokoomusvaikuttaja Tapani Mäkinen maksoi kummitädille velkansa 100 ja 200 euron seteleinä, käteisen olivat samana päivänä nostaneet Sjöblomin veljekset

  3. 3

   ”Ole leidi, he sanoivat” -video lähti viraaliksi, sillä siinä sanotaan ääneen ne sadat vaatimukset joita naiset saavat kuulla päivittäin – ja se on upeaa

  4. 4

   Influenssaan kuolee Suomessakin joka vuosi satoja ihmisiä – Onko koronavirus influenssaa tappavampi?

  5. 5

   Koronavirus jatkaa leviämistä: Italiassa nyt yksitoista kuolonuhria, Iranissa hikoilevana tv:ssä esiintynyt apulais­terveys­ministeri sai tartunnan

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  3. 3

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  4. 4

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  5. 5

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  6. Näytä lisää