Ulkomaat

Kiinan mysteeri­virus sairastuttanut jopa satoja enemmän kuin on raportoitu, arvioivat asian­tuntijat – Tämä sarsia muistuttavasta korona­viruksesta tiedetään

Koronavirukseen liittyy vielä useita avoimia kysymyksiä. Tautiin on sairastunut yli 40 ihmistä ja kuollut kaksi.

Thaimaassa ja Japanissa on vahvistettu tartuntatapauksia Kiinassa puhjenneesta, aiemmin tuntemattomasta hengitystieinfektiosta.

Lauantaina Britannian yleisradioyhtiö BBC uutisoi, että asiantuntijoiden mukaan virukseen on mahdollisesti sairastunut jopa 1 700 ihmistä. Uusi arvio mahdollisesti sairastuneiden määrästä perustuu Imperial College London -yliopiston tutkimuskeskuksen perjantaina julkaisemaan tutkimukseen. Tutkimuksessa on arvioitu muun muassa Wuhanin kaupungin lentoliikennettä ja väestön määrää.

Ensimmäiset virustautitapaukset on todettu Keski-Kiinassa sijaitsevassa Wuhanissa.
”Olen huomattavasti enemmän huolissani kuin olin vielä viikko sitten”, sanoi tutkimuksen laatinut professori Neil Ferguson BBC:lle.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) johtava asiantuntija Jussi Sane painottaa, että lontoolaisessa selvityksessä on kyse yhdestä mallinnuksesta, jossa on myös paljon epävarmuustekijöitä. Tartuntojen määrä voi hänen mukaansa hyvinkin olla nyt tiedossa olevaa suurempi, mutta tarkkaa lukua ei mallinnuksen keinoin saada.

”Toki mallinnus tuo lisää palasia, mutta ei sen perusteella voi tehdä mitään hyvin pitkälle vedettyjä johtopäätöksiä. Voi hyvin olla, että virus leviää tehokkaammin kuin nyt luullaan, mutta yksi mallinnus ei varmista mitään mihinkään suuntaan”, hän huomauttaa.

Sane pitää todennäköisenä, että altistuneita on enemmän kuin tartuntoja on kirjattu. Aina on ihmisiä, jotka eivät altistumisesta huolimatta sairastu.

”Kokonaistapausmäärä on varmasti isompi, mutta vielä ei tiedetä, mitä se merkitsee. Jos suurin osa tartunnan saaneista ei oireile tai oireilee vain lievästi, se indikoi”, ettei tauti ole kovin vaarallinen.

Koronavirukseen on tähän mennessä kiinalaisviranomaisten mukaan sairastunut yhteensä vajaat 50 ihmistä. Siihen on kuollut kaksi ihmistä Kiinassa.

HS käy läpi, missä koronavirustapauksia on vahvistettu, mistä virus on tarkalleen peräisin ja miksi koronaviruksen yhteydessä puhutaan sarsista.

Missä ja milloin virusta on viimeksi todettu?

Virusta on todettu tähän mennessä Kiinan lisäksi Thaimaassa ja Japanissa. Yhteensä kolme tapauksista on todettu Kiinan rajojen ulkopuolella.

Kaksi tapauksista on todettu Thaimaassa. Maan terveysviranomaiset kertoivat perjantaina löytäneensä maasta toisen koronavirustapauksen. 74-vuotiaan kiinalaisnaisen tila on vakaa, yhdysvaltalaislehti The New York Times kertoo Thaimaan julkisesta terveydenhuollosta vastaavan ministeriön tiedottajan Rungrueng Kitphatin sanoneen.

Nainen saapui Bangkokiin Keski-Kiinassa sijaitsevasta Wuhanista, jossa ensimmäiset virustautitapaukset todettiin joulukuun lopulla.

Rungrueng kertoo, että kielimuuri on toistaiseksi estänyt viranomaisia saamasta naiselta enempää tietoja.

Thaimaan ensimmäinen koronavirustartunta todettiin maanantaina. 61-vuotias Wuhanista saapunut nainen on thaimaalaisviranomaisten mukaan hyvässä kunnossa mutta edelleen sairaalassa. Lääkärit odottavat yhä laboratoriotuloksia saadakseen varmistuksen sille, että nainen ei enää kanna koronavirustartuntaa.

Torstaina Japanin terveysministeriö kertoi, että kolmikymppiseltä kiinalaismieheltä on löytynyt koronavirustartunta. Kanagawan prefektuurissa asuva mies oli palannut Wuhanin-matkaltaan Japaniin 6. tammikuuta.

Miehellä oli ollut kuumetta. Hänet vietiin sairaalaan, mutta hänet kotiutettiin viiden päivän päästä, kun hän oli toipunut.

Kiinan ulkopuolella todetut tartunnat ovat herättäneet osassa viranomaisia huolen siitä, voiko tauti päästä leviämään.

Mistä nyt todetut koronavirustartunnat ovat peräisin?

Viruksen tarkkaa alkuperää tai leviämisreittiä ei tiedetä vielä.

Maailman terveysjärjestö WHO pitää erittäin todennäköisenä, että virus lähti leviämään Wuhanissa sijaitsevalta Huanan Seafood Market -kauppatorilta, jossa myydään merenelävien lisäksi eläviä lintuja ja muita eläimiä. Useat sairastuneista ovat työskennelleet torilla.

THL:n Sane vahvistaa, että koronavirukset voivat tarttua eläimistä ihmisiin.

Wuhanin terveysviranomainen sanoi keskiviikkona, että riski viruksen tarttumiseen ihmiseltä ihmiselle on pieni mutta mahdollinen.

Nyt selvitetäänkin juuri sitä, onko virus tarttunut ihmiseen, joka ei ole ollut eläinten kanssa tekemisissä.


Japanin terveysministeriön mukaan kiinalaismies, jolta maan viranomaiset löysivät koronaviruksen, ei ollut käynyt yhdelläkään mereneläviä myyvällä torilla Kiinassa.

Viranomaiset pitävät mahdollisena, että mies oli ollut lähikontaktissa jonkinlaiseen hengitystieinfektioon sairastuneen ihmisen kanssa.

Myöskään maanantaina sairastunut thaimaalaisnainen ei ollut viranomaisten mukaan käynyt kyseisellä torilla. Nainen oli tosin käynyt toisella, pienemmällä kauppatorilla Wuhanissa. Myös kyseisellä torilla myydään eläviä eläimiä.

Kauppatori, jota pidetään taudin leviämisen keskipisteenä, on ollut suljettuna uudenvuodenpäivästä lähtien.

Millaisia viruksen oireet ovat?

Aiemmin tuntematon hengitysteihin iskevä virus muistuttaa oireiltaan keuhkokuumetta. WHO:n mukaan tauti aiheuttaa kuumetta, yskää ja hengenahdistusta.

Se muistuttaa THL:n Sanen mukaan vuosituhannen alussa riehunutta sars-virusta. Myös sars eli äkillinen vakava keuhkotieoireyhtymä oli koronavirus.

Sen uskotaan tarttuneen ihmisiin toreilla myydyistä eläimistä. Virus tappoi yli 800 ihmistä maailman­laajuisesti vuosina 2002 ja 2003.

Tammi­kuussa todetut korona­virus­tartunnat eivät kuitenkaan vaikuta nyky­tiedon perusteella olevan yhtä tappavaa tai tarttuvaa lajia kuin sars, Sane sanoo.

Sarsista teki erityisen sitkeän se, kuinka herkästi se tarttui ihmisestä toiseen, kuten potilaista sairaalan työntekijöihin. Sanen mukaan ainakaan vielä ei ole havaittu, että tammikuussa taudille sairaaloissa altistuneet ihmiset olisivat saaneet koronavirustartunnan.

Koronavirukseen sairastuneet ovat toipuneet keskimäärin hyvin. Tautiin kuolleet henkilöt sairastivat WHO:n mukaan muitakin sairauksia.

”Riskien suhteuttamisen kannalta täytyy muistaa, että Suomessakin kuolee vuosittain ihmisiä hengitystieinfektioihin, etenkin influenssaan.”

Mihin toimenpiteisiin eri maiden terveysviranomaiset ovat ryhtyneet?

Viranomaiset varautuvat viruksen mahdolliseen leviämiseen ensi viikolla alkavan kiinalaisen uudenvuoden käynnistyessä.

Satojen miljoonien kiinalaisten odotetaan matkustavan lomansa aikana ulkomaille. Esimerkiksi yli 300 000 kiinalaisturistin on arvioitu matkustavan Thaimaahan, kertoo The New York Times.

Hongkongin, Singaporen, Thaimaan ja Etelä-Korean viranomaiset ovat käynnistäneet varotoimenpiteitä koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Matkustajien ruumiinlämpötiloja on alettu valvoa tiukemmin lentokentillä, ja flunssaoireisia potilaita on asetettu karanteeniin. Myös Yhdysvallat ilmoitti perjantaina aloittavansa matkustajien valvomisen San Franciscon, Los Angelesin ja New Yorkin lentokentillä.

Japani on kertonut selvittävänsä, keiden kanssa maassa todetun tartunnan saanut mies on ollut tekemisissä palattuaan Kiinassa. Japani on myös pyytänyt oireilevia ihmisiä kertomaan viranomaisille oireistaan.

Suomessa koronavirustilannetta seurataan Sanen mukaan tarkasti. THL:llä on WHO:n ja Euroopan tautikeskus ECDC:n ohjeiden mukainen diagnostiikka, jolla tauti voidaan todeta.

”Riski on kuitenkin pieni, että matkailija toisi viruksen Suomeen. Eikä sekään vielä tarkoita, että tauti lähtisi leviämään hallitsemattomasti.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   Valtava valonheitin pystytettiin ilmoittamatta Paula Arteksen ikkunan alle, eikä kokonainen kortteli ollut saada unta

  3. 3

   Tampereen yliopisto puuttui sen logosta tehtyyn pilaversioon ”uhittelevalla” kirjeellä – Some reagoi omilla versioillaan ”tuninaamasta”

  4. 4

   Pariskunta osti huonokuntoisen hirsitalon Vantaalta: Sitten vintiltä löytyi salahuone ja talon ainutlaatuinen historia alkoi valjeta

  5. 5

   Näin teet täydellisen perunamuusin: pieni niksi nostaa muusisi uudelle tasolle

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   Pariskunta osti huonokuntoisen hirsitalon Vantaalta: Sitten vintiltä löytyi salahuone ja talon ainutlaatuinen historia alkoi valjeta

  3. 3

   Syöpäpotilaille ruokavalio­hoitoa antanut lääkäri Antti Heikkilä sai varoituksen

  4. 4

   Näin teet täydellisen perunamuusin: pieni niksi nostaa muusisi uudelle tasolle

  5. 5

   Valtava valonheitin pystytettiin ilmoittamatta Paula Arteksen ikkunan alle, eikä kokonainen kortteli ollut saada unta

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa 70 prosenttia suomalaisista syö liian vähän hiilihydraatteja – asiantuntija kertoo yllättävät merkit, joista tunnistat hiilarivajeen

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  5. 5

   Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

  6. Näytä lisää