Ulkomaat

Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

Uudet ohjeet sallisivat yhdysvaltalaiskoulujen leikata tarjoamistaan vihanneksista ja hedelmistä ja mahdollistaisivat koulujen myydä enemmän pitsaa, hampurilaisia ja ranskanperunoita.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin hallinto kävi perjantaina Yhdysvaltain entisen ensimmäisen naisen Michelle Obaman laatimia kouluruokasuosituksia vastaan.

Yhdysvaltain maatalousministeriön alainen ruoka- ja ravitsemusviranomainen FNS kertoi uusista kouluruokasuosituksista perjantaina. Uudet ohjeet sallisivat yhdysvaltalaiskoulujen leikata tarjoamistaan vihanneksista ja hedelmistä ja mahdollistaisivat koulujen myydä enemmän pitsaa, hampurilaisia ja ranskanperunoita. Tämänhetkisten suositusten alla koulujen on pakko tarjota listoillaan tietty määrä kasviksia ja hedelmiä.

Asiasta kertovat muun muassa The New York Times ja brittilehti The Guardian.

Uudistusta perustellaan muun muassa ruokahävikin pienentämisellä, kertoo New York Times.

”Koulut kertovat jatkuvasti, että ruokaa päätyy liikaa jätteeksi. Aterioiden tarjoamiseen tarvitaan enemmän tervettä järkeä”, sanoi maatalousministeriön edustaja Sonny Perdue lehden mukaan.

”Olemme kuunnelleet kouluja ja ryhdymme nyt toimiin.”

Perdue puhui jo vuonna 2017 terveellistä kouluruokaa vastaan esittäen, että lapset eivät suostuneet syömään sitä. Hänen mukaansa tämä heikensi terveellisen kouluruokaohjelman tarkoitusta, kertoo The Guardian.

”Jos lapset eivät syö ruokaa ja jos se päätyy jätteeksi, eivät he saa mitään ravintoa”, hän sanoi.

Michelle Obama pyrki edistämään kouluruokaa yhdysvalloissa terveellisempään suuntaan, kun hänen aviomiehensä Barack Obama toimi maan presidenttinä ennen Trumpia. Obaman aikakaudella roskaruuan myyntiä rajoitettiin kouluissa. Michelle Obama pyrki myös edistämään lasten liikkumista erilaisilla hankkeilla ja kampanjoilla.

Esimerkiksi Harvardin yliopiston ravitsemustieteen professori Juliana Cohenin mukaan Obaman työ auttoi miljoonia lapsia laihtumaan, kertoo New York Timesin artikkeli.

Yhdysvalloissa ylipaino on iso ongelma, ja siitä kärsii arviolta lähes 14 miljoonaa lasta. Yli 30 miljoonaa lasta osallistui Obaman edistämään kansalliseen kouluruokaohjelmaan, jolla kouluruokaa pyrittiin saamaan terveellisemmäksi.

FNS:n mukaan kouluruokavalikoimasta ei ole tarkoitus tehdä epäterveellistä uudistuksen myötä, vaan tarjota enemmän vaihtoehtoja. Uusien kouluruokasääntöjen mukaan koulut saisivat esimerkiksi vähentää aamupalalla tarjottujen hedelmien määrää, jotta hävikki vähenisi. Hedelmien tilalle ravitsemusviranomaiset ehdottivat muun muassa ”lihaa ja lihankorvikkeita”.

Ravitsemustieteilijät ovat puolestaan arvostelleet uusia linjauksia, koska pelkäävät New York Timesin mukaan niiden lisäävän epäterveellisten ruokien suosiota kouluissa. Uudet suositukset esimerkiksi mahdollistavat à la carte -listojen laajentumisen kouluissa, mikä arvostelijoiden mukaan lisäisi esimerkiksi hampurilaisten kaltaisten ruokien suosiota.

Maatalousministeriön lausunto herätti vastustusta demokraateissa myös sen takia, että se julkisti uudet kouluruokasuunnitelmansa Michelle Obaman syntymäpäivänä eli 17. tammikuuta.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  2. 2

   Amerikkalaismedia: FBI ratsannut Peter Nygårdin yrityksen toimitilat New Yorkissa

  3. 3

   Koronavirus jatkaa leviämistä: Italiassa nyt yksitoista kuolonuhria, Iranissa hikoilevana tv:ssä esiintynyt apulais­terveys­ministeri sai tartunnan

  4. 4

   Suomalainen ex-työntekijä kertoo HS:lle, mitä Peter Nygårdin kodeissa ja ”hemmottelu­juhlissa” tapahtui

   Tilaajille
  5. 5

   ”Ole leidi, he sanoivat” -video lähti viraaliksi, sillä siinä sanotaan ääneen ne sadat vaatimukset joita naiset saavat kuulla päivittäin – ja se on upeaa

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Onko koronavirus lähestymässä käänne­kohtaansa? Suomalais­professori uskoo tämän viikon olevan ratkaiseva

  2. 2

   ”Ole leidi, he sanoivat” -video lähti viraaliksi, sillä siinä sanotaan ääneen ne sadat vaatimukset joita naiset saavat kuulla päivittäin – ja se on upeaa

  3. 3

   Suomalaismies kertoo tilanteesta koronaviruksen eristämässä hotellissa Teneriffalla: ”Oven alta oli tullut ilmoitus, että hotelli on suljettu”

  4. 4

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  5. 5

   Hotelli Tornin 11. kerroksessa oli huone, jonne asiakkailla ei ollut asiaa – Sinne piilotettua kätköä suojeltiin salaisella hälytysnapilla

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  5. 5

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  6. Näytä lisää