Ulkomaat    |   Kolumni

Perunasalaatin majoneesit menivät vaihtoon, ja se kertoo Venäjästä enemmän kuin ehkä ajattelit

Suurkaupungeissa pääselityksenä on pidetty aiempaa terveellisempiä elintapoja, mutta maakunnissa selitys voi olla myös jatkuvasti huonontunut taloustilanne, kirjoittaa Moskovan-kirjeenvaihtaja Jussi Niemeläinen.

Venäjällä on ajateltu, että yksi ainakin on pysyvää. Majoneesin rooli juhlapöydässä.


Erityisen keskeinen asema sillä on uudenvuodenaaton illallisella, joka Venäjällä vastaa meidän jouluaattoamme. Silloin on perinteisesti syöty majoneesipohjaista perunasalaattia salat olivieriä.

Tämä uskomus järkähti tällä viikolla. Maanantaina sanomalehti Kommersant kirjoitti etusivullaan, että venäläiset eivät enää pidä majoneesia uudenvuodenillallisen ”korvaamattomana attribuuttina”.

Lehti oli saanut tiedot kauppaketjuilta ja analyytikoilta. Luvut olivat vielä vähän epämääräisiä, mutta kysyntä on silti laskenut selvästi.

Hämmästys oli tietenkin suurta.

Pian moni kuitenkin kertoi, että heillä majoneesi oli korvattu tänä vuonna salaatissa smetanalla tai kreikkalaisella jogurtilla. Tämä tuli ilmi omassakin tuttavapiirissä.

Julkisuudessa puheet jogurtti-olivieristä herättivät tosin toisen pöyristymisaallon. Sitä kauhisteltiin suunnilleen kuin joulukinkun ketsuppihuntua meillä.

Majoneesin myynnin väheneminen ei tarkemmin ajateltuna yllätä, sillä se sopii yleiseen trendiin. Varsinkin Venäjän suurkaupungeissa ihmiset yrittävät elää koko ajan terveellisemmin, mikä näkyy myös suhteessa majoneesiin. Kyse on sekä kaloreista että epäluottamuksesta etikettien ainesosaluetteloihin.

Venäläisten elintavat ovat kohentuneet viime vuosina selvästi. Erityisesti se näkyy alkoholinkulutuksen pienentymisenä, missä yksi iso selittäjä on poliittinen päätös rajoittaa myyntiä. Asiantuntijoiden mukaan juomisen vähentymisen ansiosta eliniänodote vuonna 2017 oli 72,6 vuotta, kun se vielä vuonna 2000 oli 65,6 vuotta.

Pian perustuslain muuttaminen ja hallituksen vaihtuminen veivät tietenkin huomion majoneesilta.

Ne eivät kuitenkaan välttämättä ole aivan erillisiä asioita. Majoneesin kysynnän laskuun kun vaikuttavat eri paikoissa eri syyt.

Kommersantin mukaan maakunnissa syödään majoneesia aiempaa vähemmän myös siksi, ettei enempään ole juhlakaudellakaan varaa. Venäläisten reaalitulot ovat supistuneet vuosia. Samalla köyhyys on lisääntynyt: väestöstä yli puolet on joko köyhiä tai vaarassa suistua helposti köyhyyteen.

Ei siis ihme, että tyytymättömyys on lisääntynyt. Yleisellä ärtymyksellä on selitetty myös lisääntyneitä mielenosoituksia. Samalla vallanpitäjien kannatus on laskenut.

Hallituksen vaihtoa onkin pidetty yrityksenä saada vallanpitäjien kannatus kasvuun. Tärkeänä tehtävänä on kohentaa ihmisten elintasoa.

Saa nähdä, miten siinä käy.

Yksi asia ainakin on varma.

Ensi uutenavuotena majoneesin myyntiä seurataan tarkkaan.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   Sähköautojen hintojen on pakko tulla alas, ja nyt tiedetään, miten se onnistuu – parin vuoden päästä sähköauton voi saada 12 000 eurolla

  3. 3

   Vakuutus ei välttämättä korvaa Tampereella romahtavaa asuintaloa, joka asetettiin tänään asumiskieltoon

  4. 4

   Yli vuoden merellä ajelehtinut 77-metrinen aavelaiva huuhtoutui Irlannin rannikolle Dennis-myrskyn jäljiltä

  5. 5

   Näin teet täydellisen perunamuusin: pieni niksi nostaa muusisi uudelle tasolle

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   Pariskunta osti huonokuntoisen hirsitalon Vantaalta: Sitten vintiltä löytyi salahuone ja talon ainutlaatuinen historia alkoi valjeta

  3. 3

   Image: Sibelius-Akatemiassa seksuaalista häirintää, nöyryyttämistä sekä opettajien ja opiskelijoiden välisiä suhteita

  4. 4

   Moni säilyttää vihanneksia ja hedelmiä väärin, ja se voi johtaa turhaan hävikkiin – asiantuntija kertoo helpot korjausliikkeet

   Tilaajille
  5. 5

   Syöpäpotilaille ruokavalio­hoitoa antanut lääkäri Antti Heikkilä sai varoituksen

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa 70 prosenttia suomalaisista syö liian vähän hiilihydraatteja – asiantuntija kertoo yllättävät merkit, joista tunnistat hiilarivajeen

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

  5. 5

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  6. Näytä lisää