Lentoyhtiö vaati japanilais­naista tekemään raskaustestin ennen lentoa Saipanin saarelle, joka yrittää kitkeä synnytysturismia - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Lentoyhtiö vaati japanilais­naista tekemään raskaustestin ennen lentoa Saipanin saarelle, joka yrittää kitkeä synnytysturismia

Japanilaisnainen oli matkalla Saipanin saarelle, jossa syntyneet lapset saavat automaattisesti Yhdysvaltojen kansalaisuuden.

Julkaistu: 17.1. 13:42

Hongkongilainen lentoyhtiö vaati japanilaisnaista tekemään raskaustestin ennen lentoa Yhdysvalloille kuuluvalle Pohjois-Mariaanien saariryhmän Saipanin saarelle. Tapauksesta kertoo uutistoimisto AFP ja The Wall Street Journal.

25-vuotias Midori Nishida oli lähtöselvityksessä kertonut, ettei hän ole raskaana, mutta lähtöportilla häneltä pyydettiin asiasta vielä lisäselvitystä. Selvitystä voidaan The Wall Street Journalin mukaan vaatia naisilta, joiden ruumiinrakenne muistuttaa raskaana olevaa.

Nishida saatettiin vessaan, jossa häntä vaadittiin tekemään raskaustesti.

”Se oli todella nöyryyttävää ja turhauttavaa”, Nishida kertoi The Wall Street Journalille.

Raskaustestin tulos oli negatiivinen, ja Nishida pääsi lopulta lennolle.

Eriskummallinen vaatimus liittyy Pohjois-Mariaaneille suuntautuvaan synnytysturismiin. Saipanilla syntyvät lapset saavat Yhdysvaltojen kansalaisuuden, joten jotkut raskaana olevat naiset ovat pyrkineet sinne synnyttämään.

AFP:n mukaan vuonna 2018 saarella saarella syntyi lähes 600 turistien vauvaa, mikä ylittää paikallisväestön synnyttämien lasten määrän.

Suurin osa synnytysturisteista on kiinalaisia. Kiinalaiset saivat Pohjois-Mariaaneihin viisumivapauden vuonna 2009, minkä jälkeen yhä enemmän ihmisiä on matkannut Saipaniin synnyttämään. Kun vuonna 2009 vain 12 kiinalaista synnytti Saipanissa, vuonna 2018 kiinalaisia synnyttäjiä oli saarella jo 575.

Saipanin viranomaiset ovat halunneet puuttua tähän ja vaatineet myös lentoyhtiöiltä toimia synnytysturismin hillitsemiseksi. Myös viisumien voimassaoloaikaa lyhennettiin viime vuonna 45 päivästä 14 päivään.

The Wall Street Journalin mukaan lentoyhtiöitä ei ole kuitenkaan kehotettu tekemään raskaustestejä, vaan varmistamaan pitkällä raskaana olevien naisten turvallisuus.

Hong Kong Express Airways on pahoitellut tapausta ja kertonut harkitsevansa käytäntöjään uudestaan.

Seuraa uutisia tästä aiheesta