Ulkomaat

Venäjän uusi pääministeri Mihail Mišustin on ovela veronkerääjä, joka keksi, miten siivoojatkin saadaan maksamaan veroja

Putinin pääministerinimitys ennakoi teknokraattien täyttämää hallitusta, josta puuttuvat poliittiset intohimot.

rac
Venäjän presidentti Vladimir Putin nimitti keskiviikkona uudeksi pääministeriksi verohallinnon pääjohtajan Mihail Mišustinin. Nimitys tuli täytenä yllätyksenä kansalaisten lisäksi Moskovan poliittiselle eliitille, sillä monet eivät ole kuulleetkaan koko miehestä.

Kaikki kommentoijat eivät voineet vastustaa sanaleikkiä Miška seryi myška eli Miška harmaa hiirulainen, vaikka 53-vuotias uusi pääministeri muistuttaakin ulkoiselta olemukseltaan enemmän Mustaa Pekkaa kuin Mikki Hiirtä.


”En tunne, ja mitä olen tutuilta kysellyt, niin ei häntä tunne kukaan”, sanoo suomalaisten yritysten Venäjän-toimintaa edistävän East Officen hallituksen puheenjohtaja Ilkka Salonen.

Kuluvalla viikolla Gaidar-foorumissa Moskovassa ollut Suomalais-venäläisen kauppakamarin toimitusjohtaja Jaana Rekolainen sanoo samaa.

”Kukaan ei tunne, mutta hänen saavutuksensa verohallinnon uudistuksissa ovat huomattavat.”

Moskovassa syntynyt Mišustin valmistui vuonna 1989 järjestelmäinsinööriksi moskovalaisesta koneistajainstituutista ja oli Neuvostoliiton romahtaessa mukana perustamassa Moskovan kansainvälistä tietokonekerhoa, mistä näyttää koituneen myös taloudellista hyötyä.

Kyseessä ei ollut nörttien harrastuskerho vaan tietotekniikan laboratorio, jonka jäseniksi tulivat pian suurimmat länsimaiset tietokoneiden valmistajat. Tietotekniikan parista löytyi myös puoliso Vladlena Mišustina. Pariskunnalla on kolme poikaa.

Mišustin tuli verovirastoon töihin ensi kerran vuonna 1998. Sittemmin hän teki uraa virkamiehenä muun muassa johtamalla liittovaltion kiinteistörekisteriä.

Vuonna 2008 Mišustin teki rohkean tempun jättämällä valtion pitkän ja kapean leivän. Hän siirtyi kahden vuoden ajaksi UFG Capital Partners -sijoituspankkiin, jonka suurimmaksi omistajaksi oli aiemmin tullut Deutsche Bank.


Sijoitusseikkailun jälkeen Mišustin siirtyi vuonna 2010 Venäjän verohallinnon pääjohtajaksi. Brittilehti Financial Timesin toimittajan Chris Gilesin tekemä lyhyt haastattelu viime heinäkuulta kertoo pääjohtajasta olennaisen.

Giles kirjoittaa saapuneensa Venäjän veroviraston pääkonttoriin, jossa Mišustin vei hänet suuren taulunäytön eteen.

”Missä yövyit?” Mišustin kysyi ja sai vastaukseksi hotelli Budapestin.

”Joitko kahvia?” pääjohtaja jatkoi ja viittoi myönteisen vastauksen kuultuaan avustajan klikkaamaan taululle hotellin baarin edellisillan myynnin.

”He ovat myyneet kolme cappuccinoa, kaksi espressoa ja yhden latten. Mikä niistä on sinun?”

Oman ylpeilynsä mukaan Mišustin on saanut maksamattomien arvonlisäverojen osuuden maksuliikenteestä pienenemään 20 prosentista yhteen prosenttiin valtakunnallisen elektronisen seurannan avulla.

Samalla perinteiset verotarkastukset ovat vähentyneet niin, että esimerkiksi pk-yritysten tarkastuksia tehdään vuosittain yhdelle yritykselle neljästätuhannesta.

Vuosina 2014–2018 arvonlisäveron tuotto Venäjällä kasvoi Financial Timesin (FT) mukaan 64 prosenttia, kun nimellishintainen kotitalouksien kulutus kasvoi vain 21 prosenttia. Verohallinnon mukaan koko verokertymä kasvoi nimellissummaltaan vuodesta 2017 vuoteen 2018 lähes neljänneksen. Inflaatio ei tuona aikana ollut sanottava.

Arvonlisävero on helppo kohde, eikä se välttämättä pelasta Venäjän valtiontaloutta, jonka suurimmat tulot ovat peräisin öljyn tuotantoverosta. Mutta Mišustinin mukaan tämä onkin vasta alkua. Tätä ennen hän on puuttunut tehokkaasti muun muassa arvonlisäveron palautushuijauksiin.

Ylipäätään Mišustinin periaate näyttää olleen, että veronmaksajia on turha kiusata – tärkeämpää on kerätä veroja.

Ällistyttävimmästä päästä Mišustinin keksinnöistä on neljän prosentin vero siivoojille, lastenhoitajille ja muille keikkatyöläisille, jotka ovat perinteisesti tehneet työt pimeästi. Verohallinto tarjoaa heille nyt kännykkäsovellusta, jossa neljän prosentin veron voi maksaa napin painalluksella.

Verotettava ansio on bruttotulo eli pienyrittäjän liikevaihto, mutta eipä ole prosenttikaan suuri. Venäjän tulovero ja yksityishenkilön pääomatulovero ovat normaalisti tasan 13 prosenttia, mikä puolestaan oli Vladimir Putinin ratkaisu 2000-luvun alussa.

Pieni prosentti ja selkeä järjestelmä johtivat siihen, että ihmiset alkoivat ylipäätään maksaa veroja.

”Useimmat ihmiset haluavat tehdä työtä laillisesti”, Mišustin kommentoi FT:lle ja ilmoitti tarjoavansa neljän prosentin kännykkäsovellusta seuraavaksi Uber-kuskeille ja Airbnb-asuntojen vuokraajille.

Verottajan kehittämä valtakunnallinen tietojärjestelmä palvelee samalla muitakin valtion viranomaisia, kuten tilastovirasto Ros­statia. Epäluuloinen lisäisi listaan muitakin virastoja, esimerkiksi liittovaltion turvallisuuspalvelun FSB:n.

”Pääministerin nimitys oli Putinilta erinomainen veto”, arvioi Venäjää ja sen liike-elämää pitkään seurannut East Officen Ilkka Salonen.

”Kysymys presidentin seuraajasta jäi sivuun, kun uusi pääministeri ei ole spekulaatioissa mukana ja tulee eliittiryhmien ulkopuolelta. Putinin asema pysyi vahvana, ellei peräti vahvistunut.”


Politiikan piirissä ennestään tuntematonta Mišustinia on venäläisissä kommenteissa arveltu ”virkaa toimittavaksi” eli lyhytaikaiseksi ratkaisuksi hallituksen johdossa.

”Ei välttämättä niin”, Salonen sanoo.

”Hän voi istua pääministerinä pitkäänkin, jos hoitaa hommansa. Ihmisillä on tapana kasvaa tehtävissään. Hän voi löytää itsestään uusia piirteitä.”

Mišustinin nimitys on Salosen ja Rekolaisen mukaan linjassa Putinin jo pitkään harjoittaman tyylin kanssa: poliittisesti karismaattiset hahmot kuvernöörejä myöten on siivottu syrjään, ja tilalle on nimitetty asiansa osaavia teknokraatteja.

Sellaisia on siis luultavasti luvassa myös uuteen hallitukseen, vaikka niin sanotut voimaministerit, kuten puolustusministeri Sergei Šoigu, pitäisivätkin salkkunsa. Samoin ulkoministeri Sergei Lavrovin lähtö olisi todellinen yllätys, vaikka huhujen mukaan hänellä on jo pitkään ollutkin lähtöhaluja.

Vaikka Mišustin on ollut julkisuuskuvaltaan ”harmaa hiirulainen”, kaikesta päätellen hän on ollut jo jonkin aikaa melko lähellä Venäjän vallankäytön ydintä. Venäläisten tiedotusvälineiden mukaan hän nimittäin pelaa jääkiekkoa Yön kiekkoliigassa, joka on Venäjän vallanpitäjien harrastuskerho. Liigan maalikuningas on Vladimir Putin.

Tietokonebisnekset ja pistäytyminen sijoituspankkiirin tehtävissä ovat mitä ilmeisimmin vähentäneet olennaisesti virkamies Mišustinin taloushuolia. Fontanka-uutissivuston mukaan veropäällikön kymmenen johtajavuotensa aikana ilmoittamat vuositulot ovat vaihdelleet 19 miljoonasta 30 miljoonaan ruplaan eli euroissa nykykurssilla 276 000 eurosta 436 000 euroon. Vaimon tulot ovat olleet huomattavasti paremmat.

Pariskunnalla on tilava kaupunkiasunto Moskovassa ja kunnon kartano Rubljovkan eliittialueella Moskovan kupeessa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinkiläinen Toffe siivoaa alasti ”rouvien ja neitien” koteja: ”Mä haluan rahaa”

  2. 2

   Suomen myydyin punaviini vaihtui vuosien jälkeen – Sen hyvä hinta-laatusuhde yllätti asiantuntijankin

  3. 3

   844 000 suomalaista harkitsee ”vakavasti” maalle muuttamista. Älkää muuttako

  4. 4

   Isisin uuden johtajan oikea henkilöllisyys selvisi: ”Professorilla” on yliopisto­tutkinto ja järjestön johto­hahmoksi harvinainen tausta, kertoo The Guardian

  5. 5

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  6. 6

   Kymmenettuhannet suomalaiset kuuluvat joukkoon, jonka lihakset eivät kasva kuntosalilla: ”On vain yksi keino selvittää, mihin ryhmään itse kuuluu”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  7. 7

   Presidentti Trump hyökkäsi Davosin talous­foorumissa ”tuomiopäivän profeettoja” vastaan aktivisti Greta Thunbergin esiintymisen jälkeen, suora lähetys käynnissä

  8. 8

   Kommentti: Onko lopulta huono asia, jos autoilijan polttoaine­valinnalla ei ole vaikutusta Suomen päästöihin?

  9. 9

   Teini-ikäisten huumekuolemien määrä on moninkertaistunut muutamassa vuodessa

  10. 10

   Radiojuontaja joutuu ottamaan Pukki-tatuoinnin takapuoleensa, löysi kuitenkin lupauksestaan porsaanreiän

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  2. 2

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  3. 3

   Suomi mainittu! Pääministeri Sanna Marin haastateltiin Time-lehteen, jossa halusi poseerata kuin miehet – kiinnitti huomiota tapaan kuvata naisia

  4. 4

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläisseura vapautti Team Uniquen muodostelmaluistelun päävalmentajan tehtävistään toistaiseksi: ”Olemme järkyttyneitä”

  6. 6

   Verkossa yllytetään tekemään lastensuojelu­ilmoituksia rasismin vastustajasta – tämä perättömästä ilmoituksesta seuraa

  7. 7

   844 000 suomalaista harkitsee ”vakavasti” maalle muuttamista. Älkää muuttako

  8. 8

   Auto teki hätäjarrutuksen Tomi Lamminperän 3-vuotiaan pojan eteen: Nyt isä vaatii kävelyteillä kaahailtavaa ”rallia” kuriin Martinlaaksossa

  9. 9

   Vähentääkö biopolttoaineen tankkaaminen liikenteen päästöjä? Kannattaako bensa-auto ajaa loppuun? HS etsi vastaukset kysymyksiin autoilun ilmasto­vaikutuksista

  10. 10

   Kymmenettuhannet suomalaiset kuuluvat joukkoon, jonka lihakset eivät kasva kuntosalilla: ”On vain yksi keino selvittää, mihin ryhmään itse kuuluu”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  4. 4

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  5. 5

   Töölöön valmistui pari vuotta sitten 30 000 neliön pysäköinti­luolasto, mutta nyt se seisoo tyhjänä

  6. 6

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  7. 7

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  8. 8

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  9. 9

   Laiskuutta ei ole olemassakaan, sanoo amerikkalaisprofessori – Suomalaispsykologi on samaa mieltä ja listaa todelliset syyt laiskuuden takana

   Tilaajille
  10. 10

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  11. Näytä lisää