Ukraina aloittaa esitutkinnan USA:n entisen lähettilään mahdollisesta vakoilusta - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Ukraina aloittaa esitutkinnan USA:n entisen lähettilään mahdollisesta vakoilusta

Ukraina haluaa tutkia Yhdysvaltojen entiseen Ukrainan-lähettilääseen liittyvät viestit, sillä sen mukaan presidentti Donald Trumpin virkarikostutkintaan liittyvät viestit voivat sisältää asioita jotka ovat Ukrainan lakien mukaan rikoksia.

Donald Trumpin asianajaja Rudy Giulianin avustaja ja yhteistyökumppani Lev Parnas New Yorksissa joulukuun 17. päivänä. Kuva: BRENDAN MCDERMID / Reuters

Julkaistu: 16.1. 17:04

Ukrainan viranomaiset käynnistävät esitutkinnan Yhdysvaltojen edellisen Ukrainan-lähettiläs Marie Yovanovitchiin liittyvästä viestinnästä. Tarkoituksena on selvittää, vakoiltiinko lähettiläs Yovanovitchin viestintää hänen ollessaan toimessaan Kiovassa.

Asiasta kertovat uutistoimistot AP ja Reuters.

Viestintä nousi presidentti Donald Trumpin virkarikostutkinnan keskiöön kun se julkaistiin. Viestintä on peräisin Trumpin yksityisen lakimiehen Rudy Giulianin avustajalta Lev Parnasilta.

Viesteistä ilmenee Parnasin, Giulianin ja ukrainalaissyyttäjä Juri Lutsenkon yritys syrjäyttää Yovanovitch virastaan. Lutsenko auttoi Giuliania myös kaivamaan haitallista tietoa Trumpin poliittisesta kilpakumppanista Joe Bidenistä ja hänen pojastaan Hunter Bidenistä.

Ukrainan sisäministeriö, joka vastaa maan poliisin toiminnasta, totesi lausunnossaan että poliisitutkinnassa ei ole kyse Yhdysvaltojen sisäisiin asioihin puuttumisesta.

”Julkaistut viestit sisältävät asioita, jotka saattavat olla rikoksia Ukrainan lain mukaan sekä rikkoa Wienin sopimusta diplomaattisuhteista joka suojaa diplomaattista koskemattomuutta toisen valtion alueella”, ministeriö toteaa lausunnossaan.

AP:n mukaan Ukrainan sisäministeriö on myös pyytänyt Yhdysvaltojen liittovaltion poliisia FBI:a osallistumaan tutkintaan.

Demokraattien julkaisemasta aineistosta selviää, että Lutsenko valitti maaliskuussa 2019 viestisovellus Whatsappissa Parnasille lähettämässään venäjänkielisissä viestissä, ettei Trumpin hallinto ollut vieläkään savustanut Yovanovitchiä virastaan. Lutsenko kertoi Parnasille myös edenneensä Trumpin kilpailijoihin liittyvässä tiedonkeruussa.

Aineisto sisältää Parnasin viime maaliskuinen viestinvaihdon miehen kanssa, joka vaikutti seuraavan Yovanovitchin liikkeitä välikäsien kautta. Paikoin alatyylisiä ilmauksia sisältänyt kryptinen Whatsapp-viestittely viittaa siihen, että Robert F. Hyde -niminen mies oli yhteydessä ihmisiin, jotka tarkkailivat Yovanovitchiä Ukrainassa.

They are willing to help if we/you would like a price”, Hyde kirjoitti englanniksi Parnasille. Vapaasti suomennettuna tämä tarkoittaa että ”he ovat valmiita auttamaan jos mitä tai sinä haluamme hinnan”.

Lol, vastasi Lev Parnas. Internetslangissa ja puhekielessä käytetty lyhenne tulee englannin kielen sanoista ”laughing out loud” (ääneen nauraminen) tai ”lots of laugh” (paljon naurua).

Koko viestintäaineisto on julkaistu uutiskanava CNN:n sivuilla.

Lev Parnas on Ukrainan neuvostotasavallassa syntynyt, sittemmin amerikkalaistunut ja Yhdysvaltain kansalaisuuden saanut liikemies. Häntä syytetään pääasiassa Ukraina-vyyhtiin liittymättömistä talousrikoksista, joihin hän kiistää syyllistyneensä.

Hän on aiemmin lahjoittanut rahaa Trumpin kampanjalle ja Giuliani on hänen poikansa kummisetä, mutta nyt hän vakuuttaa tekevänsä yhteistyötä Giuliania tutkivien liittovaltion syyttäjien kanssa.

Marie Yovanovitch on kokenut diplomaatti, joka on työskennellyt Yhdysvaltain ulkoministeriön palveluksessa 33 vuoden ajan. Hän toimi Yhdysvaltojen Ukrainan-suurlähettiläänä elokuusta 2016 toukokuuhun 2019 asti.

Keväällä 2019 Yovanovitchin kohdistettiin julkisuudessa valheellinen lokakampanja, jossa Trumpin asianajajalla Rudy Giulianilla oli keskeinen rooli. Lopulta hänet kutsuttiin takaisin Washingtoniin ilman selitystä.

Marie Yovanovitch Ukrainan Kiovassa maaliskuussa 2019. Kuva: Danil Šamkin / Zuma

Yovanovitch todisti marraskuun puolivälissä Yhdysvaltain kongressille osana Trumpin virkarikostutkintaa.

”Epämääräiset tahot ovat oppineet, miten vähän vaaditaan siihen, että Yhdysvaltain suurlähettiläästä voidaan päästä eroon”, Yovanovitch sanoi silloin.

Trumpiin kohdistuvaa tutkintaa johtavat demokraatit epäilivät jo silloin, että Yovanovitchin syrjäyttämisellä tehtiin tilaa yritykselle painostaa Ukrainaa tutkimaan entistä varapresidenttiä Joe Bidenia ja tämän poikaa Hunter Bidenia.

Hunter Biden on aiemmin ollut ukrainalaisen kaasuyhtiö Burisman hallituksen jäsen. Alkuviikosta New York Times -lehti kertoi että kalastelusähköpostien torjuntaan erikoistunut yhdysvaltalaisyhtiö Area 1 olisi havainnut että Venäjän sotilastiedusteluun liitetty verkkovakoilukampanja olisi murtautunut Burisman verkkoihin.

Torstaina Ukrainan viranomaiset pyysivät tietoturvayhtiötä ja liittovaltion poliisi FBI:tä tekemään yhteistyötä asian tutkinnassa.

Energiayhtiö Burisma Holdingsin pääkonttori Kiovassa tammikuun 14. päivänä. Kuva: VALENTYN OGIRENKO / Reuters

NY Times: Trumpin lakimiehen apuri vakuuttaa, että presidentin täytyi tietää kaikki hankkeesta Ukrainan painostamiseksi

Epämääräinen tekstiviesti on demokraattien uusi lyömäase Trumpin virkarikosoikeudenkäynnin alla

Trump jatkoi virkarikostutkintansa todistajan soimaamista: ”Hän ei suostunut ripustamaan kuvaani lähetystön seinälle”

Seuraa uutisia tästä aiheesta