Ulkomaat

Maastopalojen tuhka on tappanut satojatuhansia kaloja Australiassa

Vahinkojen korjautuminen saattaa kestää vuosikymmeniä.

Satojentuhansien kalojen arvioidaan kuolleen Australiassa, kun maastopaloista syntynyt tuhka on kulkeutunut Macleay-jokeen ja tehnyt vedestä liejua. Aiemmin kalastajien suosima joki on muuttunut mädältä haisevaksi lietteeksi.

Brittilehti The Guardianin haastatteleman ekologin mukaan tuho saattaa vaikuttaa joessa vuosikymmeniä. Erityisen kovia on kokenut muun muassa joen pitkäaikainen asukki, australianahven.

Paikallisten mukaan viime päivien sateet ovat tuoneet palaneilta alueilta tuhkaa ja liejua jokiin. Myös muiden jokien varsilta on raportoitu kalakuolemista.

”Näkemäni perusteella sanoisin, että jokainen kala on joesta kuollut ainakin sadan kilometrin matkalta”, sadan kilometrin verran jokea tutkinut paikallinen kalastaja Larry Newberry arvioi The Guardianille.

”Käsittämätön löyhkä sai oksentamaan. Haju syntyi kuolleista kaloista, mädäntyvistä kasveista, palojen tuhkasta ja kenties sammutusaineista. Se oli vain ruskeaa liejua.”

Newberry on kalastanut alueella 50 vuoden ajan ja nähnyt useita kalojen joukkokuolemia, mutta ei mitään vastaavaa kuin nyt. Hän pelkää, että sama tuho tulee tapahtumaan myös muilla joilla.

Bellbrookin kalastusseuran perustaja James Pritchard puolestaan kertoi, että torstain sade oli nostanut vedenpintaa ja tuonut mukanaan tonneittain kuollutta massaa.

”Joki on tuhoutunut vuosikymmeniksi. En tule näkemään sen palautumista ennalleen enää omana elinaikanani, joten olen v***n musertunut tästä”, Pritchard sanoi The Guardianille.

Ekologien mukaan kalat ovat kuolleet hapenpuutteeseen, kun pieneliöt ovat saaneet ravintoaineita ja käyttäneet hapen vedestä.

”Sateiden myötä tulemme näkemään vastaavia tuhoja lisää, ja niiden vaikutukset voivat kestää vuosikymmeniä. Tämä voi olla todella kamalaa”, ekologi Lee Baumgartner sanoi.

Australian historiallisen tuhoisat maastopalot alkoivat syyskuussa. Paloissa on kuollut 28 ihmistä, ja yli 2 000 rakennusta on palanut.

Arviolta yli miljardi eläintä on kuollut tai loukkaantunut paloissa. Etenkin koalat ovat kärsineet pahoin palojen seurauksena.

Australian hallitus on ohjannut yli 30 miljoonan euron avustuspaketin villieläinten ja luonnon toipumisen edistämiseen.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Onko koronavirus lähestymässä käänne­kohtaansa? Suomalais­professori uskoo tämän viikon olevan ratkaiseva

  2. 2

   Hotelli Tornin 11. kerroksessa oli huone, jonne asiakkailla ei ollut asiaa – Sinne piilotettua kätköä suojeltiin salaisella hälytysnapilla

  3. 3

   Asiakas meni 50 euron hammas­tarkastukseen ja sai liki 200 euron laskun – Hammas­lääkäri­asemien toiminta poikii valituksia

   Tilaajille
  4. 4

   Diplomi-insinööri Sonja Heikkilä yllyttää luopumaan yksityisautoista ja ennustaa, mitä Helsingin liikenteeseen seuraavaksi tupsahtaa

  5. 5

   Helsinkiläinen demaripoliitikko saa syytteen petoksesta: ”En tiedä asiasta mitään”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläinen demaripoliitikko saa syytteen petoksesta: ”En tiedä asiasta mitään”

  2. 2

   Tällainen on dash-ruokavalio, joka edistää terveyttä monipuolisesti – Sitä voi suositella ”ihan kaikille”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  3. 3

   Jasper Pääkkönen näytteli pääroolia 22 miljoonaa euroa maksaneessa tv-sarjan pilotissa, jota kukaan ei tule näkemään: ”Tuntuu raadolliselta ja rajulta”

   Tilaajille
  4. 4

   Peter Nygård päätti hiljaisuutensa raiskausväitteistä

  5. 5

   Koronavirus vaati Italiassa seitsemännen kuolon­uhrin, tartunnan saaneita yli 200 – Milanolais­hotellin virkailija HS:lle: ”Nyt lähtee yli 200 euron huone kahdeksalla­kympillä”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  5. 5

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  6. Näytä lisää